Головна

ТЕКСТ 39

  1.  A) Підбери до текстів заголовки. Один заголовок зайвий.
  2.  B. Прочитайте текст
  3.  CBC (Cipher Block Chaining) Режим зчеплення блоків шифротекста
  4.  E.x. 3.1.1. Прочитайте текст.
  5.  E.x. 3.1.5. Прочитайте текст.
  6.  E.x. 3.2.1. Прочитайте текст.
  7.  E.x. 3.2.22. Прочитайте текст.

НАНУ Бхагавата нітйам

бхутануграха-катарах

рите твам саухріда-гхнам ваї

ваіран-карам аваірінам

НАНУ - адже; Бхагават - віддані Верховної Особи Бога; нітйам - вічно; бхута-ануграха-катарах - стурбовані тим, як пролити милість на занепалі душі; рите - крім; твам - тебе; саухріда-гхнам - руйнує дружбу (і тому недостойного зараховуватися до бхагаватам, відданим Господа); ваї - воістину; Ваире-карам - сіє ворожнечу; аваірінам - не ворожих.

Віддані Господа завжди дбають про благо занепалих душ. Ти ж, вирядившись в одяг відданого, сваришся з тими, хто не ворог тобі, або ж віддаєш дружбу і сієш розбрат серед друзів. Невже тобі не соромно, надівши маску відданого, здійснювати такі огидні вчинки?

КОМЕНТАР: Такі ж звинувачення доводиться вислуховувати і слугам Наради Муні, його послідовникам в ланцюзі духовних вчителів. У нашому русі свідомості Крішни ми вчимо молодих людей строго виконувати розпорядження шастр, щоб стати відданими і повернутися додому, до Бога. Але наша діяльність не знаходить схвалення ні в Індії, ні в країнах Заходу, де ми намагаємося розширювати нашу Рух. В Індії проти нас виступають кастові брахмани: їм не подобається, що ми піднімаємо іноземців, яких вони вважають млеччхов і яванамі, до положення брахманів. Після того як ці молоді люди, під нашим керівництвом, навчаться утримуватися від мирських задоволень, ми визнаємо їх істинними брахманами і одягаємо на них священний шнур. І кастових брахманів це зачіпає. На Заході ж нам протистоять батьки юнаків і дівчат, які долучилися до нашого Руху. Ми ні з ким не хочемо ворогувати, але розуміємо, що невідданих завжди будуть ставитися до нас вороже. Незважаючи на це, ми повинні, як вчать шастри, бути терплячими і милосердними. Відданий-проповідник повинен бути готовий зносити докори невігласів і в той же час проявляти милосердя до переможених, обумовленим душам. Господь неодмінно помітить служіння того, хто стоїть в ланцюзі духовних вчителів, що починається з Наради Муні, і сумлінно виконує свій обов'язок. Крішна Сам обіцяє це в «Бхагавад-гіти» (18.68 - 69):

йа ідам парам гухйам

мад-бхактешв абхідхасйаті

Бхакті Майї парам крітва

мам еваішйатй асамшайах

на ча Тасман манушйешу

кашчін ме прий-кріттамах

бхавіта на ча ме тасмад

анйах прійатаро Бхувах

«Той, хто відкриває цю вищу таємницю Моїм відданим, неодмінно прийде до чистого відданого служіння і в кінці кінців повернеться до Мене. У цьому світі для Мене немає і ніколи не буде слуги дорожче, ніж він ». Так давайте ж проповідувати вчення Господа Крішни, не боячись ворогів. Наш єдиний борг - задовольнити Господа своєю проповіддю, - тоді Господь Чайтанья і Господь Крішна визнають наше служіння. Потрібно щиро служити Господу і не зупинятися в страху перед уявними ворогами.

У цьому вірші примітно слово саухріда-гхнам ( «розриває узи дружби»). Оскільки Нарада Муні і його послідовники розривають дружні і сімейні узи, їх іноді звинувачують в тому, що вони розпалюють ворожнечу між родичами (саухріда-гхнам). Насправді віддані - друзі всіх живих істот (сухрідам сарва-бхутанам), проте їх помилково приймають за ворогів. Як ми бачимо, проповідь може бути важким, невдячною справою, але проповідник повинен неухильно виконувати волю Верховного Господа і не боятися матеріалістичних людей.

 



 ТЕКСТ 38 |  ТЕКСТ 40

 ТЕКСТ 22 |  ТЕКСТ 23 |  ТЕКСТ 24 |  ТЕКСТ 25 |  ТЕКСТ 26 |  ТЕКСТИ 27 - 28 |  ТЕКСТ 30 |  ТЕКСТ 35 |  ТЕКСТ 36 |  ТЕКСТ 37 |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати