загрузка...
загрузка...
На головну

Харе Крішна.

Відповідь: В Ведичне суспільстві розлучення будь-якими способами уникали. Якщо чоловік і дружина є відданими, то вони не повинні розлучатися. Бувають випадки коли чоловік вирішує себе присвятити свідомості Крішни, а дружина до цього абсолютно не схильна. Вона схильна до того, щоб їсти м'ясо або вживати інтоксикації, буває звичайно і навпаки. В такому випадку може бути і виправдано розірвання шлюбу.

Питання: В передмові до Бхагавад-гіті Шріла Прабхупада говорив, що в променистому сяйві духовної обителі плаває незліченна безліч планет. Вища планета Крішна-лока випускає промені брахмаджьоті і не матеріальні планети ананда-Майї і чин-Майї плавають в цьому сяйві. Що таке чин-майа і ананда-майа?

Відповідь: Крішна є сат-чит-ананда віграха. Це означає, що Він вічний, сповнений знання і блаженства. Ананда-майа - це вічна і повна блаженства енергія Господа. Чин або чит - це потенція знання Господа. Ці планети Ананда-Майї і чин-Майї не матеріальні планети. Ананда-майа - це Голока Вриндавана де відбуваються дивовижні ігри Крішни. Чин-майа належить до планет Вайкунтхі. Тому існує Крішна-лока де Крішна проявляє Свої дивовижні і надзвичайні гри і також існують Вайкунтхі Де господь Вішну оточений Своїми відданими у яких також чотирирукої форма.

BG тисячу дев'ятсот вісімдесят вісім

Питання: (Без звуку).

Відповідь: В серці існують духовні якості бо ми всі духовні душі і душі притаманні всі хороші якості. Коли ми спілкуємося з відданими Крішни всі ці якості в нас починають проявлятися.

Питання: Чи існує різниця між такими термінами як душа і духовна душа?

Відповідь: Немає ніякої різниці! Іноді ми говоримо просто душа, а іноді ми говоримо духовна душа. Іноді ми робимо різницю між душею і Верховної душею. Духовна ж душа - це значить джіватма, тобто маленьке жива істота. Але коли ми говоримо «Верховна душа», то ми маємо на увазі Параматму.

Питання: Деякі християни запитують який півдні відповідає «Старий Заповіт»?

Відповідь: Ви можете запитати до якого періоду вони відносять «Старий Заповіт». Шріла Прабхупада часто говорив, що це не наша справа встановлювати свідомість Кришни на основі Біблії. Ми згодні з тим, що основний принцип Біблії - це вчити любові до Бога. Таким чином наші інтереси з християнами збігаються. Навіть в Пуранах дуже багато історій, але вони не обов'язково йдуть в хронологічній послідовності. Це зовсім не обов'язково щоб ці історії викладалися в хронологічній послідовності. Тому що основне значення цих всіх історій - це висвітлити духовні питання. І навіть в Біблійних переказах не так важливо в якому порядку вони йдуть і до якого періоду часу вони відносяться. Важлива сама суть послання яке там дається. Ми можемо прийняти їх як просто дуже давні історії, але ми не займаємося дослідженнями на тему «До якого періоду належать Біблійні оповіді?».

Питання: Гуру Махарадж! Є такі питання в Пуранах які викликають певне здивування. Наприклад там описується як в одному місці знаходиться відразу мільйони слонів або корів, лили ще щось з цієї області. Хотілося б дізнатися як таке могло бути? Потім ще кажуть, що в сатй-південь жили сто тисяч років і були ростом близько п'яти метрів, але тоді вибачте чому жодного разу не знайшли такого скелета? Куди вони зникли?

Відповідь: Творіння Господа не обмежена, а ми схожі на дуже маленьких і обмежених живих істот які намагаються осягнути щось шляхом простих розумових спекуляцій. Просто подивившись вночі в небо ви побачите там мільйони зірок і планет, але ви не зможете зрозуміти, що відбувається на цих різних планетах і зірках. Це що стосується нашого всесвіту, але крім нашої існує ще незліченна кількість всесвітів. Сила Верховного Господа незбагненна і все наприклад ці величезні дерева колись були маленькими насінням. Тепер ці дерева стали великими і вони плодоносять. Ми не можемо в наших лабораторіях створити такі рослини і ми не можемо створити людський мозок, але саме цей мозок створює так багато речей. Людині не варто навіть і намагатися пізнати Верховного Господа за допомогою своїх власних спекуляцій. Також як наприклад мураха нездатний зрозуміти пересуваючись своїми маленькими кроками як наприклад так швидко можуть пересуватися люди. У Пуранах є достатньо інформації про духовний світ, а також про всі явища цього світу. Ми повинні зрозуміти, що ми насправді не в змозі судити Пурани. Пурани - це еманація Верховної Особи Бога і вони виходять з Нього. Для того щоб нам очиститися ми повинні слідувати повчанням Пуран. Поступово наше розуміння Господа і Його безмежного творіння безсумнівно розвинеться.

Питання: Найбільший подарунок який нам подарував Господь в цьому світі - Своє Святе Ім'я. Однак ми не можемо бути прив'язані до Святого Імені так як ми сповнені образ і тому не здатні випробувати до Нього потягу. Скажіть будь ласка, що нам необхідно робити для того щоб все таки досягти хоча б маленької прихильності до Імені?

Відповідь: Є десять образ яких ми повинні уникати повторюючи Святе Ім'я. Відданий повинен вивчити образи і всіма силами прагнути до того щоб уникнути їх. Перше образу це паплюжити відданих які зайняті поширенням слави Святого Імені. Людина повинна бачити хороші якості відданих, а не постійно вишукувати в них недоліки. Друге образу це вважати, що імена таких напівбогів як Господь Шива і Господь Брахма рівні за своїм значенням імені Господа Вішну. У даній ситуації це образа можливо відбувається і не так часто, але наприклад в Індії часто говорять «Якому Божеству ви б не поклонялися - все одно». Існує величезна різниця між Крішною і Брахмой і порівнювати їх - є найбільша образа. Третім образою є непокора вказівкам духовного вчителя. Духовний вчитель - це представник Верховного Господа і він веде нас до Крішни. Якщо ми слідуємо вказівкам духовного вчителя, то ми здійснюємо духовний прогрес. Якщо ж ми не слідуємо цим вказівкам, то ми не зможемо зробити ніякого прогресу. Четвертим образою вважається наругу Ведичної літератури чи літератури прямо пов'язаної з Ведами. Ведична література виходить безпосередньо від Верховного Господа і якщо ми критикуємо її, то ми не зможемо здійснювати ніякого прогресу. П'ятим образою вважається думка, що оспівування Харе Крішна маха-мантри є плодом уяви. Є багато різних історій пов'язаних зі Святим Іменем, але якщо ми вважаємо це плодом уяви то це також є образою. Шостим образою є спекуляція на Святому Імені. Сьомим образою є вчинення гріховної діяльності намагаючись прикриватися Святим Іменем. Восьме образу це коли людина думає, що оспівування Святого Імені відноситься до розділу карма-канди. Карма-Канда - це будь-які дії здійснюються заради матеріальної вигоди. Повторення Харе Крішна мантри не є діяльністю якимось чином пов'язаної з отриманням матеріальної вигоди. Дев'яте образу - це проповідь Святого Імені невіруючим. Ми сьогодні вже говорили про те, що багато людей дуже вороже налаштовані по відношенню до Господа і немає ніякої потреби проповідувати їм свідомість Кришни. Десяте образу це не мати віри в Святе Ім'я і зберігати матеріальні прихильності навіть після неодноразових повчань з цього приводу. Звичайно це десята образу важко не робити, але єдиним шляхом для його подолання є постійне оспівування Святого Імені. Також образою вважається і неуважність під час повторення Святих Імен Господа. Унаслідок неуважного повторення виникають і інші образи. Якщо ж ми зуміємо розвинути хорошу концентрацію під час повторення Святих Імен Господа то і всі інші образи можуть бути усунені. Говориться що перед повторенням Харе Крішна маха мантри людина повинна повторювати Шрі-Шрі-Панча-таттва мантру, тому що немає образ під час повторення Шрі-Шрі-Панча-таттва мантри. Таким чином людина може попросити допомоги у Господа Шрі Чайтанйі Махапрабху. Людина повинна бути добре обізнаний про всі ці образи і всюди уникати і тоді він досягне успіху в своєму духовному житті.

Питання: (Без звуку).

Відповідь: Крішна говорить в Бхагавад-гіті "Той, хто мудрий, не сумує ні про живих ні про мертвих». У другому розділі Крішна говорить «Для душі не існує ні народження, ні смерті. Вона ніколи не виникала, не виникає і не виникне. Вона є вічною, завжди існуючої і початкової. Душа не гине коли знищується тіло ». Таким чином в честь дня відходу вайшнавов ми проводимо фестивалі, свята. З одного боку звичайно це погано, що ми втрачаємо спілкування з цим вайшнава. Але в цьому є також і позитивна сторона. Цей Вайшнав може піти в духовний світ або у нього може бути ще якийсь важливе служіння Крішни в іншій частині всесвіту. Ми не повинні судити про те яке Крішна приготував служіння, але звичайно у Крішни є якийсь план. У нас повинна бути віра в те, що у Крішни є вища розуміння і вища бачення. Також як свого часу був відданий якого звали Джаянанда і він зробив першу колісницю Ратха має ядра в західному світі. Він був дуже популярний серед відданих і у нього були дуже хороші якості. У нього була лейкемія, тобто рак крові. І він помер дуже молодим. Прабхупада сказав, що в день його відходу ми повинні проводити свята і роздавати Прасад. Таким чином ми повинні пам'ятати і шанувати його. Таким же чином ми повинні пам'ятати і догляд Сачи Сути Прабху. Це звичайно є сумним фактом, що він так рано пішов, але це також і приємно тому що його відхід допоміг поширенню свідомості Крішни в усьому світі. У шостий пісні Бхагават є історія про те як Врітрасура погрожував напівбогам. Напівбоги запитали Верховного Господа як вони можуть перемогти цього великого демона? Господь відповів їм, що вони повинні наблизитися до великого мудреця Адіті. Ви повинні взяти його тіло і подрібнити його, і з цього ви повинні виготовити зброю подібне блискавки і цією зброєю ви будете здатні вбити цього демона. Коли вони підійшли до цього мудреця то він сказав, що якщо це необхідно то його тіло в їх розпорядженні. Таким чином він пожертвував все, що мав і напівбоги використовували його тіло для вбивства цього демона. Відданий повинен піклуватися лише про задоволення Господа і про служіння Господу в будь-якій ситуації. Людину не повинен турбувати той факт, що йому доведеться розлучитися з цим тілом так як все доведеться розлучитися з цим тілом раніше або пізніше. Ніхто не зможе уникнути цього. Таким чином ми повинні молитися за духовне просування Сачи Сути Прабху і бути вдячними за те жертвопринесення яке він скоїв і ми повинні мати віру в те, що Крішна знає, що Він робить.

Питання: Коли ми докладаємо багато зусиль для більшого поширення книг і свідомості Крішни, то деякі віддані нам кажуть, що це пристрасть. Як зробити так щоб поширення було ефективним і в той же час в ньому не було зайвої пристрасті?

Відповідь: Ми повинні старанно працювати в свідомості Крішни в усьому виконуючи вказівки духовного вчителя і нічого поганого від цього не буде. Ми також повинні застосовувати при цьому здоровий глузд. Це дуже загальне питання і необхідно вникати в кожну ситуацію, з кожним відданим. Іноді хтось дійсно працює в гуні пристрасті і хоча йому і здається, що все нормально. Але тим не менш дій він правильно, то все було б набагато ефективніше. Ми повинні бачити конкретну ситуацію з кожною людиною. Але головним все таки є, що ми повинні важко і старанно працювати в свідомості Крішни. У той же час ми повинні бути впевнені, що ми також не забуваємо і про нашу духовній практиці. Іноді ми бачимо, що відданий каже, що поширення книг це найголовніше заняття. Іноді такі віддані не повторювали мантру і не вивчали Шастр, але вони думали, що найголовнішим є тільки поширення книг, але пізніше вони не змогли довго підтримати своє духовне життя в належному стані. . відданий повинен завжди підтримувати свій духовний рівень і прагнути до його збільшення. Такий відданий може старанно працювати займаючись розповсюдженням книг і також такий відданий повинен співпрацювати з іншими вайшнавами. Люди повинні бачити що віддані Крішни завжди тверді, розумні і працелюбні.

 




 CCM 8gl |  CCM 8gl |  SB Rostov |  CCM 19.151 Samara |  CCML 8 LC and RR Mayapur |  CCM 7.121 Mayapur |  SB 3.25.28 Mayapur |  CCM 7.135 Mayapur |  SB 4.3.19 Suharevo 080796 |  Харе Крішна (дивіться на звороті). |

загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати