На головну

I. Основні богословські положення

  1.  C) при переведенні результатів підприємства та його фінансового становища в валюту подання звітності.
  2.  Event-менеджмент - поняття, основні методи.
  3.  I. Загальні положення
  4.  I. Загальні положення
  5.  I. ОСНОВНІ Богословська ПОЛОЖЕННЯ
  6.  I. Основні завдання та напрямки роботи бібліотеки

I.1. Церква є зібрання віруючих у Христа, в яке Ним Самим закликається увійти кожен. У ній «все небесне і земне» повинен бути з'єднаний у Христі, бо Він - Глава «Церкви, а вона Його тіло, повнота що все всім наповняє» (Еф. 1. 22-23). У Церкви дією Святого Духа відбувається обоження творіння, виповнюється початковий задум Божий про світ і людину.

Церква являє результат спасенної подвигу Сина, посланого Отцем, і освячує дії Духа Святого, який зійшов у великий день П'ятидесятниці. За висловом святого Іринея Ліонського, Христос очолив Собою людство, став Главою оновленого людського єства - Його тіла, в якому знаходиться доступ до джерела Святого Духа. Церква - єдність «нової людини у Христі», «єдність Божої благодаті, що живе в безлічі розумних творінь, слухає благодаті» (А. С. Хомяков). «Чоловіки, жінки, діти, глибоко розділені щодо раси, народу, мови, способу життя, праці, науки, звання, багатства ... - всіх їх Церква відтворює в Дусі ... Все отримують від неї єдину природу, недоступну руйнування, природу, на яку не впливають численні і глибокі відмінності, якими люди відрізняються один від одного ... у ній ніхто аж ніяк не відділений від загального, все як би розчиняються одна в одній простій і нероздільної силою віри »(святий Максим Сповідник).

I.2. Церква є боголюдський організм. Будучи тілом Христовим, вона поєднує в собі два єства - божеське і людське - з притаманними їм действованіі і вільний. Церква пов'язана зі світом за своєю людської, тварному природі. Однак вона взаємодіє з ним не як суто земної організм, але у всій своїй таємничої повноті. Саме богочеловеческая природа Церкви уможливлює благодатне преображення і очищення світу, що відбувається в історії в творчому співдіянні, «синергії» членів та Голови церковного тіла.

Церква - не від світу цього, так само, як її Господь, Христос - не від світу цього. Але Він прийшов в цей світ, «упокоривши» Себе до його умов, - в світ, який належало Йому врятувати і відновити. Церква повинна пройти через процес історичного кенозису, здійснюючи свою спокутну місію. Її метою є не тільки порятунок людей в цьому світі, але також порятунок і відновлення самого світу. Церква покликана діяти в світі за образом Христа, свідчити про Нього і Його Царстві. Члени Церкви покликані долучатися місії Христової, Його служінню світу, яке можливе для Церкви лише як служіння соборну, «Щоб увірував світ» (Ін. 17. 21). Церква покликана служити порятунку світу, бо й Сам Син Людський «Не для того прийшов, щоб Йому служили, але щоб послужити і віддати душу Свою дати на викуп багатьох» (Мк. 10. 45).

Спаситель говорить про Себе: «Я посеред вас, як службовець» (Лк 22. 27). Служіння в ім'я порятунку світу і людини не може обмежуватися національними або релігійними рамками, як ясно говорить про це Сам Господь у притчі про милосердного самарянина. Більш того, члени Церкви стикаються з Христом, які зазнали всі гріхи і страждання світу, зустрічаючи кожного голодного, бездомного, хворого, ув'язненого. Допомога стражденним є в повному розумінні допомогу Самому Христу, і з виконанням цієї заповіді пов'язана вічна доля кожної людини (Мф. 25. 31-46). Христос закликає Своїх учнів не гребувати світом, але бути «Сіллю землі» и «Світлом світу».

Церква, будучи тілом Боголюдини Христа, богочеловечности. Але якщо Христос є досконалий Богочоловік, то Церква ще не є досконале богочеловечество, бо на землі вона воює з гріхом, і її людство, хоча внутрішньо і пов'язане з Божеством, далеко не в усьому Його висловлює і Йому відповідає.

I.3. Життя в Церкві, до якої закликається кожна людина, є невпинне служіння Богу і людям. До цього служіння призивається весь народ Божий. Члени тіла Христового, беручи участь в спільному служінні, виконують і свої особливі функції. Кожному дається особливий дар для служіння всім. «Служіть один одному, кожен тим даром, якого отримав, як доморядники всілякої Божої» (1 Пет. 4. 10). «Одному дається Духом слово мудрости, а другому слово знання тим же Духом; а іншому віра тим же Духом; а іншому дари вздоровлення тим же Духом; а іншому роблення чуд, а іншому пророкування, а іншому розпізнавання духів, а тому різні мови, а іншому вияснення мов. А все оце чинить один і той Самий Дух, уділяючи кожному осібно, як Він хоче » (1 Кор. 12. 8-11). Дарунки всілякої Божої благодаті даються кожному окремо, але для спільного служіння народу Божого (в тому числі і для служіння миру). І це є спільне служіння Церкви, що здійснюється на основі не одного, а різних дарів. Різниця ж дарів створює і відмінність служінь, але «служіння різні, а Господь один і той же; різниця й між діями, але Бог той же, в усіх робить усе »(1 Кор. 12. 5-6).

Церква закликає своїх вірних чад і до участі в суспільному житті, яке повинно ґрунтуватися на принципах християнської моралі. У Первосвященицькій молитві Господь Ісус просив Небесного Отця про Своїх послідовників: «Не благаю, щоб Ти їх зо світу, але щоб зберіг їх від зла ... Як Ти послав Мене у світ, так і Я послав їх у світ» (Ін. 17. 15,18). Неприпустимо маніхейське гнушеніе життям навколишнього світу. Участь християнина в ній повинно ґрунтуватися на розумінні того, що світ, соціум, держава є об'єктом любові Божої, бо призначені до перетворенню і очищенню на засадах богозаповіданої любові. Християнин повинен бачити світ і суспільство в світлі його кінцевого призначення, в есхатологічному світлі Царства Божого. Розрізнення дарів в Церкві особливим чином проявляється в області її суспільного служіння. Нероздільний церковний організм бере участь в житті навколишнього світу у всій повноті, проте духовенство, чернецтво та миряни можуть по-різному і в різній мірі здійснювати таку участь.

I.4. Виконуючи місію порятунку роду людського, Церква робить це не тільки через пряму проповідь, а й через благі справи, спрямовані на поліпшення духовно-морального і матеріального стану навколишнього світу. Для цього вона вступає у взаємодію з державою, навіть якщо воно не носить християнського характеру, а також з різними громадськими асоціаціями та окремими людьми, навіть якщо вони не ідентифікують себе з християнською вірою. Не ставлячи прямої задачі звернення всіх в Православ'я в якості умови співпраці, Церква сподівається, що спільне благодіяння приведе її співпрацівників і оточуючих людей до пізнання Істини, допоможе їм зберегти або відновити вірність богоданним моральним нормам, спонукає їх до миру, злагоди і добробуту, в умовах яких Церква може найкращим чином виконувати своє спасительне діяння.




 III. Церква і держава |  IV. Християнська етика і світське право |  V. Церква і політика |  VI. Праця і його плоди |  VII. Власний |  VIII. Війна і мир |  IX. Злочинність, покарання, виправлення |  XI. Здоров'я особистості і народу |  XII. проблеми біоетики |  XIII. Церква і проблеми екології |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати