Головна

Суворе зауваження за тараторство з гостями-мирянки. Чи приймати надсилаються страви. Засуджувати чи розмовляють в церкві

  1.  II. Зауваження з приводу книги Л. Шварцшильда про К. Маркса (1965)
  2.  II. Світські бастіони церкви
  3.  III. Середньовічні єресі і боротьба з ними церкви
  4.  VI. заключне зауваження
  5.  Архієрейський Собор Руської Православної Церкви 2000 року - найважливіший етап історії Російського Православ'я.
  6.  Б) Друга основа християнського життя, з першою нерозлучна, є живий союз з тілом Церкви, якою Господь - глава, живителем і рушій
  7.  В. Розкол в Російській православній церкві. старообрядці

Зі святом Різдва Христового, і з новим роком! Нехай Господь благословить вас Господь всяким благословенням! Оновлюйтеся невпинно ревнощами до Богоугожденію, освіжаючи її кожен день і годину страхом Божим. Як-небудь треба влаштуватися так, щоб страх Божий не відходив. З применшенням його - негайно і ухилення в роздоріжжя; а коли він є, то напечатлевает в думки, як в якому разі має робити повинно. Відійшов страх: увага розсіялася. Ось ви і ну базікати з мирянки, котрі були в гостях. Ви дали собі право на пільгу в цьому випадку. Стало ви в серці визнали себе властною - і строго себе тримати, і розпусне, без всякого відповіді. Суворе тримання себе у вас - заслуга, а розбещеність - право пільги, за яку визиску не буде. На ділі не так: суворе тримання себе є борг зізнався рабства Богу, а розбещеність - поганий вчинок, суду і покаранню підлягає. Сплутались у вас поняття; і сплутались від того, що страх Божий відійшов. Де страх, там душа тримає себе в струнку, ніякої вольності собі не дозволяє. Але вже це справа минула. Нагрішили, - кайтеся. Як вперед бути? - Навчіться бути привітними, приязними, поступливими, без втрати страху Божого і уваги. Нікого не приймати не можна. Треба приймати; але без шкоди собі. Вчитися сему треба заздалегідь, - наодинці. Сядьте і зрозумієте все, як прийняти, як привітати, і як вести мову, так щоб разом собі слухати і в Господі пам'ятати. Потім, коли хто прийде, докладайте до справи придумане, а коли відійде, перегляньте, як ви зробили, й побачте, чи добре так. Раз-два так, - і навчитеся.

Що вам робити з надсилаються стравами? Приймати і їсти на славу Божу. Що за велике ласощі - пирога з'їсти, або яблук і ягід? Тільки дивіться, як б не звикнути. Як звикнете, тоді і самі німецьку кухню заведете. Ось і будете - подвижниця! - Звикнути звичайно дивно, кілька разів на рік поївши смачного пирога. Але ось що може бути! Всякий раз, як буде підходити свято, ви і будете чекати присівши смачних страв. Пришлють, спокійні. А якщо забудуть? Досади-то, досади! - І свято буде не в свято. Як же бути? Відмовляти, думаю, не треба. Нехай надсилають; приймайте. Але намагайтеся не чекати, і бути байдужими, прислано буде чи ні. Щоб так було, іноді не все з принесеного куштувати, а іноді і зовсім нічого: віддавайте незаможним сестрам. Звикнете так, і придбаєте байдужість до надсилаючи. А відмовляти на що? Нехай і інші знають, що ласі обіди маєте. І самі розкажіть: на силу дочекалася; їла-їла. Тілесні потреби важко завмирають: прорвуться, так прорвуться. Що робити? Чи не забагато дивуйтеся сім. Так вже себе і величайте: ласунка-ласунка!

Стривожились що сестри на криласі іноді говорять і посміхаються. Говорити їм іноді потрібно, по справі співу і читання; а тут помиляється яка, ось і посмішка мимовільна. Якщо навмисне заводять розмови і сміхи, погано; але цього ви сказати не можете. До того ж вони знаходяться в такому положенні, що ворог легше підбиває їх на розмови і сміхи. Поміркуйте. Заради вас адже вони співають і читають; стало через вас і рани від ворога приймають. Моліться ж за них, а не досади. Всякий раз, як буде що подібне, жалість про них поспішайте порушити в собі, а від жалю переходите до молитви. Засуджувати ж не осуджуйте. Ви ж ще й досадуете. Гнівається не можна без осуду. Стало ви самі - в іншому настрої. Поспішайте ж себе виправити; а інших залиште. Своєму Господу стоять і падають (Рим.14: 4). Адже вони побалакають і замовкнуть, - і совість їх мучить; а ви стоїте, так засуджуєте. Хто краще перед Богом, - ті, ті, що каються, або ви - засуджує? Чи не в церкві, так вдома, вони воздохнут і покаються, і Бог простить їх; осуд же важко прощається, бо важко відчувається його похибку. Так дивіться гарненько за цим. Зміняти місця в церкві не треба. Тут привчитеся тримати себе, як слід. Так вам яке до них справа? Є ігуменя, скарбника, благочиння. Не бачать хіба? Але вірно, що стається на криласі буває в таких розмірах скромних, що і догану робити нема за що. Тільки на ваших очах це занадто велике. Ну, вже коли це такий страшний злочин, і ніхто уваги на нього не звертає, візьміть палицю і бийте злочинниць! - Скаржився хтось свого духівника на якісь безпорядки серед братів. Старець сказав йому: візьми палицю і бий їх. "Як же", говорить, "можна? Хіба я начальник?" - "Ну, коли не начальник", додав старець, "яке тобі до них справа?" Дивіться легше на цей вчинок. Він плід хвилинного розваги, і схожий на ваше недавнє розсіяне теліпання в NN. Може бути, більш сміється і говорить найменше винна. Роздратувати її; вона вже й не втримається. Будьте поблажливі, пам'ятаючи, що суд без милості чекає того, хто сам судить немилосердно (Иак.2: 13).

Правило слухати в церкві добре. Зберете побільше споглядань для богомислія і розумною домашньої молитви. Того богомисленного справи, що ви подумки ходили по св. місцях, освяченим стопами Господа, не кидайте. Треба щодня обертати будь-яку думку в голові - яка більш займе і впаде на серце. Без вправи думки душа завмре.

Чи є у вас книга - відповіді Варсонофія і Іоанна? Як багато там випадків і внутрішнього і зовнішнього життя розібрано! Добре б вам дістати її. Нещодавно вийшов Статут Нілу Сорський. Теж і цей гарний і многополезен для дослухаються собі.

Скінчив я вже цей лист, як потрапило попереднє ваш лист, на яке, здається, я не відповідав. Винен, а треба б! Там ви - така постніца; а тут пирогів захотіли. - Як ви в п'ятницю тримайте стіл, добре так; і то добре, як під час говіння. І питво ваше вода з оцтом, - добре. За східним. Коли сестра надішле меду, або хто варення, можна поласувати. Все тільки в міру, і все на славу Божу.

Питаєте, чи не є невдячність припинення читання акафістів і канонів? Ні. Невдячність - зовсім забути тих, кому читали акафісти і канони. А якщо ви, замість друкованих слів, подумки, або своїми словами будете закликати їх і дякувати, - це те саме, що і прочитання молитов, канонів і акафістів, - і навіть не краще? Подумки е поклонами до всіх звертайтеся. - Чим більше своелічной старанної молитви, тим краще.



 Про заміну правила поклонами. важкий подвиг |  При настанні поста. Домашній злодій. Про рукоділля

 Батьківська дбайливість про мандрівної по Богомолов. Не треба сердитися за відмови в нічлігу |  втомили Путніца |  Поступка ревною подвижниці і урок їй про смирення. Холодна келія. багата бібліотека |  Про Ісусову молитву |  Міра поступу - усвідомлення своєї непридатності, спокусливі помисли. Про прініманіе сестер |  Хитрий прийом вражий. Урок про пізнання себе. Сон перед сповіддю. Як випробувати своє смирення. Чи можна послабити позбавлення |  Праця без кінця. Це пам'ять смерті. Ситість небезпечна. Про частому причастя |  Викриття за несознанное осуд і різні руководітельное нагадування |  Холод і теплота сердечна. Про ставлення з сестрами. Гробик і картинки для пам'яті смертної |  Як переходити на жорстоке житіє. Про ставлення до ігумені та сестрам. Про заміну правила поклонами з Ісусовою молитвою |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати