Головна

IV. Місце Бога в системі йоги

  1. N Іноді замість плоскої хвилі використовують вторинну хвилю кілька меншої висоти для оплавлення утворюються бурульок.
  2. PR в системі маркетингу
  3. V. Розкриття і підготовка родовища
  4. VII. Вимоги до розробки родовищ нафти і газу
  5. VIII. Додаткові вимоги до розробки родовищ, що залягають в складних гірничо-геологічних та інших природних умовах
  6. А) Обчислення площ в прямокутній системі координат.

На відміну від санкхьи система йоги є теїстичної. Вона визнає існування бога як теоретично, так і практично. Сам Па-танджалі при вирішенні будь-яких теоретичних проблем філософії не відчуває необхідності в бога. Для нього бог має більш практичне, ніж теоретичне значення. Він вважає, що поклоніння богу має надаватися величезне практичне значення, оскільки воно може бути використано в якості одного з багатьох засобів остаточного досягнення самадхи-йоги - зосередження, або 'стримування розуму'. Наступні ж коментатори і тлумачі йоги проявляли чисто теоретичний інтерес до питання про буття бога, розмірковуючи про його природу і доводячи його буття. Таким чином, буття бога в системі йоги розглядається як з теоретичної, так і з практичної точок зору.

Згідно йоги, бог є верховне істота, що стоїть вище всіх особистостей і вільний від всіх недоліків. Бог - це досконале, вічне, всенаповнюючим, всемогутнє і всезнаючого істота. Всі окремі особистості в тій чи іншій мірі схильні до нещасть, що породжується невіглаством, егоїзмом, бажанням, відразою і страхом смерті. Всі вони займаються тією чи іншою справою - хорошим, поганим або байдужим - і відповідно пожинають плоди своєї праці. Вони піддаються також впливу прихованих вражень від минулих переживань. Якби навіть звільнене було позбавлено від усіх цих труднощів, то не можна сказати, що вона й надалі залишатиметься від них вільно. Бог і тільки Бог вічно вільний від яких би то не було недоліків. Бог - це безсмертний дух, який завжди вільний від нещасть і їх наслідків, а також oi вражень від цих бід. Він володіє досконалою природою, подібної до якої не існує. До того ж він знає абсолютно всі факти, які тільки можливі, і, таким чином, в змозі підтримувати існування всього світу одним лише своїм бажанням або думкою. Бог - верховний правитель світу, що володіє нескінченним пізнанням, необмеженим могутністю, наймудрішими бажаннями, що відрізняють його від усіх інших я.

Буття бога доводиться за допомогою наступних аргументів. Веди, упанішади і інші найважливіші священні писання говорять про існування бога як верховного Я яке є також первинної реальністю і кінцевою метою світу. Таким чином, як про ЕЮМ свідчить Святе Письмо, бог існує.

Відповідно до закону безперервності, все має ступенем повинно мати нижчий і вищий межі. Є, наприклад, різні величини - великі і малі. Атом являє собою найменшу величину, тоді як акаша (ефір), або простір, - найбільша величина. Точно так само є різні ступені пізнання і могутності. Тому має бути істота, що володіє досконалим знанням і досконалим могутністю. Таким верховним істотою, найвищим початком, є бог. Не може бути ніякого Я, яке по знання і могутності могло б бути прирівняне до бога, бо в цьому випадку між ними стався б конфлікт, зіткнення їх бажанні і цілей, що спричинило б за собою подальший хаос у всесвіті. Світ створюється в результаті з'єднання пуруши з пракріті і їх взаємного розчинення Я аж до моменту роз'єднання. Пуруша і пракріті-це незалежні початку, про які не можна сказагь, що вони природно пов'язані, об'єднані.

Так само вони за своєю природою не є і роз'єднаними, інакше їх взаємовідношення залишалося б незрозумілим. Отже, повинна бути якась розумна причина, яка викликає їх з'єднання і роз'єднання відповідно до невидимими моральними чеснотами індивідів. Жодна особа не може контролювати свої достоїнства або долю або керувати ними, тому що у неї немає їх чіткого розуміння. Отже, має бути здійснене і всемогутня істота, що викликає з'єднання або роз'єднання пуруши і пракріті відповідно до того, чи вимагають гідності індивідів творення або руйнування світу. Ця істота і є бог, без керівництва якого пракрити не може створити саме такий пристрій всесвіту, яке означає моральному вихованню і остаточного звільнення індивідуальних я.

Поклоніння Богу є не тільки частиною практичного поведінки йогіна, але служить "" однією з кращих засобів досягнення самадхи-йоги, тобто зосередження і стримування розуму. І це цілком зрозуміло, бо бог є не тільки об'єкт роздуми або споглядання, подібно до інших об'єктів, але і верховний суддя, який милостиво видаляє зло і пороки з життя віруючих і полегшує їм досягнення йоги. Той, хто щиро вірить в бога й йому поклоняється, не може не розмірковувати про нього і не бачити його у всіх проявах життя. На такого відданого сина всемогутній батько посилає свою милість - чистоту серця і просвітлення інтелекту. Бог усуває на шляху віруючого все перешкоди і перешкоди, такі, як помилки розуму, і ставить його в найсприятливіші умови для досягнення йоги. Але в той час як благодать бога може творити в нашому житті чудеса, ми, зі свого боку, повинні стати гідними її через любов і милосердя, правдивість і чистоту, постійне роздум і повну покірність богу.


V. Висновок

Недоброзичливому критику йога може здатися не стільки системою філософії, скільки школою містицизму і магії. Концепція йоги щодо Я як трансцендентного суб'єкта, абсолютно відмінного від тіла, розуму і одиничного я, дуже далека від здорового глузду і звичайної психологічної концепції. У порівнянні з цим спіритуалістичну концепцію Я в системі йоги можна розглядати як незрозумілу і містичну Точно так же свсрх-нормальні сили, пов'язані з різними cтaдіямі практики йоги, чи можуть бути узгоджені з відомими законами фізики і психології. Все це може здатися що нагадує якусь примітивну релігію чудес.

Однак слід зазначити, що вчення йоги про самопізнання Я має солідну основу в метафізиці санкхьи, яка обґрунтовує реальність Я як метафізичного і вічного початку свідомості. Якщо вірити в трансцендентний дух, то не можна не визнати, що є більш глибокі ступені свідомості, ніж емпіричні, а також більш широкі можливості і більш високі потенції, ніж фізичні або відносяться до органам почуттів. Проблиски цієї глибшої реальності нашої індивідуального життя спадала на думку не тільки пророків і святих, але і таких великих філософів, як Платон і Аристотель, Спіноза і Лейбніц, Кант і Гегель. Фізичні дослідження і сучасна школа психоаналізу внесли великий вклад в область пізнання темних сторін психічного життя, скрьпих від традиційного погляду. Йога в цьому відношенні йде ще далі, формулюючи деякі практичні методи очищення і самоконтролю для усвідомлення істинного я людини. Оскільки ця система визнає буття бога, вона перевершує санкхье як з теоретичної, так і з практичної точки зору, а також з точки зору передачі цього переконання своїм послідовникам. Для правильної оцінки цієї філософії необхідно її доброзичливе розуміння і щире прагнення усвідомити, реалізувати її істини ...



III. Етика йоги | Основні причини і наслідки події "смерті Бога" у контексті європейської культури
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати