На головну

Імам Ахмад ібн Ханбал

  1.  Хафіз бін Ахмад аль-Хакамі 1 сторінка
  2.  Хафіз бін Ахмад аль-Хакамі 2 сторінка
  3.  Хафіз бін Ахмад аль-Хакамі 3 сторінка
  4.  Хафіз бін Ахмад аль-Хакамі 4 сторінка
  5.  Хафіз бін Ахмад аль-Хакамі 5 сторінка
  6.  Хафіз бін Ахмад аль-Хакамі 6 сторінка

(Нехай буде милостивий до нього Аллах!)

Імам Ахмад відомий тим, що він більше всіх інших імамів займався збиранням Сунни і дотримувався її до такої міри, що навіть '' виступав проти написання книги, яка увібрала б у себе дедуктивні висновки (тафрі ') І спекулятивні думки (райй) '' [45]. Тому він говорив:

1. «Не наслідуйте (таклід) Мені, і не наслідуйте (таклід) Ні Маліку, ні аш-Шафі'і, ні аль-Ауза'і, ні ас-Саури, а беріть звідти, звідки вони взяли »[46]. В іншій версії передається: «Не наслідуйте (таклід) В своїй вірі нікому з цих! Беріть те, що дійшло від Пророка (хай благословить його Аллах і вітає!) І його сподвижників; а за ними йдуть їхні послідовники (табіііни), Щодо яких людині надано вибір ». Одного разу він сказав: «Дотримання (аль-іттіба ') Полягає в тому, щоб людина слідувала того, що дійшло від Пророка (хай благословить його Аллах і вітає!) І його сподвижників, а щодо їх послідовників (табиинов) Він має право вибору »[47].

2. «Думка аль-Ауза'і, думка Маліка, думка Абу Ханіфа - все це лише думка, і кожне з них рівнозначно в моїх очах, а, воістину, доказ - в переказах (від Пророка (хай благословить його Аллах і вітає! ) і його сподвижників) »[48].

3. «Якщо хто-небудь відкидає хадис Посланника Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає!), То знаходиться на краю загибелі» [49].

Ось які висловлювання Імамів (хай буде задоволений ними всіма Всевишній Аллах!) Щодо веління дотримуватися хадисів і заборони безоглядочно наслідувати собі (таклід), А висловлювання ці настільки виразні і ясні, що не викликають суперечок та інших тлумачень. Тому той, хто дотримується всього достовірно встановленого в Сунні, навіть якщо він при цьому надходить всупереч деяким висловлюванням Імамів, не порушує їхніх мазхаби і не виходить за межі їх шляху. Швидше, навпаки, така людина буде розумним послідовником (муттабі ') Кожного з них, тримаючись за тверду рукоять, яка ніколи не зламається. Зовсім по-іншому йде справа у тієї людини, яка відмовляється від достовірно встановленої Сунни тільки лише тому, що вона суперечить висловлюванням Імамів. Якраз, навпаки, виходить, що саме така людина виступає проти них і розходиться з їхніми висловлюваннями, згаданими вище. Всевишній Аллах сказав:

??? ???? ?? ?????? ??? ?????? ???? ??? ????? ?? ?? ????? ?? ?????? ???? ??? ???? ??????? ?????? [??????: 65]

«Але немає, - клянуся Господом твоїм! - Не впевнені вони до тих пір, поки не зроблять тебе суддею в виникають між ними (спорах), поки не перестануть твої рішення викликати їх невдоволення і поки вони не підкоряться повністю »(Сура '' Жінки '', аят 65).

Всевишній також сказав:

?????? ????? ??????? ?? ???? ?? ?????? ???? ?? ?????? ???? ???? [?????: 63]

«Нехай остерігаються ті, хто порушує його веління, щоб не спіткала їх біда або болісне покарання» (Сура '' Світло '', аят 63).

Аль-хафиз Ібн Раджаб аль-Ханбалі (нехай буде милостивий до нього Всевишній Аллах!) Сказав:

«Кожна людина, до якого дійшло якесь веління Посланника (хай благословить його Аллах і вітає!) І його звичай, зобов'язаний роз'яснити його уммі, щиро умовляти їх, наказувати їм слідувати його велінням, навіть якщо воно розходиться з авторитетною думкою кого-небудь з умми. Воістину, веління Посланника Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає!) Більш гідно звеличення і наслідування, ніж думка будь-якого авторитетного людини, яке помилково стало розходитися з деяких питань з відповідним велінням Пророка (хай благословить його Аллах і вітає!). Тому сподвижники Пророка і їх послідовники відкидали кожного, хто чинив усупереч достовірної Сунні. Можливо, вони робили це іноді в досить жорсткій формі [50], але не через неприязнь до такої людини, бо самі вони любили і поважали його, а через те, що до Посланця Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає! ) вони проявляли більшу любов, а його веління було для них понад (веління) будь-якого іншого створення. Тому, коли веління Посланника (хай благословить його Аллах і вітає!) І ще кого-небудь вступають між собою в протиріччя, то в першу чергу необхідно виконувати і слідувати велінням Посланника (хай благословить його Аллах і вітає!). У той же час це не заважає шанобливо ставитися до людини, чия думка (помилково) розходиться з велінням Пророка (хай благословить його Аллах і вітає!), Бо ця людина буде прощений [51] (Аллахом). Насправді, така людина, якій буде даровано прощення (Аллаха), і не заперечував би проти того, щоб його велінням, яке суперечить Сунні, перестали дотримуватися, якщо з'ясується, що існує розходиться з ним веління Посланника Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає!) »[52].

Воістину, а як вони могли б заперечувати проти цього, коли самі закликали до того своїх послідовників, як було зазначено вище, і зобов'язали їх відмовитися від будь-яких своїх висловлювань, якщо вони суперечать Сунні ?! Імам аш-Шафі'і (нехай буде милостивий до нього Аллах!), Наприклад, велів своїм соратникам приписувати йому достовірну Сунну, навіть якщо сам він (через незнання) не дотримувався їй або слідував чогось з того, що розходиться з нею. Ось чому, коли дослідник Ібн Дакікі аль-'Ейд (нехай буде милостивий до нього Аллах!) Зібрав в одну об'ємну книгу ті питання, по яким розходяться мазхаби кожного з чотирьох імамів з достовірними хадисами окремо і в сукупності, в передмові до неї він написав: «Воістину, приписувати всі ці (відповіді на) питання Імамам-муджтахід строго заборонено (харам); воістину, правоведи-мукалліди повинні знати про це, щоб не ссилалаться на них з цих питань, а то вони оболгут їх »[53].

 



 Імам аш-Шафі'і |  Відмова від проходження деяких висловлювань своїх імамів заради проходження Сунні

 Про заборону здійснювати намаз, повернувшись обличчям до могили |  Короткі відомості про автора книги |  В Ім'я Аллаха Всемилостивого, Милосердного! |  Причини написання даної книги і деякі з її особливостей |  Методологія даної книги |  Імам Малик ібн Анас |  Число місяця джумада аль-ахира 1370 р хиджре |  сумнів перший |  сумнів другого |  сумнів третій |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати