Головна

Релігійна картина світу

  1.  Аристотелевская (давня) наукова картина світу
  2.  Б. Релігійна і суспільно-політична думка на Русі. Публіцистика в XVI ст.
  3.  Велика картина пікапа
  4.  БУТТЯ. ЛЮДИНА В ВСЕСВІТУ. Філософська, РЕЛІГІЙНА І НАУКОВА КАРТИНИ СВІТУ.
  5.  У чому полягає головна релігійна ідея єгиптян?
  6.  Зовнішній світ і його картина в нашій свідомості 29
  7.  Зовнішній світ і його картина в нашій свідомості 31

Якщо розглядати космологічні частина будь-якої релігії конкретно, то ми виявимо певні відмінності в деталях розуміння світобудови, але принципові положення в поясненні вихідних положень світобудови повторюються. Звернемося до християнської релігії як однієї з найбільш розвинених і найвпливовішою в сучасному світі. Християнська космологія випливає з Біблії. Богословська інтерпретація її положень створила в очах віруючої людини досить переконливу картину буття, починаючи від його творіння позачасовим Богом і до «останньої години», коли створений світ з волі того ж Бога так само несподівано зникне, як і був свого часу створений з нічого, по слову божому. Оскільки сучасне мислення дещо відрізняється від мислення «біблійних часів» (часу написання перших книг Біблії), то сучасне богослов'я кілька пояснює намальовану в Біблії картину творення світу за «шість днів»: ці «шість днів» увійшли в Біблію тому, заявляють богослови, що ця книга писалася для людей з мисленням і знаннями чотирьохтисячолітньої давності, а тому «шість днів» названі Богом Мойсею «для ясності», для розуміння, оскільки у нас немає права міряти день божий нашими цілодобово; божий день може тривати мільйони і мільярди років.

В цілому, згідно з релігійними уявленнями, першооснова світу - Бог. Він вічний, невимовний, його не бачив ніхто і ніколи. Навіть для особистої зустрічі з Мойсеєм він з'явився у вигляді охопленого полум'ям куща, а після закінчення зустрічі полум'я зникло, залишилася «неопалима купина». До дня Страшного суду його ніхто і не побачить (Ісус Христос, багаторазово зображуваний на іконах в образі 30-річного чоловіка - це земне прояв Бога в образі Боголюдини, коли він зійшов на Землю у вигляді Бога-Сина). Бог - одвічної буття, який не підвладний часу і простору. Час - явище чисто земне. Воно почалося з того моменту, коли Бог «по слову» створив світ і всіх тварюк земних. Вершина божественного творіння - людина, яка виступає не просто вищою формою в ряду творінь, а є істотою винятковим, створеним Богом по «своїм образом і подобою», а весь інший світ створений Богом для людини . Бог створив людину не тільки за своїм образом і подобою, а й дарував йому безсмертя, насадив для нього «сади Едемський».

Однак все даровані Первочеловека божественні блага були їм відразу втрачені, як тільки відбулося «гріхопадіння»: Адам і Єва скуштували плід з «забороненого дерева пізнання добра і зла». В результаті Адам і Єва відразу перетворилися з напівбожественних істот в людей, їм стало доступно пізнання. Вони побачили свою наготу, різностатеві, і соромно було Бога, коли він в черговий раз спустився до них. Дізнавшись про непослуху і про те, що головною винуватицею проступку була Єва, Бог в гніві прокляв своє «вище творіння»: Адам був приречений в поті чола добувати хліб свій, а Єва - в муках народжувати дітей. Первородний гріх ліг важким тягарем на «весь рід людський».

Рід Адама розмножився (Біблія веде родовід по чоловічій лінії) і заселив Землю. Через багато століть люди стали забувати Бога, загрузли в гріхах, особливо в гріху блуду, коли до земних жінкам навіть спускалися з неба янголи І чинили з ними. Покаранням грішникам був посланий Богом всесвітній потоп, в якому загинуло все грішне людство, крім Ноя і його сім'ї, оскільки тільки Ной був праведником. Про прийдешнє потоп він був заздалегідь повідомлений ангелом і за його ж вказівкою побудував ковчег, в якому врятувалася сім'я Ноя і взяті їм представники тваринного світу - «Будь-якої тварі по парі». Почалося друге заселення Землі нащадками родини Ноя. Але нові покоління незабаром повторили помилку колишніх поколінь, вони також забули Бога і його заповіді, впавши в гріх багатобожжя.

На цей раз Бог проявляє милість до свого нерозумному творінню - з'явився на Землю у вигляді Бога-Сина, передав людям в істинному вигляді віру, своїм особистим прикладом життя і поведінки, своїми повчаннями і проповідями відкрив дорогу в Царство Небесне всім повірили в нього, грішникам же уготовані після їх смерті борошна пекельні. Зупиниться час, реальним стане небуття, вічність. Душі праведників будуть наближені до Бога і обожнюючи, тобто зіллються з божественною сутністю, що не втрачаючи при цьому своєї індивідуальності. Ця нова вічність буде насичена божественної повнотою. Таким малюється минуле, сьогодення і майбутнє матеріального буття в положеннях православного богослов'я.

Католицьке і протестантське богослов'я, в принципі, в такому ж ключі малює буття, але воно не бентежиться відходити в ряді деталей від традиціоналізму. Наприклад, в богослов'я увійшла ідея божественної еволюції Всесвіту, на відміну від природної еволюції. Не заперечуючи теоцентризма, сучасні західні богослови не наполягають вже на ідеї геоцентризму світу, оскільки уявлення про Землю як планеті Сонячної системи сьогодні увійшло навіть у релігійна свідомість. Православ'я пишається своїм традиціоналізмом; навіть календар ведеться «від створення світу» (з опорою на біблійну хронологію). Західні богослови прагнуть рухатися в ногу з епохою. Наприклад, член католицького ордена єзуїтів філософ-богослов Тейяр де Шарден у своїй космологічної моделі використовує вже модель пульсуючого Всесвіту, хоча у нього буття світу починається не з первинного вибуху, а з передвічного Христа, з якого буття закінчується, розгортається у всьому багатстві матеріального буття , очищається викупної жертвою Христової і знову повертається до Христа. Але римсько-католицька церква ці шукання не схвалила: в цій космологічної моделі Всесвіту за «бортом» залишається вся старозавітна частина Біблії.

Рядовий віруючий, не досвідчений в тонкощах сучасного богослов'я, так само як і не цікавиться сучасними дослідженнями атеїстичної думки, твердо дотримується традиційних поглядів на світобудові: Бог - світ - людина - душа - посмертне відплата. І все.

 Філософський аналіз неживої природи як базової форми буття |  Картина світу в світлі даних сучасного природознавства


 Частина перша |  Від міфологічних уявлень - до абстрактного мислення. Практика як вирішальна умова становлення теоретичного мислення |  Філософія як світогляд. Причини формування основних філософських напрямків |  Місце методу в філософії. Причини виникнення метафізичного і діалектичного методів мислення |  Філософія як цілісна картина буття. Предмет філософії як науки |  Людський вимір філософії |  Філософська картина світу |  Філософське поняття «матерія» як вихідна характеристика матеріального буття |  Філософія про загальні властивості матерії |  Проблеми вивчення походження життя на Землі |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати