Головна

сумнів четверте

  1.  Лист четверте.
  2.  Правило четверте: в будь-якій справі має бути керівник
  3.  сумнів другого
  4.  Сумнів І НЕВПЕВНЕНІСТЬ
  5.  сумнів перший
  6.  сумнів третій

Існує й інше широко поширена помилка серед деяких наслідувачів (мукаллідов), Що заважає їм виконувати Сунну, яка розходиться (з якого-небудь питання) з їх мазхабом: вони вважають, що виконання цієї сунни, тягне за собою вивчення помилок у засновника мазхаба. А для них подібне вивчення помилок означає образу даного Імама; адже якщо заборонено ображати будь-якого окремого мусульманина, то, як вони можуть ображати одного зі своїх імамів?

відповідь:

Подібного роду міркування абсолютно брехливі, і вони виходять від відхилень в розумінні Сунни, бо як розсудлива мусульманин може призводити такий аргумент?

Сам Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає!) Сказав: «Якщо суддя винесе рішення, проявивши пильність (иджтихад), і (його рішення) виявиться правильним (т. Е. Відповідним Корану і Сунні), йому належить дві нагороди (від Аллаха), якщо ж він винесе рішення, проявивши пильність (иджтихад) і помилиться, то йому (належить) одна нагорода (від Аллаха) »(Аль-Бухарі і Муслім).

Цей хадис спростовує вищезгаданий аргумент і чітко роз'яснює без будь-яких неясностей, що якщо хтось скаже: «Такий-то людина помилилася», то сенс цього відповідно до Шаріату: «Такий-то людина отримала одну нагороду (від Аллаха)». Тому якщо ця людина отримує одну нагороду, на думку тих, хто виявляє його помилку, то як їх можна звинувачувати в образі?

Безсумнівно, що подібного роду звинувачення безпідставні, і будь-хто, хто висуває їх, повинен забрати їх назад, або ж він сам опиниться тим, хто ображає мусульман, і навіть не простих людей, а своїх великих імамів серед сподвижників, послідовників, Імамів-муджтахидов і інших. Так справа йде тому, що нам достеменно відомо про ті факти, коли ці видатні особистості знаходили помилки один в одного і спростовували одна одну [73]; так скаже розсудлива людина: «Вони ображали один одного»? Ні! Насправді в одному з достовірних хадисів передається, що сам Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає!) Вказав на помилку Абу Бакр (нехай буде задоволений ним Аллах!), Коли той витлумачив сон одного чоловіка, сказавши йому: «У чому що ти мав рацію, а в чомусь помилився »(Аль-Бухарі і Муслім). Так образив чи він (хай благословить його Аллах і вітає!) Цими словами Абу Бакра (нехай буде задоволений ним Аллах!) Чи ні ?!

Одне з найдивовижніших впливів, яке робить подібну оману на своїх прихильників, полягає в тому, що воно утримує їх від проходження Сунні, коли вона відрізняється від їх мазхаба, бо для них проходження їй означає образу Імама, тоді як проходження за ним, навіть коли це суперечить Сунні, означає повагу і звеличення його! Тим самим подібні люди наполягають на дотриманні думку Імама, щоб уникнути цього передбачуваного образи.

Ці люди забули - я не кажу: «Зробили вигляд, що забули», - що через подібні поглядів вони впали в щось набагато гірше, ніж те, чого вони намагалися уникнути. Їм слід сказати: «Якщо проходження за кимось означає для вас прояв до нього поваги, а непослух когось означає для вас нанесення йому образи, тоді як ви дозволяєте собі не слухалися Сунни Пророка (хай благословить його Аллах і вітає!) І не слідувати йому, вважаючи за краще замість цього слідувати за імамом мазхаба в тому, що розходиться з Сунною, адже Імам не безгрішний, а образа його не є куфром ?! Якщо ви витлумачуєте непослух Імама як його образу, то тоді непослух Посланника Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає!) По суті ображає його ще більше; насправді тоді це відкритий куфр, так упасет нас від цього Аллах! »Якщо їм йдеться подібне, то вони не можуть на це відповісти, про Аллах, крім однієї відмовки, яку ми раз по раз чуємо від деяких з них:« Ми залишили цю сунну, довіряючи Імама мазхаба, а у нього більше знань про Сунні, ніж у нас ».

Відповідь на дане твердження може бути дан з різних сторін, які вже детально розглядалися в цій передмові. Ось чому я обмежуся одним з цих підходів, який, з дозволу Аллаха, є переконливою відповіддю (на подібного роду заяви).

Я говорю:

Імам вашого мазхаба не є єдиною людиною, яка більше вас знає про Сунні: насправді десятки, навіть сотні імамів більше знають про Сунні, ніж ви. Тому, якщо трапиться, що достовірна сунна розходиться з вашим мазхабом, а їй ходити за будь-кого з цих імамів, то вам за даних обставин також необхідно прийняти цю сунну. Так слід чинити тому, що ваше вищезгадане твердження тут марно, бо ваш опонент вам скаже у відповідь: «Воістину, ми слідуємо цій сунне, довіряючи нашому Імама, який слідував їй». В такому випадку слідувати (іттіба ') Даного Імама краще, ніж слідувати Імама, який розійшовся з цієї Сунною ». І це тлумачення не приховано ні від кого, якщо побажав Всевишній Аллах.

Виходячи з усього вищезгаданого, я можу сказати:

Оскільки ця наша книга зібрала достовірні сунни від Посланника Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає!) В тому, що стосується опису його намазу, то жодна людина немає поважної причини, щоб не вступати у відповідність до ній, бо в даній книзі не міститься нічого, від чого б одностайно відмовилися всі вчені. Однак у кожному випадку деякі з них висловлювалися в її підтримку, а той же з них, хто не висловлювався в її підтримку (з конкретного питання), має виправдання і одну нагороду (від Аллаха), оскільки до нього або зовсім не дійшла текстове свідоцтво (насс), Або воно дійшло до нього таким шляхом, який не міг служити йому надійним доказом, або через який-небудь іншої причини, яка є відомою серед вчених.

Однак той, хто після нього має перед собою достовірне текстове свідоцтво (насс), Не може виправдатися таклід, бо для нього стає обов'язковим (ваджіб) дотримуватися (іттіба ') Непогрішному тексту (насс). І саме цю мету переслідує дане передмову (до книги). Адже Всемогутній і Великий Аллах говорить:

?? ???? ????? ????? ???????? ??? ??????? ??? ????? ??? ?????? ??????? ?? ???? ???? ??? ????? ????? ???? ???? ?????? [??????? 24]

«О ті, які увірували! Відповідайте Аллаху і Посланця, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя. Знайте, що Аллах - між людиною та її серцем(Т. Е. Може перешкодити людині досягти того, що він бажає), І що ви будете зібрані до нього »(Сура «Трофеї», аят 24).

А Аллах говорить істину (аль-хакк) І веде по (Прямому) Шляху. Він найкращий Покровитель і найкращий Помічник. Нехай Господь благословить Аллах Мухаммада, членів його сім'ї і його сподвижників і нехай пошле їм світ! Хвала аллаху богу світів!



 сумнів третій |  Звернення в сторону Кааби

 В Ім'я Аллаха Всемилостивого, Милосердного! |  Причини написання даної книги і деякі з її особливостей |  Методологія даної книги |  Імам Малик ібн Анас |  Імам аш-Шафі'і |  Імам Ахмад ібн Ханбал |  Відмова від проходження деяких висловлювань своїх імамів заради проходження Сунні |  Число місяця джумада аль-ахира 1370 р хиджре |  сумнів перший |  сумнів другого |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати