На головну

Новий наклеп як продовження наклепу старого 4 сторінка

  1.  1 сторінка
  2.  1 сторінка
  3.  1 сторінка
  4.  1 сторінка
  5.  1 сторінка
  6.  1 сторінка
  7.  1 сторінка

Розробники цього сценарію прекрасно знали, що їхня думка натовпу виключає можливість виправдатися в мимовільному співучасті в чому-небудь [259]. Крім того, в разі спроб виправдатися в такого роду мимовільному співучасті, оголилося б безсилля Христа-Месії протистояти цим сценарієм, що знецінило б в очах натовпу і самого Ісуса, і раніше виявлену людям Христом Правду-Істину, посіяло б віру в безсилля Бога [260 ]; або посіяло б віру в те, що легітимні ієрархії в суспільстві є повноважним здійснюють Божий Промисел, а не діють в межах кордонів Божого потурання, служачи демонічної «світової закуліси» [261].

Сценарій був запущений в дію. Христос був узятий під варту, засуджений і відданий на страту. Всі на власні очі бачили, що страта відбулася, і син людський помер на хресті. Він був похований в спеціально призначеної для нього печері-склепі, але ... коли настав ранок, з'ясувалося, що тіла в склепі немає, "воскресати" - нікому; бути вождем-боголюдиною і царем-Антіхріістом - нікому. Для присвячених оголився крах сценарію, виникла необхідність, робити розумне обличчя, опинившись в дурнях ... Все забігали, заметушилися.

Відповідно відкрилася вкрай нечисленної групи особливо довірених "товаришів" Правді-Істині довелося на швидку руку, в темпі мимовільного розвитку ситуації, ліпити міф про воскресіння і вознесіння Христа, підкріплюючи його низкою екстрасенсорних і егрегоріально мани «явищ воскреслого Христа» серед опікуваних його учнів.

І треба визнати, що цей міф, ставши культовим міфом глобального дії, на багато століть сховав правду про те, як Христа мали намір взяти в полон створеними навколо нього обставинами, заплямувати мимовільним співучастю у брехні, щоб звернути його в царя-Антихриста, а можливо і в керованого биоробота-зомбі. Але культовий міф історично реального християнства тільки повторює в своїх основних рисах культовий міф Кумранской громади, в якій розроблялося майбутнє віровчення про страту і майбутньому друге пришестя «вчителя справедливості», убитого злісним жерцем [262].

Оскільки учні вірили в Писання, в пророцтва Ісаї, а Богу, який є, Безпосередньо по совісті вони не вірували [263], то вони ставали жертвами мани і щиро - по вірі своїй, обумовленої їх моральними мірилами, - свідчили про мана.

Найяскравіше і сильне, найбільш тяжке і значуще за своїми наслідками мана пережив Савл по дорозі в Дамаск:

«1. А Савл, ще дихаючи погрозами та вбивством на учнів Господа, прийшов до первосвященика 2. попросив від нього листи в Дамаск до синагог, щоб, кого знайде путя, і чоловіків і жінок, зв'язати й привести до Єрусалиму. 3. Коли ж він йшов і наближався до Дамаску, то ось нагло осяяло світло з неба. 4. Він впав на землю і почув голос, що говорив до нього: Савле, Савле що ти Мене переслідуєш? 5. Він запитав: Хто Ти, Господи? Господь же сказав: Я Ісус, що Його переслідуєш ти. Важко тобі йти проти рожна. 6. Він, тремтячи і жаху сказав: Господи! що хочеш, щоб робив? і Господь сказав йому: Устань, зійди до міста; і сказано буде тобі, що маєш робити. 7. Люди, що йшли з ним, стояли в заціпенінні, чуючи голос, та нікого не бачили. 8. Савл підвівся з землі, і хоч очі розплющені нікого не бачив. І повели його за руки, і привели в Дамаск. 9. І три дні він не бачив, і не їв, і не пив.

10. У Дамаску був один учень, на ім'я Ананія; І Господь у видінні сказав до нього: Ананію! Він сказав: я, Господи. 11. Господь же сказав йому: Устань, іди на вулицю, що Простою зветься, і запитай в Давидовому домі Тарсу, на ім'я Савла; він тепер молиться, 12. і бачив у видінні чоловіка, на ім'я Ананія, що до нього і поклав на нього руку, щоб він прозрів. 13. Відповів же Ананій:! я чув від багатьох про цього чоловіка, скільки зла заподіяв сьвятим твоїм у Єрусалимі; 14. І тут має владу від первосвящеників, щоб в'язати усіх, хто кличе Ім'я Твоє. 15. І промовив до нього: Іди, бо він для Мене посудина вибрана він, щоб носити Ім'я Моє перед народами і царями, і синами Ізраїля. 16. І Я покажу йому, скільки має він витерпіти за Ім'я Моє. 17. Ананія пішов і увійшов в будинок і, поклавши на нього руки, сказав: Савле брате Господь Ісус, що з'явився тобі на дорозі, якою ти йшов, послав мене, щоб ти прозрів і наповнився Духом Святим. 18. І зараз як би луска відпала з очей йому, і зараз видющий він став і, вставши, хрестився, 19і, прийнявши поживу, зміцнився. І був Савл кілька днів з учнями в Дамаску. 20. І він зараз зачав у синагогах звіщати про Ісуса, що Він є Син Божий. 21. І всі, хто почув, дивувались і казали: Хіба це не той самий, який переслідував в Єрусалимі визнавців оцього Ім'я та й сюди не на те прийшов, щоб отих пов'язати й привести до первосвящеників. 22. А Савл іще більше зміцнявся, і непокоїв юдеїв, що в Дамаску, доводячи, що се Христос »(Діяння апостолів, гл. 9).

Так Савл став апостолом Павлом. А його внесок у становлення історично реального християнства настільки великий, що багато дослідників питання приходили до того, щоб історично реальне християнство називати пауліанством (Від латинського «Paul» - «Павло»). І далеко не всі вони оцінювали внесок Павла в становлення історично реального християнства як позитивний:

«Знаю, що то, що я маю висловити тепер, саме те, що та церковна віра, яку століттями сповідують мільйони людей під ім'ям християнства, є не що інше як дуже груба єврейська секта, яка не має нічого спільного зі справжнім християнством, - здасться людям , які сповідують на словах вчення цієї секти, не тільки неймовірним, але верхи жахливого блюзнірства.

Але я не можу не сказати цього. Не можу не сказати цього тому, що для того, щоб люди могли скористатися великим благом, яке дає нам справжнє християнське вчення, нам необхідно перш за все звільнитися від того нескладного, помилкового і, головне, глубокобезнравственного вчення, яке приховало від нас справжнє християнське вчення. Вчення це, сховавшись від нас вчення Христа, є те вчення Павла, викладене в його посланнях і стало в основу церковного вчення. Вчення це не тільки не є вчення Христа, але є вчення прямо протилежне йому »(Л. Н. Толстой." Чому християнські народи взагалі і особливо російський знаходяться тепер в тяжкому становищі ") [264]

* * *

Відступ від теми 2:
 Чи не Христос закликав Савла на шляху в Дамаск[265]

Чому ми відносимо епізод, який стався з Савлом по дорозі до Дамаску, до мари і тим самим заперечуємо факт явища йому істинного Христа?

- Тому, що цей епізод взаємин званого «Христом» і Савла-Павла і деякі інші, про яких піде тут мова далі, виділяються з безлічі приводяться в канонічних текстах Нового Завіту тим, що званий Христом поводиться не так, як поводився Христос у всіх інших не було оскаржено нами новозавітних свідченнях про його діяльності.

Званий «Христом» в епізоді з Савлом на шляху в Дамаск поводиться не по-християнськи:

· Істинний Христос зціляв хворих і калік, - а тут Савл був засліплений, нехай і на час (Бог і посилаються Їм обходяться без супутніх "побічних" ефектів такого роду).

· Істинний Христос ніколи і нікого не примушував послідувати за ним ні силою, ні страхом, ні шантажем, - Савл був в трепеті і жаху, коли підкорився [266] тому, хто його покликав задля власної вигоди.

· Навіть якщо звернутися до епізоду вигнання торговців із храму, коли Христос нібито застосував грубу силу [267], то і в цьому випадку ніхто не став калікою, ніхто не був охоплений жахом, нічия воля була підмінена в його психіці чужої йому волею.

Істинний же Христос ніколи і нікого не вганяв в страх, ніколи і нікого не робив збитковим навіть на час, ніколи і нікого не шантажував (тим більше витончено шантажуючи в умовчаннях, а не на словах), не пригнічував і не перекручував чиюсь волю [ 268], не породжує двозначних ситуацій, які давали можливість звинуватити його і Бога в чому-небудь подібному.

У діяльності істинного Христа і в діяльності явив в дусі себе Савлу на шляху в Дамаск висловилися дві різні і несумісні один з одним моральності.

І такого звернення в «християнство», яке зазнав Савл, не могло бути, якби він дійсно був покликаний до служіння істинним Христом. Істинний Христос відкривав перед усіма, до кого він звертався, істину, або викладаючи її прямо і ясно так, щоб бути однозначно зрозумілим; або, - будучи істинним діалектиком, - ставив однозначно зрозумілі навідні запитання, щиро по совісті[269] відповідаючи на які, запитує своїм розумом відходив від "мудрості" світу цього, яка є безумство перед Богом, і приходив до осягнення істини. І кожен мав відкинути так чи інакше відкриту йому Христом істину, або прийняти істину в основу свого життя.

А Савл став «християнином» і апостолом Павлом не власною доброї усвідомленої волею, переосмисливши, перебуваючи в умиротвореним і життєрадісному настрої, Свої колишні переконання-омани, почерпнуті їм з "мудрості" світу цього протягом всієї його колишнього життя, і їх обумовленість його реальної моральністю, а підкорившись в трепеті і жаху призвав його духу, зберігши властиву йому перш моральність (як ієрархічно впорядковану сукупність моральних міряв)[270] і не змінивши при цьому в собі нічого, крім розумового ставлення до і без того відомим йому фактами:

· Раніше він ревно заперечував, що Ісус є Христос (Месія, помазаник Божий - Божий обранець для здійснення певної місії в Промисел),

· Після цього став ревно проповідувати, що саме Ісус і є Христос.

І особливе питання:

Потрібно було чи істинного Христа й правдивому Богові, щоб істинне християнство люди брали в трепеті і жаху, будучи нездатними зрозуміти що-небудь; щоб брали так, як щось прийняв Савл-Павло?

Якщо людину охоплює трепет і жах, то слід просто звертатися безпосередньо до Бога за захистом і допомогою. [271]

А Савл Бога навіть і не згадав, оскільки втратив самовладання. Але перед того, як його увігнали в трепет і жах, експлуатуючи Боже потурання по відношенню до нього, Савл був далекий від Бога і наполягав у цьому самоотчуждению від Нього. Жертвою мани в Божому потуранні Савл став тому, що і перед виходом в Дамаск, і на шляху до нього був одержимий злобою, і в такому настрої (емоційно-смисловому ладі його душі) йому було не до думок про Бога; не до його особистісних взаємовідносин з ним; не до думок про те, чому і як навчав Ісус, і істинно це.

Тобто, сліпо і шалено віруючи в фарисейську традицію сповідання іудаїзму, він жив поза релігією Бога істинного, сам відгородившись від Нього божевільної вірою в "мудрість" світу цього, злобно і безглуздо заперечуючи все, що доходило до нього хоча б манівцями з напоумлень Божих , переданих людям Ісусом, поки той жив серед них у плоті. І це було так, хоча була і для Савла відкрита можливість до того, щоб подумати про те, що доходило до нього манівцями з проповідей Ісуса; можливість до того, щоб, попередньо помолившись Богу про захист від мани, якщо вже не було у нього віри людині у плоті - Ісуса, прийти до Ісуса і поговорити з ним, будучи переконаним, що Бог відповів його молитві, і він захищений від мани самим Богом, як про те просив в молитві. Але Савл не рахував це для себе особисто життєво необхідним; життєво необхідним він вважав репресії щодо инаковерующих і інакомислячих. Такою була моральність Савла до епізоду на шляху в Дамаск.

І відповідно його звичаям, як тільки хтось показує міць щодо нього і назвався Ісусом, то Савл відразу ж погодився, що цей хтось і є істинний Ісус Христос, не замислюючись про те, що стосовно нього був застосований етично той же самий підхід, що раніше був застосований синедріоном щодо Ісуса Христа, поки той жив у плоті серед людей; що в цьому підході в обох випадках висловилася одна і та ж моральність:

«Сила наша буде законом правди, бо безсилля виявляється марним»[272] (Премудрість Соломона, гл. 2:11, виклад моральної позиції неправоумствующіх, спокушають Бога своїм зазіханням на страту картає їх праведника) » «Важко тобі йти проти рожна[273]» (Діяння апостолів, гл. 9: 5, слова явив себе Савлу в дусі).

Різниця тільки в тому, що:

· У разі Ісуса Христа цей підхід був упредметнені у вигляді членів синедріону, його варти, римської влади, натовпу злостивців і роззяв в їх персональний склад;

· А в разі Савла цей же підхід висловився виключно в дусі, матеріально не торкнувшись нікого, хіба що самого Савла, який був раптово засліплений.

Бог нікого не вводить Своєю волею в область дії Божого потурання.

всі входять в область дії Божого потурання по відношенню до них своєю волею самі, ухиляючись від властивої Життя праведності, під впливом їх же збочених або збиткових моралічерез неуважність і настирливостівперто ігноруючи всі застережливі знаки і настанови на шлях істинний, що даються Понад так чи інакше кожному перш, ніж він опиниться в області Божого потурання по відношенню до нього.



 Новий наклеп як продовження наклепу старого 3 сторінка |  Це відноситься і до Савла на шляху в Дамаск.

 Не в силі Бог, а в Правді |  Навіщо ж ти, бродяга, на базарі бентежив народ, розповідаючи про істину, про яку ти не маєш уявлення? Що таке істина? |  Чому Мухаммад не записав Коран власноруч? |  Люди і слово: слово живе і мертве |  Я його благав: спали ти Бога заради свій пергамент! Але він вирвав його у мене з рук і втік |  Два бога однієї Біблії |  Пророка важливий чин |  Бог створив все суще у Всесвіті, утворивши все по визначеної Іммhре [202]. |  Новий наклеп як продовження наклепу старого 1 сторінка |  Новий наклеп як продовження наклепу старого 2 сторінка |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати