Головна

Господь Ісус Христос є людина безгрішний

  1.  I. Органічна будова привертає людини до здатності розуму
  2.  I. Порівняння органічної будови рослин і тварин у зв'язку з будовою людини
  3.  I. Людині здається, що він все робить зсередини свого істоти, а насправді розвиток його здібностей залежить від інших
  4.  II. Погляд з висот органічної будови людської голови на істоти нижчі, що наближаються за складом свого до людини
  5.  II. Уява людини всюди кліматично і органічно визначено, і повсюдно традиція керує уявою
  6.  II. Де створений була людина і де жили найперші люди на Землі?
  7.  III. Богочоловік

Ця відмінність Господа Ісуса Христа від нас по людству є наслідком Його надприродного народження. Внаслідок гріхопадіння прабатьків все народжуються люди знаходяться під владою первородного гріха. Якби Христос народився природним чином, то він також був би заражений гріхом і працював би, як і інші люди, у владі смерті і диявола. Тоді яким же чином Він міг би звільнити від їх тиранії все занепале людство? Крім того, справжнє з'єднання Божества і людства у Христі в такому випадку було б неможливо. Божественна життя і гріх - несумісні, Бог не може з'єднатися зі злом, зло і гріх не можуть стати змістом Божественної особистості, бо "Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви" (1 Ін. 1, 5).

Звільнитися від гріховного стану власними силами для людини неможливо, він потрапляє в замкнуте коло: для звільнення від гріха людині необхідно возз'єднатися з Богом, але це возз'єднання виявляється неможливим саме в силу його гріховності.

Внаслідок надприродного народження це порочне коло розривається, єдиним дією Бог і звільняє людство від влади первородного гріха і возз'єднує його з Собою.

"Син втілюється для того, щоб відновити можливість поєднання людини з Богом ... Перша перешкода до цього з'єднання - розлучення двох природ, людської і Божественної - усунуто самим фактом втілення" 29.

Господу Ісусу Христу також була властива і досконала особиста безгрішність. За весь час Свого земного життя Господь не вчинив жодного гріховного дії і був вільний від будь-якої внутрішньої гріховності.

Євангельське оповідання свідчить, що у Христа, безсумнівно, було усвідомлення своєї безгрішності. Так, вороже налаштованих по відношенню до Нього іудеїв Господь запитує:

"Хто з вас може Мені докорити за гріх?" (Ін. 8, 46).

Напередодні пристрастей Він промовляє до учнів:

"Йде князь світу цього і в Мені не має нічого" (Ін. 14, 30),

тобто не має нічого темного, спорідненого собі, що диявол міг би розглядати як свого, йому належить.

Багаторазово закликаючи всіх до покаяння, Христос Сам ніколи не відчував потреби в покаянні. Ніде в Євангелії немає і натяку на те, що Христос в чомусь розкаювався, шкодував про скоєне; почуття особистої вини не було властиво Йому ні в якій мірі.

Про безгрішності Спасителя йдеться і в Старому Завіті, в месіанське пророцтво Ісаї:

"Він не учинив і не було в Його устах омани його" (Іс. 53, 9).

Про це ж одностайно свідчать і свв. апостоли:

"Він не зробив ніякого гріха" (1 Ср. 2, 22).

"У Ньому немає гріха" (1 Ін. 3, 5).

"Не відав гріха, Він зробив за нас гріхом" (2 Кор. 5, 21).

Однак за вченням Православної Церкви, Господь по Своєму людству не був вільний по відношенню до наслідків гріхопадіння, тобто тієї сукупності обмежень, які були накладені на людське єство внаслідок злочину прабатьків. Спаситель сприйняв безгрішну людську природу, проте не в тому стані, в якому вона була властива первозданному Адаму, але вільно підпорядкувавши Себе по людству наслідків гріхопадіння, щоб "у всьому подібний братам" (Євр. 2, 17). У святоотеческом богослов'ї ці наслідки гріха називаються природними або бездоганними пристрастями. Св. Іоанн Дамаскін пише:

"Природні ж і бездоганні пристрасті суть не перебувають в нашій владі - ті, котрі прівзошлі в людське життя, внаслідок засудження за злочин, які - голод, спрага, втома, праця, сльози, тління, ухилення від смерті, боязнь, передсмертна мука, від якої - піт, краплі крові ... і подібне, що за своєю природою притаманне всім людям "30.



 Господь Ісус Христос народився за людству надприродним чином |  Втілення і вочеловечение. Єдність Особи Господа Ісуса Христа

 Примітки. глава II |  Стан людини до гріхопадіння |  сутність гріхопадіння |  Наслідки гріхопадіння, прокляття |  Наслідки гріхопадіння в стосунках між Богом і людиною |  Наслідки гріхопадіння в природі людини |  Наслідки гріхопадіння в стосунках між людьми |  первородний гріх |  Православне вчення про Особі Господа нашого Ісуса Христа |  Свідоцтва Святого Письма про істинність людського єства Господа Ісуса Христа |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати