Головна

Умови моральності діянь - загальні і християнські

  1.  I. Загальні рекомендації
  2.  I. Загальні вимоги охорони праці
  3.  II. Загальні вимоги ДО ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ
  4.  III. ЗАГАЛЬНІ НАПРЯМКИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ
  5.  III. Розвиток радянського права в умовах НЕПу
  6.  IV. Загальні засади землекористування і землеустрою СРСР 1928 р
  7.  IV. Почуття і потягу людей всюди погодяться з їх життєвими умовами і органічним будовою, але повсюдно управляють ними думки і звички

Умови ці суть а) самосвідомість і б) вільна самодіяльність.

а) Самосвідомість

Особа, здатне і зобов'язана до моральних діянь, має бути в своєму розумі, або має усвідомлювати себе, справжнє своє становище і свої відносини. Хто у нестямі, не сповна розуму, чи не усвідомлює себе, того дії не мають морального чину - які дії недоумкуватих, засмучених в розумі, занурених у сон або ще не оговталася від сну.

Таке, втім, свідомість повинна бути тепер інший тільки, яке загальний свідомість природне, в якому людина відрізняє себе, як себе, в тому колі, де існує; але має бути ще свідомістю власне моральним, званим самосвідомістю, в якому людина усвідомлює себе особою, яка зобов'язана до доцільної діяльності, до справ у відповідь, що підлягають звіту. Чому діти, ще не дійшли до такого самосвідомості, у всьому поганому вибачаються і своїм добром подають тільки надії, хоч ще нерішучі; так само як, навпаки, піддаються сильному докір дорослі, коли дозволяють собі забуватися і діяти не по-людськи і не за своїм становищем і місцем.

Докладаючи остання властивість до християнина, має зобов'язати його до особливого якомусь самосвідомості - саме християнському. Що воно повинно бути в ньому особливе, видно з того, що в переродженні він став іншим - новим, що не подумки, але справою; чому повинен був переродитися й у самосвідомості. Що повинно входити до складу цього самосвідомості, видно з того, яким він увійшов в купіль хрещення або покаяння і яким вийшов з нього або чим став в ньому. Гинув - і ось позбавлений; був в ранах - і ось зцілений; був відкинутий - і ось прийнятий в синівство; своевольнічал - а тепер пов'язав себе послухом за обітницею. Все це повинно відгукуватися в його серці і складати в сукупності одне те, чим він відчуває себе у Христі Ісусі. У почутті зцілення і свободи він повинен усвідомлювати себе Христовим рабом, працювати і працювати як би від Його особи, перед Ним і заради Його, до того щоб з апостолом говорити: живу вже не я, але живе в мені Христос (Гал. 2:20). Це самосвідомість християнське так бувало сильно в багатьох з провідну християн, що на всі питання мучителів вони відповідали тільки: я раб Христовий, я раб Христа.

І ось перша риса християнської моральності, або перша властивість особи, що діє по-християнськи, - раб, усвідомлюючи себе рабом, діє відносно до пана як раб; син, усвідомлюючи себе сином, діє перед батьком як син, так що втрата цього свідомості є разом початок їх ухилення від свого порядку. І християнин з свідомістю себе рабом Христовим повинен виходити на діяльність. З погашенням цього свідомості його дії якщо і не стають худими, то втрачають в більшій чи меншій мірі характер християнських і надходять в розряд справ общенравственних. Тим часом християнин є особа не общенравственное тільки, а моральне по-християнськи.

Якщо, таким чином, від такої самосвідомості отримує свій характер вся діяльність християнина, то світло його повинен горіти в душі його, чи не згасаючи, не применшуючи, а зростаючи, по самий кінець життя.

Тому-то преосвященний Тихон ось яке правило написав для всієї своєї пастви: «Короткий умовляння, що кожному християнинові від дитинства до смерті завжди в пам'яті містити повинно: пам'ятай 1) що при Хрещенні Святому через батька і матір хресних відрікся ти сатани, і всіх справ його, і всього служіння його, і всієї гордині його і це вчинив триразовим зреченням. 2) відрікшись сатани, ти обіцяв, триразово ж, служити Христу Сина Божого, з Отцем і Святим Духом. Отже, ти на хрещенні в службу Христу записався і присягнув так, як воїни та інші царю земному в службу запису і присягають.

Це в пам'яті містити, домашнім вселяти, а особливо малим дітям, щоб, пам'ятаючи свою обіцянку, від малих років привчалися вони до благочестя ».

б) Вільна самодіяльність

Незважаючи на те що людина усвідомлює себе особою і особою моральним, не всі, проте ж, що походить від нього і в ньому, належить йому як особі або є морально. Моральні дії отпечатлеваются особливими властивостями. По-перше, вони суть неминуче дії усвідомлювати, бо виходять від особи усвідомлює себе і йому належать. Як же може належати що йому, коли він про те й не знає? Наприклад, звернення крові, харчування і зростання тіла одно звичні руху рук, ніг і інших членів. Не всяке, втім, і сознаваемое дія повинна бути пріпісиваеми людині як особі. Безліч буває в цьому дій, які, хоча і зізнаються їм в собі, проте ж, відбуваються абсолютно без його відома, не для себе самих виробляються. Такі всі природні рухи його сил і потреб. Отже, до свідомості повинна ще приєднатися самодіяльність, тобто самоначінаніе, самоізбраніе. Щоб ясна річ приписати до якої особи, необхідно, щоб воно їм самим було розпочато і вироблено навмисно, причому так як це людина усвідомлює себе моральним, характер моральності переходить і на саму справу. Цей характер може перейти на ті дії, котрі відбуваються не по його волі, але не інакше як коли він дасть на них своє вільне згоду, бо в такому разі він засвоює їх собі - обирає, робить своїми. З цієї хвилини вони починають належати йому і їм самим, і іншими. Так, гнів народиться сам собою, але коли людина погодився на нього, тоді вже сам починає гніватися. Навпаки, якщо хто, відчуваючи мимовільне рух гніву або інший пристрасті, не погоджується на те, а подолати їх напружується, то вони не ставляться йому, хоча знаходяться в ньому. Цей акт згоди дуже багатозначний в житті і, можна сказати, стільки ж, якщо не більше, многооб'емлющ, як і самоначінаніе. Бо на його частку належить не тільки те, що відбувається всередині нас або що виробляється нами, а й іншими - незалежно від нас. І чуже справу, в якому як-небудь втрутилося наше згоду, теж належить нам. Звідси випливає, що все те ставиться особі людини і є морально, що свідомо їм обрано і на що свідомо він погодився. Очевидно після цього, що для людини, щоб витримати характер морального обличчя, обов'язково бути паном своїх дій, розпоряджатися ними на розсуд своєму і своєї мети, а не бути ведому плином зовнішніх обставин або своїх внутрішніх порухів душі.

Але яку змішану і жалюгідну картину представить моральна життя людини, якщо переглянути її з сього погляду ?! Як багато робиться в невіданні, забутті і неуважності! Це частина, загублена для доброї моральності хоча не для суду. Як багато принижується або теж викрадається такими випадками, в яких то свідомість піддається насильству, як, наприклад, в гніві і страху, то самодіяльність підривається, як в пристрастях і гріховних звичках? Тим часом зовнішні обставини, які спонукають до вільним починанням, і внутрішні руху, які виманюють згоду, не завжди згодні з законом і завжди майже безладні. Чому моральна діяльність людини мізерна, мішаного і навіть потворна? Причина сему пряма в втрати моральної сили. Ця сила відроджена або відновлена ??в християнина благодаттю Божою. Чому, вступаючи на терені моральної діяльності, справжній християнин, з усвідомленням свого обов'язку працювати Христу, має одну виняткову мета - ходити в волі Його: дав обітницю на те, пломеніє ревністю, а головне, прийняв силу. Стоячи на міцній основі, він владно розпорядженні своїми справами і направляє їх все до показаної мети, не дозволяючи ніякого ухилення. Ось як саме надходить він!

З першого разу дізнається для себе вимоги християнського закону - роздумом, читанням, слуханням, бесідою - скільки може і скільки зможе.

Построевает відповідно сему знання весь порядок свого життя - і зовнішньої, і внутрішньої - по крайней мере, в загальних і головних її частинах.

Нарешті править собою і своїми справами за своїм планом, не захоплюючись, як сказано, ні зовнішнім ходом зіткнення пригод, ні внутрішніми рухами своєї природи.

Цього вимагає і бажання серця, що зважився працювати Господу у всіх шляхах життя, і то властивість облагодатствованія, по якому людина запановує в собі і стає повним своїм володарем і розпорядником. Ніщо інше заповідають апостоли, коли беруть верх будьмо тверезі, не спати, собі слухати (1 Пет. 5: 8; 1 Кор. 16:13; 1 Тим. 4:16). Бо цим, очевидно, заповідається свідоме і обачне розпорядження своєю деятельностию, розпорядження своелічное, хоча в довільному підпорядкуванні волі Божої. Що інше вселяє апостол і коли вчить творити в храм духовний, в святилище Бога? (1 Пет. 2: 5; Еф. 2:22). Бо це означає влаштовувати своє життя за відомим планом, вести її струнко, в поступовому підвищенні і усовершенія, в повному переконанні, що вона ведеться за кресленням небесному - Божественному, який є закон християнський, зображений в Слові Божому Самим Господом і апостолами.

 Б. Характеристичні риси християнської діяльності як моральної |  Виробництво моральних діянь


 А. Основи християнського життя |  А) Корінь християнського життя в втіленому домобудівництві |  Б) Друга основа християнського життя, з першою нерозлучна, є живий союз з тілом Церкви, якою Господь - глава, живителем і рушій |  В) Норма християнського життя |  А) Предмет в моральних діях |  Аа) Про обов'язки, або заповідях |  Бб) Про радах |  Ст) Про діях байдужих |  Б) Про мету моральних діянь |  В) Про обставини моральних діянь |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати