На головну

Всі квитки складені по Настільною книзі священнослужителя 1, 4 тому.

  1. А) в касовій книзі
  2. Квитки для іспиту
  3. Квитки по історії Казахстану з відповідями 1 сторінка
  4. Квитки по історії Казахстану з відповідями 2 сторінка
  5. Квитки по історії Казахстану з відповідями 3 сторінка
  6. Квитки по історії Казахстану з відповідями 4 сторінка
  7. Квитки по філософії

читець

Хваліть Господа з небес ... і Слава Тобі що показав нам світло ,,, Сподоби

Господи ...

свящпрохальна єктенії

хорСтихири на стиховні

читецьБлаго є ... Трисвяте по Отче наш ...

хортропарі

свящпотрійна ектенія

свящпремудрість

хорблагослови

свящСущий благословенний ...

хорАмінь. Утверди Боже ...

читецьПрийдіте поклонімся (тричі) і 1-а година

хорВзбранной Воєводі ...

свящСлава Тобі, Христе Боже ...

хорСлава і нині ... Господи помилуй (3) Благослови

свящвідпуст

хормноголіття

хорЗатвердження на Тебе сподіваються ...

Квиток № 26

1. Богослужбові одягу диякона та ієрея.

2. Структура всеношної: вечірні.

Спів Предначінательнаго псалма. Велика Єктенія. Кафізма. Мала Єктенія. Спів віршів "Господи, взиваю" і стихир. Вечірній вхід. Прокимен і "читання," або Паремії. Єктенії і "Сподоби, Господи." Літія. Стихири на стиховні. "Нині відпускаєш," благословення хлібів і кінець вечірні.

Квиток № 27

1. Богослужбові одягу архієрея.

2. Структура всеношної: утрені.

Шестопсалміе. Велика єктенія. "Бог Господь" і Тропари. Полієлей, Недільні тропарі, Величання. Ипакои і Ступеневі Антифони. Прокимен, читання Євангелія. Канон. Ексапостіларій, або Светилен. Хвалітельних псалми і Стихири на хвалітех. Велике славослів'я. Єктенії і Відпуст Утрені. 3. Перший Час і закінчення Всенощного чування. 4. Служба полієлейну. 5. Служба Славословная. 6. Служба Шестірічная. 7. П'ять розрядів свят. 8. вседневно Вечірня. 9. Мале Повечір'я. 10. Полуношниця. 11. вседневно Утреня. 12. Годинники і Образотворчі. 13. Коло вседневно Богослужіння. 14. Служба Суботня.

Квиток № 28

1. Кольори богослужбових облачень. Їх символічне значення.

2. Седмічний коло богослужіння.

Крім незмінних для кожного дня молитов добового кола, до складу богослужіння вводяться ще змінювані молитви, що знаходяться в зв'язку зі спогадами, які Церква пов'язує з кожним днем ??седмиці.

У перший день седмиці св. Церква згадує і урочисто прославляє Воскресіння Христове, чому він називається недільним, або неділею. В Церковному Статуті недільний день називається по-слов'янськи "неделею," тобто днем, в який "не роблять," не працюють.

У понеділок прославляються безтілесні, ангельські сили, які, після Божої Матері, ублажала в богослужінні щодня, займають в лику святих перше місце.

У вівторок прославляється найбільший з усіх народжених жінками Пророк, Предтеча і Хреститель Господній Іоанн.

У середу згадується зрада Іуди, який віддав свого Господа і Вчителя на смерть іудейських начальникам. Тому цей день, крім деяких періодів року, відзначається постом.

У четверток прославляються Святі Апостоли Христові і Святитель Микола, архієпископ Мир Лівійських чудотворець.

У п'ятницю згадується розп'яття і хресна смерть Господа Ісуса Христа, чому цей день, подібно середовищі, відзначається постом.

Суббота, як день спокою, присвячена особливому вшануванню Божої Матері, святих мучеників і всіх святих, які досягли спочинку в Господі, а так само поминання всіх покійних, які померли у вірі й надії життя вічного.

Квиток № 29

1. Відомості про постах Православної Церкви.

Піст - аскетична практика, що складається в утриманні тіла від їжі тваринного походження (також і від перенасичення і втіхи пісною їжею) і хтивості, а душі від від злих помислів, справ і слів; час сугубого покаяння і тверезіння. Мета посту полягає в боротьбі з пристрастю обжерливості, яка лежить в основі 5-ти з 8-ми основних пристрастей, тому боротьбі з нею і приділяється така велика увага.

Пост є також засіб виявлення пристрастей, і наживання чеснот, в першу чергу чесноти стриманості.

2. Річний коло богослужіння.

Кожен день в році, кожне число, кожного з 12 місяців року, присвячений спогаду або будь-яких священних подій, дорогих серцю християнина, або пам'яті різних святих.

Встановлені на честь цих подій і осіб особливі молитви, піснеспіви, читання і обряди утворюють собою коло річного богослужіння. Деякі з богослужінь річного кола відбуваються більш урочистим чином, називаються святами, а богослужіння, що здійснюються в них, діляться на Кріпаки, Богородичні і святих. Деякі з свят відбуваються завжди в певні дні року і називаються тому нерухомими. Найбільший з усіх християнських свят - Великдень, в день якого ми прославляємо Воскресіння Христове, що не приурочена до певного дня року, а трапляється в різні дні в проміжок часу між 22 березня і 25 квітня, так як, за церковним встановленню, вона святкується в першу неділю день після весняного повного місяця, який стався після дня весняного рівнодення. Тому Пасха є рухомим святом. Залежно від дня Пасхи святкуються і деякі інші свята, які тому теж є рухомими. Залежно від ступеня урочистості свята діляться на великі, середні та малі. Найважливіших свят вважається дванадцять, які тому і називаються двунадесятими. В їх число не входить Великдень, яка є "Святом свят і торжеством торжеств."

Квиток № 30

1. Види свят, їх поділ. Дні предпразнства і попразнства.

Ми повинні славити Господа Бога, нашого Творця, Творці і Благодійника, "на будь-який час і на будь-який час". Кожен день нашого життя повинен бути присвячений прославлянню Господа і служінню мулу: "На всяк день благословлю Тебе і хвалитиму Ймення Твоє повік на віки віків" ... Однак Свята Церква виділяє спеціальні дні особливого прославлення Господа, а також Пресвятої Богородиці, святих ангелів і святих угодників Божу. Ці дні називаються святами, або святковими днями. Свята встановлені, по-перше, для того, щоб зробити паші спілкування з гірським світом ближчим, міцним (адже по немочі людської ми можемо зануритися в життєві турботи і забути про Бога, а свята і є гарним нагадуванням нам про "єдиному на потребу "), по-друге, щоб дати нам відпочинок від повсякденної роботи. Зі Святого Письма ми знаємо, що свята Боже встановлення: "Пам'ятай день суботній ..." свідчать 4-я заповідь Божа.

У святкові дні, звільнившись від звичайних життєвих занять, християнин повинен проводити час в молитві, в читанні або слуханні Слова Божого і спасенних книг і в благодаті тієї ближнім. Свята відзначаються також і особливо урочистими богослужіннями. Свята можна поділяти за важливістю події, що згадується, а також за місцем і часу святкування. За важливістю події, що згадується свята поділяються на великі, середні та малі. Великі свята в Церковному Статуті зазначаються знаком червоного хреста в червоному колі (+). До цих свят належать 12 великих свят Господніх і Богородичних, звані двунадесятими; а саме:

1. Різдво Пресвятої Богородиці 8 вересня

2. Введення у храм Пресвятої Богородиці 21 листопада

3. Благовіщення Пресвятої Богородиці 25 березня

4. Різдво 25 грудня

5. Стрітення Господнє 2 лютого

6. Хрещення Господнє (Богоявлення) 6. січня

7. Преображення Господнє 6 серпня

8. За тиждень до Великодня "Вхід Господній у Єрусалим" (цей тиждень називається Тижнем Ваіі, або Вербною Неділею)

9. У сороковий день після Пасхи (в четвер)? Вознесіння Господнє.

10. У 50-й день після Пасхи (у Неділю) - день П'ятидесятниці, або Трійці.

11. Успіння Божої Матері 15 серпня

12. Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього 14 вересня

(Свята перераховані по порядку святкуються подій).

Свято Пасхи це "святом свят і торжество торжеств". Він буває в різні дні місяця березня або квітня (від 22 березня до 25 квітня за ст.ст. в перший недільний день після весняного повного місяця).

Великі недвунадесятие свята

1. Обрізання Господнє і пам'ять св. Василія Великого 1 січня

2. Покров Пресвятої Богородиці 1 жовтня

3. Різдво св. Іоанна Предтечі 24 червня

4. Усікновення голови св. Іоанна Предтечі 29 серпня

5. Пам'ять свв. апостолів Петра і Павла 29 червня

Дванадесяті свята мають дні передсвята, віддання і віддання свята.

Днями предпразднества Св. Церква готує віруючих до зустрічі дня свята за допомогою особливих молитов на честь наступаючого свята.

Дванадесяті свята мають по одному дню предпразднеств, за винятком Різдва Христового, передсвяття якого триває 5 днів і Хрещення Господнього - 4 дня. Передсвята не мають тільки свято Входу Господнього в Єрусалим. Дні віддання складають продовження свята. У ці дні поряд з піснями святому дня Св. Церква продовжує згадувати і прославляти події колишнього свята. Число днів віддання свята неоднаково.

1. Різдво Пресвятої Богородиці 4 дня

2. Введення у храм Пресвятої Богородиці 4 дня

3. Різдво Христове 6 днів

4. П'ятидесятниця 6 днів

5. Преображення Господнє 7 днів

6. Воздвиження Хреста Господнього 7 днів

7. Хрещення Господнє 8 днів

8. Вознесіння Господнє 8 днів

9. Успіння Божої Матері 9 днів

10. Стрітення Господнє (від 7 до 0 днів) залежить від тієї чи іншої близькості свята до Великого посту.

Останній день свята називається днем ??віддання свята. У цей день свята Церква знову зосереджує всю нашу увагу на змісті свята.

СЕРЕДНІ СВЯТА розрізняються за двома видами. Одні з них позначаються в Церковному Статуту червоним хрестом в червоному півколі і мають, як і великі свята, всенічне бдіння (дні пам'яті св.ап. і євангеліста Іоанна Богослова 8 травня і 25 вересня, св. Іоанна Златоуста 13 листопада, св. Миколи Мірлікійського 6 грудня і 9 травня, свв. Василя Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоуста 30 січня, св. Георгія Побідоносця 23 квітня і ін.). До розряду середніх свят відносяться і свята храмові, тобто свята на честь святих, в ім'я яких освячений даний храм, а також на честь тих святих, мощі яких в ньому спочивають. Послідовність цих свят відрізняється від великих тим, що в ці свята відбувається служба не тільки святкується святим, але в неї включаються і деякі інші піснеспіви. Наприклад, на утрені святковий канон передує каноном Богородиці.

Інші середні свята позначаються знаком червоного хреста без півкола +. У ці свята відбувається служба полієлейну. Може бути скоєно і бдіння, "аще восхощет настоятель совершіті" (Типікон). Служба святим, які мають зазначений знак (+), називається "службою святим з полієлеєм".

МАЛІ СВЯТА бувають також двох видів: одні з них позначаються знаком три червоних точки в червоній скобці, що означає службу випереджуймо (на утрені співається велике славослів'я, і ??вся утреня отримує святкове закінчення).

Другого виду малі свята позначаються знаком чорної дужки з трьома чорними точками в середині, що означає "шестірічную службу", тобто також в цей день потрібно співати на вечірньо 6 стихир святим на "Господи, взиваю" з Мінеї.

Дні, не зазначені в богослужбових книгах ніяким знаком, до свят не зараховуються і мають будні (про щоденну) службу.

За місцем святкування свята поділяються на загальні, що відправляються всією Православною Церквою, які свята великі, середні та малі, місцеві, тобто свята, які відправляються в якій-небудь одній місцевості, наприклад, в честь тієї чи іншої ікони Божої Матері, або на честь якого-небудь святого, які особливо шановані саме в даній місцевості, і храмові.

За часом святкування свята поділяються на нерухомі (неперехідні), які бувають завжди в одні і ті ж числа місяця (наприклад. Різдво Христове 25 грудня) і рухливі, (які припадають в різні числа і навіть в різні місяці, але завжди в одні і ті ж дні тижня, в залежності від свята Святої Пасхи, наприклад. Вхід Господній в Єрусалим, Вознесіння Господнє П'ятидесятниця).

Так як все взагалі свята відбуваються Церквою на славу Божу, або на честь Божої Матері, або на честь святих. то за цією ознакою свята поділяються ще на три розряди: свята Господні (Різдво Христове, Преображення і ін.), свята Богородичні (Різдво Пресвятої Бога батьківщини. Введення Її у храм і ін.) і в честь святих (апп. Петра і Павла, пророка Іллі, святителя Миколая та ін.).

2. Види служб і їх відмінні риси.

Кожен православний християнин повинен молитися Богу. Коли він молиться один або зі своєю сім'єю, його молитва називається домашньою, чи приватною. Коли ж християни збираються на молитву в храм Божий (тобто Церква), їх молитва називається церковної, або громадської.

Молитви і піснеспіви, що здійснюються в храмі священнослужителями, церковнослужителями і всім віруючим народом, називаються церковним богослужінням, або церковною службою. До церковного богослужіння відноситься Божественна Літургія та підготовчі до неї служби, складові вечірні та ранкові Богослужіння.

Головна відмінність суспільного, або церковного, Богослужіння від приватного полягає в тому, що суспільне Богослужіння відбувається в вказане Статутом час для всіх взагалі християн, а приватна на прохання окремих віруючих (треби).

Всі квитки складені по Настільною книзі священнослужителя 1, 4 тому.

Процес іспиту передбачає практичні питання з богослужбових книг.

ЛІТЕРАТУРА

1. Булгаков С. В. «Настільна книга для священно-церковно служителів», К; 1913р.

2. Веніамін, архієпископ «Нова скрижаль», СПб; 1985 р

3. Іона (Карпухін) архим. «Навчальний посібник з літургіки для першого класу семінарії», Загорськ, 1981 г.

4. «Настільна книга священнослужителя» в восьми томах. Почаїв 2003 р

5. Нікольський К. «Посібник до вивчення Статуту богослужіння Православної Церкви», СПб; 1907 р

6. Суботін К. «Керівництво до вивчення Статуту богослужіння Православної Церкви». До 2008.

Склав ієромонах Амвросій (Вайнагій)

 



питань для атестації працівників, яка передбачає перевірку знань Інструкції з сигналізації на залізницях України | КВИТОК №1.
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати