На головну

Вчення святих отців і вчителів.

  1.  Amp; 39. Добровільне встановлення батьківства дитини, народженої поза шлюбом.
  2.  Amp; 41. Встановлення батьківства і материнства при застосуванні штучних методів репродукції людини.
  3.  Amp; 42. Встановлення факту батьківства і факту визнання батьківства.
  4.  Amp; 43. Оспорювання батьківства та материнства.
  5.  B) Соціологія знання і вчення про ідеологію
  6.  II. Вчення про ВИРОБЛЕННЮ ПСИХІЧНОГО ТЕПЛА
  7.  III. Плата за навчання

Святого Юстина, філософа і мученика: "Суддею буде Христос, і душі їх (грішників) будуть з'єднані з тими ж тілами і будуть віддані вічного мучення, а не в продовження тільки тисячі років, як каже Платон. [2414] У нас начальник злих духів називається змієм і сатаною і дияволом , як ви можете дізнатися це і з дослідження наших книг. Він буде посланий в вогонь з усім своїм військом і з висновками, зробленими за ним людьми, щоб мучитися нескінченний вік, як передбачив Христос. [2415] Ми віримо, що вони (грішники) будуть мучитися у вічному вогні. "[2416]

Святого Полікарпа, єпископа Смирнського: "Ти погроЖуєш мені вогнем гарячим тимчасовим і незабаром згасає, тому що не знаєш про вогонь майбутнього суду і вічних мук, який уготований нечестивим." [2417]

Святого Феофіла, єпископа Антиохійського: "Тих, які не вірують, зневажають і противиться правді, але коряться неправді, так як вони виконані блуду, перелюбу, сороміцьких справ, зажерливості й несправедливого ідолослужіння, спіткає гнів і обурення, скорбота і тіснота, і, нарешті, візьме їх вогонь вічний. "[2418]

Святого Іринея, єпископа Ліонського: "Кому Господь скаже:"Ідіть ви від Мене прокляті у вогонь вічний"(Мт 25:41), - ті будуть завжди засуджені. [2419]

"Всім, хто зберігає любов до Нього, Він дає Своє спілкування. Спілкування ж з Богом є життя і світло і насолода усіма благами, які є у Нього. ? тих, які за своїм произволению відступають від Нього, Він піддає відлучення від Себе, яке самі вони обрали. Розлучення з Богом є смерть, а відступ від світла є тьма, і відчуження від Бога є позбавлення всіх благ, які є у Нього. Тому ті, хто через відступництво своє втратив вищезазначене, як позбавлений всіх благ, знаходиться у всілякому муки не тому, що Бог Сам по Собі наперед піддавав їх покаранню, але покарання осягає їх внаслідок їх поневірянь всіх благ але блага Божі вічні і не мають кінця, тому позбавлення їх вічно і без кінця. "[2420]

Марка Минуция Фелікса, апологета († на початку 3 ст.): "Мукам (грішників) немає ніякої межі і ніякої міри. Там розумний вогонь спалює і відновлює члени тіла, виснажує і їх годує подібно до того, як блиск блискавки стосується тіла, але не вбиває; як вогні Везувію і Етни і всіх земних вулканів горять, ніколи не згасаючи, так і вогонь, призначений для покарання, підтримується не тим, що винищує спалюваних, але харчується невичерпними муками людських тіл. "[2421]

Тертуллиана: "Ми, знаючи, що Бог все бачить, і що покарання Його вічні, Одні тільки намагаємося бути невинними. Ми цілком знаємо ... і те, що муки будуть не тимчасові, а вічні. [2422]

"Коли настане кінець століття і коли тимчасова форма цього світу, розпростерта перед вічністю на подобу завіси, зміниться, тоді воскресне весь людський рід для отримання того, чого заслужив в цьому столітті - хорошого або поганого, і для визначення того і іншого на безмежну вічність. Отже, вже не буде ні нової смерті, ні нового воскресіння ... Шанувальники Бога, наділені вічним тілом, будуть перебувати перед лицем Його завжди, а непочітателі Його будуть покарані вічним вогнем, Який за своєю саме божественної натурі буде не згорають ... Він не знищує того, що палить, але в міру того, як винищує, творить знову. "[2423]

Святого Григорія Богослова: "Долею друге (грішників), крім іншого, буде мука, або, вірніше сказати, перш усього іншого, - відкидання від Бога і сором в совісті, якому Його не буде кінця. "[2424]

Святого Кирила Єрусалимського: "Якщо ж хто грішний, отримає вічне тіло, що повинна терпіти муки за гріхи, щоб вічно горіти у вогні і не руйнуватися." [2425]

Святого Іоанна Златоуста: "Тут і хороше, і погане має кінець, і до того ж дуже швидкий, а там - те й інше триває в нескінченні віки... Почувши про вогонь, не подумай, ніби тамтешній вогонь такий же, який тутешній; цей, охопивши що або, спалює і згасає, а той, якщо кого одного разу захопить, пече постійно і ніколи не перестає, чому і називається незгасним. Бо і грішникам зодягнутись безсмертям, але не до слави, а щоб мати постійного супутника тамтешнього муки; а як це жахливо, того ніколи не може зобразити слово ... Будемо скреготати зубами від страждань і нестерпних мук, але ніхто не допоможе нам. Будемо міцно стогнати, коли полум'я все сильніше стане охоплювати нас, але не побачимо нікого, крім мучимих разом з нами і великої пустелі. ? що сказати про ті жахи, які морок буде наводити на наші душі? Бо той вогонь, як їх не нищить, так і не висвітлює; інакше не було б мороку ... Якщо хто скаже: як же душа може бути достатньою для такого безлічі мук і залишатися в покарання нескінченні віки? - Той нехай уявить, що буває тут. Як часто багато витримували тривалу і тяжку хворобу. Якщо вони і померли, то не тому, щоб душа зникла, але тому, що тіло вичерпалося, так що, якби воно не виснажуючи, то душа не перестала б мучитися. Коли ж душа отримає нетлінне і неразрушимое тіло, тоді ніщо не стане на заваді муки тривати в нескінченність. Тут не може бути того і іншого разом, тобто жорстокості і тривалості мук, але одне іншому противиться через тлінність тіла і нездатності одночасно переносити те й інше, а коли, нарешті, наступить нетління, це опір припиниться, і обидва ці страховиська з великою силою будуть обіймати нас в нескінченність. Тому не будемо міркувати нині так, ніби надмірність мук виснажує нашу душу, бо в той час і тіло не може виснажитися, але буде разом з душею мучитися вічно, і ніякого кінця не буде. "[2426]

 



 Б) Муки грішників. |  Спростування заперечень 1 сторінка

 Вчення вчителів древньої Церкви. |  Воскресіння мертвих. |  Якості майбутніх воскреслих тіл. |  Вчення святих отців древньої Церкви. |  Спростування заперечень. |  Кончина світу. |  Загальний суд. |  Спростування заперечень. |  Мздовоздаяніями праведних і грішних. |  А) Блаженство праведних. |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати