Головна

IV. Християнська етика і світське право

  1. A) боргове зобов'язання, що дає його власнику право вимагати сплати боргу при наступ терміну;
  2. I. Вступні положення І ПРАВОВА ОСНОВА
  3. I. Призначення і характерні риси правових актів, видаваних ОФСБ.
  4. I. Нормативно-правові акти
  5. I. Нормативно-правові документи, що регламентують діяльність вчителя математики
  6. I. Поняття і форми цивільно-правової відповідальності
  7. I. Зіставте прізвища вчених, філософів, політиків і дані ними визначення правової держави.

IV.1. Бог є досконалість, а тому досконалий і гармонійний створений Ним світ. Дотримання божественним законам є життя, так як Сам Бог - життя нескінченна і повна. Через гріхопадіння прабатьків зло і гріх увійшли в світ. Разом з тим, і грішна людина зберіг свободу обрати за допомогою Божої правий шлях. При цьому дотримання Богодані заповідей стверджує життя, відступ ж від них з неминучістю призводить до збитків і смерті, оскільки такий відступ є не що інше, як відступ від Бога, а отже, від буття і життя, які можуть бути тільки в Ньому: «Ось, я сьогодні дав перед тобою життя та добро, смерть і зло. Я, яку я наказую тобі сьогодні - любити Господа, Бога твого, ходити по шляхах його, і виконувати заповіді Його та постанови Його, і закона Його: і будеш ти жити ... Якщо серце твоє відвернеться, і не будеш слухатися, і даси. .. загинете, і, недовго житимете на землі » (Втор. 30. 15-18). В земному порядку речей гріх і відплата часто вже не йдуть безпосередньо один за одним, але бувають розділені багатьма роками і навіть поколіннями: «Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає провину батьків дітей до третього і четвертого роду, що ненавидять Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене і хто держиться Моїх заповідей» (Втор. 5 9-10). Така розведення злочину і покарання, з одного боку, зберігає за людиною свободу, а з іншого - змушує людей розумних і благочестивих з особливою увагою досліджувати божественні встановлення, щоб навчитися відрізняти правильне від неправильного, законне від беззаконного.

Численні зборів повчань і законоустановленій - найдавніші пам'ятки письмового слова. Безумовно, вони сягають ще більш раннього, дописемних буття людства, оскільки «справа закону» написано Богом в серцях людських (Рим. 2. 15). Право існує в людському суспільстві споконвіку. Перші законоустановленій даються людині ще в раю (Бут. 2. 16-17). Після гріхопадіння, яке є порушення людиною божественного закону, право стає кордоном, вихід за яку загрожує руйнуванням як особистості людини, так і людського співжиття.

IV.2. Право покликане бути проявом єдиного божественного закону світобудови в соціальній і політичній сфері. Разом з тим будь-яка система права, створювана людським співтовариством, будучи продуктом історичного розвитку, несе на собі печатку обмеженості і недосконалості. Право - особлива сфера, відмінна від суміжній з нею етичної сфери: воно не визначає внутрішніх станів людського серця, оскільки Сердцеведцем є лише Бог.

Проте поведінка і дії людей є об'єктом правової регламентації, яка і складає зміст законодавства. Право також передбачає вжиття заходів для примусу до підпорядкування закону. Передбачені законодавцем санкції для відновлення порушеного правопорядку роблять закон надійної скріпою суспільства до тих пір, поки, як це багаторазово траплялося в історії, що не перекидається вся система чинного права. Втім, без права ніяке людське співтовариство існувати не може, а тому на місці зруйнованого правопорядку завжди виникає нова законодавча система.

Право містить в собі певний мінімум моральних норм, обов'язкових для всіх членів суспільства. Завдання світського закону - не в тому, щоб лежить у злі світ перетворився в Царство Боже, а в тому, щоб він не перетворився на пекло. Основний принцип права - «не роби іншому того, чого не бажаєш собі». Якщо людина скоїла проти іншого неправедний вчинок, то збиток, нанесений цілісності божественного світопорядку, то, можливо заповнено через страждання злочинця або через помилування, коли моральні наслідки гріховного діяння приймає на себе милує злочинця особа (правитель, духівник, громада і так далі). Страждання зцілює уражену гріхом душу. Добровільне ж страждання безневинних за гріхи злочинців суть вища форма спокути, що має своїм межею жертву Господа Ісуса, що взяв на Себе гріх світу (Ін. 1. 29).

IV.3. Розуміння того, де проходить «грань уражена», яка відокремлює людини від людини, відрізнявся в різних суспільствах і в різні епохи. Чим релігійніші людська спільнота, тим більше в ньому свідомість єдності, целокупності світу. Люди в релігійно цілісному суспільстві розглядаються в двох планах: і як унікальні особистості, перед Богом стоять або падаючі (Рим. 14. 4), а тому не судимі іншими людьми; і як члени єдиного громадського тіла, в якому хвороба одного органу призводить до нездужання, а то і до загибелі всього організму. В останньому випадку кожна людина може і повинен бути судимий громадою, світом, оскільки дії одного впливають на багатьох. Наживання мирного духу одним праведником, по слову преподобного Серафима Саровського, призводить до порятунку тисяч людей навколо, а вчинення гріха одним зрадливі захоплені тягне загибель багатьох.

Таке ставлення до гріховним і злочинним проявам має тверду основу в Святому Письмі і Переданні Церкви. «Благословенням чесних підноситься місто, а устами безбожних руйнується» (Притч. 11. 11). Святитель Василь Великий повчав страждали від спраги і голоду жителів Кесарії Каппадокійської: «І за небагатьох приходять лиха на цілий народ, і за злодіяння одного куштують плоди його багато. Ахар вчинив святотатство, і побитий був весь полк; ще Замврій клалась блудницею з мідіянітянку і Ізраїль був покараний ». Про те ж пише святитель Московський Кіпріан: «Не весті чи, яко гріх людьскій на князі і княжий гріх на люди нападає?».

Тому стародавні судебники регламентують і такі сторони життя, які нині перебувають поза полем правового регулювання. Наприклад, перелюб підлягало з правових звичаями П'ятикнижжя страти (Лев. 20. 10), а в даний час воно не розглядається як правопорушення в більшості держав. При втраті бачення світу в його целокупності поле правового регулювання скорочується лише до випадків очевидного шкоди, та й рамки останнього зменшуються разом з руйнуванням суспільної моральності і секуляризацією свідомості. Наприклад, чаклунство, який був тяжким злочином в древніх спільнотах, нині розглядається правом як уявне дію і тому не підлягає покаранню.

Падшесть природи людини, що спотворила його свідомість, не дозволяє йому прийняти божественний закон у всій повноті. У різні епохи сознаваемой була лише частина цього закону. Це добре показано в євангельської бесіді Спасителя про розлучення. Мойсей дозволив розривати шлюб одноплемінникам «по їх жорстокости», «від початку» ж було інакше, так як в шлюбі людина стає «одним тілом» з жінкою, а тому шлюб нерозривний (Мф. 19. 3-6).

Однак в тих випадках, коли людський закон абсолютно відкидає абсолютну божественну норму, замінюючи її протилежною, він перестає бути законом, стаючи беззаконням, в які б правові одягу він не виряджався. Наприклад, в Декалозі ясно сказано: «Шануй батька твого і матір твою» (Вих. 20. 12). Будь-яка суперечить цій заповіді світська норма робить мене злочинцем не порушника її, а самого законодавця. Іншими словами, людський закон ніколи не містить повноту закону божественного, але щоб залишатися законом, він зобов'язаний відповідати богоустановленность принципам, а не руйнувати їх. IV.4. Історично релігійне і світське право походять з одного джерела і довгий час були лише двома аспектами єдиного правового поля. Таке уявлення про право характерно і для Старого Завіту.

Господь Ісус Христос, закликавши вірних Йому в Царство не від світу цього, відділив (Лк. 12. 51-52) Церква як Своє тіло від світу, що лежить у злі. У християнстві внутрішній закон Церкви вільний від духовно занепалого стану світу і навіть протистоїть йому (Мф. 5. 21-47). Однак це протиставлення є не порушення, а виконання закону повноти божественної Правди, якої людство відкинуло в гріхопадіння. Зіставляючи старозавітні норми з нормою благої вісті, Господь в Нагірній проповіді закликає до досягнення повної тотожності життя з абсолютним божественним законом, тобто до обоження: «Тож будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» (Мф. 5. 48).

IV.5. У Церкви, створеної Господом Ісусом, діє особливе право, основу якого складає Божественне Одкровення. Це право канонічне. Якщо інші релігійні законоустановленій дані для відпало від Бога людства і за своєю природою можуть бути частиною громадянського законодавства, то християнське право принципово надсоціально. Воно безпосередньо не може бути частиною громадянського законодавства, хоча в християнських громадах і надає на нього благотворний вплив, будучи його моральним підставою.

Християнські держави зазвичай використовували модифіковане право язичницького часу (наприклад, римське право в «Корпусі» Юстиніана), оскільки і в ньому містилися норми, приголосні з божественною правдою. Однак спроба створити засноване виключно на Євангелії цивільне, карне або державне право не може бути заможної, бо без воцерковлення повноти життя, тобто без повної перемоги над гріхом, право Церкви не може стати правом світу. А перемога ця можлива лише в есхатологічної перспективі.

Втім, зроблений при святому імператора Юстиніана досвід християнізації правової системи, успадкованої від язичницького Риму, виявився цілком вдалим не в останню чергу саме тому, що законодавець, створюючи «Корпус», цілком усвідомлював межу, що відділяє порядок світу цього, який і в християнську епоху несе на собі печатку падшесті і гріховної пошкодженості, від установлений благодатного тіла Христового - Церкви - навіть в тому випадку, коли члени цього тіла і громадяни християнської держави суть одні й ті ж особи. «Корпус» Юстиніана на століття визначив правовий лад Візантії і справив значний вплив на розвиток права в Росії і західноєвропейських країнах в середньовіччі і новий час.

IV.6. У сучасному світському правосвідомості одним з домінуючих принципів стало уявлення про невід'ємні права особистості. Ідея таких прав заснована на біблійному вченні про людину як образ і подобу Божу, як онтологічно вільному істоту. «Розглянь навколишній тебе, - пише преподобний Антоній Єгипетський, - і знай, що начальники і владики мають владу над тілом тільки, а не над душею, і завжди місти це в думці твоїй. Чому, коли вони наказують, наприклад, вбити або інше що зробити недоречне, неправедне і душевредним, не повинно їх слухати, хоча б вони і мучили тіло. Бог створив душу вільною і самовладно і вона вільна чинити як хоче - добре чи зле ».

Християнська соціально-державна етика вимагала зберегти для людини якусь автономну сферу, де його совість залишається «самовладним» господарем, бо від вільного волевиявлення в кінцевому рахунку залежать порятунок або загибель, шлях до Христа або шлях від Христа. Права на віру, на життя, на сім'ю є захистом сокровенних підстав людської свободи від свавілля сторонніх сил. Ці внутрішні права доповнюються і гарантуються іншими, зовнішніми - наприклад, правами на свободу пересування, отримання інформації, створення майна, володіння ним і його передачу.

Бог зберігає свободу людини, ніколи не гвалтуючи його волю. Навпаки, сатана прагне заволодіти волею людини, поневолити її. Якщо право узгоджується з божественною правдою, явленої Господом Ісусом Христом, то і воно стоїть на сторожі людської свободи: «Де Дух Господній, там свобода» (2 Кор. 3. 17) і, відповідно, охороняє невід'ємні права особистості. Ті ж традиції, яким не знайомий принцип Христової свободи, часом прагнуть підпорядкувати совість людини зовнішньої волі вождя або колективу.

IV.7. У міру секуляризації високі принципи невідчужуваних прав людини перетворилися в поняття про права індивідуума поза ним зв'язку з Богом. При цьому охорона свободи особистості трансформувалася на захист свавілля (до тих пір, поки воно не шкодить іншим індивідуумам), а також в вимога від держави гарантій певного матеріального рівня існування особистості і сім'ї. В системі сучасного світського гуманістичного розуміння громадянських прав людина трактується не як образ Божий, але як самодостатній і самодостатній суб'єкт. Однак поза Богом існує лише людина грішна, досить далекий від жаданого християнами ідеалу досконалості, явленого в Христі ( «Оце Чоловік!»). Тим часом для християнського правосвідомості ідея свободи і прав людини нерозривно пов'язана з ідеєю служіння. Права потрібні християнину насамперед для того, щоб, володіючи ними, він міг найкращим чином здійснити своє високе покликання до «подобу Божу», виконати свій обов'язок перед Богом і Церквою, перед іншими людьми, сім'єю, державою, народом і іншими людськими спільнотами.

В результаті секуляризації в новий час домінуючою стала теорія природного права, яка в своїх побудовах не враховує падшесті людської природи. Однак ця теорія не втратила зв'язку з християнською традицією, бо виходить з переконання, що поняття добра і зла властиві людській природі, а тому право виростає з самого життя, грунтуючись на совісті ( «категоричне моральний імператив»). Аж до XIX століття ця теорія панувала в європейському суспільстві. Її практичними наслідками були, по-перше, принцип історичної безперервності правового поля (право не можна скасувати, як не можна скасувати совість, його можна тільки вдосконалити і пристосувати законним же способом до нових обставин і випадків) і, по-друге, принцип прецедентності (суд, погодившись з совістю і з правовим звичаєм, може винести правильне, тобто відповідне Правди Божої, судове рішення).

У сучасному розумінні права домінують погляди, апологетичні по відношенню до позитивного, чинному праву. Відповідно до них право є людський винахід, конструкція, яку суспільство створює для своєї користі, для вирішення завдань, визначених ним самим. Отже, будь-які зміни права, якщо вони прийняті суспільством, законні. За писаним кодексом немає ніякої абсолютної правової основи. Для даного погляду законна революція, силою відкидає закони «старого світу», законно і повне заперечення моральної норми, якщо таке заперечення схвалюється суспільством. Так, якщо сучасне співтовариство не вважає аборт вбивством, він не є таким і юридично. Апологети позитивного права вважають, що суспільство може вводити різні норми, а з іншого боку, вважають будь-який діючий закон легітимним вже в силу самого його існування.

IV.8. Правопорядок окремої країни є окреме питання загального світотворча закону, властивий певного народу. Основоположні принципи відносин людини з людиною, влади з суспільством, установ один з одним національний закон проявляє відповідно конкретної нації, що рухається в історії. Національне право недосконале, бо недосконалий і грішний будь-який народ. Однак воно створює рамку народного життя, якщо переводить і пристосовує абсолютні істини Божі до конкретного історичного і національного буття.

Так, правопорядок на Русі протягом тисячоліття поступово розвивався і ускладнювався разом з розвитком і ускладненням самого суспільства. До звичайного слов'янського права, частково зберігав до Х століття стародавні общеарійского форми, внаслідок християнізації додалися елементи візантійського законодавства, через «Корпус» Юстиніана сходили до класичним римським правом, і канони церковного права, зрощені тоді з правом цивільним. З XVII століття російське право активно Авраамове норми і юридичну логіку західноєвропейського законодавства, причому це відбувається досить органічно, так як базисна для Європи римська правова традиція була сприйнята Руссю від Константинополя разом з християнством ще в X-XI століттях. Стародавня «Руська Правда», князівські статути і статутні грамоти, судні грамоти і судебники, Стоглав і Соборне укладення 1649 року, петровські артикули і укази, законодавчі акти Катерини Великої і Олександра I, реформи Олександра II і Основні державні закони 1906 року являли собою єдину правову тканину твориться народного організму. Одні норми застарівали і відмирали, інші приходили їм на зміну. Деякі правові новації виявлялися невдалими, що не відповідними строю народного життя, і переставали застосовуватися. Перебіг річки російського національного правопорядку, губиться своїми витоками в далекій історії, було зупинено 1917 роком. 22 листопада цього року Рада народних комісарів, погодившись з духом позитивної теорії права, скасував всі російське законодавство. Після краху на початку 1990-х років радянської державності в країнах СНД і Балтії правова система знаходиться в процесі становлення. В основу її в якості домінуючих покладаються ідеї, панівні в сучасному секуляризованому правосвідомості.

IV.9. Церква Христова, зберігаючи власне автономне право, засноване на святих канонах і не виходить за межі власне церковного життя, може існувати в рамках самих різних правових систем, до яких вона ставиться з належною повагою. Церква незмінно закликає паству бути законослухняними громадянами земної батьківщини. У той же час вона завжди підкреслює непорушну межу законослухняності для своїх вірних чад.

У всьому, що стосується виключно земного порядку речей, православний християнин зобов'язаний підкорятися законам, незалежно від того, наскільки вони досконалі або невдалі. Коли ж виконання вимоги закону загрожує вічного спасіння, передбачає акт вероотступничества або скоєння іншого безсумнівного гріха щодо Бога і ближнього, християнин закликається до подвигу сповідання заради правди Божої і спасіння своєї душі для вічного життя. Він повинен відкрито виступати законним чином проти безумовного порушення товариством або державою встановлень і заповідей Божих, а якщо таке законне виступ неможливо або неефективно, займати позицію громадянської непокори (див. III.5).



III. Церква і держава | V. Церква і політика

I. Основні богословські положення | II. Церква і нація | VI. Праця і його плоди | VII. Власний | VIII. Війна і мир | IX. Злочинність, покарання, виправлення | XI. Здоров'я особистості і народу | XII. проблеми біоетики | XIII. Церква і проблеми екології | XIV. Світські наука, культура, освіта |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати