На головну

У боротьбі з ворогом не слід складати зброї. Про свободу. Тлумачення сну. Ще про боротьбу з духом хули і сумнівів. духівник святителя

  1.  Background-color - задає колір фону. За замовчуванням не успадковується, але його можна зробити спадкоємною, якщо в якості значення вказати значення inherit.
  2.  Занепокоєння святителя про керованої. Чутки. Корисна атестація. Барометр духовного життя
  3.  Благословення і підкріплення. Нагадування про прочитання книг святителя і готовність до висилки нових. Печаль про матінці Русі. Про своє здоров'я і працях
  4.  Благословення надійшов на нове місце служіння з інструкцією з благочестям. Відповідь про сім'ю і про вибір духівника
  5.  Боротьба Заходу проти потужного осколка колишньої Імперії - османсько-отаманської Туреччини. Роль Романових як західно-європейських ставлеників в цій боротьбі
  6.  В даному розділі слід розглянути виникнення і припинення дії спрощеної системи оподаткування.

Слава Тобі, Господи!

Про те, що у вас все ціле, я писав в повному переконанні, що все так і є. Це доводить весь хід справи, як ви писали, і як чините. Чому в цьому нічого сумніватися.

Дух хули і сумніви причаївся; але не думайте, що він так скоро залишить вас. Звикли знаходити доступ до вас, він все буде підходити, чи не вдасться як-небудь сильніше збентежити. Це все відчувають. Тому пишуть, - що в боротьбі з ворогом не треба ніколи складати зброї, і завжди бути напоготові - протистояти йому. - Пишуть старці, що коли нападе спокуса, треба відбивати його від серця неприязних до нього, - і потім або разом з тим звернутися до Господа з молитвою. Неприязно теж що - подати ворога в груди. - Це сильне і неприємне ворогові засіб. - До нього треба готуватися в мирному стані. Треба справжню порушити в собі ненависть проти ворога і породжень його.

Що ви не розумієте в прийомі, яким слід істину проводити в серце, - зрозумієте, коли відчуєте. Ось як робити треба! - Беріть істину якусь і повніше усвідомити її в свідомості, як вона сповідається, - і потім моліться Господу, та напише Він її в серце, як вона сповідається. Це справа проста! - Молитви з істини же складати теж не дивно. Молитви наші все і виходять з догматів. Прийшов Господь на землю, заради нашого спасіння. Сповідуючи цю істину, моліться: Господи! Як тоді ходячи по землі зціляв Ти всякі недуги, прокажених очищав, сліпим давав прозріння, прийди тепер і до мене і просвіти очі розуму мого, - і проказу гріхів зніми з мене.

Так в ставленні до будь-якої істини. Коли все істини увійдуть в серці; тоді всім сумнівам кінець. Вони самі будуть відскакувати, як стріли від того, хто покритий латами.

Засіб це іншими словами є: скуштувати істину, - радіти, з втіхою і насолодою згадувати про неї, і з теплотою сердечною обертати її в розумі.

Допоможи вам Господи досягти цього.

Про свободу. Як ні будь сильні збудження, все рішення справи належить особі діючого; і всякий усвідомлює момент, коли він всередині вимовляє: так і так треба зробити. - У цьому і є суть свободи. І цього ніяка сила забрати у душі не може.

Ваші сни дуже втішні. Вони означають, що Господь дотримує вас і веде справу до того, щоб відігнати від вас ворога. - Що далі не пропустили, - це або означає ступінь, який хто удостоюється Бо не всі однакові. Або дано це бачити - в спонукання, що непотрібно зупинятися на півдорозі, а слід шукати і шукати, - або як Апостол - все гнати вперед. А що бачив сон сей прийнятий до Божого дому, це очевидно. Якщо б не був прийнятий, то від воріт б відігнали слуги. - Отже, милість Божа сретает вас і обіймає. Будьте ласкаві благодушно стояти в істині, і за її вказівкою сягати вперед. - Благослови вас Господи. - Що сказала вам Матір Божа, це верх розради і наснаги! - Адже вона Мати всіх нас християн. І як Господу за нас померлого ми все дороги, так і Їй. - Повертайте частіше в розумі ці втішні сповіщення згори.

Що у вас інші є недоліки, що дивного, і у кого їх немає? - Але дух хули і сумнівів мабуть є головний. Бо він заважає зайнятися іншими. Хула і сумніви той же, що коли грунт під ногами коливається: відчути це негайно падає від запаморочення. Коли вже тут до іншого чого? - Ви цього-то потрудіться здолати і прогнати, тоді і інші подадуться.

Самість - корінь гріхів. Відпадає від Бога на що інше може зупинитися як не на собі? - І зупиняється. Ось і самість. - Може бути і духу хули дано так сильно турбувати вас з тієї причини, що є самість - з надлишками. - Так починайте зараз - і її бороти. Смирення - корінь всього доброго, бо все добре від Бога; а Він гордим противиться, смиренним же дає благодать.

Ось вам і дотикове посвідчення, що дух хули в вас є вражий. З якою неприязню ставиться він до Господа Спасителя ?! - Йому це натурально; бо Господь зруйнував їхнє панування, так що одне ім'я Його страшно для них. А нам навіщо слухати цим насеяніям злих зілля ворожих!

Моліться, та виганяє Господь з ваших сердець саму можливість таких думок.

Причаститися св. Таїн - дуже добре. Благослови вас Господи. - Сповідуватися треба повно. Мій духівник о. Йосип. Візьміть його. - Він старець сильної віри, але без всяких мудрування. - Розкажіть йому все, і просите молитов. Його молитва сильна по простоті його серця.

І я буду, хоч і дуже грішний, молитися старанно, щоб Господь відігнав від вас цього, нудиться вас духу.

Писати вам, або іншому кому, складе для мене приємний відпочинок, при одноманітних завжди заняттях моїх.

Прочитайте статтю св. Димитрія Ростовського про хульних помислах.

А ось і житіє св. Нифонта - як довго його морив подібний вашому дух.

І надихнути.

Допоможи вам Господи!

Е. Ф.



 Про отогнаніі сумнівів. Зразки молитов, що зміцнюють віру в християнські догмати. Про жеребки пастирства |  На питання що живе в монастирі про надходження були священиками. Напоумлення звиклому засуджувати. Про заучуванні псалмів і рукоділля

 Про те ж. Християнські догмати не має підсумок виникали суперечок |  При посилці книг і картки. Про збереження здоров'я при наукових працях |  Праця піклування про осиротілих сімействі. Про саможаління і догоджання. Важливе перешкода до сприйняття молитовної допомоги |  Якості хорошого благочинного монастирів |  Начальник не повинен порошити, а діяти з терпінням. Засоби досягти розумної молитви |  Не повинно в'язати себе особливими правилами. Загальні настанови щодо збереження уваги до Бога і благоуспішного проходженні духовного життя |  Дороге правило для уникнення неприязних відносин з ближніми |  Засоби до підтримки теплоти духовної. Не повинно міряти себе. Про заучуванні псалмів і акафісті перед причастям |  Про боротьбу з сумнівами. Відображення сумнівів в існуванні Бога, релігії і вільно-розумної душі. Як поєднати Боже передбачення з свободою людини |  Хвилини вищого благодатного стану духу. Про бентежачих помислах і життєві піклування. Про ідіотів і вмираючих без хрещення |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати