Головна

Еволюція інформаційних технологій 5 сторінка

  1. 1 сторінка
  2. 1 сторінка
  3. 1 сторінка
  4. 1 сторінка
  5. 1 сторінка
  6. 1 сторінка
  7. 1 сторінка

Внаслідок глибокого парадоксу динамізм, призначення якого підготувати світ до перетворення, прагне укласти його в самому собі, в якомусь штучному апофеоз [6], в богохульної карикатурі здійснення царства Божого. Стало бути, щось перекрутити в самому корені цього динамізму, і тому він не здатний власною силою уникнути наслідків свого внутрішнього розладу. Тільки зовнішнє втручання, досить потужне для проникнення до самого кореня безладу, зможе врятувати становище. Вченому, який працює над розвитком логосу, дуже небезпечно замкнутися в самому собі. Ця небезпека виражається спокусою "Гібріс", як говорили греки, - т. Е гордині, побудованої на відсутності відчуття міри. Існує "Гібріс" науки, точно також як і "Гібріс" філософії і політики.

Цей "Гібріс", по суті, що долає влада логосу, спрямована до відчуженості від світу і що претендує на самодостатність. Науковий "Гібріс" проявляється самим зовнішнім і видимим чином у відмові прийняти інші форми або знання, ніж ті, які визнані наукою. Це дух позитивізму в виявленої або прихованій формі.

Більш таємним і підступним чином "Гібріс" проявляється в самому науковому методі, заснованому на об'єктивізації і, отже, викликає як би повстання в самих надрах єства; він утверджується як зухвалий імперіалізм [7] по відношенню до дійсності, взятої у своїй сукупності. У людини проявляється прагнення стати мірилом усього в науці. Іноді він навіть не віддає собі в цьому звіту: йому здається, що він відноситься об'єктивно до реального стану речей.

Втім, "Гібріс" науки є тільки один з видів прояву основного прагнення, яке можна назвати волею панувати, за умови, що під цим має на увазі не психологічний стан, що грає тільки другорядну роль, а настрій, що перетворює все життя людини в повстання проти життя, що веде до безумовного самоствердження і, в кінцевому підсумку, до обожнювання людини.

З цього випливає, що не легко займатися науковою діяльністю і не відчувати її чарівної сили. Було б помилково думати, що наука сама по собі байдужа і що тільки ми надаємо їй ззовні той або інший зміст, згідно нашим намірам. У самій серцевині науки укладена чарівна сила, що вабить і спокушає нас; найчастіше ми не віддаємо собі в цьому звіту, у всякому разі, на початку. По відношенню до цього негативного елементу науки, блискуче проявляющемуся в багатьох сучасних технічних досягненнях, благодать є, перш за все, звільнення.

Виправляючи основний динамізм логосу, повертаючи цей динамізм його первісним призначенням - приготувати світ до перетворення, - благодать в той же час рятує людину від наукового "Гібріс" і робить його здатним застосовувати науковий метод, не піддаючись його агресивної тенденції.

Чи не сама наука небезпечна, а зло, що живе в ній. Можливо користуватися наукою, що не заражаючи цим злом; але для цього необхідна всемогутня допомогу благодаті. І ця допомога необхідна щохвилини, тому що спокуса вабить нас постійно. Слід мати, як би не володіючи; але це перевершує сили людини, наданого самому собі.

Підвищення рівня наукового мислення

Духовне очищення є тільки одна зі сторін надприродного дії благодаті. Звільняючи науку від уз духу зла, благодать в той же час повертає динамізму науки силу, свіжість, початковий імпульс, які були частково паралізовані злом.

Знайшовши знову своє справжнє призначення, наука знову знаходить чистоту свого єства і - в деякому сенсі - вірність самій собі, що робить її здатною виконати точніше і більш плідно своє призначення. Рівень наукового мислення підвищується, продовжуючи залишатися в властивому йому порядку, хоча неможливо конкретно розпізнати, як це проявляється.

Безсумнівно, немає специфічно християнської науки. Науковий метод повинен бути підданий експериментальної перевірки і самокритики, він залежить від властивих йому вимог, в яких втручання благодаті нічого не може змінити. Але є багато способів застосовувати науковий метод, багато підходів до дослідження, багато можливостей у виборі, в формулюванні та в дозволі завдань. Науковий дослідник, очистившись духовно, буде віддаватися тій же науковій діяльності, але вона буде більш цілісною, більш глибоко наукової, більш вірною своєму призначенню.

Преображення

Благодать є в той же час перетворення. Тут ми вже не перебуваємо в області самої науки, але в області властивою благодаті, в стінах міста Господнього. Преображення - не заперечення, не заміна одного порядку іншим, а сприйняття однієї дійсності другою; в ньому міститься і продовження, і припинення сприйнятого порядку. Продовження в тому сенсі, що повністю змінена дійсність не зруйнована перетворенням, а збережена в своїй суті. Припинення в тому сенсі, що ця дія не включено в розвиток можливостей, специфічно що належать даній дійсності, а виходить, навпаки, від трансцендентної ініціативи іншого порядку. Це перетворення і є справа порятунку, в тому сенсі, що людина і всесвіт сприйняті в гармонії їх сутностей. Справа порятунку вже завершилося, бо воно здійснилося в таємниці смерті і воскресіння Христа Спасителя. Але в той же час воно ще завершується в житті Церкви, яка продовжує життя Христа, що несе до кінця світу і історії присутність Христа Спасителя і підготовляв остаточне пришестя Його Царства. Отже, порятунок вже серед нас, але воно ще не повністю проявлено. Воно відбувається - Царство Боже твориться, небесний Єрусалим будується. Відтепер ми вже не в періоді обітниці, бо Христос вже прийшов, але ми ще в періоді очікування.

Преображення людини і його справ, людини і світу вже відбувається, але в сутінках і в таємниці. Закон часу продовжує існувати, але вже таємниче змінюється законом вічності. Все, що ми творимо, знаходиться в цій перехідній стадії, вже осяяної славою Воскресіння, але ще спрямованою до майбутнього - в очікуванні повного прояву порятунку, т. Е другого пришестя Сина Людського.

Те ж можна сказати і про науку, про долю логосу. Розумна людська мова вже таємниче перетворена, включена в вічний рух творчого Слова, т. Е в процесі мислення людська думка ніби відкриває в створеному світі луна творчого Слова. Але, з іншого боку, вона очікує ще остаточного видозміни, яке повинно в кінці століть розкрити її кінцевий сенс, виявити в блискавичному явище Сина Божого приховане значення світу і його логосу. Вона чекає і суду, який повинен зіставити Створений логос нетварному Логосу, ввести обмежений слово в слово нескінченне, перетворити обмежену людську істину так, щоб в ній проявилася міць вічної істини.

Ми не можемо знати, яким буде перетворений світ і чим будуть діяння людські в майбутнього життя. Однак ми знаємо, що цей світ і справи його повинні будуть пройти через випробування суду, що все, що від Бога, до Нього повернеться, а все, що від зла, буде відокремлено від Нього навіки. Ми знаємо також, що цей суд буде одночасно одкровенням нового світу, світу Божого Царства, в якому наш світ і наші справи з'являться в зміненій вигляді. Ми не в силах уявити собі цей стан, але ми здатні його передбачити; воно-то і визначає вже тепер кінцеве значення цього світу і людських досягнень. Цей стан - об'єкт не пізнання, а надії, і саме в цій надії все знаходить вже тепер свій сенс, і наукова діяльність знаходить в ній своє призначення - смиренне, проте реальне.

Порятунок гряде: воно в житті Церкви, в житті кожного християнина і християнських громад в світі. Воно стосується діянь людини і, зокрема, всіх наук в їх сукупності. Християнські вчені повинні, по всій ймовірності, грати тут привілейовану роль, оскільки вони є ідеальним осередком для зустрічі порятунку і науки. У цьому значення наукових християнських громад в життя світу і в житті Церкви. Християнські вчені здійснять своє особисте покликання, будучи просто християнами, як можна більш вірними і мужніми, і будучи в той же час вченими, наскільки можливо вимогливими, які враховують особливі імперативи науки.

В останній частині ми вкажемо на роль, яку мають відігравати в подібній життя, як і в християнському житті взагалі, чесноти і таїнства.

РОЛЬ ЧЕСНОТ і таїнство

роль чеснот

Чесноти є як би самим диханням християнського життя, випромінюванням в щоденних діях і в душевному стані благодаті Бога, що мешкає в душі. Ці чесноти, особливо - віра, надія і любов, знаменують Божественну життя в душі і безпосередньо долучають християнина життя у Христі. Вони не виходять від людини - вони дари Божі. Відому аналогію цих чеснот можна знайти в науці. Наука - створення логосу і вона відкриває нам істину; вона ставить собі за мету "теорію" - повне виявлення того, що є, що мабуть, знаходження розумової нитки, що пояснює космос.

Не можна не бачити в цьому прагненні до істини аналогією з вірою, завдяки якій ми пізнаємо кінцеву істину світу, проникаючи в таємниці Божества і творчого Слова, яке було у Бога перш, ніж що-небудь сталось. Наука прислухається до логосу світу і покірно приймає його, а цей логос - друк Христа, Царя всесвіту. Віра ж прислухається до Божественного Логосу, Учителю і Спасителю і виконує Його заповіді.

Наука невпинно розвивається; вона очікує завершення і ставить собі за мету одкровення логосу, т. е повний прояв істини, укладеної в світі; це прагнення до ще не відкритої істини світу дає сенс зусиллям вчених. Але мета ця недосяжна - логос не дається інакше як в своєму становленні, і тільки за умови, що людина цілком підкоряється закону цього становлення, він може просуватися на шляху відкриття наукової істини.

Чи не можна бачити в цьому прагненні до повного прояву логосу образ християнської надії, спрямованої до повного явищу порятунку? Наука - це поле, де весь час будують і руйнують. Вона кладовищі гіпотез. Але вчені не падають духом, а продовжують підкорятися творчому динамізму логосу. Це подібність духовного життя, де ми бачимо як би крізь тьмяне скло світло світу, в очікуванні Фаворського світла, яким осяє нас Христос.

Нарешті, наука твориться тільки завдяки постійному спілкуванню між вченими, і вона об'єднує їх одночасно у володінні тим, що вже збагнено, і в устремлінні до ще не усвідомленої істині. Таким чином, вона створює як би громаду вчених, має всі підстави стати дійсно всесвітнім суспільством.

Наука, як творчість, немислима в індивідуальному масштабі; вона може існувати тільки за сприяння багатьох і на підставі розумового сприяння всіх. Чи не природно бачити в цьому об'єднанні умів, що створюється силою істини, образ об'єднання душ, що досягається силою любові? Зв'язок умів в Логос - образ зв'язку душ в любові, т. Е з Христом у Бозі.

Але наука є також полем дії всіх чеснот, супутніх життя християнина. Зрозуміло, деякі природні чесноти необхідні для наукової роботи, наприклад: мудрість, обережність, терпіння, постійність, мужність, прямота і т. Д. У християнському житті всі ці чесноти підносяться любов'ю в вищу сферу і набувають нового значення.

Але існують також чисто християнські чесноти, що знаходять застосування в області наукової, як і в будь-який інший діяльності. Це - все чесноти, завдяки яким наука стає побожним дослідженням, а аж ніяк не проявом волі панувати. Не ми творимо науку - вона твориться в нас, коли ми забуваємо самих себе і прислухаємося до заклику істини. Наукова діяльність можлива тільки при щирому і смиренному відношенні до істини, що виявляється в нас.

Вона символізує повне смирення серце, необхідне для прийняття порятунку. Не тільки тоді, коли ми знаходимося на порозі порятунку і приймаємо його, не зрозумівши ще всього, але і потім, коли, приймаючи дари Божі, ми зберігаємо розташування серця, що було з євангельського митаря і сотника, усвідомлював, що все дарується Богом, і говорили йому: "Боже, будь милостивий до мене грішного" або "Господи, я недостойний, щоб Ти увійшов під мій дах". Вченому має бути властиво це смирення, ця убогість духу (див. Лк. 18:13; Мт. 5: 3), внутрішній світ (заставу гармонії між людьми, а також між людством і всесвіту), лагідність, чистота уяви, невинність розуму і т. Д. Щоб бути в гармонії з істинним призначенням науки, треба володіти відкритим розумом і сприйнятливим серцем, повним покори вимогам істини і здатності захоплюватися. Щоб бути сприйнятливим до дії благодаті, треба також мати глибоку внутрішню чуйність, наскільки можливо, досконалу покірність навіюванням Св. Духа - одним словом, перебувати в молитовному стані.

Отже, справжня наукова робота являє собою символ християнської істини. Настрій - служити істині, необхідне для наукових досліджень, являє образ настрою, необхідного християнським життям, і, в певному сенсі, одне підготовляє інше. Але особливо молитовний стан душі відбивається на науковій роботі і відкриває їй її справжнє призначення; вона дає можливість науці бути служінням і хвалою; вона перетворює наукове дослідження в молитву.

роль Таїнств

Християнське життя повинна знаходити свою їжу в Таїнствах, і християнська молитва повинна бути молитвою з Христом; вона стає такою в Таїнствах, особливо в Таїнстві Причастя. Вчений-християнин знайде в прийнятті Таїнств, головним чином в прийнятті Таїнства Євхаристії, разом з розвитком свого християнського життя, освячення наукового життя в людській і християнській перспективі.

У плані порятунку, все для Христа, а Христос для Бога, як вчить апостол Павло (див. 1 Кор. 8: 6). Все для Христа, т. Е все завершується у Христі, все взято Христом на Себе і все перетворене в Ньому. Він - Слово Боже, Він - Той, через Якого все було створено. Він несотворену Світло, в Якому все створене черпає свій зміст, в якому Створений логос черпає свою силу. Як Спаситель і Викупитель, Він - Основа життя благодаті, в Ком все обожнюється.

Христос - Основа одночасно природного і благодатного порядку; і в Ньому відбувається їх поєднання. Якщо специфічне призначення науки завершити світ, ведучи його до властивої йому істині, до логосу, щоб він міг стати тілом граду Божого в перетворенні кінця часів, то це тому, що Христос все взяв на Себе у Своїй Богочеловеческой життя.

І християнин стає носієм подвійний долі світу, природної і надприродної. Християнин несе спасіння світові, оскільки він належить Христу, відтворює в своєму житті таємницю Христа. Вчений-християнин, якщо він є членом Христової Церкви, вводить порятунок в науку, розвитку якої він сприяє разом з іншими вченими, навіть не визнають Христа, і включає дієвість порятунку в життя логосу.

___

Коли душа пізнає любов Божу Духом Святим, тоді вона ясно відчуває, що Господь нам Батько, найрідніша, найближча, найдорожча, найкращий, і немає більшого щастя, як любити Бога всім розумом і серцем, всією душею, як наказав був Господь, і ближнього як самого себе. І коли ця любов є в душі, тоді все радує душу, а коли вона втрачається, то людина не знаходить спокою, і ніяковіє, і звинувачує інших у тому, що ніби вони його образили, і не розуміє, що сам винен, - втратив любов до Бога і засудив або зненавидів брата.

Преподобний Силуан Афонський

(1866-1938)

ДОДАТОК

ПРО ВІРУ В БОГА

На всьому видимому написано свідоцтво про Невидимому.

Святитель Іоанн Златоуст (407).

Без майбутньої блаженного, нескінченного життя земне наше перебування було б корисне і незрозуміло.

Преподобний Амвросій Оптинський

(1812-1891).

Незіпсованого розуму і серця нема чого доводити, що є Бог. Він знає це безпосередньо і переконаний в цьому глибше, ніж можуть довести всі докази.

Святитель Феофан, затворник Вишенський

(1815-1894).

Переконливість християнства полягає в першу чергу в тому, що воно не просто дає логічно незаперечні аргументи на свій захист, але і пропонує всі кошти для того, щоб на власному досвіді переконатися в істинності своїх тверджень, а також призводить тисячі і тисячі свідків, які підтвердили вірність цього досвіду. В Євангелії вказано шлях перевірки: Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога (Мт. 5, 8). Про те, як очистити серце, кажуть діяльно пройшли цей шлях. Християни називають їх Святими Отцями.

Диякон Михайло Портнов

(XX століття).

Якщо ви відчуваєте іноді, мабуть, без будь-якої причини тугу на серці, то знайте, що душа ваша тяготиться пустотою, в якій вона знаходиться, і шукає Істоти, Яке б наповнило її солодко, животворне, тобто шукає Христа, Який Один є спокій і втіха нашого серця.

Ах! Який морок в душах наших буває без Господа, без віри в Нього: область духовного світла або знання так обмежується іноді, що людина майже нічого не бачить, крім жалюгідного способу життя свого.

Як тіло, не харчуючись спорідненими йому началами, не може жити і вмирає, так і душа наша, що не харчуючись молитвою і добрими думками, почуттями, справами, також вмирає, як в тілесної нашій природі до часу відбуваються благополучно харчування і зростання тіла, але якщо потрапить через їжу, або пиття, або дихання отрута або зараза, то раптом заподіюються тілу болю і навіть смерть в разі неподання допомоги; так і в духовній нашій природі тече до часу все благополучно, але коли пріразітся до неї диявол, тоді вона тяжко страждає, як би оцепеневает, і їй потрібна буває швидка допомога від Небесного Лікаря, Бога духів, яка вийде не інакше як через молитву віри.

Св. Праведний Іоанн Кронштадтський

(1829-1908).

Якщо ми бачимо людину, яка страждає від сильної душевної тривоги, прикрощі і печалі, незважаючи на те що у нього є все, чого забажає душа, - то треба знати, що у нього немає Бога.

Справжня, чиста радість знаходиться біля Христа. З'єднавшись з Ним в молитві, ти побачиш свою душу наповненою ...

Мирські радості не "заряджають" людську душу, а лише засмічують її. Відчувши духовну радість, ми не захочемо радості речової.

Старець Паїсій Святогорець

(1924-1994).


[1] Слова, набрані у введенні жирним шрифтом, виділені роздає. - Nancy, RuTor.org.

[2] ПОЛІФІЛЕТІЗМ - ??(від поли ... і греч. Phylon - плем'я, рід), застаріла (невірна) концепція про походження одного виду від декількох предків. (Екологічний енциклопедичний словник. - Кишинів: Головна редакція Молдавської радянської енциклопедії. І. І. Дедю. 1989.) - Прим. роздає (Nancy, RuTor.Org).

[3] Ікономія Божого, Божественне Домобудівництво - вчення про дію Бога щодо створеного Ним світу і людини. - Прим. роздає (Nancy, RuTor.org).

[4] іманентно (від латинського immanens - перебуває в чому-небудь, властивий будь-чого), щось внутрішньо властиве якому-небудь предмету, явища, процесу. Протилежне поняття - трансцендентний. (Сучасна енциклопедія. 2000.) - Прим. роздає (Nancy, RuTor.org).

[5] АПОЛОГІЯ, -і, ж. (Кніжн.). Непомірне, надмірне вихваляння, захист кого-чого-н. (Тлумачний словник Ожегова. С. І. Ожегов, Н. Ю. Шведова. 1949-1992.) - Прим. роздає (Nancy, RuTor.org).

[6] АПОФЕОЗ (від грецького apotheosis - обожнювання) - в широкому сенсі - прославляння, звеличення будь-якої особи, події, явища. - Прим. роздає (Nancy, RuTor.org).

[7] ІМПЕРІАЛІЗМ - ??Теж, що деспотизм. (Пояснення 25000 іноземних слів, що увійшли до вживання в російську мову, із зазначенням їх коренів. - Мітхельсон А. Д., 1865.) - Прим. роздає (Nancy, RuTor.org).

Еволюція інформаційних технологій

Еволюція інформаційних технологій 4 сторінка | Електронні обчислювальні машини


Еволюція інформаційних технологій 1 сторінка | Еволюція інформаційних технологій 2 сторінка | Еволюція інформаційних технологій 3 сторінка | Принцип фон Неймана | Принцип відкритої архітектури | системи числення | Переклад цілих чисел | Подання інформації в ЕОМ | Подання числової інформації | Подання інших видів інформації |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати