Головна

Див тафсір Куртубі).

  1.  Питання №33. «Арабська судебник». Коран і хадіси. Тафсир і фікх.

Тобто ахлюль-к'ібла це такі люди, які містять в собі такі властивості: Чи не бути причетним до ширку і мушрікам і бути прив'язаним до основ Ісламу. Тільки такі люди можуть скористатися пільгами, наданими ахлюль-к'ібле. Ті ж, хто робить ширк - вони позбавлені властивості бути людьми ахлюль-к'ібли, тому він позбавлений пільг ахлюль-к'ібли, тобто його помилки (в Куфре і ширки) йому не прощаються.

Ось що говорить Ібн Таймія з приводу хадісу:

"Воістину Аллах простив моїй уммі те, що відбувається в їхніх душах (намови, нашіптування шайтана), поки вони не висловлять ними чи ні втілять в справу":

Прощення того, що в душах притаманне тільки для умми Мухаммада, , Яка увірувала в Аллаха, ангелів, книги, посланників і судний день. Немає сумнівів в тому, що прощення може бути тільки в таких питаннях, які не порушують віру. Що стосується того, що порушує віру, то це не входить в зміст хадиса. Адже якщо якийсь діяння порушує віру, то зробив це діяння вже вийшов з умми Мухаммада, . Наприклад лукавих приховує свій куфр, але те, що відбувається в його душі не може бути предметом вибачення. Цей хадис потрібно розглядати в сукупності з іншими шаріатськими доказами; і всі ці докази об'єднуються в один несуперечливий сенс. Це подібно до того, що Аллах прощає цієї уммі помилки і забування. Тобто той, хто володіє вірою - його помилки, забування і те, що відбувається в його душі прощаються; подібно до того як на тому світі віруючі грішники будуть витягнуті з Ада. Що стосується того, хто не володіє вірою (єдинобожжям), то шаріатські докази не вказують, що його гріхи прощаються.

(Фатаwа, 10/760)

Ібн Таймійя ясно дав зрозуміти, що пільгами вибачення можуть скористатися тільки ті, хто володіє вірою (єдинобожжям) і що прощення може бути тільки в питаннях, які не порушують віру, тобто прощення охоплює гріхи, які не є куфром або ширку. Що стосується тих, хто вчинив діяння куфра або ширка, то він не входить судження хадісу про прощення. Сукупність шаріатських доказів з'єднуються в цьому сенсі.

Тепер наведемо деякі докази з сунни про те, що судження хадісу про помилки не абсолютне і не загальне.

" заприсягнуся мені в тому, що не будете залучати ніяких спільників Аллаху; що не будете красти; що не будете чинити перелюб; що не будете вбивати своїх дітей ... |  Хадіси про харіджітов.


 Глава сьома. Доказ третя: Хадіс про к'адарітах | " І сказали вони: "Якби Милостивий захотів, то чи не поклонялися б ми їм". | " Ми не маємо нічого спільного ні з вами, ні з тим, чого ви вклоняєтеся. Ми відкидаємо вас ". |  Глава восьма. Доказ четверте - перекази про пантеїстом. |  Глава дев'ята. Доказ п'яте - віровідступництво тих, хто відмовляється давати закят. |  Слова, в Куфре яких є розбіжності ". | " Про народ мій! Увійдіть в землю священну, яку Аллах предначертал вам, і не повертайтеся назад, щоб не опинитися вам зазнали збитку ". | " Ти бачиш, що багато хто з них дружать з невіруючими. Погано те, що підготували їм їхні душі, адже тому Аллах розгнівався на них. Вони будуть мучитися вічно ". |  Глава перша: Сумнів про прощення помилок. | " Вони намагаються обдурити Аллаха і тих, які увірували. Насправді ж, вони не обманюють нікого крім самих себе, але не усвідомлюють цього ... |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати