Головна

глава XXVIII

  1.  Chapter One (глава перша) The Eve of the War
  2.  CHAPTER XXVIII COMPOUND SENTENCE
  3.  CLXXVIII
  4.  CLXXXVIII
  5.  CXXVIII
  6.  CXXXVIII
  7.  I. ГЛАВА Про самадхи

Про тлінність і нетління.

слово тлінність має два значення. Перш за все, воно означає пасивні стану людини, які: голод, спрага, втома, прорив цвяхами, смерть або розлучення душі з тілом, і тому подібне. Відповідно до цього значенням слова ми називаємо тіло Господа тлінним, бо все це Він сприйняв добровільно. Але з іншого боку, тління означає також вчинене розкладання тіла на стихії, з яких воно складено, і його руйнування, якесь багатьма краще називається нетлінням. Цього нетління не відчувало тіло Господа, як каже пророк Давид: яко не оставіша душу Мою у пеклі, нижче даси Преподобному Твоєму бачити зотління (Пс. 15, 10).

Отже, були несправедливі стверджувати, згідно з думкою божевільного Юліана і Гайяна, що тіло Господа і до воскресіння було нетлінне - в першому значенні слова тління. Бо якби воно було нетлінне, то не було б однаково з нашої сутністю, і в такому випадку те, про що говорить Євангеліє, як про доконаний - алканів, спрага, цвяхи, прорив ребра, смерть, - і Я лише примарно, а не в дійсності. Якщо ж (все це) відбулося примарно, то і таємниця нашого спасіння є лише брехнею і поданням на сцені, і Господь примарно, а не справді став людиною, і ми врятовані примарно, а не дійсне. Але - нехай не буде цього, - і ті, які говорять це, так позбудуться участі в порятунку! Ми ж отримали справжнє спасіння і отримаємо. Відповідно ж до другого значенням слова тління, ми сповідуємо, як зрадили нам богоносні Отці, - що тіло Господа нетлінне, або неістленно. Але ми стверджуємо також, що після воскресіння Спасителя з мертвих тіло Господа нетлінне і в першому значенні. І нашому тілу Господь дарував через Своє тіло воскресіння і потім - нетління, Сам ставши для нас із початків воскресіння, нетління і безпристрасності. Підбито бо тлінне оце облещіся в нетління (1 Кор. 15, 53) - говорить божественний апостол.




 глава XVI |  глава XVII |  глава XVIII |  глава XIX |  глава XX |  глава XXI |  глава XXII |  глава XXIII |  глава XXIV |  глава XXVI |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати