Головна

ТЕКСТ 49

  1.  A) Підбери до текстів заголовки. Один заголовок зайвий.
  2.  B. Прочитайте текст
  3.  CBC (Cipher Block Chaining) Режим зчеплення блоків шифротекста
  4.  E.x. 3.1.1. Прочитайте текст.
  5.  E.x. 3.1.5. Прочитайте текст.
  6.  E.x. 3.2.1. Прочитайте текст.
  7.  E.x. 3.2.22. Прочитайте текст.

мрійамано Харер нама

грінан путропачарітам

Аджаму 'пй Агаду Дхам

ким УТА шраддхайа грінан

 

мрійаманах - вмираючий; харех нама - святе ім'я Господа Харі; грінан - вимовляє; путра-упачарітам - звернення до сина; аджамілах - Аджаму; апі - навіть; агат - відправився; Дхам - в духовний світ; ким УТА - що ж говорити про; шраддхайа - з вірою і любов'ю; грінан - вимовляють.

 

Аджаму повернувся додому, до Бога, завдяки тому що в передсмертній муці вимовив ім'я Господа, хоча насправді він лише хотів покликати сина. Так чи варто сумніватися в тому, що до Бога повернуться ті, хто вимовляє святе ім'я з вірою і без образ?

 

КОМЕНТАР: В момент смерті, коли порушується діяльність всіх органів тіла, людина природно приходить в сум'яття. І може статися так, що навіть той, хто все життя повторював ім'я Господа, перед смертю буде неспроможний виразно вимовити мантру Харе Крішна. Проте така людина отримає всі блага від повторення святого імені. Так давайте ж голосно і виразно повторювати святе ім'я Господа, поки у нас є здоров'я і сили. Тоді на смертному одрі ми напевно зможемо вимовити святе ім'я з любов'ю і вірою. На закінчення додам, що кожен, хто регулярно повторює святе ім'я, без сумніву, повернеться додому, до Бога.

 

Примітка

 

Як коментар до текстів 9 і 10 Шріла Вішванатха Чакраварті Тхакур призводить уявний діалог про спокутну силу святого імені.

 

Хтось може сказати: «Покладемо, що повторення святого імені змиває з людини всі гріхи. Але якщо грішити свідомо і багато, то навіть дванадцятирічну покаяння не допоможе очиститися від гріха. Як же можна спокутувати всі гріхи, всього лише раз можна вимовити ім'я Господа? »

 

У відповідь Шріла Вішванатха Чакраварті Тхакур призводить 9-й і 10-й вірші цієї глави: «Повторення святого імені Господа Вішну - найвірніший спосіб спокутувати такі гріхи, як крадіжка золота та інших цінностей, пристрасть до вина, зраду друга або родича, вбивство брахмана , співжиття з дружиною свого гуру або будь-якого, хто гідний шанування. Це найкраще покаяння для того, хто вбив жінку, царя, батька або корову, а також для всіх інших грішників. Варто несправедливому вимовити святе ім'я, як Верховний Господь помітить його і подумає: «Він виголосив Моє ім'я, тому Я повинен взяти його під захист».

 

Повторення святого імені допоможе спокутувати всі гріхи, хоча це і не можна назвати через відкуплення гріхів в загальноприйнятому сенсі. Звичайне спокутування гріхів лише на час позбавляє від покарання, бо нічого не вириває з серця коріння гріховних бажань. Тому сила такого спокутування не може зрівнятися з силою святого імені. Як стверджують шастри, варто людині хоч раз вимовити ім'я Господа і безроздільно віддатися Йому, схилившись до Його лотосним стопах, як Господь тут же визнає його і візьме під Свій захист. Це підтверджує Шрідхара Свамі. Коли підручні Ямараджі намагалися поцупити Аджамілу в пекло, Господь відправив до нього Своїх посланців, і вішнудути заступилися за Аджамілу, бо він уже був безгрішний.

 

Аджаму назвав свого сина Нараяной і, повний батьківської любові, часто кликав його по імені. І хоча Аджаму звертався до Господа, а до свого сина, ім'я «Нараяна» невідмінно від Самого Верховного Господа, Нараяни, тому воно явило свою могутність. Назвавши сина Нараяной, Аджаму змив з себе всі гріхи. Пізніше, окликаючи сина, він знову і знову повторював святе ім'я Нараяни і таким чином непомітно пробудив в собі свідомість Крішни.

 

На це можуть заперечити: «Якщо з вуст Аджаміли не сходило ім'я Нараяни, як міг він жити з блудницею і пити вино? Оскільки Аджаму грішив, викликаючи на себе все нові страждання, справедливо припустити, що його врятувало лише передсмертне звернення до Нараяне. Але це має на увазі, що Аджаму допустив нама-апарадху (образа святого імені). Намно балад йасйа хи тато-буддхи: той, хто грішить, розраховуючи спокутувати гріхи за допомогою святого імені, здійснює нама-апарадху «.

 

На це можна відповісти, що Аджамілу не можна звинувачувати в образі святого імені, бо він не думав про спокуту гріхів. Він не усвідомлював, що грішний, і вже тим більше не знав, що святе ім'я очищає його від гріхів. Ось чому він не зробив нама-апарадхі. Звертаючись до сина, він вимовляв ім'я «Нараяна» чисто, і при цьому сам не помічав, як в його серце накопичуються плоди бгакті. По суті справи, щоб очиститися від гріха, йому досить було вимовити святе ім'я всього лише раз. Можна навести аналогію зі смоковницею: перш ніж дерево почне плодоносити, пройде чимало часу. Так і віддане служіння Аджаміли поступово зріло, і, хоча він зробив багато тяжких гріхів, йому не довелося розплачуватися за них. Як стверджують шастри, досить одного разу вимовити святе ім'я, щоб уникнути розплати за минулі, справжні і майбутні гріхи. Наводиться і такий приклад: якщо вирвати у змії отруйні зуби, можна більше не боятися її укусів. Якщо відданий лише раз скаже святе ім'я без образ, то навічно залишиться під його захистом. І коли прийде час, він скуштує зрілі плоди повторення святого імені.

 

Так закінчується коментар Бгактіведанти до другої чолі Шостий пісні «Шрімад-Бхагават», яка називається «Вішнудути рятують Аджамілу».

 



 ТЕКСТ 46 |  Ямараджа повчає своїх слуг

 ТЕКСТ 19 |  ТЕКСТ 23 |  ТЕКСТИ 24 - 25 |  ТЕКСТ 26 |  ТЕКСТ 32 |  ТЕКСТ 34 |  ТЕКСТИ 36 - 37 |  ТЕКСТ 38 |  ТЕКСТ 39 |  ТЕКСТ 41 |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати