Головна

 ПАСТИР У ЛІЖКУ ХВОРОГО |  пам'ять смертна |  цінність часу |  Особисті спогади: смерть матері |  Ще особисті спогади |  Соприсутствие з вмираючим |  старіння |  вічне життя |  Сприйняття смерті в дитинстві |  насильницька смерть |

Смерть - відокремленість від Бога

  1.  VII. Смерть обганяє Демофіла і Метробія
  2.  А потім ми хрестимося в Христову смерть.
  3.  Безсмертя і смерть людини
  4.  ХВОРОБА І СМЕРТЬ пастор, ЙОГО ЗАПОВІТ
  5.  ХВОРОБА І СМЕРТЬ пастор, ЙОГО ЗАПОВІТ
  6.  Відшкодування шкоди у зв'язку зі смертю годувальника
  7.  Відшкодування шкоди, заподіяної смертю годувальника

Коли ми думаємо про смерть, ми не можемо думати про неї однозначно, або як про торжество, або як про горе. Образ, який дає нам Бог в Біблії, в Євангеліях, більш складний. Говорячи коротко: Бог не створив нас на смерть і на знищення. Він створив нас для вічного життя. Він закликав нас до безсмертя - не тільки до безсмертя воскресіння, а й до безсмертя, яке не знало смерті. Смерть з'явилася як наслідок гріха. Вона з'явилася, тому що людина втратила Бога, відвернувся від Нього, став шукати шляхів, де міг би досягти всього крім Бога. Людина спробував сам придбати те знання, яке могло бути придбано через прилучення знання і мудрості Божим. Замість того, щоб жити в тісному спілкуванні з Богом, людина обрала самість, незалежність. Один французький пастор в своїх писаннях дає, може бути, хороший образ, кажучи, що в той момент, коли людина відвернувся від Бога і став дивитися в лежачу перед ним нескінченність, Бог зник для нього, і оскільки Бог - єдине джерело життя, людині нічого не залишалося, крім як померти.

Якщо звернутися до Біблії, нас може вразити там щось що відноситься до долі людства. Смерть прийшла, але вона опанувала людством не відразу. Хоч би яка була в об'єктивних цифрах тривалість життя перших великих біблійних поколінь, ми бачимо, що число їх днів поступово скорочується. Є місце в Біблії, де говориться, що смерть підкорила людство поступово. Смерть прийшла, хоча ще зберігалася і сила життя; але від покоління до покоління смертних і гріховних людей смерть все вкорочувала людське життя. Так що в смерті є трагедія. З одного боку, смерть жахлива, смерть не повинно б бути. Смерть - наслідок нашої втрати Бога. Однак в смерті є і інша сторона. Нескінченність в відлучення від Бога, тисячі і тисячі років життя без будь-якої надії, що цієї розлуці з Богом прийде кінець - це було б гірше, ніж руйнування нашого тілесного складу і кінець цього порочного кола.

У смерті є й інша сторона: як не тісні її врата, це єдині врата, що дозволяють нам уникнути порочного кола нескінченності в відокремленості від Бога, від повноти, що дозволяють вирватися з тварної нескінченності, в якій немає простору, щоб знову стати причасниками Божественного життя, в зрештою - причасниками Божественної природи. Тому апостол Павло міг сказати: Життя для мене - Христос, смерть - придбання, тому що, живучи в тілі, я відділений від Христа ... Тому-то в іншому місці він говорить, що для нього померти означає роздягтися себе, скинути з плечей тимчасову життя; для нього померти означає зодягнутися в вічність. Смерть не кінець, а початок. Ці двері відчиняються і впускає нас в простір вічності, яка була б назавжди закрита для нас, якби смерть не вивільняла нас з рабства землі.

 



 Занадто пізно? |  двоїсте ставлення
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати