2. Вогник знайомств. Види вогників. Правила поведінки.
Важливим засобом формування особистості, самооцінки підлітка, його ставлення до однолітків і старших є «вогник».
В організації вечірніх «вогників» дуже важливо, щоб з перших днів перебування в таборі "вогник" був не формальним місцем, що нагадує класні збори, а місцем задушевного спілкування. Тому важливо не плутати «вогник» з масовкою, вечіркою, з тим, що ми називаємо розвагою. Це не означає того, що на «вогнику» немає пісень, веселих історій і іронічній жарти. Особливе мистецтво - створювати тепле вечірнє задушевне спілкування.
«Вогники» організаційного періоду
Завдання - виховувати у підлітків потреба в спілкуванні, в рефлексії спільної діяльності.
У перші дні «вогники» можуть бути досить тривалими, але незатянутой: 40-60 хвилин в залежності від віку. Бажано, щоб на «вогник» зібралися всі хлопці, але ніякого примусу не повинно бути. Незважаючи на тривалість «вогника», основний зміст - рефлексія дня - не повинно тривати більше 15-25 хв. Вожатий розповідає про історію табору (розповідь повинен бути невимушеним, неформальним, особистісно-забарвленим, добре, якщо в оповіданні будуть якісь спогади, жарти, розповідь про природні і географічних, історичних особливостях розташування табору), співає вечірні пісні.
У вожатого, звичайно, повинно бути дуже багато заготовок для вечірнього «вогника». Сценарій тут не має формальної лінійної конструкції, а сюжети «вогника» варіюються в залежності від загального настрою і розмови. Найголовніше - це розбудити у дітей потреба до невимушеному спілкуванню. Під час експерименту роботи Всеросійських дитячих центрів накопичений великий досвід роботи по проведенню «вогників». Зокрема, пропонується вже з перших днів вводити правила проведення «вогника»:
1. Кажуть напівголосно, якщо хочеш виступити - не викрикують з місця, а підніми руку.
2. Уважно слухай, дай договорити до кінця кожному, не перебивай.
3. Критикувати не з метою принизити і образити, а допомогти і порадити.
4. Критика повинна бути конструктивною: критикуєш - пропонуй.
5. Правило «Вільного мікрофону»: нікого не можна примушувати виступати на «вогнику» або забороняти говорити.
6. На «вогнику» кажуть, що думають: відвертість і принциповість - норма розмови на «вогнику».
7. Принцип - «Тут і зараз». Ніщо з почутого на «вогнику» не повинно обговорюватися за межами загону, поважаємо відвертість один одного.
8. Бережи час, дай можливість висловитися іншому.
Можна познайомити дітей з традиціями «вогника»:
1. На «вогниках» все хлопці сідають в коло, щоб відчувати плече товариша і бачити очі кожного з хлопців.
2. Не можна проходити через центр загонового кола - багаття (свічка) - символ палаючих сердець - загальне серце загону - не можна його топтати або балуватися з ним.
3. У кожного вожатого повинен бути свій загоновий талісман, який використовується на «вогнику» як «естафетна паличка» - у кого він в руках, той і говорить. Буде цікавіше, якщо у талісмана є своя легенда.
Сьогодні досить поширеною формою в організаційний період став тематичний «вогник» «Розкажи мені про себе».
Він може проходити по-різному.
Як варіант. У вожатого є який-небудь талісман, символ. Він пояснює його значення. Розповідь починає з себе і пропонує передавати талісман далі по колу. Той, у кого в руках предмет, розповідає про себе. На допомогу можуть задаватися питання «в шапці», що допомагають краще пізнати іншого (наприклад, такі: ти потрапив на безлюдний острів, і в тебе є можливість взяти з собою три будь-які речі. Що ти візьмеш?).
«Вогник» «Розкажи мені про себе» завершує перший етап у формуванні спілкування. Хлопці повинні заздалегідь знати, на який день намічений «вогник», про що чекає відверта розмова. Завдання: поглибити знайомство хлопців один з одним, сформувати доброзичливі відносини до кожного члена загону. При проведенні «вогника» необхідно створити незвичайну обстановку. Наприклад, хлопці йдуть на «вогник» особливої ??стежкою, не позбавленої «небезпек», а тому хлопчики допомагають дівчаткам. При розсадження педагог звертає увагу на те, щоб хлопчики і дівчатка сиділи впереміж, щоб місця були для кожного зручні, і щоб кожного було видно всьому загону. Найкраща форма розсадження - коло. Завершується «вогник» словами вожатого, в яких він висловлює надію на успішність всіх майбутніх справ, малює оптимістичну перспективу цієї зміни. Закінчується вечір спільною піснею.
Практичний блок заняття:
куратор: заздалегідь приготуйте свічку, клубок ниток, ножиці, запальничку. Зарядіть хлопців атмосферою затишку першого вогника знайомств.
А свічки, згоряючи, плачуть,
Сльозами втрат стікаючи,
Але світло їх, теплий і ясний,
Втома і біль знімає.
І трепетною танцем полум'я
Щось в душі торкнеться,
Ти крихітне сердечко
Зігрієш в своїй долоні ...
«ЛЕГЕНДА ПРО ПЕРШОМУ загонового вогники»
Це було давним-давно, коли наші дідусі і бабусі були зовсім маленькими і бігали в коротеньких спідничках і шортиках, і кожен з них складався в великий і сильної організації піонерів, в знак чого гордо носив на грудях яскравий червоний галстук.
У 1962 році на березі Чорного моря, в оточенні мальовничих гір, був заснований дитячий центр «Орлятко». Там відпочивали хлопці та дівчата зі всієї величезної країни, що називалася СРСР, яка включала 15 дружніх республік.
У «Орлёнке», на самому березі теплого моря розташовувалася дружина «Сонячна», що називалася так тому, що буквально купалася в сонячних променях. І хлопці там були самі засмаглі, вожаті наймолодші і веселі, вміють повести загонів за собою.
І ось одного разу в «Сонячній» з'явився незвичайний загін. На перший погляд все як завжди: пустотливі, непосидючі діти, з ними вожатий, молодий веселий хлопець, гітарист і трохи поет. Але була в цьому загоні якась таємниця: хлопці більш дружні, терпимі, уважні один до одного. Та й вожатий не поспішав після відбою із загону, подовгу засиджувався у хлопців з гітарою. І ніколи в загоні не було ні сварок, ні образ.
Цікаво стало іншим вожатим, чому цей загін краще за інших. Але, скільки не питали вожатого, той здивовано знизував плечима: мовляв, все як у всіх. І тоді вирішили вожаті поспостерігати, що й до чого. На наступний день, коли вечірнє сонце вже позолотило краєчок моря, вожатий з гітарою і хлопці з рюкзаками пішли в гори. Цікаві вожаті - за ними. І що дивно: підйом був нескладним, але хлопці підтримували один одного, подавали руку допомоги, чекали відсталих. А через деякий час серед дерев затанцювали веселі язички багаття, зазвучав ніжний голос гітари, і полилася пісня.
Трохи зніяковівши, вожаті вийшли на галявину. Навколо вогнища сиділи хлопчики й дівчатка, такі незвично серйозні, що вожаті ще більше зніяковіли, відчувши себе непрошеними гостями. Але хлопці знайшли і для них місце біля багаття, і розмова продовжилася. Говорили про різне - про свої тривоги і радощі, успіхи і сумнівах, почуття та переживання ... Розмова була щирою і доброзичливою, було багато добрих порад, і ніхто не залишився в стороні від бесіди, так що незабаром і гості - вожаті захопилися обговоренням. А час минав непомітно, пора було повертатися в табір, але так не хотілося розходитися!
А на наступний вечір вже кілька загонів разом зі своїми вожатими потихеньку пішли в гори. І незабаром усі навколишні схили вечорами розцвітали чудовими вогниками багать, і зірки з неба таємниче переморгувались з їх іскрами.
Закінчилася зміна, хлопці роз'їхалися по домівках. Розлетілися по всій країні і вожаті - орлята, але кожен з них відвіз з «Орлёнка» в своєму серці частинку вогника і бажання поділитися ним з іншими.
Подуруева Оксана, Паранюшкіна Наташа.
«ЗАКОН ПІДНЯТОЮ РУКИ»
Колись давним-давно ворогували два племені. Ніхто вже й не пам'ятає через що почався цей спір. Але два племені ворогували і люди вбивали один одного. Ніхто не міг піти і запропонувати іншому світ, тому що це вважали б за боягузтво, а ніхто не хотів бути боягузом. Адже трусів і в тому, і в іншому племені карали жорстоко: їм прострілювали долоню правої руки ...
І продовжували гинути гарячі і наймолодші, найсміливіші і здорові, найкрасивіші. І обом племенам загрожувало виродження.
І ось тоді один старий і мудрий чоловік сказав: "Люди ви можете вважати мене боягузом. Ось вам моя права рука і якщо ви вважаєте, що це боягузтво, ви можете стріляти, але перш за вислухайте."
І він запропонував укласти мир і відправився з цією пропозицією в інше плем'я, витягнувши вперед праву руку.
Ось так був народжений закон правої руки, який говорить: "Люди! Я хочу сказати вам щось важливе. Ось вам моя права рука. Якщо ви вважаєте мою пропозицію негідним, то можете стріляти, але перш за вислухайте".
Григор'єва Ольга
«ЛЕГЕНДА ПРО ОРЛЯТСКОМ КОЛІ»
У минулі часи, в старовинні роки ... Давним-давно ... Жили на березі моря люди. Це було плем'я красивих і сильних людей, які люблять життя і красу, які люблять один одного ... Але ніщо не триває довго. Прийшла війна. Прийшла необхідність всім чоловікам піти воювати. А як же улюблені жінки, матері, сестри, дочки. Чи не забрати їх з собою ... І тоді всі чоловіки, щоб не мерзли їх улюблені, склали посеред печери свої палаючі серця. І пішли ... Пішли воювати, захищати свій будинок, свої сім'ї. Серця горіли рівним і теплим вогнем. Але увірвався злий вітер, і почав гасити серця чоловічі. І тоді жінки, доньки, матері, сестри встали в коло навколо палаючих сердець і загородили їх від вітру. Багато вони простояли, але захистили серця від вітру. А коли чоловіки повернулися додому, то були зустрінуті своїми улюбленими. І ось з тих пір повелася традиція - вставати в коло, який і назвали згодом "Орлятскім". Встають в це коло тільки найближчі друзі. Постають не просто так. Встають, щоб поговорити, поспілкуватися. Сказати один одному щось найпотаємніше, найважливіше. В "Орлятском" колі є свої традиції і свої закони:
Зліва один і праворуч один,
Трохи хитнувся Орлятскій коло.
Тут лише про головне почуєш слова.
Руки в розмаху крил орла:
Справа на плечі, а зліва на пояс.
Тихо звучить про серйозне твій голос.
Коло нерозривний не можна розірвати.
У центр, лише прощаючись, можна ступати.
Ці правила пояснюються дуже просто: Права рука лежить на плечі сусіда праворуч, щоб ти знав, що в скрутну хвилину ти завжди можеш покластися на свого друга. Ліва рука лежить на поясі сусіда зліва, щоб твій друг завжди був упевнений в твоїй підтримці. Коли хочеш вийти з кола, або увійти в нього, то дочекайся закінчення розмови або пісні і зроби це так обережно, щоб злий вітер не зміг увірватися в коло і загасити палаючі Орлятскіе серця, що лежать в центрі кола. Тому і не можна топтатися в центрі - хто ж ходить по серцях.
А коли їдуть друзі, то сумки і валізи ставляться в центр кола, щоб відвезти з собою частинку великого загонового серця, що б'ється рівно і палаючого великим теплим вогнем.
Атясов Володимир
«ЛЕГЕНДА ПРО МУДРОСТІ»
У одного старого людини був єдиний син. І він хотів одружити його на такій дівчині, щоб вона містила всю родину як слід, щоб після його смерті можна було сподіватися, що його ім'я не осоромлять.
І ця людина зібрав сливи з власного саду, завантажив у віз і став їздити по аулах. Він обмінював сливи на сміття. Яка дівчина принесе більше сміття, тієї давав більше слив. І в одному з аулів сталося так: одна дівчина принесла жменю сміття на долоні. Старий запитав: "Чому ти так мало принесла? Я за нього і одну сливу не дам". Дівчина відповіла: "У мене вдома немає сміття. А це сміття мені дала сусідка за те, що я їй допомогла підмести двір". Старий кліпнувши, дав дівчині жменю слив і поплентався додому. А на наступний день він приїхав сватати цю дівчину. Весілля зіграли дуже пишну. Чому? Ну про це ви вже самі здогадайтеся. А мені пора закінчувати свою розповідь. Тільки не думайте, що це вигадка. Так воно і було багато років тому.
Сохінова Ольга
«Легенда про Творця і маленьку людину».
Було це на початку життя ... Сидів на вершині гори великий Творець і дивився вниз на Землю. Було йому дуже сумно. Що ж я зробив не так? Чому вони так ненавидять один одного? Чому вони воюють, чому не думають про ці лісах, морях, чистому небі? Хіба не можна жити вільно і просто, любити людей і тварин, радіти сонцю і весні? Але ж я віддав їм все, що міг, і заповідав все, що знав. Але вони продовжують вбивати один одного ... Вони забули, навіщо з'явилися на Землю ... Що ж мені робити?
І раптом Творець побачив, як на гору швидко дряпається Маленький Людина. Треба ж, який молодий і який наполегливою! Особа відкрите, серйозне, а очі добрі-добрі.
- Куди ти поспішаєш, Людина?
-Допомогти Тобі, про Великий!
Творець простягнув йому руку і допоміг піднятися.
-Що Ж ти мені скажеш?
-О, Великий! Навчи кожної людини бачити в іншому рівного, навчи любити іншого, як самого себе, і навчи відповідати і за себе, і за всю планету відразу.
-учив, - Зітхнув Творець, - а подивися вниз - бачиш, все по-старому ...
Тоді Маленький Чоловік підійшов ближче і щось прошепотів на вухо. І обличчя Великого прояснилося, і він прийняв рішення:
-Я Дам цій планеті ще один шанс!
А людина заспішив назад.
-Постой! Куди ти поспішаєш? Як тебе звати?
-Некогда Мені, про Великий! Там, біля багаття чекають мене діти! А ім'я моє - ВОЖАТИЙ!
Нормативні основи роботи вожатого. | Лінійні Студентські Загони. Структура СПО. | ДОЛ. Гра. | Ігри в автобусі. | посвята друзям | Расстоянья. | Загоновий куточок. | ЗАКОНИ ЗАГОНУ | Віршовані РЕЖИМ ДНЯ | Логіка розвитку табірної зміни. |