На головну

Про бездушності, богомисленном спогляданні, молитві, читанні, їжі та ін.

  1.  Болять - про домашнє поведінці під час служб церковних. Про старця вигнаного і ін.
  2.  Їй же про поточні справи, племінниці та ін. предметах
  3.  Загартування душевна. Повчання про терпіння наклеп. Благословення та ін.
  4.  Повчання про продаж книг і ін.
  5.  Про безнадійному грошовому борг, здоров'я, книгах і ін. предметах
  6.  Про гроші відданих у борг і ін.

Милість Божа буди з вами!

Беруся відповісти вам на ваше многосодержательное лист. - Дуже радий, що ви практикуєте вже прописане вам. Дай вам Бог не відступати і не повертатися назад. Взяли ярмо, - тягніть, надихаючись верною надією. Попереду царство; двері в Царство чистота; всі прописані праці і справи суть кошти до очищення серця. І виходить, що найближча наша мета - очищення серця, а за ним - Царство Боже, бо туди не увійде ніщо нечисте. Це неодмінно треба утримувати в думці, щоб не губити своєї праці, домішуючи до них нечисть. Наприклад - постити і сердитися, молитися і високоумствовать; робити добро, щоб виказати гуманність і подібне.

Піднімаєте праці - "не завжди по потягу, а більше але примусу". Такий вже закон - противитися собі в худому і нудити себе на добро. Це і означають слова Господа, що Царство Боже нудиться і нуждніци захоплюють його. Від цього і слідування за Господом є ярмо. Коли б все робилося по потягу, яке б було в цьому ярмо? - В кінці втім приходить, що все робиться охоче і легко.

"Нападає тупе нечутливість, - буваєш як автомат, - ні думки, ні почуття".

Такі стани бувають, іноді як покарання за намагання на що або недобре думкою і співчуттям; а іноді як навчання, - переважно, як научіння смирення, щоб людина навик нічого не очікувати від своїх сил, а все від одного Бога. Кілька таких дослідів Підсікай довіру собі, позбавлення ж від тяготи вказує, звідки допомогу, і на кого треба у всьому покладатися. Стан це важко, але треба переносити його з думкою, що кращого не варті, що воно заслужено. Коштів проти нього немає; мінованіе його - в волі Божої. Треба одначе стояти і кричати до Господа: буди воля Твоя! Помилуй! Полегшу! Але ніяк не піддаватися якимось послабленням: бо це руйнівно і згубно. - Ви добре робите, що сумуєте про се і всіляко напружуєтеся звільнитися від нього. - Але ворожіння ваше, ніби таке буде вічні муки, невірно. - Вічні, - як блаженство, так і мука - немислимі і ні з чим, буває в цьому житті, порівнювати їх не можна. Те й інше - там безмірно вище тутешнього всього. - У св. Отців такі стани називаються охолодженням, сухістю; і всі вважають їх неминучими в житті по-Божому, бо без них скоро зізналася.

Приклад богомисленного вправи, вами представлений, є справжнє діло. Так пройдіть всі істини св. віри нашої, - і міцніше затвердите їх в думки і почуття. Але це є тільки початкове підготовче заняття. Справжнє вживання в житті богомислія є уявлення будь-якої істини віри з відповідними почуттями та намірами, без руху міркування, як вже кінчені одного разу. - У св. Отців воно називається спогляданням, - що є зір розумом істини з почуттями. Постарайтеся все істини переглянути, як переглянули одну. І кожну переглянуту потім частіше споглядайте, щоб не забулася. - Коли переглянете всі істини, тоді вам залишиться тільки споглядати їх. - Вживання споглядання таке: вранці, відразу після відновлення повної свідомості, після сну, робіть загальний їх огляд, починаючи предвічним буттям Бога Триіпостасного і закінчуючи страшним судом і вічною всіх участі, нешвидко і не тривало, але з увагою. Можна це зробити за символом віри. Вся сукупність цих істин є лад уявного, духовного, божественного світу. Переглядом їх свідомість вставляється в лад їх і входить в духовний світ. Це у відповідність того, як, прокинувшись, входимо ми в лад зовнішнього, навколишнього нас світу, і свідомо тримаємо себе в ньому: сонце і небо над нами, стихії, і все створіння наземні навколо, так само як сім'я, сусіди, держава, з усім буває в них. Останнє мимоволі само собою відбувається, а над першим треба потрудитися, хоч це не дуже важко. Ці два світи - споглядаємо подумки і видимий поза, - усвідомлюючи, - в уявному знаходьте руководственние вказівки, як слід обертатися в видимому. - Це загальне правило споглядання! Приватні: скінчивши уявний огляд, вранці, треба зупинитися на тому предметі, який більше вплинув на почуття, і їм оживляти дух молитовний. Коли ж цього немає, тоді пожвавленням молитовного духа нехай буде загальне побожне почуття до всього строю духовного Божественного світу. - Будьте ласкаві жодного ранку не залишати без освіження свого внутрішнього таким спогляданням богомисленним, як маєте звичай освіжати свої покої впускання свіжого ранкового повітря; і потім весь день бувати в почутті, що, крім видимого, вас осіняє і оточує і невидиме, не без впливу.

Молитовні у вас порядки хороші. Дай Бог тримати вам їх терпляче і плодоносності. І що діти тут же, я вважаю, дуже добре. І не думаю, щоб це їх обтяжувало; навпаки загально допускаю, що дітям приємно брати участь у спільній молитві. Приходить мені на думку сказати, що добре б і на ніч тримати загальну молитву, призначивши для цього такий час, який був би раніше всякого, в який відходить хтось із сім'ї до сну. Однак ж робіть, як зручніше.

Молитов готових у нас багато. Вони не складені, а виливалися з серця Святих, під дією будь-якого споглядання, або події і випадки в житті. Той, хто читає їх з увагою входить в ті ж почуття, які дихають в них, і тим оживляє і творить в собі молитовний дух. Щоб це зручніше відбувалося, добре молитви обираються наперед обмірковувати зі сприйняттям і почуттів, прихованих в них. Ще краще заучувати молитви, щоб не мати потреби в молитовнику, а завжди носити його в душі, готовим розкритися, як тільки потреба.

Але, навички молитися за готовими молитвами, треба починати потроху молитися і своїм словом, по своїх потребах - душевним або зовнішнім. Потреби духовні, як тільки прокинуться, негайно спрямовують до Бога. Позив - звернутися до Бога буває іноді без певної потреби, а по одній жадобі Бога. Якою б мірою і в якому б вигляді ні виявлявся цей позив, ніколи не треба залишати його незадоволеним, але негайно звертатися до молитви, і молитися в тому положенні, в якому застав позив: якщо за справою, - за ним і молитися, якщо за читанням, - посеред його і молитися, якщо під час ходьби, ходячи і молитися. Але звичайно краще і плідніше стати в молитовне місце і прийняти молитовне становище, якщо можна. - Чим старанніше будуть ісполняеми ці звернення до Бога, тим частіше вони будуть з'являтися і більше тривати, і глибше вкоренитися. Не забудьте цього пунктика. Прийом цей є найкращий для удосконалення молитви. Молитва ж є головне в справі нашому. Не шкодуйте праці переважно на це. Якщо під час молитви порід цього позив, припиняйте читання молитви і моліться за цим позиву, з словом своїм, або без слова. Бог побачить, як усередині ви бажаєте і шукаєте молитви, - і подасть вам молитву, яка не буде припинятися. Благослови вас Господи на це діло!

Щодо читання. - Читати для знання-одна справа, а читати для повчання - інше. При першому багато читається, а при другому не треба багато читати, а як тільки з читаного що-небудь впаде на серце, зупиняйтеся і думайте, намагаючись і роз'яснити, а більш поглибити в серці цю думку. Це те саме, що перетворити це в предмет богомислія. Так живити будете душу і ростити, а не насипати її, як мішок. - Книжок немає. Я вам пришлю. У мене є кілька для роздачі. - Св. Тихона читаєте? Добре? Ніяка книга не може зрівнятися з його книгами.

"Ревнощі то приходить, то відходить". Це з усіма буває. При зубожінні її, берегти намір і рішення - служити Господу, перебуваючи в благочестна порядках без поступки, без лінощів, без поблажки плоті. І пройде. - Богомисліє дієво восставляет ревнощі, - особливо пам'ять про смерть і суд ... ось, ось смерть. Як тільки ця думка повністю впаде на серце, серце не може не стрепенутися.

Про їжу. Покладіть законом - виходити з-за столу трохи голодним. Зла раба - плоть буде відчувати, що над нею є владна рука. І що винопиття припинено, прекрасно. Це найкраще посібник до того, щоб було тіло завжди бадьоро, тверезо і свіжо. Велике їсти його справа!

Ви думаєте, для знищення зла, заподіяного 47-річну розгульний, треба стільки ж попрацювати в добрих порядках життя. Ні: це зовсім не так. Вичищається все забруднені - відразою від нього і безжальним до себе протидією йому, з вірою, надією і любов'ю до Господа. Бувають ці розташування в такій силі, що в одну мить все вичищають. Так було з розбійником на хресті. Днесь зі Мною будеш у раю, обітував йому Господь. А в рай не ввійде ніщо не чисте. - Для інших втім очищення це тягнеться довго, - найбільше від поблажки собі і поступок своїм бажанням.

Велика для вас милість, що ви задоволені дружиною і дітьми. Так зостануться вони такими назавжди незмінно. - Що інше бажається по сімейному побуті вашому, зробите то в волю Божу, молячись старанно, але виявляючи всяку готовність прийняти все, що благоволить Бог послати, хоча б то було і не гладко.

Я нічого не можу сказати про шуканий вами. Самі дивіться, до чого гожі. Але на почуття дивитися нема чого. Головне - борг. - Борг зовнішній - справна служба. Але будь-яку службу можна перетворити в спосіб благоугожденія Богу, або зовнішнє виконувати в зв'язку зі внутрішнім, освячуючи останнім перше. Льву вашому даруй Господи - добро здати іспит. Благослови Господи і всіх вас. Ваш доброзичливець Е. Феофан.

18 травня 1888 року.



 Вузький шлях. Відгук про походження і сучасних проповідників песимізму |  Про своє керівництво, про ставлення до Молоканов, благодаті і Ісусову молитву

 Про своє оці, про службове становище племінника і з друкарської справи |  До племіннику А. Р. Говорова |  При посилці книг для читання і поради по видавництву |  Повчання про продаж книг і ін. |  Суворе напоумлення про незадоволення з людьми |  За книжкової справи |  Примушування до негайного відповіді і міркування по видавництву |  До міщанина Г. Елатьма С. Е. Е. |  Бездітному - про ходіння на прощу, імені, та майно |  Детальний повчання про шляхи порятунку |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати