На головну

очевидці подій

  1.  Алгебра випадкових подій
  2.  Алгебра подій.
  3.  Біноміальний розподіл. Найімовірніше число настання подій
  4.  Імовірність появи хоча б однієї з подій незалежних в сукупності.
  5.  Імовірність добутку залежних подій
  6.  імовірність подій
  7.  Можливість спільного появи двох незалежних подій дорівнює добутку ймовірностей цих подій.

Спробуйте уявити: в нашому суспільстві, яке готове вірити в будь-яку ахінею, з'явилися оповідачі, які запевняють, ніби їх лідер воскрес із мертвих, і він Бог. Як ви думаєте, який ефект викличе така історія? Можна заздалегідь сказати: серед еліти вона не стане навіть предметом глузувань, її просто не помітять.

Неможливо сфабрикувати брехню в умовах, коли живі сотні і тисячі очевидців. Відповісти самі собі: як ви поставитеся до інформації, що запевняє, ніби покійний президент (який помер на вашій пам'яті), ходив по воді, зцілював мертвих, якщо такого не було? Як ви поставитеся до запевненням, що він воскрес, з'явився членам уряду і сказав, що він Бог? Хіба така історія не прийме анекдотичний відтінок? Чим більше її стануть пропагувати, тим більше вона буде перетворюватися в анекдот. Тому що живі люди, які особисто знали покійного президента і його діяльність. Якщо він дійсно не ходив по воді і не зціляв мертвих, як в це повірять ті, хто особисто був з ним знайомий? І тим більше не повірять, що він їм з'явився після смерті, якщо такого не було.

Якби розповіді апостолів були вигадкою, їх легко можна було б спростувати. Але це неможливо, тому що Євангелія писалися, коли були живі десятки тисяч свідків євангельських подій. Чи може опис подій 30-, 40-річної давності стати об'єктом поклоніння, якщо описані події не реальність, а чиясь фантазія?

Еліта, яка увірувала у Христа, становить тисячі життєписів Христа. Вихід Доброї Новини про Царство Небесне в такій кількості саме по собі вкрай незвично для стародавнього світу. Великі твори давнини переписувалися в одиничних екземплярах, рідше десятками і ніколи сотнями. Аналіз швидкості поширення Євангелія дозволяє стверджувати: вже в першому столітті рахунок переписаних Євангелій йшов на тисячі. На жаль, жодна з них не дійшла до нашого часу. Перший відомий екземпляр датується II століттям.

За всю історію людства жодна книжка не листувалася стільки раз. Щоб зрозуміти значення цієї події, потрібно пам'ятати: переписування книг було трудомістким і дорогим процесом. Це не сучасне копіювання з розсилкою по електронній пошті. Але стародавній світ часів Ісуса Христа був переповнений розповідями про Христа. Така «вагітність» закономірно розродилася тисячами рукописів.

Якщо живі люди, які бачили подія, і ці свідоцтва опубліковані за життя очевидців, можна говорити про достовірність події. Якщо це підтверджується непрямими доказами, подія стає науковим фактом.

Учні Ісуса виступали за життя людей, які знали події, про які йшла мова. У 56 році Павло писав і говорив про Ісуса факти, яких ніхто не оскаржував, в тому числі і люті вороги. Вони пропонували інше пояснення того, що сталося, але не заперечували самих фактів.

Іудеї, що прийняли християнство, кажуть своїм одноплемінникам: «Бог наших отців воскресив нам Ісуса, Якого ви вбили, повісивши на дереві» (Діян. 5, 30). У відповідь на звинувачення іудейські законники перші роки мовчать, бо не мають що заперечити. Мовчання на тлі цих фактів звучить не менш голосно, ніж голос закатованих за віру християн.

Ні у кого не вийшло зобразити людей, які змінили моральну структуру суспільства, одержимими маренням божевільними або закоренілими шахраями. Вони свідчать, і свідоцтво їх істинно. «Але отримавши допомогу від Бога, я стою аж до дня сьогоднішнього та свідкую малому й великому, нічого не кажучи, крім того, що сказали Пророки й Мойсей, що це буде, то має Христос постраждати, що Він, з мертвих, проповідувати буде світло юдейському народові й поганам »(Діян. 26, 22-23). Нічому тут заперечити і не можна це інтерпретувати інакше як в прямому сенсі: Христос воскрес.

 



 теорія непритомності |  Додаткова мотивація

 Рішення стратити Христа |  Факт смерті Христа |  поховання Христа |  Охорона гробниці Христа |  явище Христа |  Наріжний камінь |  поведінка Христа |  версії крадіжки |  можливості |  інші викрадачі |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати