Педагогічні ідеї конфуціанства. |  Педагогіка в Стародавній Індії. |  Педагогічна вчення Платона. |  Педагогічні ідеї філософії Д. Локка. |  Філософія виховання Ж.-Ж. Руссо. |  Педагогічна вчення К. Гельвеція. |  Педагогічна теорія І. Канта. |  Педагогічна система І. Г. Песталоцці. |  Педагогічна теорія О. Конта. |  Педагогічна вчення Г. Спенсера |

загрузка...
загрузка...
На головну

Педагогічні ідеї філософії Августина.

  1.  VI. Подальші думки про філософію роду людського
  2.  XIX століття - століття становлення російської філософії
  3.  А. Грицанов, Т. Румянцева, М. Можейко. Історія Філософії: Енциклопедія.
  4.  Абсолютний ідеалізм і діалектичний метод Г. Гегеля. Історичне значення класичної німецької філософії.
  5.  Аксіологічскіе концепції в російській філософії
  6.  Аналіз людського існування в філософії екзистенціалізму.
  7.  АНТИЧНИЙ СВІТ І ГЕНЕЗИС ДАВНЬОГРЕЦЬКОЇ ??ФІЛОСОФІЇ

Педагогіка середньовіччя демонструє нерозривний зв'язок між буттям і освітою. Християнський світ по-новому конструює онтологічну проблематику. Акцент проблеми переноситься на трансцендентне по відношенню до земного світу. Всі характеристики в Бога мають атрибутивний характер, але в той же час вони зливаються в якусь цілісність - Бог є повнота, цілісний характер. В людині сполучаються 2 світу - створений і божественний. Шлях до Бога - послідовний, ступінчастий. Освіта - найважливіший спосіб досягнення божественного світу, він теж ступінчастий.

Августин 354-430 рр. вплинув не тільки на середньовічну педагогічну думку. Для Августина головне віра - «придивися, щоб увірувати, і увіруй, щоб зрозуміти». Перш за все зрозуміти моральні заповіді - а вони дані Богом. Принцип віри він проводив і на освіту. Освіта за Августином те, що спрямоване до Бога. Бог - це світло. Розум насичується цим світлом і сам прояснюється. Головне питання педагогіки - яким повинен бути людина в світі, що є його правильне ставлення до світу і до творця. Для цього треба було пояснити, що таке благо і зло. Яка їхня природа і звідки вони походять.

1. Що таке гріх? Гріх - результат псування людської природи після гріхопадіння. До первородного гріха додаються нові гріхи, і людство стає масою зла. Визначає зло як недолік добра. Провини отл-ся від злочинів. Провина - якщо шкода приноситься його душі і тіла, злочин - шкода приноситься іншій людині. Будь-яке зло - деяке суперництво з богом і безуспішне шукання благ, які може дати чол-ку тільки бог. Двояке происх-е: спонукання власних думок і домовленість з боку.

2. Як врятувати людину від гріха? Це порятунок обумовлено актом божественного благовоління. Порятунок - це і є освіту. Дати людині знання і світло. Власних сил людині для спасіння недостатньо, тому що первородний гріх може перемогти тільки божественна благодать. Дія чол-ка вільно, незалежно від зовнішньої причинності. Суб'єктивно людина діє вільно, але все, що він робить, робить через нього Бог. Августин стверджує свободу волі людини. І порок і чеснота ставляться людині. Сенс пороку і чесноти заданий божественними заповідями. Якщо воля чол-ка спрямована до них, до бога - то це здорова воля (voluptas). Якщо кориться собі, людина шукає тимчасових благ, то вона відкидається вниз, до тимчасового і минущого, вона не здорова. Любов до тимчасового можна запобігти тільки полюбивши вічне. Звідси необхідно знання. Знання - внутрішнє усвідомлення божественної істини. Вічне і незмінне знання бога. Бог є вищий учитель, внутрішній майстер, звістка якого висвітлює істину в наших душах. Істини єдині для всіх людей і загальні для них, вони закладені в самому чол-ке, розвиваються з внутрішніх глибин його душі. Функція вчителя в такому випадку - допомогти розвинути їх усвідомлення. Щось на кшталт сократичної майєвтики. Головне тут звичайно віра - саме вона дає моральний орієнтир людині. Мета вчителя - не переправляти знання з голови в голову, а пробудити його. Саме це знання божественних істин уможливлює для людини стати, ким він повинен, бути активним, керувати своїм тілом і світом. Мета освіти - допомогти людині усвідомити свої можливості, стати паном над тілом і зовнішніми речами. Ми живемо в гріховному світі-треба врятуватися - здобути освіту. Треба усвідомити гріховність природного сущ-я і звернути душі до Бога, до світла, до Божого Милосердя.

3. Августин ділив світ на град земний і град небесний (світ врятованих). У врятованих любов до Бога аж до забуття себе. Земний світ - гріховний, а й приготування до небесного світу. Держава, яка є інститутом земного світу має брати участь в цій підготовчій діяльності, тому що воно має божественне походження. Основна відповідальність лежить на церкви, церква - це божа засіб, вона повинна підготувати людину до неминучості.

Августин (354-430). На матеріалі «Сповіді» педагог може винести багато корисних ідей. Августин сам педагог, в молодості викладав риторику (кинув викладання через бідність, студенти йшли з лекції, які не сплативши її)

Для Августина головне віра. «Зрозумійте, щоб увірувати, і увіруй, щоб зрозуміти».

Освіта - те, що спрямоване до Бога. Бог - світло (згадай притчу «Печера» з 7 кн «Д-ви» Платона).

Розум чол освітлюється світлом бога і прояснюється. Завдання педагогіки - сформувати у чол правильне ставлення до світу і творця. => Педагогіка повинна пояснити природу блага і природу зла, їх генезис.

Головні питання педагогіки Августина:

1) чт таке гріх, зло? Гріх - результат псування чол природи після гріхопадіння. До первородного гріха додаються гріхи земного життя чол. Гріхи - проступки і злочин. Провина: коли шкоду принесений тільки душі або тілу чол. Злочин 0 шкоди іншій чол. Всі гріхи чол - двоякого походження: 1) від власних думок 2) вмовляння з боку. Вся сукупність гріхів - зло. Зло - недолік добра в світі.

2) Як врятувати чол від гріха (від зла)? Порятунок чол - освіту, тільки через освіту чол може отримати благословення бога. Власних сил для порятунку від зла у чол мало. Дія чол вільно (не залежить від зовнішньої причинності): суб'єктивно чол діє вільно, але через все діяння чол діє бог. => І порок, і чеснота ставляться чол (тобто Августин визнає свободу волі). Якщо воля чол спрямована до Бога, то бог піднімає до себе волю чол, очищає її, чол творить добрі вчинки. Якщо воля чол спрямована проти бога, то бог відкидає волю на землю, в світ гріха. Відповідно, врятуватися чол зможе, якщо буде прагнути до Бога. Щоб прагнути до Бога, потрібно знання Бога. Знання - внутрішньо усвідомлення божественних істин (Бог - вищий учитель, внутрішній майстер, світло якого). Істини бога єдині для всіх людей, вони закладені в чол і розвиваються з внутрішніх глибин його душі.

Функція вчителя - допомогти чол усвідомити, що божественні істини всередині чол, і довести, що цим істинам потрібно слідувати. Т.о, роль вчителя - пробудити розум людини.

Тільки знання божественних істин допомагає чол

Основна мета освіти - допомогти душі усвідомити свої можливості, стати паном над тілом і весняними речами.

Т.о, мета освіти співпаде з метою буття.

Августин ділить світ на:

1) Град Небесний - врятовані люди, що люблять бога аж до забуття себе

2) Земний світ - світ грішників, які люблять тільки себе і мирське життя

Підготувати чол до життя в Граді Небесному повинні гос-во і церква. (Гос-во має божественне походження, Церква як божественне засіб і втілення бога на землі повинна безпосередньо вести чол до праведного життя в Небесному світі)

Педагогіка, типова для Ср Століть відбилося на освітньої традиції в Росії і в Європі.

 



 Педагогічна теорія Аристотеля. |  Педагогіка Я. Коменського та її сучасне значення.
загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати