Головна

глава XV

  1.  Chapter One (глава перша) The Eve of the War
  2.  I. ГЛАВА Про самадхи
  3.  II. ГЛАВА Про ДУХОВНОЇ ПРАКТИЦІ
  4.  III. ГЛАВА Про НЕЗВИЧНИХ ЗДІБНОСТЯХ
  5.  IV. ГЛАВА ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ
  6.  Аліментні обов'язки батьків і дітей (глава 13).
  7.  вісімнадцятий ГЛАВА

Про шанування святих і їх мощей.

Треба вважати святих, як друзів Христових, як чад і спадкоємців Божих, як каже євангеліст Іоанн Богослов: Еліца ж прияша Його. дав їм дітьми Божими стати (Ів. 1, 12). Чому вони вже не раби, але сини. Якщо ж сини і спадкоємиці: спадкоємиці убо Богу, снаследніци Христові (Рим. VIII, 17). І Господь у святих Євангеліях говорить апостолам: ви друзі мої есте. Чи не дотого вас кажу раби, бо раб не бог зна, що творить Господь його (Ів. XV, 14 - 15). якщо Творець усіляких і Господь називається Царем над царями, Господом панівних и Богом богів (Одкр. XIX, 16; Пс. XLIX ,. 1), то без сумніву і святі суть боги, панове і царі. Їх Бог є і називається Богом, Господом і Царем. Аз есмь, каже Він Мойсеєві, Бог Авраамів, Бог Ісаків та Бог Якова (Вих. Ill, 6). І самого Мойсея Бог поставив богом над фараоном. Я називаю їх богами, царями і панами не по єству, але тому, що вони царювали і панували над пристрастями і зберегли неушкодженим подобу образу Божого, за яким і були створені (бо царем називається і образ царя), а також і тому, що вони за власним (вільному) розташуванню з'єдналися з Богом, взяли Його в житло (свого) серця і, долучившись Його, стали по благодаті тим, що Сам Він є за природою. Отже, як же не шанувати тих, які отримали найменування слуг, друзів і синів Божих? Бо честь, що віддається старанніше з соработников, вказує на розташування до загального Владиці [1].

Святі стали скарбницями і чистими оселями Бога: вселитися в них і похожду, каже Бог, і буду їм Бог (II Кор. VI, 16). Праведних душі в руці Божій і не доторкнеться їх смерть (Прем. Ill, 1), говорить божественне Писання. Бо смерть святих швидше є сон, ніж смерть. вони утрудшіася в століття і живи будуть до кінця (Пс. XLVIII, 9 - 11) І чесна перед Господом смерть преподобних Його (Пс. CXV, 6). Дійсно, що може бути чесніше, як бути в руці Божій? Бо Бог є життя і світло, і знаходяться Вруце Божої перебувають в життя і світлі.

Що через розум Бог жив і в тілах святих, (про це) говорить Апостол: нареченій чи, яко тіла ваші храм жівущаго в вас Святого Духа суть (1 Кор. VI, 19). Господь же Дух є (II Кор. III. 17). І аще хто зруйнує храм Божий, того покарає Бог (Кор. Ill, 37). Тому, як же не шанувати одухотворені храми Божий, одухотворені житла Божий? Святі - живі і з відвагою після стояння перед Богом.

Владика Христос дарував нам мощі святих, як рятівні джерела, які випромінюють всілякої благодіяння і виливають миро пахощі. І нехай ніхто не сумнівається (в цьому)! Бо якщо. по волі Божій, минула в пустелі вода з міцною і скельного, а для спраглого Самсона - з щелепи ослячої, то невже неймовірно, що з мученицьких мощів закінчується запашне миро? Ні в якому разі, - принаймні, для тих, які знають могутність Боже і то, як колись шанували удостоює Він святих.

Згідно із законом кожен, хто доторкнеться до мертвого, шанувався нечистим; але святі не має мертві. Бо після того, як Той, хто є саме життя і Винуватець життя, був приєднаний до мертвим, ми вже не називаємо мертвими спочилих у надії воскресіння і з вірою в Нього. Та й як може чудодействовать мертве тіло? Яким чином через них виганяють демони, відображаються хвороби, лікуються немічні, прозрівають сліпі, очищаються прокажені, припиняються спокуси і скорботи, і всяко даяння від Отця світил (Як. 1, 17) через них сходить на тих, які просять з безсумнівною вірою? Як багато потрібно було б тобі потрудитися, щоб знайти покровителя, який представив би тебе смертному цареві і замовив би перед ним слово за тебе? Тому невже не повинно почитати заступнику всього роду людського, які приносять Богу свої молитви за нас? Звичайно, треба вважати, споруджуючи Богу храми в ім'я їх, приносячи дари, шануючи дні пам'яті їх і радіючи (тоді) духовно, щоб веселощі це було відповідно тим, які скликають (нас) і щоб, прагнучи догоджати (їм) ми замість того і не прогнівили їх. Бо те, чим (люди) догоджають Богу, приємно також і угодників Його, а що ображає Бога, тим ображаються і соратники Його. Будемо ж ми, віруючі, віддавати шанування святих псалмами, гімнами і піснями духовними, що крушить серця і милосердям до нужденних, що більш за все річ приємна і Богу. Будемо споруджувати їм пам'ятники і видимі зображення і через наслідування їх чеснот самі станемо живими їх пам'ятниками і зображеннями. Почитаємо Богородицю, як у власному розумінні і воістину Матір Божу; пророка Іоанна, як Предтечу і Хрестителя, Апостола і мученика, бо, як сказав Господь, НЕ воста в Між народженими від жінок болів Іоанна Хрестителя (М.Ф. XI, 11), і він був першим проповідником Царства Божого. Будемо (почитати) апостолів, як братів Господа, Самовидця та служителів Його страждань, ихже Бог і Отець предуведе (і) предуставі згідні побуту до образу Сина Його (Рим. VIII, 29, 1 Кор. XII, 28), пере апостолів, друге пророків, третє пастирів і вчителів (Ефес VI, II). (Будемо почитати) мучеників Господніх, обраних з будь-якого чину, як воїнів Христових, які випили чашу Його і хрестилися хрещенням життєдайної смерті Його, як учасників страждання Його і слави, начальник яких архідиякон Христовий, Апостол і первомученик Стефан. (Будемо почитати) святих отців наших, богоносних подвижників, що зазнали більш тривалий і більш тяжке мучеництво совісті, які проідоша в мілотех, в козіях шкурах, лишени, скорботних, озлобленість, в пустелях скітающеся і в горах, і в вертепах, і в пропастех земних, ихже бе гідний світ (Євр. XI, 37 - 38). (Будемо почитати) жили до благодаті пророків, патріархів, праведників, хто звіщав прихід Господа.

Дивлячись на образ життя всіх цих (святих), поревнуем (їх) вірою, любов'ю, надією, ревнощів, житія, твердості в стражданнях, терпінню навіть до крові, щоб і ми разом з ними отримали вінці слави.

[1] Василій Великий, Бесіда на святих сорок мученик.




 глава XXVIII |  глава III |  глава IV |  глава VI |  глава VII |  глава VIII |  глава IX |  глава XI |  глава XII |  глава XIII |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати