Головна

Що потрібно для благоуспішного молитви?

  1.  Бути кращими: що для цього потрібно?
  2.  Вашій дитині потрібно мінімум три формули перемоги
  3.  Все, що вам потрібно знати про циклах
  4.  Вставка слайдів. Для того щоб додати слайд до презентації, потрібно зробити наступне.
  5.  Г) при тлумаченні образу літери потрібно враховувати, де вона стоїть в слові.
  6.  Десять головних питань, які потрібно задати, коли шукаєш інвесторів і членів ради директорів
  7.  Для ігор потрібно відразу кілька талантів

Отже, тільки та молитва приносить плід, у якій беруть участь розум і серце. Розсіяна молитва не приносить належного плода духовного.

Для благоуспішного молитви потрібно, щоб вона була з'єднана з обдуманим, крайнім смиренням і благоговінням перед Богом по свідомості своєї нікчемності, своїх недоліків і немічний, своєї гріховності, а з іншого боку, по свідомості безмежного величності Божого, найвищої святості Божої, перед якою благоговеют херувими і серафими.

Св. Ісаак Сирин каже, що "хто не шанує себе грішником, того молитва не приймається Господом" (св. Ісаак Сирин. Подвижнические слова. Вид. 3, Серг. Сел., 1911. Слово 55, стр. 257). "Очі Господні тільки на смиренних серцем і вуха Його до молитви їх" (Пс. 33:16). Молитва смиренномудрого як би прямо з вуст у вуха (його ж. Слово 58, стор. 315-316). Сила молитви - це дух упокорений, серцем скорботним і смиренним. Бог з благоволінням дивиться тільки на смиренного, з зламаносердим і тремтить перед Його словом (Пс. 50:19; Пс. 66: 2). Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать (1 Петро. 5: 5; Притч. 3:34).

"Нечутливість серцем істини слів на молитві, - пише прот. І. Сергієв, - походить від серцевого невіри і нечувствія своєї гріховності, а це, в свою чергу, походить від таємного почуття гордості. У міру своїх почуттів на молитві людина дізнається: гордий він або смиренний; ніж дошкульніше, полум'яні молитва, тим він смиренне; ніж бездушності - тим пишатися. "

"Смирення руйнує все підступи ворожі" (прот. Іоанн Сергієв. Моє життя у Христі, СПБ. 1911 стр. 827, 249. Сравн. преп. Іоанн Ліствичник. Слово 23, §13; слово 28, §12). Смиренна від щирого серця молитва має величезну силу. "Як велика сила молитви навіть і грішної людини, - каже преп. Серафим Саровський, - коли вона від щирого серця (і зі смиренням) підноситься, судіть за наступним прикладом Письма. Коли на прохання матері, яка втратила єдиного сина, викраденого смертю, дружина блудниця , що попалася їй на шляху і навіть ще від щойно колишнього гріха не очистити, зачеплена відчайдушним проханням матері, заволала до Бога: "не менше заради грішниці окаянної, але сліз заради матері скорботної про свого сина, і твердо впевненою в милосерді і всемогутність Твого, Христе Боже, воскреси, Господи, сина її. "І воскресив його Господь" (Ж. "Християнин," 1910 січень, стор. 190).

Молитва повинна бути з'єднана з утриманням, постом, чистотою, спокоєм духу і іншими чеснотами. Утримання і пост, будучи основою і огорожею всякої чесноти, передуючи всім добрим справам, підготовляють дух наш до молитви. Тільки при утриманні та пості молитва буває щира, гаряча, дієва. "Рід цей (т. Е. Біси) виганяється тільки молитвою і постом" - сказав Господь (Мф. 17:21). Сам Господь Спаситель і після Нього апостоли, і всі святі угодники Божі завжди з'єднували молитву з постом. І ніщо так не гасить в нас духу віри і молитви, як непомірність, пересичення і розсіяна, розгульне життя. Молитися річ приємна молитвою вельми перешкоджає будь-чуттєва непереможена пристрасть.

Коли людина покірний хіттю і пристрастю, він не здатний молитися. Серце ж чисте бачить Бога і руки чисті легко підносяться до Нього. Тому, щоб молитися чистою молитвою, потрібно очистити серце від чуттєвої пристрасті і злопам'ятносте (лагідність подає відвагу в молитві; цнотливість і сльози окриляють молитву, "- каже преп. Іоанн Ліствичник (Слово 24, §5). Сравн. Слово 28, §3-5; 14, 25).

"Якщо хочеш, - каже митр. Філарет Московський, - щоб молитва твоя долетіла до Бога, то дай їй два крила: пост і милостиню. Молитва без любові не буває почута." "За дверима, - говорить св. Єфрем Сирин, - залишаються (не доходять до Бога, не бувають почуті) ті молитви, які, підносячись до Бога, не мають в собі любові, тому що одна любов відкриває двері молитві." За словами преп. авви Ісаї, "марні молитви людини, яка хоче помсти (цитати взяті з "Квітника духовного," ч. 1, стор. 92), Ворогуючого на ближнього, жорстокого і немилосердного з ближніми. "

Особливо важливі для молитви головні християнські чесноти - віра, надія і любов. Віра, надія і любов суть коріння молитви. Якщо коріння ці в силі, то молитва сама собою збуджується всередині і розкривається назовні: бо як свіже коріння, що живляться теплом і вологою, самі природно дають паросток, так і душа, зволожувана і зігрівати цими чеснотами, необхідно молиться.

Молитва домашня і церковна бажана тільки тоді Богу, коли ми після неї стаємо краще, підносимося в благочесті, отримуємо масть лікувальна на своїх пристрастей (Іоан Златоуст). "Якщо покору і любов, простота і доброта, - каже преп. Макарій Єгипетський, - не будуть у нас тісно поєднані з молитвою, то сама молитва, краще ж сказати, ця личина молитви, вельми мало може принести нам користі. І це затверджується не про одну молитву, а й про усякому подвиг і праці, що здійснюється заради чесноти. Якщо не побачимо в собі плодів любові, миру, радості, лагідності, додам ще, смиренності, простоти, щирості, віри, скільки повинно, великодушності, дружелюбності: то працювали ми без користі ... Бо не отримали плодів любові "(преп. Макарій Єгипетський. Бесіди, послання і слова. Вид. 4, Слово 3, гл. 4, стор. 374-375. Сравн. Послання його ж. Стор. 340).

Молитва повинна бути щира зі свідомістю потреби в тому, про що просимо, невтомно-невідступно, смиренно-терпляча, подібно як євангельська вдова благала суддю захистити її від суперника (Лк. 18: 1-3; пор. Колос. 4: 2).

Смиренне перенесення, невтомність і невідступність в молінні схиляють на милість Господа. І якщо неправедний суддя, по євангельській притчі, схилився на прохання вдови через її докучання, то що не схилиться на наші моління Бог, Який є суща благодать, якщо невідступно благати Його? Адже Він, всеблагий Господь і чужий премененія Вседержитель, Сам обітував: "Все, що ви в молитві попросите з вірою, то одержите" (Мф. 21:22). "Просіть і дасться вам, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам" (Мф. 7: 7-11).

Треба, щоб серце в молитві не було холодно, лукаво, маловіри і двоєдушне. Інакше що користі від нашої молитви?

У молитві головне, про що потрібно перш за все подбати, це жива, тепла, ясновидиця віра в Господа, віра, що Бог все подасть просимо. І коли ми бажаємо випросити собі будь-якого блага у Бога, то перш за самою молитви повинні підготувати себе до безсумнівною, міцній вірі, і прийняти завчасно заходи проти сумніву і зневіри. Худо, якщо серце під час молитви знеможе в вірі і не встоїть в ній, сумніваючись, що Господь подасть просимо. "Так просить із вірою кожна людина, - каже ап. Яків, - без жодного сумніву. Нехай не думає хто має сумнів, що дістане що від Господа" (Мак. 1: 6-8). Серце, що сумнівається в тому, що Бог може дарувати просимое, карається за сумнів. "Пам'ятай, - пише прот. І. Сергієв, - що Бог під час твого прохання чекає позитивної відповіді на питання внутрішньо Їм тобі пропонований:" Чи віруєш, що можу це сотворити? "Так, ти повинен з глибини серця відповісти:" вірую, Господи! "(Пор. Мт. 9:28). І тоді буде тобі по вірі твоїй" (прот. І. Сергієв. Моє життя у Христі. Стор. 8; 15-16; 24, 25, 265).

"Коли просиш про Господа, зараз же споглядав подає тобі свої дари задушевну і прещедрий Його правицю, яка від надлишку Божого всім все подала і подає, і сумніватися в тому, отримаєш чи ні просять, вважай божевіллям, подібно до того, про який пророк сказав , що він серцем своїм рече: "несть Бог" (Пс. 13: 1).

Молячись Богові, потрібно стежити таку тверду, непохитну злодієві, щоб сумнів в чому-небудь було справою важким, навіть неможливим, а для цього мати в серці як би написаними слова "вся можлива суть у Бога" (Мк. 10:27). Потрібно ще мати живу впевненість, що Господь все виконує, - що істота Його є любов і доброта, що Його справа і як би істотою творити, давати, милувати, ущедрять, виконувати наші прохання. "І вся, елика аще просите в молитві, віруйте яко Прийміть, і буде вам" (Мф. 21:22; пор. Мк. 11:24). Ще треба міцно слухати свого серця, щоб воно не брехав, щоб кожне слово виходило з глибини його, як сказано: "З глибини взиваю до Тебе, Господи" (Пс. 129: 1)!

Т. е., Треба вкрай піклуватися про істину молитви, про тієї щирості, яка робить своїми все слова молитви, складені іншим, шанує істинним кожне слово молитви.

Коли під час молитви засумніваєшся в можливості виконання будь-якого твого прохання, то згадай, що з боку Бога "вся можлива суть" дарувати тобі, крім прямого зла, яке властиво тільки дияволу, - що саме слово або саме твоє прохання про що-небудь є вже вірне поруку з твого боку, що виконання його можливо: бо якщо я можу подумати тільки про що-небудь, чи можливо воно для мене або неможливо, то це "щось" - неодмінно можливо для Господа, для якого одна думка є вже справа, якщо вподобав здійснити її.

Молячись, потрібно так вірити в силу слів молитви, щоб не відокремлювати самих слів від самої справи, що виражається ними, потрібно вірити, що за словом, як тінь за тілом, слід раз, так як у Господа слово і діло нероздільні, бо "Той рече і биша, Тієї повів, і создашася "(Пс. 148: 5). І ти також віруй, що ти сказав на молитві, про що попросив, то і буде. Ти славословив, і Бог прийняв славослів'я, подякував Господу - і Бог прийняв твоє подяку як приємний запах духовного. То й біда, що ми маловіри і відокремлюємо слова від справи і буваємо на молитві, як в житті - "тілесний, духа імущі" (Юд. 1:19), тому-то і безплідні наші молитви "(прот. Іоанн Сергієв. Моє життя у Христі, стор. 159, 659, 189).

Таким чином, треба твердо вірити в здійсненність всякого слова, вимовленого перед все бачить, все чує Господом під час молитви, - твердо вірити, що жодне слово даром не пропаде в молитві, якщо від серця йдеться: кожне слово Господь чує і кожне слово і кожна думка можуть, і без сумніву можуть бути у Нього буттям і справою. "Не погасне у Бога всяк дієслово" (Лк. 1:37). Значить, і наше слова не погасне. Потрібно пам'ятати, що Господь на молитві приймає і відповідає на кожне бажання серця, виражене в словах або не вираження (його ж. Цитую. соч., стор. 129, 262-263, 292-293).

Але при всьому цьому треба, щоб прохання наші були гідні Бога і Його слави і не суперечили їхньому волі Божої (преп. Ісаак Сирин, подвижницьку слова. Вид. 3. Серг. Сел., 1911. Слово 5, стор. 26-27. Сравн. св. Іоанн Златоуст. Збірник про молитву й розсудливості, изд. 2. М., 1889, стор. 99-106, §§79-96. Про що і як молитися. Див. Також преп. Симеон Новий Богослов. Слова, вип. 10, изд. 2. М., 1892, слово 15, §2). Тому, як не багато дано обітниць християнської молитви, але кожну молитву треба закінчувати в почутті смиренної відданості волі Божій: не моя, а Твоя свята воля нехай буде у всьому і "ними ж села (знаєш) долями спаси мене." Звідси - умиротворення духу і відрада серця, навіть при самому безвідрадному положенні. Відсутність же такої смиренної покірності волі Божій позбавляє молитву сили. Треба завжди тримати в умі і в серці, щоб повністю підпорядковувати і об'єднувати свою волю з волею Божою, аж ніяк не бажаючи волю Божу схиляти на свою, так як наша воля, будучи срастворена з самолюбством, дуже часто грішить і не знає того, чого слід бажати . Воля Господня завжди благая, премудра, Всеправедного і доброчинна.

І якщо буває, що Бог так важко виконує нашого прохання, то це не означає, що Він не чує, але робить це по Своїй премудрості і благості для нашої користі. А саме, Бог довго або зовсім не виконує нашої молитви тоді, коли просимо недоброго або некорисно для себе або коли просимо без віри, з сумнівом, або ж самі буваємо гідні просимого, тому що Бог грішників не слухає (Ін. 9:31). Чи не отримуємо просимого іноді і тому, що Бог хоче, щоб ми часто просили, більше перебували в молитві, і іноді посилає по молитві інше краще благо.

Св. Ісаак Сирин каже: "Якщо просиш чого у Бога, і Він зволікає почути тебе незабаром, не журись, бо ти не мудріше Бога. Буває ж це з тобою або тому, що не гідний ти отримати просимое, або тому, що шляхи твого серця не відповідно, але огидні твоїм прошениям, або тому, що не прийшов ти ще в міру, щоб прийняти обдарування, якого просиш. бо не повинно нам передчасно стосуватися великих заходів, щоб хист Боже, від швидкості прийняття його, бува марним , бо легко отримане скоро і втрачається, все ж придбання з сердечною хворобою і зберігається з обережністю "(преп. Ісаак Сирин. Цитую. соч. Слово 5, стор. 28).

Преп. Ніл Синайський пише: не сумуй, не отримуючи негайно від Бога того, про що просиш. Він хоче доставити тобі більше благодіяння тим самим, що змушує тебе з терпінням довше стояти Йому в молитві. Бо що може бути вище, що не простягати бесіду до Бога і духом з'єднуватися (спілкуватися) з Ним у молитві. Тому не молися, щоб все було по твоїм бажанням, бо вони не в усьому бувають згодні з волею Божою. Але краще у всякій справі проси: "нехай буде на мені воля Твоя" (Мф. 6:10; преп. Ніл Синайський. Слово про молитву, §§34, 31 - Добротолюбіє в рос. пров., т. II, стор. 210, 211. Сравн. преп. Іоанн Ліствичник, слово 28, §29; преп. Макарій Вел. Настанови. - См. Добротолюбіє в рос. пров., т. 1, §§121, 122, стор. 199). У молитві нашій, щоб її здійснювати належним чином, слід здійснювати чотири дії, про які пише св. Василь Великий: спочатку восславословь Бога, потім подякуй Йому за благодіяння, тобі явлені, далі сповідуй Йому свої гріхи і злочини Його заповідей і, нарешті, проси у Нього потрібного тобі, найбільше ж потрібного в справі твого порятунку "("Невидима брань," ч. 1, гл. 46, Про молитву, стор. 188; сравн. стр. 188-193. Сравн. преп. Іоанн Ліствичник - Зб. "Про молитву й розсудливості," вид. 2, стор. 154, §7).

Благоуспішного нашої молитви дієву допомогу надають клопотання за нас перед Богом св. угодників, ангелів і особливо Пресв. Богородиці.

Господь по Своїй цілковитою премудрості благоволив сприяти і нашому освячення і спасіння через святих, які є знаряддя і храми Його благодаті і Його Божественного Духа.

Сам Бог прямо виявив волю Свою деяким людям, які не мали до Нього близькості, людям переважно грішним, щоб вони просили про себе помолитися людей Божих (Авраам Авімелехом; Іов про своїх друзів, пророки Мойсей, Самуїл, Ілля та ін. Народу свого) і Сам Господь по Своєму людському єству молився Отцю Небесному про Петра і всіх учнів. Святі заслуговують бути заступниками за нас Богу за своїх чеснот як угодники Божі. Вони - швидкі помічники і молитовники за душі наші, моляться про нас і чують нас - в Дусі Святому, сповнені любові до нас, своїм побратимам на землі. І якщо ми святих будемо закликати з вірою і любов'ю, то вони негайно почують нас: що з'єднує початок з нашого боку є віра, а з їх, разом з нашою, сторони - любов, бо і вони в Бога і ми в Бога, Який є любов (1 Ін. 4:16) "(прот. І. Сергієв. Моє життя у Христі, стор. 135, 516, 754). Тому безсумнівно треба молитися св. Божим людям, просячи їх клопотання за себе перед Богом (як святі бачать наші потреби і чують наші молитви, - Див. "Моє життя у Христі" прот. І. Сергієва, стор. 6, 65-66, 190, 289, 650).

Також необхідно якомога частіше пам'ятати і закликати на допомогу Ангела Хоронителя, який завжди знаходиться при нас, бачить не тільки наші справи, а й думки, бажання, наміри і особливо піклується про наше спасіння.

Особливо ж завжди близька до нас Пресвята Богородиця як Матір Божа, як Матір по благодаті всіх істинних християн. Владичице Богородице по єднання з Богом і по Своїй близькості до Сина Свого і Спасителеві нашому має велике відвагу до Бога, і швидка буває Заступниця і Заступницю для всіх тих, хто просить з вірою і любов'ю Її заступництва. Вона усемилостива Матір всемилостивого Бога-Слова точно є "безодня милості і щедрот," як то кажуть про Неї в каноні Одигітрії (п. 5, 1). Все св. подвижники благочестя в усі часи особливо шанували, закликали на допомогу і молилися Пресвятій Діві Богородиці як особливої ??покровительки моральної чистоти і християнського подвигу.

Внутрішнім свідченням (повідомленням), що Господь, Пречиста Його Матір і св. угодники чують нашу молитву і прихильні до неї, є благодатний внутрішній світ, умиротворення помислів, якась легкість, спокій і розчулення на серце, з'єднані з почуттям смирення і з тихою, мовчазною радістю, чужої мрійливості, зарозумілості, розпалених поривів і рухів ("Повідомлення про те, що наше благання почута Богом, отримуємо ми під час молитви, - каже преп. Іоанн Ліствичник, -" Повідомлення є усунення сумніву " (Слово 28, §43). "Одні відходять від молитви як виходять із розпалення печі, відчуваючи полегшення від деякої скверни і речовини, а інші, - як освічені світлом і зодягнені в виняткову одяг смирення і радості. Ті ж, які виходять від молитви без якого-небудь з цих двох дій , молилися тілесно, щоб не сказати по-юдейському, а не духовно " (Слово 28, §51). Плодом істинної молитви є любов до близьких, порушує клопотання про його всіх перед Богом (гідних і недостойних, добрих і злих) як про себе.

З такої любові до ближніх воссіявает чиста любов до Бога (єп. Ігнатій Брянчанінов. Соч., Т. II, стор. 166, 168; т. 1, стор. 140, 141. Прот. І. Сергієв. Моє життя у Христі, стор. 173, 91. Проф. М. Олесницький. Моральне Богослов'я. §47. Еп. Петро. Вказівка ??шляху до спасіння, §64).

"Старанна, слізна молитва, - пише прот. Іоанн Сергієв, - не тільки гріхи очищає, але і тілесні немочі і хвороби зцілює і все єство людини оновлює і, так би мовити, перероджує (говорю з досвіду, - додає о. Іоанн). Про , який неоцінений дар - молитва! Слава Тобі, Отче щедрот і Боже всякої утіхи! Слава Тобі, Сину Божий, Єдинородний, виклопотати нам бесконочних прощення гріхів наших! Слава Тобі, Душе Всесвятий, "ходатайствуяй про нас невимовними невимовними" (Рим. 8: 26), що дає полум'яну з зітханнями і сльозами молитву, зігріваючу хладную душу, дає розчулення і скорботу про гріхи, очищає, освячує, заспокійливий, зміцнює і оновлює нас! Слава Тобі, Тройце Свята, безначальний, Живоначальна, благословляє від всіх створінь розумних! " (прот. І. Сергієв. Моє життя у Христі, стор. 224).




 Б) Про зміну волі після звернення |  В) Про виховання волі в християнському дусі |  Освіта серця |  А) Про стан відчувають сил душі або серця |  Б) Освіта серця |  Вправи тілесних сил. Тримання тіла по духу нового життя |  А) Праця |  Б) Утримання |  Необхідність, важливість і значення молитви |  Вчення Святого Письма і подвижників Церкви про молитву |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати