Головна

природа людини

  1.  I. У яких би різних будівлях ні був рід людський на Землі, всюди тільки одна і та ж людська природа
  2.  I. Органічна будова привертає людини до здатності розуму
  3.  I. Порівняння органічної будови рослин і тварин у зв'язку з будовою людини
  4.  II. Уява людини всюди кліматично і органічно визначено, і повсюдно традиція керує уявою
  5.  III. Про рганіческое будова привертає людини до тонким почуттям, мистецтва і мови
  6.  III. Психічні властивості особистості - типові для даної людини особливості його психіки, особливості реалізації його психічних процесів.
  7.  III. Що таке клімат і як впливає він на душевний лад і тілесне складання людини?

Згідно розповіді першої та другої глав книги Буття, природа людини двусоставности. Створивши тіло людини, Бог "вдихнув у ніздрі її дихання життя" (Бут. 2, 7). Чи повинно розрізняти ці два акти створення хронологічно або ж тільки логіческі107? Прп. Серафим Саровський вчив:

"Багато тлумачать, що коли в Біблії говориться, що вдихнув Бог дихання життя в особі Адама первозданного і створеного Ним з пороху, то нібито це означало, що в Адамі до того не було Душі і духу людського, а була нібито лише плоть одна ... Але це безпідставно і невірно затверджується, бо Господь Бог створив Адама від пороху земного в тому складі, як святий апостол Павло стверджує: "всесоверш ваш дух і душа і тіло збережеться" (1 Сол. 5, 23). і всі три частини нашого єства створені були від пороху земного, і Адам не мертвий був створений, але чинним живою істотою ... "108.

За вченням Церкви, душа і тіло в людині виникають одночасно, це справедливо і по відношенню до першої людини.

В "розлогі катихизис" сказано, що "дихання життя" - це "душа, істота духовна і безсмертне" 109. Однак свв. отці кажуть, що "дихання життя" є щось більше, ніж просто духовна субстанція. Так, свт. Афанасій Олександрійський розрізняв в створенні людини логічно, а не хронологічно, два моменти: власне створення людської природи і збереження, помазання її Духом Святим. Таким чином, Бог по благодаті стає Батьком тих, кого Він створив.

"Він вивів з небуття людина в самому творінні Помазов Духом, -" дихання життя ", яке вдихнув Бог в Адама, було не душа, але Дух святий і животворящий" 110, -

пише прот. Г. Флоровський. Свт. Григорій Богослов говорить, що людина має в собі "частку Божества" 111, говорить про "струмені невідомого Божества", про "світлі ... Божественному і невгасимому" в человеке112. В. Н. Лоський пише:

"Нетварное благодать включена в самий творчий акт, а душа отримує життя і благодать одночасно, бо благодать - це дихання Боже,« Божественна струмінь », животворне присутність Духа Святого" 113.

Таким чином, нетварное Божественна сила вкорінена в самому акті створення людської природи, яка, за задумом Творця, спочатку містить в собі Божественну благодать. Тому для людини природно перебувати в обдарував стані і, навпаки, стан безблагодатності протиприродно для людини. Святе Письмо говорить, що власне створенням духовно-тілесної природи творіння людини не обмежується. В Побут. 1, 26 сказано:

"І створив Бог людину (од. Число. - О. Д.), чоловіком і жінкою сотворив їх (мн. Число. - О. Д.)".

У другому розділі книги Буття ця подія розглядається більш докладно.

Не слід думати, що битопісатель, описуючи створення Єви з ребра Адама, намагався пояснити походження дружини в біологічному сенсі. Перш за все, це символічне оповідання, яке в наочній формі висловлює думку про двуединстве людського естества114. Згідно Побут. 1, 26, людина спочатку був дві людські іпостасі, існуючі в єдності природи.

Все творіння Боже "вельми добре". Але після того як Бог створює вища істота, вінець творіння - людини, Він ніби висловлює незадоволення тим, що Сам створив:

"Недобре бути чоловікові одному, створимо йому помічника, подібну до нього" (Бут. 2, 18).

Таким чином, думка деяких отців Церкви (свт. Григорій Ніський та ін.), Згідно з яким поділ людей на дві статі було вироблено виключно в передбаченні гріхопадіння, щоб забезпечити виживання людського роду в умовах індивідуальної смертності, не має підстави в Святому Письмі. Поділ людей на дві статі відбувається з метою задовольнити потребу людини в спілкуванні, адже серед інших тварин "для людини не знайшлося помічника, подібного йому" (Бут. 2, 20). Слід зазначити, що слово "помічник" (грец. BohqovV) недостатньо точно передає зміст староєврейського тексту, правильніше було б перевести так: "Створімо йому восполняющего, який би був перед ним" 115. Проф. С. В. Троїцький пише:

"Тут говориться не про заповненні у праці, а про поповненні бутті. Дружина насамперед потрібна чоловікові, як його alter ego, друге« я »" 116.

Тим самим біблійна оповідь відкриває істину про двуединстве людини, що реалізується в шлюбному союзі равносущних, з'єднаних любов'ю чоловіка і дружини.

Життя Бога Трійці немає просто єдність на рівні єства, але з'єднання в любові вільних і відмінних один від одного Іпостасей. Бог є три Особи, існуючі в єдності природи, і люди, чоловік і жінка, покликані в Богом благословенному шлюбі (Бут. 1, 28) явити єдність життя за образом Осіб Пресвятої Трійці. Таким чином, поділ людей на дві статі і обумовлений цим поділом інститут шлюбу входять в задум Божий про людину і є засобом досягнення людьми заповіданої Богом досконалості. За словами Х.Яннараса,

"Відмінність статей зумовлена ??необхідністю висловити в рамках тварної природи спосіб життя нетварного" 117.

"Як Бог єдиний, як Його обличчя - Отець, Син і Святий Дух - одне, так і чоловік і жінка ... покликані стати одним, єдиним у взаємній любові один до одного" 118.

Християнство відновлює і обґрунтовує онтологічна гідність жінки, чого не спостерігається в язичницьких релігіях. Климент Олександрійський вчить, що любов

"Повинна становити справа в рівній мірі як чоловіків, так і жінок, тому що якщо у них обох Бог один і той же, значить обидва вони мають ... і церква єдину; значить один і той же існує для них закон <. ..>. Але якщо всі умови життя для них спільні, то вони беруть участь в рівній мірі ... в благодаті, один і той же для них шлях порятунку .... Нагорода за святе життя обіцяє не чоловікові або дружині , а людині взагалі ... "119.

Святе Письмо не залишає сумніву в тому, що весь людський рід походить від Адама і Єви. Так, безпосередньо перед описом створення Адама говориться, що

"Господь Бог не посилав дощу на землю, і не було людини для обробітку землі" (Бут. 2, 5).

Отже, до Адама людей на землі не було. Праматір Єва прямо названа "мати всього живого" (Бут. 3, 20). Ап. Павло каже, що Бог

"Від однієї крові ввесь рід людський ..." (Діян. 17, 26).

Істина походження всього людського роду від єдиної подружжя має в християнстві особливу догматичне значення, оскільки на ній грунтується вчення про первородний гріх і про Спокуту.

 Світ занепалих духів, їх ставлення до людини, ставлення Бога до діяльності занепалих духів |  Образ і подоба Божа в людині


 Вчення Старого Завіту |  Коротка передісторія догмату про Пресвяту Трійцю |  Вчення великих каппадокійці про едіносущія Осіб Пресвятої Трійці |  Поняття особистості; особистість і природа |  Як правильно мислити відносини Божественних Осіб |  пантеїзм |  Створено Ангелів Богом, час їх створення |  Ангели Хранителі |  Поділ Ангелів на добрих і злих, буття злих духів |  Падіння злих духів |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати