На головну

Сімейство гіббонових (Hylobatidae)

  1.  Знайомство з сімейством Греко
  2.  Об'єкт Worksheet і сімейство Worksheets
  3.  С12 Сімейство мікроконтролерів MSP430.
  4.  Сімейство Microsoft Windows 1 сторінка
  5.  Сімейство Microsoft Windows 10 сторінка
  6.  Сімейство Microsoft Windows 11 сторінка
  7.  Сімейство Microsoft Windows 12 сторінка

рід справжніх гібонів (Hylobates) включає 6 локальних видів з 15 підвидами, розповсюдженими в Південно-Східній Азії. Це мавпи малих і середніх розмірів масою тіла 4-8 кг; довжина голови і тулуба 42-64 см. Череп округлий, без гребенів, ікла довгі, саблеобразно. За розмірами тіла і розвитку іклів статеві відмінності незначні. Хвіст відсутня. Особа, долоні, підошви і невеликі сідничні мозолі оголені. Передні кінцівки значно довші задніх, ставлення їх довжини до довжини хребта одно майже 180. Кисті такої ж довжини як і стопи, або довше їх. Пальці кистей значно довше пальців стоп. Великий палець кисті тонкий, довгий і здатний відсуватися в сторону, хоча при пересуванні по галузях він ролі не грає. Пальці стопи короткі, але великий палець великий і здатний до схоплювання при лазінні. На великих пальцях кистей і стоп нігті плоскі і широкі, на інших - вузькі склепінні. На кистях і стопах найдовший палець третій.

Шерсть довга, густа, за кольором варіює від чорної або темно-коричневої до блідої жовтувато-коричневої або сріблясто-сірого. Забарвлення шерсті дуже різноманітна навіть в межах одного стада і у різних статей змінюється з віком. Тому за забарвленням буває важко розрізнити види.

Гібон білорукий (H. lar) мешкає в Індокитаї, Таїланді, на Суматрі, на півострові Малакка. Його білі кисті і стопи сильно контрастують з дуже темними іншими частинами кінцівок. У чернорукого, або швидкого гібон (H. agilis), з острова Суматра кінцівки і все тіло чорні, на лобі біла смуга. У сріблястого гібон, або "вау-вау" (H. moloch), з островів Ява і Калімантан сильно варіює колір шерсті - від чорного до сріблясто-сірого, на лобі бліда надбрівна смуга, на маківці і грудей темні тони. Гібон Хулока (H. hoolock) з Ассама і Бірми - найбільший із звичайних гібонів. Самці і самки його при народженні сірого кольору, а потім їх шерсть поступово змінюється до чорної; після досягнення статевої зрілості самка стає коричневою, а самець залишається чорним з білим надбрів'ям. Чорний, або одноколірний гібон (H. concolornomascus), що мешкає у В'єтнамі, Лаосі і на острові Хайнань, на відміну від інших 5 видів, має на верхівці чубчик з стирчать вгору волосся, який у самців в середині верхівки, а у самок - з боків верхівки. Гібон Клосса (H. klossii) з острова Ментавай покритий чорною і менш густий, ніж у інших видів, вовною; навколо чорного особи - оточення з білого волосся; між II і III, III і IV пальцями стоп - невеликі шкірні перетинки.

Гібони живуть в тропічних дощових і гірських лісах (до 2000 м над рівнем моря). Hylobates означає "ходящая по гілках" мавпа. Дійсно, гібони пересуваються по деревах з великою спритністю і здатні перелітати з гілки на гілку, з одного дерева на інше, навіть на відстані 10-15 м. При цьому вони перехоплюються то однієї, то іншої зі своїх довгих рук; ноги ж перебувають у витягнутому положенні або колінами притиснуті до живота. Такий спосіб пересування (брахиация) характерний для всіх антропоїдів, але більшою мірою проявляється у гібонів. Крім способу брахиации, гібони можуть дертися або ходити по гілках за участю рук або без підтримки ними. По землі вони ходять в випрямленій положенні, спираючись на всю підошву, балансуючи руками.

Життя гібонів в природних умовах добре вивчена біологом і антропологом К. Р. Карпентером (1940) в Таїланді. Їм проведені спостереження за 21 сім'єю Белоруков гібонів, як правило, з 2-6 і більше особин (дорослий самець, самка і дитинчата різних поколінь). Іноді в групі знаходяться 1 або 2 старі особини. Такі сім'ї займають суворо окреслені території з певними деревами. Кожна група вільно розгулює по своїй території, зрідка втручаючись на ділянки, розташовані між володіннями двох сусідніх родин. Територіальні конфлікти зазвичай не приводять до бійок, а обмежуються загрозливими вигуками і гримасами. Основну роль відіграє самець-ватажок, він виганяє чужинця зі своєї території.

Гібони не влаштовують на ніч гнізд і сплять в густому листі в середній частині дерев. При цьому вони згинають коліна до підборіддя і охоплюють їх руками, а обличчя опускають між колінами і грудьми. Зрідка лежать горілиць на широких гілках. На світанку, коли перші промені сонця опромінюють верхівки дерев, гібони відразу ж забираються туди і сідають на гілки, підперши підборіддя колінами, а довгими руками вхопившись за гілки. У такій позі вони починають свої ранкові "концерти", які тривають близько 2 годин. У такому "співі" бере участь вся сім'я. Це справжня мелодія, яка починається з ноти "мі", переходить в повну октаву і потім до трелям. До співу однієї сім'ї приєднуються сусідні групи, оголошуючи околиці. Вечірні концерти бувають рідше.

Після співу сімейство спускається вниз і починає обхід своєї території. Вони ловлять коників і мурах, "літають" по деревах за зрілими плодами, листям і молодими пагонами. Вони їдять стручки тамаринда, банани, горіхи, покриті колючками плоди рамбутана і т.п. Пальцями ізубамі гібони зчищають шкірку з плодів і вибирають кращі частини. Іноді вони поїдають пташині яйця і пташенят. Якщо в групі живе стара особина, нездатна сама собі добувати їжу, інші члени сімейства піклуються про неї і приносять їжу. П'ють гібони з джерел (опускають кисті в воду і злизують її з вовни).

Після насичення гібони повертаються до свого дереву і проводять час у відпочинку і іграх. Карпентер К. Р. характеризує їх як ласкавих і дбайливих тварин. У них не буває сварок через їжу, вони доглядають і ретельно обшукують один одного, дуже охайні. Самці не виявляють агресивності.

Вагітність у гібонів триває 210 днів. Народжується 1 дитинча з 2-3-х річним інтервалом. Дитинча народжується майже з голим тілом, і мати зігріває його, носячи на своєму животі. Від матері він залежить до двох років, статевої зрілості досягає до 7-10 років. Молоді статевозрілі самець і самка, зустрівшись, 2-3 тижні проводять час в іграх і залицянні один за одним. Потім, коли прихильність їх зростає, залишають свої рідні сім'ї, відшукують в лісі ніким не зайняті дерева, і тут починає жити нова сім'я.

рід сростнопалих гібонів, Або сиамангов (Symphalangus), поширений в тропічних дощових і гірських лісах Суматри і півострова Малакка. До нього відноситься один вид - сростнопалий Сіаманг (S. syndactylus). Сиаманги крупніше звичайних гібонів, їх маса досягає 9-13 кг, довжина голови і тулуба 47-60 см. Шерсть довга, кудлата і вся чорна, лише навколо рота і підборіддя вона бліда. У гірських форм шерсть гущі. Волосся на руках, як і у всіх антропоїдів, сходяться до ліктя. На стопах II і III пальці зрощені шкірною перетинкою до нігтьових фаланг, звідки і назва роду. У самців і самок під підборіддям розташований великий непарний горловий мішок, службовець для посилення голосу. Цей повітряний мішок вовною накриття, шкіра на ньому червонувато-коричнева. Під час криків і співу сиаманга мішок поперемінно то наповнюється повітрям, то спадає. У період мовчання тваринного мішок може стати непомітним в кудлатою чорною вовни.




 жіночі конституції |  Дитячі конституції |  Конституції і фізіологічні особливості |  Конституції і психологічні особливості |  Антропогенез |  Тема 5. Сучасні примати |  Сімейство руконожковие (Daubentoniidae) |  Сімейство долгопяти (Tarsiidae) |  ПІДЗАГІН людиноподібні вищі примати (Anthropoidea) |  Сімейство цебіди (Cebidae) |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати