На головну

схоластична філософія

  1.  IV розділ Соціальна філософія та антропологія
  2.  Англійська емпірична філософія Нового часу
  3.  Антична філософія
  4.  Антична філософія
  5.  антична філософія
  6.  антична філософія
  7.  Антична філософія

Мета - виклад і доказ істини одкровення за допомогою розуму, т. Е. Філософії. Завдання: за допомогою розуму проникнути в істини віри і наблизити їх зміст до мислячій духу людини; за допомогою філософських методів надати релігійної істини систематичну форму; виключити критику святих істин, використовуючи філософські аргументи. Сутністю схоластичної «діалектики» є її формальне міркування про поняття, категоріях без розгляду їх реального змісту. Все підпорядковано авторитету християнського віровчення.

Початок схоластики припадає на IX століття. Схоластика - «шкільна філософія». Різниця, між схоластикою і патристикою: в період патристики стояло завдання створення систематичної догматики з того, що містилося в Святому Письмі, схоластики вже мали догматичної конструкцією; їх завдання - зробити її доступною для знову перейшли в християнство, взагалі для неосвічених людей.

Першим батьком схоластики називають Іоанна Худоби Еріугену (бл. 810-877). Його головний твір - «Про приречення» Еріугена створив всеосяжну, єдину систематичну філософську систему, яка розроблялася наступними поколіннями. Він захищав тезу про те, що між одкровенням і розумом немає суперечності. Знаряддям розуму є діалектика, яку він розуміє подібно Платону, т. Е. Як мистецтво зіштовхувати протилежні точки зору в бесіді, а потім долати розбіжності з метою виділити істину. Вирішальну роль в пізнанні, вважає Еріугена, мають загальні поняття.

Еріугена надавав великого значення розуму, він стає одним з перших захисників раціоналізації теології. Він проголошує, що авторитет ґрунтується на істинності розуму, але не істинність розуму - на авторитеті. У Еріугена помітно проявляються пантеистические висновки. Він ототожнює Бога з природою, Схоластичне філософське мислення зосереджувалася на двох проблемах.

1) спір номіналізму і реалізму;

2) доказ існування Бога.

У схоластиці вважалося, що істина вже дана в біблійних текстах, і, щоб виявити її, вивести всю повноту її логічних обстежень, необхідно застосувати систему правильно побудованих силогізмів (силогізм - форма дедуктивного умовиводи). В цьому відношенні схоластика спиралася на формальну логіку Арістотеля. Схоластика з боку своєї техніки характеризується як «схоластичний раціоналізм».

Представником теологічного раціоналізму був Ансельм Кентерберійський (1033-1109). Його девіз: «віра шукає розум». Він вважав, що, в принципі, все догмати християнського віровчення можуть і по можливості повинні бути підкріплені раціональним обґрунтуванням Саме Ансельм поставив питання про участь інтелекту в розкритті таємниць віри. Ансельмовскій принцип: «Вірю, щоб розуміти». Тлумачення цього принципу: «Вірю, а тому знаю» і «Не тільки вірити, але і розуміти», віра передує розуму. Положення віри не тільки утворюють посилки міркування, але зумовлюють і висновки, до яких людина повинна прийти в процесі усвідомлення.

Ансельм Кентерберійський будує своє знамените онтологічний доказ буття Божого. У цьому він вже відходить від традиції бо остання вимагає простого посилання на авторитет. Основою цього докази послужило положення крайнього реалізму, що ототожнюється понятійні конструкції з самим буттям: чим більш загальним є дане поняття, тим реальніше, об'єктивніше його існування в якості особливої ??сутності.

Якщо існують речі, які мають деякий властивість по відношенню до якоїсь іншої речі, то і ця інша річ повинна існувати. Корисність якоїсь речі передбачає абсолютну корисність і добро, а цим і визначається Бог. Існування релятивних речей передбачає абсолютне буття - Бога.

Створені речі недосконалі, вони утворюють ряд зростаючого досконалості, але цей ряд, як кожен справжній ряд, не може бути нескінченним. Повинна існувати сутність, досконаліше якій нічого немає, нею і є Бог. З поняття Бога як ідеї вищої досконалості виводиться доказ його реального існування.

П'єр Абеляр (1079-1142) - Один, З найзначніших філософів періоду схоластики. У питанні про ставлення віри і розуму Абеляр вже відкрито і наполегливо проголошує завдання раціонально обгрунтувати Богом відкрите істини. Необхідно самостійно міркувати і досліджувати віру за допомогою розуму. Він писав, що той, хто не розуміє Священного Писання, подібний до ослу, які прагнуть отримати з ліри стрункі звуки, нічого не розуміючи в музиці.

Абеляровское принцип: вірити повинно лише такий істині, яка стала зрозуміла для розуму. Тільки філософія може досягти істини. З питання універсалій Абеляр вважав, що універсалії суть в речах. Це означає, що абсурдно стверджувати, як це робив крайній реаліст Гійом з Шампо (1070-1121), що реальною є лише «людяність», а не люди; «Лошадность», а не окремі коні. Було б помилкою також говорити (як це робив крайній номіналіст Росцеллін), що лише одиничне є реальним і істотним і що поняття суть лише імена. Загальним поняттям відповідає реальне існування суті в одиничних видах. Абеляр є першим представником поміркованого номіналізму.

 Фома Аквіпскій (1225-1274) -самий великий представник схоластичної філософії періоду її розквіту. Головними працями вважаються «Сума теології» і «Сума проти язичників». Вчення Фоми (від лат. «Томи») називається томізмом.

 Ставлення знання і віри. Надає досягнення об'єктивного знання про закономірності світу. Це завдання науки. Але істини надприродні, такі як Божественне Одкровення, Добра Новина, містяться тільки в вірі. Цим займається богослов'я. Між наукою і вірою немає суперечності. Християнська істина стоїть вище розуму, але вона не суперечить розуму. Будь-яка істина походить від Бога. Філософія - знаряддя теології. Філософія повинна служити вірі тим, що:

1) Тлумачить релігійні істини в категоріях розуму;

2) Чи спростовує аргументи проти віри.

Вчення про буття. У світі все розділено на супідрядні ступені:

1) Нежива природа;

2) Світ рослин і тварин;

3) Світ людей;

4) Бог-вершина, сенс і мету всього сущого.

Дуалізм Бога і світу. Будь-яке суще складається із сутності (есенція) і існування (екзистенція). Тільки у Бога сутність збігається з існуванням. У створених речей вони не збігаються. Сутність - це родове (для всього класу речей) зміст. Існування - це індивідуальне, одиничне зміст. Матеріальні речі - синтез пасивної матерії і активної форми. Сущим, існуванням речі стають тому, що форми входять в пасивну матерію. Різниця між матеріальним і духовним світом полягає в тому, що матеріальне, тілесне складається з форми і матерії; духовне має лише форму.

концепція універсалій. У Аквінського позиція помірного реалізму:

1) Загальне поняття існує в одиничних речах як їх сутнісна форма;

2) Загальні поняття утворюються в людському розумі при абстрагуванні від одиничного;

3) Вони існують до речей як ідеальний прообраз індивідуальних предметів в Божественному розумі.

буття Бога. Аквинат відкидає онтологічний доказ Бога, яке дав Ансельм. Вираз «Бог існує» не є для розуму очевидним і вродженим. Буття Бога повинно бути доведено розумом. Пізнати Бога можна в трояком сенсі: пізнання опосередковано Божественним впливом в природі; на основі подібності Творця і створеного, т. к. поняття нагадують божественні творіння; все може бути зрозуміле лише як частка нескінченного досконалого Бога. За Аквинату, створення можна також пошити лише через одкровення. У створенні Бог реалізує свої Божественні ідеї.

Соціальна доктрина. Людина поміщений в суспільство і держава. Виступає проти соціальної рівності. Станові відмінності він вважає вічними. Краща форма держави - монархія. Монарх (король) повинен бути в своєму царстві тим, чим є душа в тілі, а Бог - в світі. Роль церкви вище, ніж держави. Світська влада повинна бути підпорядкована влади духовної.

У 1323 Фома Аквінський був проголошений святим. Поступово томізм стає офіційною доктриною церкви. У 1879 р вміння Фоми проголошується обов'язковим для всієї католицької церкви. У XIX і XX ст. на його основі розвивається неотомізм.

 




 лекція 1 |  розуміння філософії |  предмет філософії |  функції філософії |  Історичні основи структуралізації філософії |  Сучасна структура філософського знання |  Виникнення і сутність філософії даосизму |  Основні категорії даосизму |  релігійний даосизм |  Основні концепції релігійного даосизму |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати