На головну

глава 44

Про висловлення «якщо побажає Аллах І ТИ»

Розглядається питання:

1. Знання іудеїв про малий ширки.

2. Розуміння людиною подібних питань [в даному випадку: розуміння іудеями малого ширка. - Ред.], якщо у нього є бажання.

3. Висловлення Пророка, нехай благословить його Аллах і вітає: Ти що, прирівнюється мене до Аллаха? Чого ж тоді заслуговує людина, яка написала такі рядки: «Про благородне з людей! [Тобто Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає. - Ред.]. Не у кого мені шукати порятунку, крім як у тебе ... »

4. Цей вислів не є великим Ширко, так як Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав: ... В силу деяких обставин я не міг ...

5. Праведне сновидіння є частиною Божественного одкровення.

6. Воно служило підставою для деяких законоположень.

Кутейла розповідав:

Одного разу до Пророка прийшов один іудей і сказав: "Ви робите ширк, так як говорите: 'Якщо побажає Аллах і ти', а також присягати Кааба". Після цього Пророк наказав, щоб, приносячи клятву, люди говорили: "Клянуся Господом Кааби", а також: "Якщо побажає Аллах, а потім ти" ». Цей хадис передав ан-Насаї і назвав його достовірним *. (Ан-Насаї 7/6, Ахмад 6/371 і 372; достовірний хадис).

Він же передав хадис Ібн Аббаса:

Одна людина сказала Пророку: "Якщо побажає Аллах і ти". У відповідь на це Пророк запитав його: Ти що, прирівнюється мене до Аллаха? Якщо забажає Один Аллах!(Передали Ан-Насаї в «Аф'аль аль-Йаум ва-ль-Лейла», Ахмад 1/214, 283, 347 і д.р.).

Ібн Маджа передав хадис Туфейля, брата Аїші по матері:

Одного разу уві сні я побачив, що підійшов до групи іудеїв і сказав: "Воістину, ви були б праведним народом, якби не говорили, що Узейр - син Аллаха. Вони відповіли:" І ви були б праведним народом, якби не говорили: "Якщо побажає Аллах і Мухаммад". Потім я підійшов до групи християн і сказав їм: "Воістину, ви були б праведним народом, якби не говорили, що Месія - син Аллаха". Вони сказали: "І ви були б праведним народом, якби не говорили:" Якщо побажає Аллах і Мухаммад ". Прокинувшись вранці, я розповів про це деяким людям, а потім прийшов до Пророка і також розповів йому про свій сон. Він запитав: "Ти розповів кому-небудь про це?" Я відповів: "Так". Тоді Пророк віддав хвалу Аллаху, подякував Його, а потім сказав: "Отже, Туфейль бачив сон, про який розповів деяким з вас. Ви вживали вираз, яке в силу деяких обставин я не міг заборонити вам раніше. Так ось, не кажіть більше: "Якщо побажає Аллах і Мухаммад", - а говорите: "Якщо забажає Один Аллах"* *. (Передали Ібн Маджа (2118), Ахмад 5/72, ад-Дарімі 2/295 та ін. Від Хузайфи ібн ІАМАМ).

 * У цьому хадисі міститься пояснення причини заборони на клятву Кааба, незважаючи на те, що вона є Будинком Аллаха, до якого відправляються для здійснення великого і малого паломництва. З нього стає ясно, що заборона на ширк є загальним, і долучати до Аллаха в пануванні, поклонінні і володінні прекрасними іменами і якостями не можна ні наближених ангелів, ні обраних пророків, ні Будинок Аллаха Каабу. Тим не менш, багато людей клянуться Кааба і волають до неї в своїх молитвах, просячи то, чим володіє тільки Аллах, в той час як Кааба не може ні пошкодити, ні принести користь. Аллах дозволив здійснювати обхід навколо небі, здійснювати поклоніння близько небі і зробив її Кібл для мусульман, але Він заборонив клястися нею і волати до неї з благаннями.

Що ж до вислову «Якщо побажає Аллах і ти», то воно є неспроможним, бо на все діяння, вчинені рабом Аллаха, неодмінно є Його воля, і нічого не може статися проти бажання Всевишнього. Він сказав: «Це [Коран] - адже тільки нагадування світів, тим з вас, хто бажає йти по прямому шляху. Але ви цього не побажаєте, якщо не побажає Аллах, Господь світів »(Скручування, 27-29). Це є переконливою відповіддю на хибні уявлення кадарітов і мутазилитов, які стверджують, що людина робить частина справ не по
 волі Аллаха, а тільки за власним бажанням, що суперечить волі Господа.

 * * Шейх Мухаммад Хамід аль-Факи сказав про висловлення Пророка, нехай благословить його Аллах і вітає, ... Яке в силу деяких обставин я не міг заборонити вам раніше: «Ймовірно, йому заважало те, що Аллах не послав йому з цього приводу одкровення, а коли послав, він доніс його ...»

У цьому хадисі також розкривається зміст слів посланника Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає: Праведне сновидіння є однією сорок шостий частиною пророцтва (Аль-Бухарі 12/331 від Абу Саїда аль-Худрі, Муслім (2263) від Абу Хурайри і (2265) від Абдулли ібн Умара). ШейхМухаммад Хамід з цього приводу сказав: «У цьому хадисі Пророк повідомляє про тих сновидіннях, які він бачив до пророцтва, коли благочестиво усамітнювався в печері Хіра ... Це був період, коли Аллах готував його до отримання Одкровення. Він тривав шість місяців, що від двадцяти трьох років терміну пророцтва становить одну сорок шосту частину. Хоча Аллах відає про це краще ».

У своєму коментарі до цього тлумачення шейх Абд аль-Азіз ібн Баз сказав: «Шейх Хамід, та змилується над ним Аллах, хотів цим сказати, що висловлювання Пророка, нехай благословить його Аллах і вітає, про праведне сновидінні як про одну сорок шостий частини пророцтва повідомляє про те, що сталося і завершилося. Однак справа йде не так, і дійшли про це розповіді (рівайі) даного хадиса вказують на те, що Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, хотів повідомити про певну різновиди сну, яка приносить користь і радісну звістку, як в минулому, так і в майбутньому. Користь подібних сновидінь в тому, що вони є частиною пророцтва і містять повідомлення про сокровенне. Тому тексти оповідань про це різняться: в деяких згадується одна сорок п'ята частина, в інших - одна сорок шоста, по-третє - одна сімдесяті частина пророцтва. Існують і інші рівайі. Якби змістом цього було те, про що говорив шейх Хамід, то тексти б не розрізнялися. Причина цієї відмінності - хоча Аллах це відає краще - в тому, що праведність подібного сновидіння в ставленні до бачив його відрізняється в залежності від його власної богобоязливості, а також супутніх цьому обставин, що вказують на правдивість сновидіння. Те, про що ми згадали, було викладено багатьма вченими. Ан-Нававі в своєму коментарі до "ас-Сахих" Мусліма писав: "Аль-Каді передав, що на думку ат-Табарі це протиріччя [між рівайамі. - Ред.] зводиться до відмінності між сліпі сновидіння: сновидіння праведного людини є однією сорок шостий частиною, а грішника - однієї семидесятих. Сенс цього полягає в тому, що одна сімдесяті частина непомітна, а одна сорок шоста - явна ". Тим не менш, аль-Хаттаба передавав від деяких вчених те, про що говорив шейх Хамід».

Здорових словес Про ЧОЛІ СОРОК ЧЕТВЕРТОЇ

Роз'яснення глави сорок другий належить і до цієї чолі.

 



 КЛЯТВА Аллаха |  глава 45

 Хто ж може впасти у відчай в милості Господа свого, крім тих, що заблукали? »(Аль-Хіджр, 56). |  Чи не відбувається ніякого нещастя, інакше як з дозволу Аллаха. А хто увірував в Аллаха, наставляє Він серце його на вірний шлях ... »* (Взаємне обманиваніе, 11). |  глава 36 |  глава 37 |  РОБЛЯТЬ З НИХ ПАНІВ |  глава 39 |  Невже суду часів джахіліййі вони хочуть? Хто ж краще Аллаха посуд для людей, що володіють упевненістю ?! »(Трапеза, 50). |  глава 40 |  Вони дізнаються благо Аллаха, а потім заперечують його, адже велика частина їх - невіруючі ... »(Бджоли, 83). |  Не надавайте ж Аллаху рівних, в той час як ви знаєте! »(Корова, 22). |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати