3 сторінка |  4 сторінка |  5 сторінка |  6 сторінка |  7 сторінка |  8 сторінка |  9 сторінка |  10 сторінка |

загрузка...
загрузка...
На головну

 1 сторінка

  1.  1 сторінка
  2.  1 сторінка
  3.  1 сторінка
  4.  1 сторінка
  5.  1 сторінка
  6.  1 сторінка

Аль-Албані

-

?????? ???????? 1408 ?

-

Ісламська бібліотека, 1408 г.х.

-

1401 (????)

????? ??? ????) ??? ??????? ????? ??? ??????? (.

(??? ????? ?? ?????) ?? ???

1401 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Коли прочитають:" ... г'айріль-маг'дубі 'Алейхем ва ля-д-Даллін "/ ... не тих, на кого впав гнів, і не заблуканих / [1], говорите:" Амін! "» Цей хадис передав Ібн Шахін в «ас-Сунна» зі слів 'Алі [2].

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1401.

___________________________________________________________

«Коли прочитають» - тобто, коли це прочитає імам під час молитви, або прочитає хтось із вас поза нею.

«Г'айріль-маг'дубі 'Алейхем ва ля-д-Даллін» - тобто, коли завершить його читати, оскільки в іншому хадисі повідомляється, що ангели говорять «амін» після того, як прочитають ці аяти, і тому, хто скаже це одночасно з ангелами, будуть прощені його гріхи. Див. «Файдуль-К'адір» 2/198.

Передають зі слів Абу Хурайри, нехай буде задоволений ним Аллах, що пророк, хай благословить його Аллах і вітає, сказав: «Коли імам скаже (слово)" Амін ", скажіть його і ви, бо, воістину, тому, хто скаже його одночасно з ангелами, будуть прощені його колишні гріхи[3]». Цей хадис передали Малик 194, Ахмад 2/233, аль-Бухарі 780, Муслім 410, Абу Дауд 936, ат-Тірмізі 250, ан-Насаї 2 / 143-144, Ібн Маджа 852. Див. «Сахих аль-джамі 'ас -саг'ір »395.

[1] Сура «аль-Фатіха», 1: 7.

[2] Це скорочена версія хадісу, який був приведений під №707. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1/296.

[3] Маються на увазі дрібні гріхи.

-

1402 (????)

???? ????? ??? ????? ????? ???? ?? ????? ??? ???? ????? ????? ??? ?????? ???? ?? ????? ??? ??? ??? ???? ???? ?? ?????? ??? ???? ?????? ???? ?? ?????? ??? ??? ????? ???? ?? ????? ??? ??? ?????? ??????? ??? ?????? ???? ??? ???? ??? ?? ????? ??? ??? ??? ???? ???? ?? ????? ??? ??? ??? ????? ???? ?? ?????? ??? ???? ?????? ???? ?? ?????? ??? ???? ????? ???? ?? ????? ????? ?? ????? ??? ???? ?? ???? ??? ??? ???????? ?? ???? ?????? ?? ??? ???? ???????

(?? ? ? ?) ?? ??? ????

1402 - Повідомляється, що Ібн 'Аббас сказав:

«Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:" Джібріль будучи імамом, здійснював зі мною молитву біля Будинку [1] два рази. [2] І він зробив зі мною полуденну молитву / Зухр /, коли сонце минуло зеніт, і тінь в зеніті була розміром з ремінець сандалій. І він зробив зі мною післяполуденні молитву / АСР / тоді, коли тінь (що відкидається від предмета) була такою ж (довжини). (Потім) він зробив зі мною західну молитву / маг'ріб / в той час , коли розговляються дотримуються посту. (Потім) він зробив зі мною вечірню молитву, коли зникла вечірня зоря. і він зробив зі мною ранкову молитву в той час, коли тим, хто поститься вже заборонено їсти і пити.

На наступний день, він (знову) зробив зі мною полуденну молитву в той час, коли тінь (що відкидається від предмета) була такою ж (довжини). (Потім) він зробив зі мною післяполуденні молитву, коли тінь (що відкидається від предмета) була два рази довше. (Потім) він зробив зі мною західну молитву в той час, коли дотримуються посту вже розговілися. (Потім) він зробив зі мною вечірню молитву, коли пройшла третина ночі. І він зробив зі мною ранкову молитву коли заблищала зоря. Потім він повернувся до мене і сказав: "О Мухаммад, це часи (молитов) пророків, які були до тебе, і час молитов триває між цими двома часами" ».Цей хадис передали Ахмад 1/333, Абу Дауд 393, ат-Тірмізі 149, Ібн Хузайма 325, аль-Хакім 1/193, Ібн Абу Шейбі 3239, 'Абду-р-Раззак 2028, аль-Байхак'і 1/364.

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1402, «Сахих Аби Дауд» 416, «Ірвауль-г'аліль» 249, «Мішкат аль-Масаба» 583.

[1] Тобто у Ка'би. Див. « 'Аун аль-Ма'буд».

[2] Тобто протягом двох днів, щоб я знав як здійснювати молитву і (дізнався) про часи молитов. Див. « 'Аун аль-Ма'буд».

-

1403 (???)

????? ???????? ??? ?????? ??????? ????????

(??) ?? ??? ??????.

1403 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Довірені мусульман, які стежать (за настанням) часів їх молитов і (закінченням часу) предрасветного прийому їжі перед дотриманням поста / сухур / - це муаззіни». Цей хадис передав аль-Байхак'і 1/426 зі слів Абу Махзури.

Шейх аль-Албані назвав хадис хорошим. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1403, «Ірвауль-г'аліль» 221.

______________________________________________________

Тобто, вони доглядають для них за настанням часів молитов і посту, а коли вони виявляють в цьому недбалість і перестають стежити за цим (проголошуючи азан) рано чи пізно (встановленого часу), вони надходять віроломно в тому, що їм довірено - часи молитов і пов'язані з цими часами інші види поклоніння. Див. «Файдуль-К'адір» 2/197.

-

1404 (????)

?????? ??? ???? ???? ??? ????? ?????? ?????? ???????

(? ? ?) ?? ????.

1404 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Якщо повернешся (в своє місто) вночі (після поїздки), що не приходь до своєї сім'ї, поки жінка, чоловік якої був відсутній, що не збриє собі волосся на тілі, а непрічёсанная чи не призведе своє волосся в порядок». Цей хадис передали Ахмад 3/303, аль-Бухарі 5247, Муслім 715, Абу Дауд 2778, ан-Насаї в «Сунан аль-Кубра» 9144 зі слів Джабіра ібн 'Абдуллах.

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1404, «Мухтасар Муслім» 847.

____________________________________________________________

У версії цього хадиса, яку наводить імам Муслім, повідомляється, що Джабір ібн 'Абдуллах, нехай буде задоволений Аллах ними обома, сказав: «Ми брали участь в одному військовому поході разом з посланником Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, а коли ( поверталися в Медину після його завершення), я став (підганяти) свого верблюда, який йшов повільно. (Через якийсь час) мене наздогнав їхав позаду вершник і вколов мого верблюда палицею з гострим наконечником, яка у нього була, і мій верблюд (побіг так швидко), як кращий верблюд, якого ти тільки бачив. Я повернувся, і виявилося, що (цим вершником) був посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає. Він запитав: "Що змушує тебе поспішати, про Джабир?" Я сказав: "О посланник Аллаха, я адже недавно одружився". Він запитав: "Ти одружився на дівчині або на тій, що вже була заміжня?" Я відповів: "На тій, що була замужем". Він запитав: "Чому ж не так на дівчині, з якою ти міг би грати [1] і яка грала б з тобою?" Коли ж ми дісталися до Медіни і збиралися увійти (в місто, пророк, хай благословить його Аллах і вітає,) сказав: "Не поспішайте. Увійдемо вночі, щоб (кожна жінка, у якої) розпатлане волосся, (могла) зачесатися і (кожна могла) збрити волосся "[2]. (Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає,) також сказав: "І коли приїдеш (додому), будь розсудливий, розважливий" ». Див. «Мухтасар сахих Муслім» №854, пров. А. Нірша.

[1] Маються на увазі подружні ласки.

[2] Тут мова йде про волосся на лобку.

-

1405 (????)

????? ??? ????? ??? ???? ?? ???? ??????? ???? ?? ?? ?????

(?? ?) ?? ???.

1405 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Прибери звідси цю твою фіранку, бо, воістину, її зображення весь час стоять у мене перед очима[1] під час молитви ». Цей хадис передали Ахмад 3/151 і аль-Бухарі 374 зі слів Анаса ібн Маліка.

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1 405, «Г'аятуль-марам» 137.

_____________________________________________________________

Повідомляється, що Анас, нехай буде задоволений ним Аллах, сказав: «У 'Аїші була тонка вовняна фіранка з візерунками, якої вона відгороджувала частину свого будинку, і (одного разу) пророк, хай благословить його Аллах і вітає, сказав:" Прибери звідси цю твою фіранку, ... "»

[1] Тобто відволікають мене.

-

1406 (????)

???? ??? ????? ??? ??????? ??????

(??) ?? ???? ?? ??????.

1406 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Довіреною людиною / амін / цієї громади є Абу 'Убайда ібн аль-Джаррах». Цей хадис передав Ахмад 4/90 зі слів Халіда ібн аль-Валіда.

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1406.

-

1408 (???)

?? ????? ???? ??????

(??) ?? ????.

1408 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Якщо носиш волосся, місти їх в порядку [1]». Цей хадис передали 'Абду-р-Раззак 20516 і аль-Байхак'і в «Шу'аб аль-іман» 6457 зі слів Джабіра ібн' Абдуллах.

Шейх аль-Албані назвав хадис хорошим. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1408, «ас-Сільсіля ас-Сахих» 666, 2252.

[1] Буквально «поважай їх». Тобто, розчісуй, мій, і т.п.

-

1409 (???)

?? ?????? ?? ????? ???? ????? ?????? ????? ??? ??????? ??????? ??? ????? ??????? ???? ?? ??????

(??) ?? ????????? ?? ??? ????.

1409 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Якщо ви хочете, щоб вас полюбили Всевишній Аллах і Його посланник, віддавайте довірена на зберігання, говорите правду, коли розповідаєте і добре ставлення до своїх сусідів, які живуть поруч з вами». Цей хадис передав ат-Табарані в «Му'джам аль-Аусат» 6517 зі слів 'Абду-р-Рахмана ібн Абу К'урада.

Шейх аль-Албані назвав хадис хорошим. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1409, «ас-Сільсіля ас-Сахих» 6 / 1265-1266, «Сахих ат-тарг'іб ва-т-тархіб» 2928.

-

1410 (???)

?? ???? ?? ???? ???? ????? ??????? ????? ???? ??????

(?? ?? ????? ??????? ??) ?? ??? ?????.

1410 - Від Абу Хурайри повідомляється, що одного разу до посланнику Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, прийшов один чоловік і поскаржився на черствість свого серця. Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав йому:

«Якщо ти бажаєш, щоб твоє серце пом'якшало, нагодуй бідняка і погладь сироту по голові». Цей хадис передали Ахмад 2/263, ат-Табарані в «Мухтасар Макарімуль-ахляк'» 1/120 і аль-Байхак'і в «Шу'аб аль-іман» 11034.

Хафіз Ібн Хаджар назвав хадис хорошим. Див. «Фатхуль-Барі» 11/151.

Шейх аль-Албані назвав хадис хорошим. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1410, «ас-Сільсіля ас-Сахих» 854, «Сахих ат-тарг'іб ва-т-тархіб» 2545.

-

1411 (????)

?? ??? ????? ??? ???? ???? ?????? ????? ???? ??????? ?? ???????

(? ?) ?? ?? ??????.

1411 - Умм аль-Хусейн розповідала, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, під час прощального паломництва сказав:

«Якщо поставлять над вами правителем чорного раба з відірваними частинами тіла, який буде правити вами згідно принципам Книги Аллаха Всевишнього, слухайте його і коріться йому». Цей хадис передали Ахмад 6/403, Муслім +1298, 1838, ан-Насаї 4192, ат-Тірмізі 1 706 і Ібн Маджа 2861.

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1411, «Мухтасар Муслім» тисячі двісті двадцять чотири.

________________________________________________________________
 В іншій версії хадісу сказано: «поки він судить вас за Книгою Аллаха». Ібн Абі Шейбі 7/566, Ахмад 6/403, ібн Абі 'Асим 1062. Шейх аль-Альбані назвав хадис достовірним.

К'ади 'Ійяд сказав: «У цьому хадисі вказівка ??на те, що є обов'язковим з покори правителям, якщо вони тримаються за Іслам і закликають до Книги Аллаха, незважаючи на те, якими вони є самі, яке їх походження і характер». Див. «Аль-Ікмаль» 4/375.
 Імам ан-Нававі сказав: «Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, наказав підкорятися правителю, навіть якщо він такого низького опису до тих пір, поки він править нами по Книзі Аллаха Всевишнього. Вчені говорили: "Сенс цього: Поки правителі міцно тримаються за Іслам і закликають до Книги Аллаха Всевишнього, то якими б вони не були самі в свою релігійність і моральність, то не виходять проти них" ». Див. «Шарх сахих Муслім» 9 / 46-47.
 Хафіз Ібн Хаджар, привів в Шарха на «Сахих аль-Бухарі» щодо цього хадиса розглянуту версію імама Мусліма, де говориться, що пророк, хай благословить його Аллах і вітає, сказав ці слова під час прощального Хаджу і згадав у ньому таку умову, як керівництво й Книзі Аллаха, а потім Ібн Хаджар сказав: «у цій версії хадісу містяться дві користі: Конкретизація боку підпорядкування і час, коли був цей хадис, що він був в кінці життя пророка, нехай благословить його Аллах і вітає». Див. «Фатхуль-Барі» 2/573.
 Шейх Сафійе-р-Рахман аль-Мубаракфурі сказав щодо цього хадиса: «Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, наказав підкорятися правителю, навіть якщо він такого низького опису до тих пір, поки він править нами по Книзі Аллаха Всевишнього, як це сказав ан-Нававі ». Див. «Міннатуль-мун'ім» 2/307.
 Перераховуючи користі цього хадиса, шейх Мухаммад ібн 'Алі ібн Адам аль-Асьюбі сказав: «З цього то, що умовою для обов'язковості покори аміру (правителю) є те, щоб він керував за Книзі Аллаха Всевишнього. А якщо він велить по своїм пристрастям, суперечачи Корану і Сунні, то немає йому підпорядкування ». Див. «Шарх Сунан ан-Насаї» 32/298.
 Імам аль-Мунзір в «Мухтасар сахих Муслім» назвав главу, в якій навів цей хадис так: «Послух і підпорядкування того, хто діє по Книзі Аллаха Всевишнього».
 А імам Сиддик' Хасан Хан щодо цього хадиса в коментарі на «Мухтасар сахих Муслім» сказав: «Причина послуху і покори правителю - це правління по Книзі Аллаха, а керувати цим повинні аміри і правителі! І коли вони будуть правити людьми за допомогою Корану то підлеглим є ваджіб підкорятися їм. Якщо ж ця умова (правління по Корану) відсутня, то спадає і обов'язок (покори)! »Див.« Ас-Сирадж аль-ваххадж "7/330.
 'Алі ібн Абу Таліб, нехай буде задоволений ним Аллах, говорив: «Обов'язковою є для правителя судити тим, що послав Аллах і повертати довірена / аманат /! І якщо він зробить це, то обов'язковим є для мусульман слухатися його і коритися йому ». Ібн Абі Шейбі 12/213, ат-Табарі в «Джамі 'аль-баян» 4/147, аль-Халляль в «ас-Сунна" 1/109. Дослідник книги «ас-Сунна» назвав всіх передавачів надійними.

Запитали шейха Салиха аль-Фаузан:
 Питання: «Шановний шейх, деякі люди приводять в доказ слова пророка, нехай благословить його Аллах і вітає, в одній з версії Мусліма:" Слухайте і коріться, навіть якщо буде правити вами ефіопський раб по Книзі Аллаха ". Вони кажуть: "Поки правитель править нами по Книзі Аллаха, то немає йому послуху і покірності!" Що ви скажете на це? »
 Шейх аль-Фаузан відповів: «Так, правитель править за Книгою Аллаха, однак це не означає, що він не помиляється. Але якщо правитель править за Книгою Аллаха і навіть якщо допустить деякі помилки, які не доводять до куфра, то йому ваджіб коритися! »

-

1412 (????)

?? ???? ????? ???? ??????? ??? ?????? ?????? ???? ???? ???? ?????? ?? ?????

(?? ?) ?? ???? ?? ???? ???????.

1412 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Якщо ви зможете, убийте його, але не спалюйте вогнем, бо справді, вогнем може карати тільки Господь вогню!» Цей хадис передали Ахмад 3/494 і Абу Дауд 2673 зі слів Хамзи ібн 'Амра аль-Аслямі.

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1412, «ас-Сільсіля ас-Сахих» тисячу п'ятсот шістьдесят п'ять.

_______________________________________________________________

У хадисі йдеться про випадок, коли посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, відправляв загін на завдання, якому дав вказівку спалити одного з ворогів мусульман, але потім він сказав їм, щоб вони замість цього просто вбили його.

-

1413 (????)

?? ??? ?? ???? ???? ?????? ????? ??? ??? ?? ?? ???? ??? ???? ?? ???? ??? ???? ???? ??? !

(? ? ?) ?? ????.

1413 - Передають зі слів Джабіра ібн 'Абдуллах, нехай буде задоволений Аллах ними обома, про те, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Якщо ти продаси своєму братові незібрані фініки, а потім їх вразить яке-небудь лихо, (яке знищить ці фініки), тобі нічого не дозволяється брати з нього, бо як можеш ти взяти гроші свого брата, не маючи на це права?» Цей хадис передали Муслім тисяча п'ятсот п'ятьдесят три, Абу Дауд 3470, ан-Насаї 7/264 і Ібн Маджа 2219.

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1413.

-

1414 (????)

?? ???? ????? ??????) ?? (?? ??????

(? ? ?) ?? ??? ?? ???????.

1414 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Якщо ви будете нападати (на ворогів) вночі, нехай вашим гаслом буде:" Ха Мім ", і їм не буде допомоги». Цей хадис передали Ахмад 4/65, Абу Дауд 2597, ат-Тірмізі 1682, аль-Хакім 2/107 зі слів одного із сподвижників пророка.

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1414, «ас-Сільсіля ас-Сахих» 3097, «Мішкат аль-Масаба» 3948.

-

1415 (????)

?? ???? ???? ?????

(? ?) ?? ???? ?? ?????.

1415 - Повідомляється, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

«Якщо ти будеш правдивим з Аллахом, Він буде правдивим з тобою». Цей хадис передали 'Абду-р-Раззак 6651, ан-Насаї 4/60 і аль-Хакім 2/107 зі слів Шаддада ібн аль-Хад.

Шейх аль-Албані назвав хадис достовірним. Див. «Сахих аль-джамі 'ас-саг'ір» 1415, «Ахкамуль-джанаіз» 61.

_______________________________________________________________



 9 сторінка |  2 сторінка
загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати