На головну

д. е. н., професор А. А. Прохоренко

зміст

Стор

1. Визначення потрібної кількості працюючих

2. Виробнича програма підприємства

3. виробнича потужність підприємства

4. Собівартість продукції

5. Організація трудового процесу

6. Стратегія процесу виробництва

7. Розрахунок інвестицій

8. Оцінка ефективності господарської діяльності підприємства

Практичні заняття з «Економіці і управління виробництвом.»

Тема1: Визначення потрібної кількості працюючих.

Завдання 1.

Розрахувати обліковий і явочний склади робочих цеху за наступними даними:

- Трудомісткість випуску продукції -364,8 тис. Осіб / год;

- Виробництво безперервне, працює 335 днів у 3 зміни по 8час;

- Кожен робітник має 240 виходів по 8 годин.

Рішення.

1. Теффі = 240 * 8 = 1920 годин.

2. РСП = Тр / Ефф; РСП = 364,8тис. / 1920 = 190 чол.

3. К = 335/240 = 1,4

4. Ряв = РСП / К

Ряв = 190 / 1.4 = 136 чол.

Завдання 2.

Визначити явочний і списковий склади робочих за даними:

- Число робітників у зміну - 20 осіб;

- Виробництво безперервне, працює 325 днів у році в 4 зміни по 6 годин;

- Число вихідних днів за графіком -73 дня;

- Плановані невиходи: через хворобу - 7 днів, держ. обов'язки - 1 день, відпустки: 30% робітників - 27 днів, 40% робітників - 24 дня, 30% робітників - 21 день;

Рішення:

1. Ряв = РСП * nсм

Ряв = 20 * 4 = 80 чол.

2. Тотп = 27 * 0,3 + 21 * 0, 3 +24 * 0,4 = 24 дня

3. Теффі = 365 -73 -1 -7 - 24 = 260 днів.

4. До п = 325/260 = 1,25

5. РСП = Ряв * Кп; РСП = 80 * 1,25 = 100 чол.

Завдання 3.

Визначити явочну і Облікова чисельність робітників якщо:

- Річний випуск продукції 2тис. / Рік;

- Трудомісткість виготовлення 1 тонни продукції-52 чол / год;

-Виробництво перериване, працює 260 днів у році з останов кой у вихідні та святкові дні; кожна 8-а субота робоча;

- Плановані невиходи: відпустка - 22 дня; через хворобу - 5 днів,

- Державні обов'язки-2 дня.

Рішення

1. РСП = Тр / Тисп * nсм; РСП = 2000 * 52/260 * 8 = 50 чол.

2. Твих = 52 тижнів * 2 см - 52/8 = 98 днів

3. Теффі = 365 - 98 - 8 - 22 -5 -2 = 230 днів.

4. До п = 260/230 + 1,13

5. Ряв = 50 / 1,13 = 44 чол.

Задача4.

Визначити обліковий і явочний склади робітників, які працюють в одну зміну по 6 годин і виконують норму на 104%.

Виробництво продукції норма часу виготовлення однієї тонни становить:

А. 2000 т - 1,5 ч / т;

Б. 10000т - 0,3 ч / т;

В. 10000т - 0,95 ч / т.

Теффі = 1884 години; Кп = 1.11.

Рішення.

1. Ряв (200 * 1,5 + 10000 * 0,3 + 10000 * 0,95) / 1884 * 1,04 = 8 чол.

2. РСП = Ряв * Кп; РСП = 8 * 1,11 = 9 чол.

Завдання 5.

Транспортному цеху потрібно занурити 66 т готової продукції. Норма навантаження на одну людину - 1,5 т / год. Норма виконується на 116%. Визначити обліковий і явочний склад вантажників в зміну. Теффі = 2084 години. Кп = 1,11.

Рішення.

1. Ряв = 66 / (20084 * 1,5 * 1,16) = 18 чол.

2. РСП = 8 * 1,11 = 20 чол.

3. Ряв в 1 зміну = 18/4 = 5 чол.

Завдання 6.

Визначити явочну і Облікова чисельність робітників цеху за наступними даними:

- Число робітників у зміну - 30 чол.

- Виробництво безперервне, працює 325 днів у році в 4 зміни по б годин, вихідних днів - 73 дня.

- Плановані невиходи: відпустка - 24 дня; через хворобу - 7 днів, виконання держ. обов'язків - 1 день.

Рішення

1. Ряв = Рсм * nсм

Ряв = 30 * 4 = 120 чол.

2. Теффі = 365 - 73 - 24 - 7 - 1 = 260 днів.

3. До п = 325/260 = 1,25.

4. РСП = Ряв * Кп

РСП = 120 * 1,25 = 150 чол.

Тема№2: Виробнича програма підприємства.

Задача№1 За рік завод виготовив 100000 тонн готової продукції за ціною 250 руб. / Тонна. Реалізував напівфабрикатів 5000 тонн по 150 руб. / Тонна, виконав робіт промислового характеру на 150000 руб. визначити вартість товарної продукції, валовий і реалізованої, якщо залишок напівфабрикатів на початок року становить 10000 тонн, а на кінець року - 12000 тонн. Залишки готової нереалізованої продукції на початок року 8000 тонн, а на кінець - 5000 тонн.

Рішення.

1. ТП = ДП + ПФ + РУ

ТП = 250 * 100 тис. + 5000 * 150 тис. + 150 тис. = 25,9 млн.

2. ВП = ТП + (ОПФк. м - ОПФн. м) * Ц

ВП = 25,9 млн. + (12 тис. - 10 тис.) * 150 = 26.2 млн.

3. РП = ТП + (ОГПн. м - ОГПк. м) * Ц

РП = 25,9 млн. + (8 тис. - 5 тис.) * 250 = 26,65 млн.

Задача№2. Річним планом передбачено виготовити 12 тис. Тонн готової продукції по 150 руб. / Тонна, реалізувати напівфабрикатів 200 тис. Тонн за 100 руб. і виконати робіт промислового характеру на 180 тис. руб. Визначити обсяг товарної і реалізованої продукції, якщо залишок готової продукції на початок року 1500 тонн, а на кінець року планується 15-ти денний запас його.

Рішення.

1. ТП = ДП + ПФ + РУ

ТП = 12 тис. * 150 + 200 тис. * 100 + 180 тис. = 2 млн.

2. ОГПк. м = (120 тис. * 15) / 360 = 500 тонн

3. РП = ТП + (ОГПн. м - ОГПк. м) * Ц

РП = 2 млн. + (1500 - 500) * 150 = 2.15 млн.

Задача№3. Підприємство виготовило готової продукції на 325.6 млн. Руб., Напівфабрикатів на 23.7 млн. Руб., З яких 80% для власних потреб. Виконало робіт промислового характеру на 41.15 млн. Руб. Розмір незавершеного виробництва на кінець року склав 5 млн. Руб. Вартість матеріальних витрат - 40% від товарної продукції. Визначити обсяг товарної, валової, реалізованої та готової продукції.

Рішення.

1. ТП = ДП + ПФ * 0,2 + РУ

ТП = 325.6 млн. + 23.7 млн. * 0,2 + 41.15 млн. = 371.49 млн. Руб.

2. ВП = ТП + НП

ВП = 371.49 млн. + 5 млн. = 376.49 млн. Руб.

3. РП = ТП = 371.49 млн. Руб.

4. ПП = ТП - МОЗ

ПП = 371.49 млн. - 0.4 * 371.49 млн. = 228,8 млн. Руб.

Задача№4. Готова продукція підприємства становить 520 млн. Руб. Послуги промислового характеру - 48 млн. Руб. Вартість напівфабрикатів - 50 млн. Руб., З яких 50% для власних потреб. Розмір незавершеного виробництва - 38 млн. Руб. Залишки готової продукції на початок року - 80 млн. Руб., А на кінець - 30 млн. Руб. Вартість матеріальних витрат становить 55% від товарної продукції.

Рішення.

1. ТП = ДП + ПФ + РУ

ТП = 520 млн. + 48 млн. + 25 млн. = 593 млн. Руб.

2. ВП = ТП + НП

ВП = 593 млн. + 38 млн. = 631 млн. Руб.

3. РП = ТП + (ОГПн. м - ОГПк. м)

РП = 593 млн. + (80 млн. - 30 млн.) = 643 млн. Руб.

4. ПП = ТП - МОЗ

ПП = 593 млн. - 593 * 0.55 = 266.85 млн. Руб.

Задача№5. Планом заходу передбачено наступний обсяг виробництва по цехах: цех №1 - підготувати 30 тис. Тонн сировини за 30 руб. / Тонна. З них 28 тис. Тонн підлягають переробці в цехе№2. Цех №2 на основі цієї сировини - виготовити 25 тис. Тонн напівфабрикатів по 50 руб. / Тонна і передати в цех №3 25.2 тис. Тонн для виготовлення готової продукції. Крім того, 300 тонн напівфабрикатів відвантажити іншому заводу. Не дістають 500 тонн взяти з залишку на початок року. Цех №3 - виготовити 20 тис. Тонн готової продукції за 80 руб. / Тонна. Розрахувати вартість валового обороту, внутрішньозаводського обороту, товарної і валової продукції.

Рішення.

 Цех.  ВО  ВнЗО  ТП  ВП
 №1  30 тис. * 30 = 900 тис. Руб.  28 тис. * 30 = 840 тис. Руб. -  900 тис. - 840 тис. = 60 тис. Руб.
 №2  25 тис. * 50 = 1.25 млн. Руб.  25.2 тис. * 50 = 1.26 млн. Руб.  300 * 50 = 15000 руб.  1.25 млн. - 1.26 млн. = - 10000 руб.
 №3  20 тис. * 80 = 1.6 млн. Руб. -  1.6 млн. Руб.  1.6 млн. Руб.
 Разом  3.75 млн. Руб.  2.1 млн. Руб.  1.615 млн. Руб.  1.65 млн. Руб.

Тема№3: Виробнича потужність.

При розрахунку ПМ враховуються: продуктивність обладнання в одиницю часу, число устаткування, якість сировини, режим роботи виробництва, фонд часу використання устаткування, трудомісткість продукції.

Календарний фонд часу Тк = 8760ч Номінальний фонд часу (Тном) визначається за формулою: Тном = Пр * Пч * ПСМ, Саме тут: Пр-число робочих днів в періоді, Пч-число годин в зміні, ПСМ-число робочих змін.

Ефективний фонд часу (ТЕФ) визначається за формулою: Т еф = Тном-Тпр-Тто, тут Тпр- час простою обладнання в ремонтах всіх видів;

Тто- час технічних зупинок устаткування.

завдання №1

Визначити ПМ цеху за наступними даними:

  1. У цеху є 10 тех. Ліній 4;
  2. Виробництво перериване, працює в 2 зміни по 8 годину, кожна 8 суботу робоча. За передсвятковим дням робочий день скорочений на 1 годину;
  3. Паспортна продуктивність обладнання - 20 т .;
  4. Норма часу на планові капітальні ремонти 132 ч.

Рішення:

  1. ПМцеха: Мц = п * р * ТЕФ;
  2. ТЕФ = Тк-Твих-Тпр-Тпрепр-ТППР; ТЕФ = (365-98-11) * 8ч-2см-6 * 1ч * 2н-132 = 3924ч;
  3. Твих = 52нед * 2см-52/8 = 98 дн .; Мц = 20 * 10 * 3924 = 784800 м.

завдання №2

На початок року в цеху було 4 тех. Лінії потужністю по 6000 т кожна. З 1 травня - одна лінія зупинена на ремонт, а з 1.08 і 1.10 в дію введено дві нові лінії потужністю 12000 т кожна. За рік цех виготовив 27 000 т продукції.

Визначити ПМ цеху на кінець року, середньорічну потужність і коефіцієнт використання потужності (Кін).

Рішення:

  1. Потужність на кінець року: Мкг = Мвх + МВВ-Мвих,
  2. Середньорічна потужність:

Мсрг = (6 000 * 4 + 12 000 * 5 + 12 000 * 3 - 6000 * 8) / 12 = 28 000 т

  1. Коеф використання потужності:
  2. Кім = 27 000/28 000 = 0,96

завдання №3

Паспортна годинна продуктивність обладнання - 10т. а ефективна 8 тю Норматив простоїв обладнання в? м ін. видів зупинок становить 700 ч. В рік, а фактичний час простою і зупинок склало 1760 год. Визначити річну виробничу потужність, фактичний випуск продукції, коефіцієнт інтенсивності екстенсивності і використання потужностей.

Рішення:

  1. Рік. пл. мощностоь МПЛ = (8760-760) * 10 = 80 000 т.
  2. Мф = (8760-1760) * = 56 000 т.
  3. До інт = 8/10 0,8
  4. Кекс = (8760-760) / 8 760 = 0,9
  5. Кін = 56 000/80 000 = 0,7 // Кім = Кинт * Кекс = 0,8 * 0,9 = 0,72;

завдання №4

У цеху заводу є три групи верстатів: шліфувальні 5 од., Стругальні - 11 од., Револерние - 12 од., Норма часу на обробку од. вироби в кожній групі верстатів відповідно становить: 0,5; 1,1; 1,5 ч.

Визначити ПМ цеху, якщо виробництво працює у дві зміни по 8 год., Регламентовані перерви простою обладнання складають 7% від режимного фонду часу. Число днів в році 255.

Рішення

  1. ТЕФ = Тр * ПСМ - Пч * Кпр = 252 * 2 * 8 * 0,93 = 3794,2 год;
  2. МСТ = ТЕФ * ПСТ * Нвр

Ммл = 3794,2 * 5 / 0,5 = 37942 изд

Мстр = 3 794 * 11 / 1,1 = 37942 изд

МРЕВ = 3794,2 * 15 / 1,5 = 37942 изд.

завдання №5

Розрахувати виробничу потужність цеху з випуску тканини і коефіцієнт використання потужності за наступними даними: виробництво працює у дві зміни по 8 год. Кількість одиниць обладнання 500. З 1.04 встановлено 60 од., А з 1.08 вибуло 50 од. обладнання. Число робочих днів у році - 260. Плановий% простоїв обладнання в ремонтах 5%. Продуктивність од. обладнання 4 м / ч. План випуску продукції 7 500 тис. М.

Рішення

  1. Середня кількість од. обладнання: Пср = Нвих + Пвв-Пвав = 500 + 60 * 9 / 12-50 * 6/12 = 520 од.
  2. ТЕФ = 2608 * 2 * 8 * 0,95 = 3952 год.
  3. ПМ Мц = 3952 * 4 * 520 = 8220,16 тис. Т.
  4. Кін = 7 500/8 200,16 = 0,91

Тема№4: Собівартість продукції.

Задача№1. Визначити зниження собівартості індексним методом за рахунок використовуваних джерел, якщо в звітному році в порівнянні з плановим норма витрат матеріалів знизилася на 5% при незмінній ціні. Зростання обсягу виробництва склав 10%. Продуктивність праці зросла на 7%. Середня зарплата зросла на 3.5%. витрати з управління та обслуговування - на 3%. Частка матеріальних витрат до собівартості продукції складає 0.6, зарплата - 20%, а витрати на управління - 12%.

Рішення.

1. Величини індексів:

Iмат. рес. = (1 - ам. р.); Iмат. рес. = (1 - 0.6) = 0.4

Iц = 1 ± Ц = 1; Iпр. тр. = 1 ± ?ПТ; I пр. тр. = 1 + 0.07 = 1.07

Iзп. = 1 ± ?ЗП; I = 1 + 0.035 = 1.035

Iупр. = 1 ± ?У; Iупр. = 1 + 0.03 = 1.03

Iо. п. = 1 ± ?ОП; Iо. п. = 1 + 0.1 = 1.1

2. Визначення зниження собівартості за видами ресурсів:

Э м. р. = (1 - Ц * Iц ) * Вм. з .; Е м. р. = (1 - 0.95 * 1) * 0.6 = 0.03 = 3%

Э з. = (1 - Iзп. / I пр. тр. ); Е з. = (1 - 1.035 / 1.07) * 0.2 = 0.65%

Э упр. = (1 - Iупр. / Iо. п. ) * У упр .; Э упр. = (1 - 1.03 / 1.1) * 0.12 = 0.76%

4. Загальне зниження собівартості продукції:

Е = Е м. р. + Е з. + Е упр .; Е = 3 + 0.65 + 0.76 = 4.41%

5. Економія зниження собівартості в руб., Якщо річний випуск за собівартістю продукції склав 450 млн. Руб .:

Е'= (450 млн. * 4.41) / 100 = 19.485 млн. Руб.

Задача№2. У звітному році собівартість товарної продукції склала 450.2 млн. Руб., А витрати на 1 руб. товарної продукції = 0.89 руб. У плановому році витрати на 1 руб. продукції складуть 0.85 руб. Обсяг виробництва продукції збільшився на 8%. Визначити собівартість товарної продукції в плановому голу і величину економії.

Рішення.

1. Обсяг товарної продукції за звітом:

Vтпо = Стпо / З о

V тпо = 450.2 млн. / 0.89 = 505.843 млн. Руб.

2. Обсяг товарної продукції за планом:

Vтппл = Vтпо * 1.08

Vтппл = 505.843 МДН. * 1.08 = 546.31 млн. Руб.

3. Зтп о = Vтппл * З о

Стп о = 546.31 млн. * 0.85 = 464.36 млн. Руб.

4. Е = 546.31 млн. - 464.36 млн = 81.94 млн. Руб.

Задача№3. Порівняти рентабельність продукції за 3 квартали за наступними даними:

 показник  Од. виміру  квартал
 кількість виробів  Шт.
 Ціна виробу  Тис. руб.
 собівартість  Тис. руб.

1. Визначаємо випуск продукції по кварталах:

В1 = 60 * 1500 = 90000

В2 = 60 * 2000 = 120000

В3 = 60 * 1800 = 108000

2. Собівартість продукції, що випускається:

С1 = 50 * 1500 = 75000

С2 = 50 * 2000 = 100000

С3 = 50 * 18000 = 90000

3. Прибуток: П1 = 90000 - 75000 = 15 тис. Руб.

П2 = 120000 - 100000 = 20 тис. Руб.

П3 = 108000 - 90000 = 18 тис. Руб.

4. Визначаємо рентабельність:

Р прод. = Пр / Сп * 100%

Р1 = 15/75 * 100% = 20%

Р2 = 20/100 * 100% = 20%

Р3 = 18/90 * 100% = 20%

Задача№4. У цеху виробляється за рік таку кількість продукції: А = 1500 тонн, Б = 3000 тонн, В = 5000 тонн. Прямі витрати на 1 тону продукції складають в руб .: А = 1650, Б = 1500, В = 1680. Вартість сировини і матеріалів до собівартості продукції складає: А = 1450 руб., Б = 1250 руб., В = 1350 руб. Цехові витрати складають 6.375 млн. Руб. Розрахувати цехову собівартість 1 тонни кожного виду продукції, а цехові витрати розподілити пропорційно витратам на переробку сировини і матеріалів.

Рішення.

1. Витрати на обробку сировини і 1 тонни продукції:

За = 1650 - 1450 = 200 руб.

Зб = 1500 - 1250 = 250 руб.

Зв = 1680 - 1380 = 300 руб.

2. Загальна вартість витрат на обробку сировини і матеріалів:

?Зоб = 200 * 1500 + 250 * 3000 + 300 * 5000 = 2.55 млн. Руб.

3. Цехові витрати, що припадають на 1 руб. вартості переробки:

Рц = 6.375 млн. / 2.55 млн. = 2.5 руб.

4. Розподіл цехових витрат між вироблюваної продукцією:

 Продукція  Цехові витрати на 1 тонну  Цехові витрати на всю продукцію
А  200 * 2.5 = 500 руб.  500 * 1500 = 750 тис. Руб.
Б  250 * 2.5 = 625 руб.  625 * 3000 = 1.875 млн. Руб.
В  300 * 2.5 = 750 руб.  750 * 5000 = 3.75 млн. Руб.
     ? = 6.375 млн. Руб.

5. Цехова собівартість 1 тонни продукції:

Са = 1650 + 500 = 2150 руб.

Сб = 1500 + 625 = 2125 руб.

Св = 1680 + 750 = 2430 руб.

Задача№5. На підприємстві виробляється наступна кількість продукції: А = 10000 тонн, Б = 25000 тонн, В = 35000 тонн. Прямі витрати на 1 тону продукції складають в руб .: А = 104, Б = 141, В = 84. Вартість сировини і матеріалів до собівартості продукції складає: А = 55 руб., Б = 70 руб., В = 48 руб. Загальнозаводські витрати складають 881250 крб. Розрахувати заводську собівартість 1 тонни кожного виду продукції, розподіливши загальнозаводські витрати пропорційно цехової собівартості за вирахуванням вартості сировини і матеріалів.

Рішення.

1. Цехова собівартість за вирахуванням вартості сировини і матеріалів.

Са = (104 - 55) * 10000 = 490 тис. Руб.

Сб = (141 - 70) * 25000 = 1.775 млн. Руб.

Св = (84 - 48) * 35000 = 1.26 млн. Руб.

?С = 490 тис. + 1.775 млн. Руб. + 1.26 млн. Руб. = 3.525 млн. Руб.

2. Общезаводсккіе витрати на 1 руб. цехової собівартості:

Р = 888250/3525000 = 0.25 руб.

3. Сума загальногосподарських витрат на річний обсяг продукції:

490 тис. * 0.25 = 122.5 тис. Руб.

1.775 млн. * 0.25 = 443.75 тис. Руб.

1.26 млн. Руб. * 0.25 = 315 тис. Руб.

4. Заводська собівартість 1 тонни продукції:

Сба = 104 + 122500/10000 = 116.25 руб.

Сбб = 141 + 443750/25000 = 1568.75 руб.

Сбв = 84 + 315000/35000 = 93 руб.

Тема№5: Організація трудового процесу.

Завдання 1.

Розрахувати річну економію за рахунок кращої організації праці за наступними даними:

1) Приріст обсягу виробництва - 50 тис. Руб.

2) вивільнено 12 робочих із середньою зарплатою 1560 руб.

3) Відсоток нарахувань на соц. служби - 7.7%

4) Відсоток зростання зарплати - 2%

5) Відсоток зростання продуктивності праці - 5%

6) Питома вага зарплати до собівартості продукції - 0.2

7) Собівартість продукції в базовому році - 8.630 млн. Руб.

8) Приріст планового прибутку - 12%

9) Частка умовно-постійних витрат до собівартості продукції - 30%

10) Сума поточних витрат в собівартості продукції - 6000 руб.

11) Сума капітальних витрат - 120 тис. Руб.

12) Коефіцієнт ефективності - 0.15.

Рішення.

1. Економія за рахунок зниження частки умовно-постійних витрат:

Еупр. = (?В) * (1 - Пр / 100) * dупр.

Еупр. = 50 * (1 - 12/100) * 0.3 = 13.2 тис. Руб.

2. Економія за рахунок вивільнення чисельності робітників:

ЕЧ = ЕЧ ??* Зср * (1 + Пср / 100)

ЕЧ = 12 * 1560 (1 + 7.7 / 100) = 20.0 тис. Руб.

3. Економія за рахунок випереджальних темпів зростання продуктивності праці над темпами зростання середньої зарплати:

Епт. = Сп. * (ПСР. Зп. - ППТ.) / (100 + ППТ.) * Dзп.

Епт. = 8.63 млн. * (2 - 5) / (100 + 5) * 0.2 = 49.3 тис. Руб.

4. Річна економія:

Е = Е упр. + Е ч. + Е пунктів. - З тек. - Е * З кап.

Е = 13.2 тис. + 20.2 тис. + 49.3 тис. - 6 - 0.15 * 120 = 58.7 тис. Руб.

Завдання 2.

Визначити загальну економію за рахунок оздоровлення умов праці за наступними даними:

1) Фонд робочого часу з 230 днів виріс до 235 днів

2) В цеху працює 420 робітників з річним виробленням 8.2 млн. Руб.

3) Прибуток становить - 10%

4) Питома вага умовно-постійних витрат до собівартості продукції - 30%

5) Оплата лікарняних листів - 85 руб. / день

6) Поточні витрати збільшаться на 6.2 млн. Руб. / рік

7) Капітальні витрати складають 960 тис. Руб.

8) Зростання продуктивності праці - 7%.

Рішення.

1. Зростання продуктивності праці:

?ПТ = (Т ном / Т ісп.). *? П * 100 - 100

?ПТ = (235/230) * 1.007 * 100 - 100 = 2.9%

2. Приріст випуску продукції:

В = Чр * ВГ * ?ПТ

В = 420 * 8.2 * 0.029 = 99.9 млн. Руб.

3. Планова собівартість додаткового випуску продукції:

Спл. = В * Пр

Спл. = 99.9 * 0.9 = 89.91 млн. Руб.

4. Економія за рахунок умовно-постійних расходов6

Еупр. = Спл. * Dупр.

Еупр. = 89.91 млн. * 0.3 = 26.2 млн. Руб.

5. Економія по виплатах листків непрацездатності:

Еб = (Тном. - Тисп.) * Чр * Про

Еб = (235 - 230) * 420 * 85 = 178.5 тис. Руб.

6. Загальна економія:

Еобщ = Еб + Еупр. - Зтрк. - Еп. * Зкап.

Е загальна = 0.1785 млн. + 26.2 млн. - 6.2 млн.- 0.15 * 0.96 млн. = 25.6 млн. Руб.

Завдання 3.

Розрахувати термін окупності заходів щодо поліпшення умов праці, якщо собівартість одиниці продукції до проведення заходів становила 46.2 руб., А після - 45.6 руб. Річний обсяг виробленої продукції після впровадження склав 100 тис. Руб. Капітальні витрати 320 тис. Руб. Сума виплат з фонду соц. страхування знизилася на 15 тис. руб.

Рішення.

1. Струм. = (Зкап. * В2 / С2 - С1) + СС

Струм = (320 * 100 / 46.2 - 45.6) + 15 = 4.27 року

2. Тн = 1 / Ен.

Тн. = 1 / 0.15 = 6.6 років

Тема№6: Стратегія процесу виробництва.

У процесі виробництва продукції важливе значення має визначення беззбитковості виробництва і розрахунок точки беззбитковості.

Завдання 1.

Підприємство випускає виріб щорічні постійні витрати 10 тис. Руб. Зарплата 3.5 рублів на виріб, вартість матеріалів 4.5 рублів на виріб. Ціна продажу 12.5 руб. на виріб. Визначити точку беззбитковості.

Рішення.

ВЕР =  (Руб.)

F - річні постійні витрати; V- змінні витрати; р - ціна.

ВЕР =  (Шт.)

ВЕР =  руб. ВЕР =  = 2222 шт.

Завдання 2.

Автор збирається відкрити своє видавництво. Витрати на складуть 250 тис. Руб., Змінні витрати на книгу - 20 руб., А продавати збирається за 30 руб. визначити точку беззбитковості.

Рішення.

ВЕР =  тис. руб. ВЕР =  25000 шт.

Завдання 3.

Фірма придбала обладнання на 50 млн. Руб. визначити:

  1. починаючи з якого обсягу виробництва окупиться це обладнання
  2. який обсяг виробництва принесе фірмі 15 млн. прибутку в цих умовах

Якщо ціна одиниці продукції 36 тис. Руб., Вартість сировини і матеріалів 24 тис. Руб., Зарплата 5 тис. Руб., Постійні річні витрати становлять 60 млн. Руб. Умови розрахунки фірми з постачальниками і покупцями: покупець затримує оплату в середньому на 2 місяці, а сама фірма оплачує сировину і матеріали в середньому через місяць.

Рішення.

  1. ТБ =

ТБ =  20000 шт.

  1. ТБ =  шт.

Завдання 3.

За даними таблиці розрахувати ТБ в руб. і шт., мінімальну продажну ціну, запас фінансової міцності в відносному і абсолютному вираженні.

 показники  Одиниця виміру  Умовні позначення  значення
 Виробнича потужність  Тис. шт. М
 Ціна за одиницю  Тис. руб. / шт. Р  0,06
 Питомі змінні витрати  Тис. руб. / шт. С  0,035
 Постійні річні витрати  Тис. руб. П
 Виручка від реалізації  Тис. руб.  Е = М * Р
 Змінні витрати виробництва  Тис. руб.  Т = М * З

Рішення.

  1. ТБ =  ; ТБ =
  1. ТБ' =  * Р; ТБ' =
  1. Рхв =  ; Рхв =
  2. ЗФПабс =  ; ЗФПабс =
  1. ЗФПотн =  * 100%; ЗФПотн =

Тема№7: «Розрахунок інвестицій»

завдання №1

В інвестиційну компанію надійшли для розгляду два варіанти бізнес-проекту. Необхідно оцінити можливість використання одного з них.

Дані для розрахунку:

 показники  проект А  проект Б
 1. Обсяг коштів, що інвестуються, у. Е.2. Період експлуатації проекту, лет.3. Сума грошового потоку за роками: 1-ий2-ой3-ій4ийСтавка дисконтування  10%  12%

Рішення:

1. Визначення теперішньої вартості проекту НС = ІС * КД

ІС - сума інв. Коштів для проекту, КД-коефіцієнт дисконтування.

Проект А: Проект Б:

6000 * 0,9091 = 5454 2000 * 0,8929 = 1785,8

4000 * 0,8264 = 3304 3000 * 0,7972 = 2391,6

3000 * 0,7118 = 2135,4

3000 * 0,6355 = 1906,5

Всього: 10 000 8758 11 000 8 221

2. Визначення чистого приведеного доходу НПД = ДП-НС

ДП-сума грошового потоку в дійсній вартості;

НПД ін А = 8758-7000 = 1758 у. е.

НПД ін Б = 8221-6700 = одна тисяча п'ятсот двадцять один у. е.

Проект А більш ефективний, хоча сума інвестицій коштів більше, а їх віддача у вигляді майбутньої вартості грошового потоку менше (10 000 м 11 000).

  1. Розрахунок індексу прибутковості проекту ВД = ДП / НС

ІДпрА = 8758/7000 = 1,25 проект А більш ефективний.

ІДпрБ = 8221/6700 = 1,23

  1. Розрахунок періоду окупності проекту ПО = ІС * ДПН

ДПН-середня сума грошового потоку в досліджуваному періоді.

ДПН пра = 8758/2 = 4379 у. е. ПО пра = 7000/4379 = 1,6 року

ДПН ПРБ = 8221/4 = 2055у. е. ПО ПРБ = 6700/2055 = 3,3 року

За періодом окупності і рівню інвестиційних ризиків проект А краще проекту Б, т. К. Чим більше період реалізації проекту до повної окупності, тим вище рівень інвестиційних ризиків.

  1. Внутрішня норма прибутковості (ВНД)

ВНД характеризує рівень прибутковості проекту, що виражається дисконтною ставкою за якою майбутня вартість грошового потоку від інвестицій приводиться до теперішньої вартості інвестиційних коштів.

: Розрахунок ВНД проектів.

ВНД = НД / (1 + Е)t = КВ / (1 + Е)t

НД- чистий дохід, КВ - капітал вкладення в проект, т. Е. Необхідно знайти ставку дисконту, при якій справжня вартість проекту буде приведена до суми інвестованих в проект коштів.

11% ВНДА= 8758 = 7 108> 7. 000;

(1 + 0,11)2

12% ВНДА= 8758 = 6 984 <7 000;

(1 + 0,12)2

11,9% ВНДА= 8758 = 6 995 = 7 000;

(1 + 0,119)2

т. е ставка дисконту = 11,9% при якій КВ = 7 000

6% ВНДБ= 8221 = 6512 <6 700

(1 + 0,06)2

7% ВНДБ= 8221 = 6275 <6 700

(1 + 0,07)2

5,2% ВНДБ= 8221 = 6712 = 6 700

(1 + 0,052)2

т. е. ставка дисконту = 5,2%

Для проекту А справжня вартість 8 758 у. е. за 2 роки буде приведена до суми інвестованих коштів -7 000 у. е. при ставці 11,9%, яка і буде рівнятися ВНД.

Для проекту Б справжня сума 8 221 у. е. за 4 роки буде приведена до суми інвестованих коштів 6 700 у. е. при ставці 5,2% яка і буде ВНД.

Висновок проект А вигідніший за всіма показниками і його слід прийняти

завдання №2

Нехай зроблені разові інвестиції у розмірі 38 000 руб. Річний приплив планується рівномірно в розмірі 10 700 руб. Підрахувати термін окупності.

Рішення:

Термін окупності = 38 000 = 3,55 року

10 700

Якщо ж річні прибутки готівки не рівні, то розрахунок терміну окупності ускладнюється.

Нехай річні притоки готівки розподілені по роках наступним чином

Роки 1 2 3 4 5

надходження 8 000 12 000 12 000 8 000 8 000

готівки

Сума надходження за перші 3 роки складе 8 000 + 12 000+ 12 000 = 32 000, т. Е. З початкових інвестицій залишаються відшкодованими 38 000- 32 000 = 6 000 руб. тоді при стартовому обсязі інвестицій у розмірі 38 000 руб. період окупності складе

3 роки + ( 6 000 ) = 3,75 року

8 000

завдання №3

Є проект, освоєння якого вимагає інвестицій у розмірі 120 000 руб. Після завершення робіт і початку продажу продукції очікується щорічний дохід від реалізації продукції в сумі 35 000 руб. Через який термін окупиться проект?

Розрахуємо термін окупності продукту з урахуванням нерівномірності надходження доходів. Розберемо його на прикладі даних таблиці

 роки  Сума очікуваних надходжень від реалізації проекту  Кд (10% щорічна ставка банку за кредит)  Дисконти доходів (гр2. Гр3)
 0,90910,82640,75130,6830  22,72828,92436,06336,900
 всього:    124,615

За перші 3 роки сума надходжень від реалізації проекту складе 108 000 руб. звідси випливає, що протягом 4-го року для повної окупності залишається покрити

120 000- 108 000 = 12 000 руб.

Поділимо цю суму на передбачувані надходження в цьому четвертому році.

Термін окупності = 3 + 12 000 = 3,22 року

54 000

Інший спосіб 120 000- 87 715 = 32 285

СО = 3 + 32 225 = 3, 88 року

36 900

завдання №4

Підприємство розглядає доцільність придбання нової технологічної лінії по ціні 18 000 руб. За прогнозами відразу ж після пуску лінії щорічні надходження після вирахування податків складуть 5 700 руб. Робота лінії розрахована на 5 років. Ліквідаційна вартість лінії дорівнює витратам на її демонтаж.

Необхідна норма прибутку становить 12%

NPV = 5 700 + 5 700 + 5 700 + 5 700 + 5 700 - 18 000 = 2547.27> 0 проект приймається.

1.12 1.122 1.123 1.124 1.125

завдання №5

Показник величини капіталовкладення дорівнює 5,1568. Чистий дохід (Рк) дорівнює 5,4452 Розрахувати індекс рентабельності і коефіцієнт ефективності інвестицій.

Pi = ? PkVn

Pi = 5,4452 = 1,056 (105,61)

5,1568

Якщо P i = 1, то прибутковість інвестування точно відповідає нормативу рентабельності (ставки порівняння).

При Pi> 1 інвестиції не рентабельні.

Тема№8: Оцінка ефективності господарської діяльності підприємства

Дайте оцінку ефективності господарської діяльності підприємства на основі даних таблиці №1 і проведіть аналіз змін в звітному році в порівнянні з базисним роком.

Таблиця № 1

 показники  базисний рік  Звітній рік
 1. Обсяг реалізованої продукції, тис. Руб.
 2. Середньорічна вартість ОПФ, тис. Руб.
 3. Середній залишок оборотних коштів, тис. Руб.
 4. Амортизація, тис. Руб.
 5. Чисельність робочих, людина
 6. Прибуток від реалізації продукції, тис. Руб.

визначити:

1. Фондоотдачу, фондомісткість, фондоозброєність.

2. Продуктивність праці.

3. Показники використання оборотних коштів.

4. Собівартість продукції та її питома вага у вартості реалізованої продукції.

5. Ретабельность продукції і виробництва.

6. Норму амортизації і питома вага амортизації в собівартості продукції.

7. Нормативний термін служби основних виробничих фондів (ОПФ).

Рішення: Показники розрахунків зведемо в таблицю №2

Таблица№2

 Розрахункові показники, тис. Руб.  базисний рік  Звітній рік
 1. Фондовіддача: Фо = В / ФСР. рік.  Фо = 300/50 = 6,0  Фо = 350/60 = 5,83
 2. Фондомісткість: Фе = 1 / Фо.  Фе = 1/6 = 0,16  Фе = 1 / 5,83 = 0,17
 3. Фондоозброєність: Фв = ФСР. рік / Чппп  Ф = 50/20 = 2,5  Фв = 60/22 = 2,72
 4. Продуктивність праці: ПТ = В / Чппп  ПТ = 300/20 = 15  Пт = 350/22 = 15,9
 5. Коефіцієнт оборотності: Ко = В / Ос  Ко = 300/40 = 7,5  Ко = 350/50 = 7
 6. Тривалість обороту: Тоб = Т / До, дні  Тоб = 360 / 7,5 = 48  Тоб = 360/7 = 51,4
 7. Коефіцієнт закріплення: Кз = 1 / Ко  Кз = 1 / 7,5 = 0,13  Кз = 1/7 = 0,14
 8. Собівартість продукції: Сп = В- Прибуток  Сп = 300-30 = 270  Сп = 350-40 = 310
 9. Уд. вага собівартості: а = Сп / В  а = 270/300 = 0,9  А = 310/350 = 0,88
 10. Рентабельність продукції: Рпр = ПР / Сп * 100  Рп = 30/270 = 11,1%  Рпр = 310/350 = 12%
 11. Рентабельність виробництва: Рп-ва = Пр / (ФСР. Рік. + Ос) * 100  Рп-ва = 30 / (50 + 40) = 33%  Рп-ва = 40 \ (60 + 50) = 36%
 12. Норма амортизації: На = Аг / ФСР. рік * 100  На = 10/50 * 100 = 20%  На = 15/60 * 100 = 25%
 13. Уд. вага амортизації: а = Аг / Сп  а = 10/270 = 0,037  а = 15/310 = 0,048
 14. Нормативний термін служби ОПФ: Тн = 1 / На * 100  Тн = 1/20 * 100 = 5 років  Тн = 1/25 * 100 = 4 роки

Аналіз показників розрахунку показує, що показник фондовіддачі знизився на 0,17 тис. Рублів, а фондомісткість зросла на 0,1 тис. Рублів, фондоозброєність зросла на 0,22 тис. Рублів на одного робітника. Продуктивність праці зросла на 0,9 тис. Руб. Коефіцієнт оборотності оборотних коштів знизився з 7,5 до 7,0, а тривалість одного обороту збільшилася на 3,4 дня (51,4-48), що вказує на необхідність поліпшення показників оборотних коштів. Собівартість продукції в звітному році збільшилася на 40 тис. Рублів (310 - 270), а її питома вага в реалізованої продукції знизився на 0,2, що говорить про необхідність проведення заходів щодо вишукування резервів для зниження витрат виробництва. Рентабельність продукції збільшилася на 0,9%, а рентабельність виробництва зросла на 3%, що відповідає нормативним вимогам. Норма амортизації у звітному році вище базисного року на 5% (25 -20), що дозволяє знизити нормативний термін служби основних виробничих фондів з 5 років до 4 років з метою їх оновлення.

Таким чином, необхідно проводити заходи щодо зниження собівартості продукції і збільшення обороту оборотних коштів підприємства.

 



 Аналіз фінансових положень підприємства |  ВСТУП

 Поняття інновацій та їх роль для підприємства |  Класифікація інновацій |  Інноваційна діяльність підприємства |  Класифікація і характеристика нормативно-методичних документів |  Нормативні документи, що регламентують розподіл праці |  Внутрішньо професійні стандарти |  Зовнішньоекономічні зв'язку та їх характеристика |  Основні види концепції міжнародної торгівлі |  Види і характеристики зовнішньоторговельних операцій |  Сутність і показники ефективності діяльності підприємства |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати