На головну

Про терпіння, життєвих клопотах, прихованої гордості і про те, щоб триматися одного шляху порятунку

  1.  II. Обчислення похідних ФУНКЦІЇ одного аргументу
  2.  IV. Знаходження масової частки одного з продуктів реакції а розчині за рівнянням матеріального балансу.
  3.  Quot; Французька таблетка ", Мифепристон, Міфегін, RU-486 (різні ринкові назви одного й того ж препарату по перериванню вагітності).
  4.  Rule # 1Чтоби задати питання в англійській мові допоміжне дієслово потрібно поставити на перше місце
  5.  V. Знаходження маси одного з вихідних речовин за рівнянням матеріального балансу
  6.  VI. Людина створена, щоб засвоїти дух гуманності і релігії
  7.  VII. Людина створена, щоб сподіватися безсмертя

Милість Божа буди з вами!

Забарився відповіддю. Прошу вибачення. Їздив в гості в Тамбов і після повернення ледве встиг зібратися з духом. У мене очей один вже не служить через катаракта. У Тамбові сказали, що і другий почав паморочитися. Тепер треба очікувати, що Бог дасть від операції.

Так ось що!

Лист ваше отримав після повернення. Це перше ваше справжнє лист: душа писала.

Видно вас потрібно ще обкалачівать не так на зле, а на добро, не на шкоду, а на прибуток і зростання, то і налягте на цю сторону справи, щоб черпати з неї розраду. "Вашим стражданням ви спасете душу вашу". В тісноті краще жити, ніж в широті. Така, як у вас, найлегша. А плід від неї не менш значний і міцний як і від інших важких: і це є велика милість і поблажливість Боже.

Те що у вас часу бракує через клопоту і сімейних і поза сімейних справ теж милість. Кому все колись, той не має, коли поскучати від неробства і неробства; не має разом і небезпеки, який піддаються пусті. Одне тільки треба б усунути, - саме душевну через те непокойность. І мені здається, що це зручно досягти, чи не ганяючись за многоделаніем, а роблячи з усією увагою лише те, що пропонується зробити плином справ. В основу покласти треба міцну віру, що все випадковості з нами йдуть від Господа; кожною з них Господь пропонує нам зробити, що потрібно за Його заповідями в таких обставинах, - і дивиться, як ми вчинимо, вгадаємо чи волю Його і вгадати, чи зробимо угодне Йому? Хто поімеет це уваги, той завжди одне тільки справа і буде мати на душі, чи не нудяться себе іншими. Зробивши одне, за інше візьметься і т.д., до тих пір поки зімкне очі, щоб заснути.

Так ото й кожен день. Ніякої многосто справ не буде бачити душа і нудитися тим не буде. Завжди у ній одне тільки справа перед лицем Господа.

Марфа буває не одна життєва, є Марфа і духовна. Остання виганяється відданістю в волю Божу, при посиленому действованіі. Не пам'ятаю, за що я хвалив вас в останньому листі. Можливо це тому зроблено, щоб не обтяжити будь-якими навчально тяготами, коли вам і без того важко. Але чому б це не було зроблено, яка ж від того біда? Умійте миритися, коли хвалять без підстав, а коли лають і за ділами, - яка трудність миритися? Панегірик який ви собі сплели: погана, лукава, непостійна, що не вдячна, горда, сердита, не вміє Богу помолитися, дуже хороший. Треба додати нікуди негожесть і нічого нестоімость. Частіше повторюйте його, - і так, щоб душа говорила, а не розум збирав по пам'яті. Адже є або буває у нас дуже глибоко лежить самоцен.

Тоді слова зазначені, або подібні до них, мову або пам'ять читає, а на душі тримає: "Несміт якоже інші". І то дивно, що цього лукавства нашої душі майже не можна помітити. Так воно таїться, поки вже Господь якось викличе його назовні і покаже в усьому неподобство. Самим нам потрібно вгадувати присутність його хіба з того, коли укорние мови інших, в очі або поза очі, відгукуються неприємністю і досадою на мовців. Будьте ласкаві навести довідки про себе, яка буває душа в таких випадках. При цьому велика буває перешкода від самовиправдання.

Втішно читати, як закликав вас Господь в Успенський піст. Бачиться, що і не перестає повторювати покликання, щоб не забули. Пильнуйте убо, але і дерзайте. Які у вас учителі то були! [...]

Пора вже вам в стариці надходити і вчити інших. Всяко будьте ласкаві пригадувати їх уроки і не переставати направляти себе по ним не бентежачись, якщо хто з нових вчителів скаже що або не згідне з ними. Москва одна, а доріг до неї багато і всяка в неї призводить. Але якщо хто прямуючи по одній дорозі, наприм. Петербурзької, потім почувши, що є Смоленська туди дорога, кине свою і перейде на цю, а з цієї на Калузьку, а з Калузької на Володимирську, з Володимирської на Ярославську, все тому що знаючі люди кажуть про тих дорогах, то він ніколи не доїде до Москви. Так і в духовному житті є град пресвітлий, куди всі прагнуть, і дороги в нього різні, і всім в нього доходити можна. Але стань зміняти дороги, хоч за вказівкою і знають, дуже НЕ дивно, що і не доберешся до того граду.

Бажаю вам усього найкращого, я вас завжди згадую. Прошу і про мене помолитися.

Ваш прочанин Е. Феофан. 13 генваря 82 м



 З приводу хвороби чоловіка |  Турбота про дітей і дратівливість

 При посилці для друку тієї ж книжки. Про малюнках, кистях і ін. |  Душа і дух, з приводу зводиться звинувачення в неправославіі |  Про обробку книги про Христа Спасителя, і про свого хворого оці |  Після повернення з поїздки для лікування. Поради з книговидавництва |  Про свого хворого оці |  Пристрій домашнього житія по монастирськи |  Про милосердя і викоріненні поганих якостей |  Неприємності - молотки для очищення серця |  Поступове зміцнення в духовному житті і про Пашківцях |  Триває духовне керівництво ревнующей про порятунок заміжньої християнки |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати