На головну

ПРО СЛОВО Всевишнього Аллаха

  1.  А хто сподівається на Аллаха, для того Він достатній ... »* * (Розлучення, 3).
  2.  АЛЛАГА І ЗМІНИ ІМЕНІ ЗАРАДИ ЦЬОГО
  3.  Бахтін М. М. Автор і герой в естетичній діяльності // Естетика словесної творчості
  4.  Бесіда до вмираючої. Останнє прохання і благословення
  5.  Благословення вступила в шлюб. Про нарядах
  6.  Благословення жертвовательніце на ікону Бож. Матері. Тугу і нудьгу ворог наводить. Про читання Євангелія і записуванні є при цьому добрих думок
  7.  Благословення і підкріплення. Нагадування про прочитання книг святителя і готовність до висилки нових. Печаль про матінці Русі. Про своє здоров'я і працях

Розглядається питання:

1. Сенс аята 175 з сури «Сімейство Імрана».

2. Сенс аята 18 з сури «Покаяння».

3. Сенс аята 10 з сури «Павук».

4. Переконаність людини може слабшати і міцніти.

5. Ознаки слабості переконаності, три з яких містяться в хадисі Абу Саїда.

6. Щирість страху перед Аллахом є одним з обов'язкових релігійних приписів.

7. Нагадування про каре, яку приготував для того, хто втратив цей страх.

8. Нагадування про нагороду для тих, хто його випробував.

Всевишній Аллах сказав:

«Це всього лише Шайтан, який представляє прихильників своїх страшними; але ви не бійтеся їх, а бійтеся Мене, якщо ви віруючі! »* (Сімейство Імрана, 175).

Всевишній також сказав:

«Оживляє мечеті Аллаху той, хто вірує в Аллаха і в Останній день, робить Намаз, дає закят і не боїться нікого, крім Аллаха, - може бути, такі виявляться йдуть вірно!» * * (Покаяння, 18).

Він також сказав:

«Є серед людей такі, які кажуть:" Ми увірували в Аллаха ", - але коли вони постраждають в ім'я Аллаха, вони випробування людське приймають за покарання Аллаха» * * * (Павук, 10).

 * Страх перед Аллахом - одне з найбільших достоїнств релігії і її вершина, він об'єднує всі види поклоніння, в яких обов'язкова щира відданість Всевишньому Аллаху. Аллах Всевишній сказав: «... І вони від страху перед Ним тремтять» (Пророки, 28).Він також сказав: «Тим же, хто боїться сану Господа свого,- два Рая! »(Милосердний, 46).

Страх не перед Аллахом ділиться на три види. Перший - це таємний страх мушріка перед ідолом або тагутом, який боїться, щоб його не спіткало нещастя. Народ Нуха сказав своєму пророку:

«... Ми говоримо тільки, що тебе вразив злом один з наших богів. Він сказав: "Я закликаю в свідки Аллаха, засвідчіть ж і ви, що я не-причетний до того, що ви надаєте Йому в співтовариші ..." »(Худ, 54).Цей страх сидить в поклоняються могилам і ідолам: вони самі бояться їх і лякають ними затвердилися в таухид, коли ті відкидають подібне поклоніння і закликають до навернення поклоніння тільки Одному Аллаху, бо такий страх суперечить таухіду.

Другий - це страх перед деякими людьми, що змушує відмовитися від виконання обов'язкових приписів Аллаха. Це заборонено і є одним з видів ширка, таким, що суперечить досконалості таухида. Аллах сказав: «... Тим, яким говорили люди:" Люди повстали проти вас, бійтеся їх! " - Але це тільки збільшило віру в них, і вони сказали: "Досить нам Аллаха, Він - Прекрасний Хранитель!" »(Сімейство Імрана, 173).Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав: Всевишній Аллах в день Воскресіння скаже Своєму рабові: "Коли ти побачив гріх, що завадило тобі виправити його?" Він скаже: "О Господь! Я боявся людей". Він скаже: "Мене ти повинен був боятися насамперед!" (Ібн Маджа (4008) від Абу Саїда; достовірний хадис).

І третій - природний страх перед ворогом або диким звіром. Такий страх не працюється. Всевишній в історії Муси сказав: «І пішов він звідти з острахом, оглядаючись, і сказав:" Господь мій, спаси мене від людей неправедних! »(Розповідь, 21).

Ібн аль-Каййім сказав: «До підступам ворога Аллаха [Шайтана. - Ред.] відноситься те, що він лякає віруючих своїм військом і прихильниками, щоб віруючі не вели боротьбу з ними, не наказували їм здійснювати праведне і не забороняли їм гріхи. Всевишній повідомив, що це - з підступів Шайтана та його залякувань, і заборонив нам боятися їх ».

Він продовжив про те, що сказали тлумачі Корану про висловлення «... Являє прихильників своїх страшними».«Катада сказав:" Він звеличує їх в грудях вашої ". І у кожного раба з сильною вірою страх перед прихильниками Шайтана зникне з серця, а у кого віра


слабка, страх перед ними буде великий. Таким чином, цей аят вказує на те, що очищення віри перед Аллахом і страх відносяться до умов віри ».

 * * Всевишній повідомив, що мечеті Аллаха оживляють тільки увірували в Аллаха і в Останній день, які увірували в своїх серцях, роблять добрі справи і хто перед Ним. Вони оживляють мечеті покорою і праведними справами. Справи ж мушріков не принесуть їм користі, як сказав про це Всевишній: «Справи тих, які не вірували вони, подібні міражу в пустелі: спраглий вважає його водою, а коли підійде до нього, бачить, що це - ніщо; і знаходить він з собою тільки Аллаха, Який вимагає з нього повного звіту ... »(Світло, 39).

Ті, що увірували в єдиного Господа не бояться нікого, крім Нього, і благоговеют тільки перед Ним, звеличуючи Його, поклоняючись і підкоряючись Йому. Вони є йдуть вірним шляхом.

Що ж стосується слів Аллаха «... може бути, такі виявляться йдуть вірно!», То Ібн Аббас сказав, що вираз «може бути» в Корані означає «обов'язково».

 * * * Ібн аль-Каййім сказав: «Коли до людей надсилаються посланці, вони виявляються перед дилемою. Одні кажуть: "Ми увірували", - а інші не говорять цього і не залишають поганих справ і зневіри. Тих, які сказали: "Ми увірували", - Аллах відчуває, спокушає і прелицает. І прелиценіе - це спокуса і іспит для того, щоб щиро говорить це відрізнявся від брехуна. А ті, які не говорять: "Ми увірували",-хай не думають, що вони тим самим послаблять Аллаха, уникнуть або випередять Його.

З тим, хто увірував в посланників і пішов за ними, будуть ворогувати його вороги, заподіювати їй шкоди і спокушати його доставляються муками. Той же, хто не увірував і не пішов за ними, буде покараний як в цьому світі, так і в Майбутній життя, і отримає муки, які будуть більш великими і тривалими, ніж муки послідували за пророка-ми. Ці муки обов'язково осягнуть кожного, незалежно від того, увірував він або відчував огиду до віри. Однак віруючий отримує їх спочатку, в цьому світі, а потім для нього настає благополуччя як в цьому світі, так і в Майбутній життя. А той, хто противиться вірі, спочатку насолоджується, а потім потрапляє в вічне страждання.

Людина живе в суспільстві, і всі люди мають власні бажання і уявлення і вимагають від віруючого, щоб він погодився з ними. Якщо він не погоджується, то вони завдають йому страждань і мук, а якщо він погоджується з ними, то також отримує покарання - іноді від них, а іноді від інших. Якщо релігійний, богобоязливий чоловік, який оселився серед порочних несправедливих людей, що не допускають стосовно своєї порочності і несправедливості нічого, крім схвалення або мовчання, погодиться з ними або змовчить, то позбудеться від їх зла спочатку, проте потім вони обрушаться на нього, завдаючи образи і завдаючи страждання в багато разів перевершують ті, яких він боявся спочатку, якби засуджував їх і противився їм. І навіть якщо він позбудеться від них, то, безсумнівно, отримає образи і покарання від рук інших.

А розсудливість ... Все розсудливість - в словах матері правовірних Аїші, звернених до Муавии: «Хто доб'ється вдоволення Аллаха, викликавши обурення людей, того Аллах позбавить від людей; а хто доб'ється достатку людей, розгнівавши Аллаха, того вони нічим не позбавлять від Аллаха »(ат Тірмізі і Абу Наїм в« аль-Хілйа »). Тому той, кого Аллах направить і поведе по вірному шляху, надихне і вбереже від зла його душі, відмовиться від схвалення забороненого діяння і буде стійким по відношенню до їх [людей. - Ред.] ворожнечі. Він доб'ється успіху як в цьому світі, так і в іншому, подібно пророкам і їхнім послідовникам.

Потім Всевишній повідомив про становище тих, що повірили без ясного знання. Коли їм заподіюють страждання на шляху Аллаха, шкода людей і заподіяне ними зло стають спокусою для них. Подібні борошна неодмінно завдавали пророкам і їхнім послідовникам ті, хто були проти ім. Це спокуса призводять до їх втечі від зла та залишати їх тієї причини, по якій їм завдавали страждання. Це подібно до покаранню Аллаха, якого уникають віруючі своєю вірою.

Віруючі, які мають досконалим свідомістю, тікають від мук покарання Аллаха до віри і переносять виникають при цьому короткочасні страждання, з якими вони незабаром розлучаться. Ці ж люди через недостатність своїх знань тікають від мук ворогів посланників згоди і дотримання за ними, але вони біжать від мук їх покарання до муках покарання Аллаха. Муки від спокуси людей при втечі від нього перетворюються в покарання Аллаха. Ось самий великий збиток - шукати порятунку від спеки у вогні! Від мук на годину - у вічних муках! Якщо ж Аллах дае'т перемогу противникам або друзям таку людину, він скаже: "Я був з вами". Але Аллах краще знає про лицемірство, яке таїть в собі його серце ».

У цьому аяті міститься також відповідь мурджіітов і Кармати, так як в ньому стверджується, що тільки лише проголошення свідоцтва мовою, без праведних справ, не принесе користі. Це ще"


раз підтверджує те, що віра в Шаріаті ґрунтується на переконанні в серце, праведних справах і словах.

Абу Саїд розповідав, що одного разу посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав йому наступне:

Слабка буде твоя переконаність, якщо ти станеш шукати прихильності людей, гнів Аллаха, і віддавати їм хвалу за прожиток Аллаха, а також засуджувати їх за те, що Аллах не дав тобі самому. Сильне бажання спраглого не принесе прожитку Аллаха, а ненависть не бажає не спинить його *. (Аль-Байхакі, «аль-Хілйа» Абу Наїма; слабкий хадис).

Аїша розповідала, що посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:

Хто шукає прихильності Аллаха, гнів людей, Аллах дарує йому Свою прихильність і задоволення людей. Той же, хто шукає прихильності людей, гнів Аллаха, то Аллах обрушить на нього на тебе! І викличе гнів людей проти нього. Цей хадис передав Ібн Хіббан в «ас-Сахих». (Ат-Тірмізі, «аль-Хілйа» Абу Наїма; достовірний хадис).

 * Ібн Теймійі сказав: «Впевненість (аль-йакін) складається з переконаності у виконанні наказів Аллаха і в тому, що обіцяв Аллах підпорядкувати йому, а також переконаності в приречення Аллаха, створення Їм всіх творінь і управлінні ними. Якщо ти хочеш достатку людей, гнів Аллаха, ти не є переконаним ні в обіцянці Аллаха, ні в отриманні їжі від Нього.

Людину спонукають до цього або прагнення до того, чим володіють люди, і він залишає виконання наказів Аллаха, коли сподівається отримати це від них, або слабкість його віри в допомогу, підтримку і винагороду як в цьому світі, так і в іншому, обіцяні Аллахом підпорядковані йому. Якщо ж ти отримуєш достаток Аллаха, то Він допоможе тобі, прогодує і позбавить від ворогів.

Шукати достатку людей гнів Аллаха людина може, лише боячись їх або сподіваючись на них, а це свідчить про слабку переконаності в вірі в Аллаха. Якщо тобі не судилося щось, то не думай, що це вони надійшли з тобою так, бо вчинення цього залежить від Аллаха, а не від них. Відбувається тільки те, що Він побажає, а то, чого Він не побажає, не відбудеться. Якщо ти лайкою їх за те, що не було призначено тобі, то це наслідок слабкості твоєї переконаності. Не бійся їх, не сподівайся на них, не лай їх через себе і своїх бажань. Воістину, хвали гідний той, кого похвалить Аллах і Його посланник, нехай благословить його Аллах і вітає, а осуду - той, кого засуджує Аллах і Його посланник. Коли один з делегатів від племені бану Тамім сказав Пророку: "О Мухаммад, дай мені! Бо моя похвала - прикраса, а моє осуд - ганьбу", - Пророк відповів: "Такий тільки Аллах" »(Ахмад 3/488, 6/393 , 394 від аль-акра ібн Хабіс і ат-Тірмізі (3263) від аль-Бара'а ібн Азіба; хороший хадис).

Необхідно відзначити, що хадис Абу Саїда який суперечить словами Пророка, нехай благословить його Аллах і вітає: Той, хто не дякує людям, не дякує Аллаха (Ат-Тірмізі і Ібн Хіббан від Абу Хурайри, «Сахих аль-Джамі 'ас-Сагір» аль-Албані (6601); достовірний хадис). Подяка людині виражається в молитві за нього або матеріальне заохочення, оскільки Аллах обдарував Свого раба за допомогою його. Людина отримує всі блага від Аллаха, Єдиного, Який визначає і доставляє їх, і в Нього нема в цій справі співучасника. Коли Він побажає що-небудь, Він встановлює причини, за допомогою яких Його воля втілюється в життя. Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав: Якщо хтось попросив у вас щось

або ім'ям Аллаха, то дайте йому; якщо хтось попросив вас про допомогу ім'ям Аллаха, то допоможіть йому; якщо хтось покликав вас, то дайте відповідь йому; якщо хтось зробив вам добро, то віддячите його, а якщо ви не знайдете чим віддячити, то прочитайте за нього молитву, поки не порахуєте, що ви його віддячили (Абу Дауд (1 672), ан-Насаї 5/82, Ахмад 2/68 і 99, Ібн Хіббан (2071), аль-Хакім 1/4126 від Абдулли ібн Умара; достовірний хадис).

Здорових словес Про ЧОЛІ ТРИДЦЯТЬ ДРУГИЙ

Автор, так змилостивиться над ним Аллах, присвятив цю главу поясненню необхідності відчувати страх і боязнь перед одним тільки Аллахом і заборони боятися Його творінь, а також роз'яснення того, що досягти повного таухида можна тільки дотримуючись це. З цього приводу необхідно дати більш докладні пояснення, щоб в цьому питанні не залишилося жодних сумнівів і неясностей.

Відомо, що страх і боязнь іноді можуть бути одним з видів поклоніння, а в ряді випадків можуть носити природний характер в силу будь-яких причин і конкретних обставин.


Якщо страх і боязнь мають характер обожнювання, поклоніння і прагнення наблизитися до об'єкта страху або ведуть до прихованого покори йому і прихованою боязні, що не допускає непослуху, то зв'язування такого страху з Аллахом є однією з найбільших обов'язків у вірі. Якщо ж людина пов'язує все це з чимось крім Аллаха, то це є великим Ширко, який Аллах не прощає, оскільки тим самим він надає Аллаху товариша в цьому поклонінні, але ж воно є однією з найбільших обов'язків серця. Може навіть трапитися так, що людина стане боятися будь-кого іншого більше, ніж самого Аллаха.

Той, хто боїться подібним чином одного тільки Аллаха, є щирим муваххідом, а той, хто боїться чогось крім Нього, надає Аллаху рівних в своєму страху так само, як і той, хто надає Йому рівних в любові. Сюди ж відносяться і ті, хто боїться мешканців могил, вважаючи, що вони можуть заподіяти зло, або, розгнівавшись, позбавити їх благ. Саме так мислять ті, хто поклоняється могил.

Страх може бути і природним, коли людина боїться, наприклад, ворога, дикого звіра, змії або чого-небудь ще, побоюючись заподіяння йому явної шкоди. Такий страх не пов'язаний з поклонінням і притаманний багатьом віруючим, що не входить в протиріччя з вірою.

Якщо подібний страх має під собою розумну основу, то він не працюється. Якщо ж він є уявним, тобто не має під собою жодних підстав, або причина його несуттєва, то це засуджується, а відчуває такий страх зараховується до боягузливим. Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, просив у Аллаха захисту від боягузтва, яка є проявом порочної моралі. Досконала віра в Аллаха, надія на Нього і мужність захищають людину від цього різновиду страху. Якості віруючих і найсильніших з них такі, що через свою креп-кою віри їхнім душам не відомі жодні страхи, і вони сповнені впевненості і спокою. Вони сповнені мужності в своїх серцях і повністю покладаються на Аллаха, суть чого розкривається в наступному розділі.

 



 Про зв'язування ВИПАДІННЯ ДОЩУ З РОЗТАШУВАННЯМ ЗІРОК |  ПРО СЛОВО Всевишнього Аллаха

 Про заступництво |  глава 18 |  ПРИЧИНА невіруючих людей та їх ВІДМОВИ ВІД СВОЄЇ РЕЛИГИИ ПОЛЯГАЄ В звеличення праведників |  Про НЕПРИПУСТИМІСТЬ ПОКЛОНІННЯ Аллах БІЛЯ МОГИЛИ праведна людина, НЕ КАЖУЧИ ВЖЕ Про поклоніння самому праведників |  ОКРІМ АЛЛАГА |  Таухид І перегороджує БУДЬ ШЛЯХ, ВЕДУЧИЙ До Ширко |  глава 24 |  РОЗ'ЯСНЕННЯ ДЕЯКИХ ВИДІВ ЧАКЛУНСТВА |  глава 34 |  СТІЙКІСТЬ ПЕРЕД зумовлених АЛЛАГА Є ЧАСТИНОЮ ВІРИ В НЬОГО |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати