Головна

Сімейство мавпоподібних (Cercopithecidae)

  1.  Знайомство з сімейством Греко
  2.  Об'єкт Worksheet і сімейство Worksheets
  3.  С12 Сімейство мікроконтролерів MSP430.
  4.  Сімейство Microsoft Windows 1 сторінка
  5.  Сімейство Microsoft Windows 10 сторінка
  6.  Сімейство Microsoft Windows 11 сторінка
  7.  Сімейство Microsoft Windows 12 сторінка

В підродина мартишкових мавп входить 8 пологів.

рід звичайних макак (Macaca) включає тварин середніх і великих розмірів з масою тіла 3,5-18 кг, самки значно менше. Для всіх представників цього роду характерно щільне статура; кінцівки майже рівної довжини; кисть хапальний, великий палець кисті, хоча і короткий, повністю протіпоставлен іншим. Між пальцями кистей і стоп є невеликі шкірні перетинки. Шерсть щільна, за забарвленням варіює у різних видів. Морда помірно подовжена і округлена. Особа оголене. Над носом і очницями є товстий кістковий валик, більш виражений у самців. Ніздрі розташовані не на кінці морди, а у вигляді вузьких носових щілин звернені вперед і вгору. Вуха голі, із загостреною верхівкою. Під щитовидною залозою розташований непарний горловий мішок, який грає роль резонатора. Защічні мішки добре помітні, коли набиті їжею. Довжина хвоста у різних видів варіює.

До цього роду належить 12 видів (46 підвидів), які широко представлені на півночі Африки і в Азії від Пакистану до Японії і Тайваню, від Тибету до Цейлону, а також на островах Малайського архіпелагу до Філіппін. Зустрічаються в тропічних дощових і гірських лісах (до 4000 м над рівнем моря), в помірних лісах Китаю і Японії, а також в трав'янистих і сухих областях серед чагарників і кактусів в Індії і на Цейлоні.

Макаки - напівдеревні, напівназемні тварини. Щоб уберегтися від хижаків, вони сплять на деревах або ховаються в кручах і скелях. Їжа їх різноманітна - плоди, коріння, молоде листя, комахи, личинки, молюски, ракоподібні. Вони часто здійснюють набіги на плантації і посіви, де поїдають рис, цукрова тростина, кукурудзу, картоплю.

Поведінка і взаємини макаков добре вивчені в природі і в лабораторних умовах. Макаки живуть великими групами, в які входять більш ніж один самець і кілька самок з дитинчатами різних поколінь. У таких групах яскраво виражена ієрархія. Центральне місце займає сильний самець, потім самки і дитинчата. Іноді підлеглі самці живуть ізольовано. Стадо займає певну територію в кілька квадратних кілометрів. Часто ареали проживання окремих стад перекривають один одного, але бійки між стадами бувають рідко.

Відповідно до їх складної соціальної життям макаки мають широкий розмах емоцій для спілкування один з одним. У них зазначено понад 30 різних звуків. Крім того, добре описано вираз обличчя - ворушіння брів, улюлюкання губами і т.д.

До роду чорних сулавесскіх чубатих павіанів (Cynopithecus) відноситься тільки один вид C. niger з двома підвидами. Сулавесскіх павіанів іноді вважають проміжною формою між макаками і павіанами. Чубаті чорні павіани живуть на острові Сулавесі. Їх тіло вкрите чорною або темно-коричневою густою шерстю. На тімені волосся дуже довгі, жорсткі, стирчать вгору у вигляді чубчика який у самця розвинений сильніше. Валик дуже великий. Особа чорне і оголене, по обидва боки носа йдуть довгі кісткові гребінці, більш сильно розвинені у старих самців. Верхня губа довга і широка. Вуха великі і гострі. Сідничні мозолі складаються з двох гладких безволосих рожевих подушок. Защічні мішки великі. Кінцівки майже рівної довжини, хвіст скорочений до 1-2 см, маса тіла близько 10 кг.

рід мангобеїв, Або чорномазих мавп (Cercocebus), поширений у Центральній і Західній Африці. Це деревні, досить великі мавпи, зі струнким тілом, довгими кінцівками і довгим хвостом. Між пальцями є шкірні перетинки. Череп і морда подовжені. Сідничні мозолі зливаються в напівмісячна освіту.

Живуть мангобеи групами в 20-40 особин, але сплять вночі по 4-5 мавп разом. Старі самці часто живуть поодинці. Мангобеїв вважають мовчазними жівотниемі, але у них добре розвинена міміка - оскаливание зубів, ворушіння губ, брів, різні загрозливі руху. Харчуються горіхами, насінням, соковитими плодами, листям.

рід павіанів (Papia) об'єднує 5 видів з 11 підвидами, які займають широкий ареал по всій Африці, на південь від Сахари, а також в західній частині півострова Аравія. Павіани - великі тварини, з масою тіла до 25 кг і більше. Самки майже в два рази легше самців. У павіанів довга морда, що виправдує їх назва - собакоголового. Ікла сильно розвинені. Надбрівні валики великі, через них очі дивляться вниз. Ніздрі широко відкриті і знаходяться на кінці морди.

Живуть стадами до 80-100 особин. Такі спільноти павіанів характеризуються яскраво вираженою ієрархією. Кожна група складається з дорослих особин, підлітків і дитинчат. Відносини між членами стада ґрунтуються на пануванні і підпорядкуванні. Панівне становище займає сильний дорослий самець.

Стадо павіанів займає звичайно 2-3 км2. Сплять вони в ущелинах і під навісами скель, найчастіше сидячи, притулившись один до одного дитинчата - під захистом матерів. Прокидаються на сході сонця і починають активне життя в пошуках їжі і розваг.

Павіани всеїдні: харчуються соковитими плодами, молодими пагонами рослин, корінням, ящірками, комахами, яйцями птахів; здійснюють набіги на поля, сади і городи.

До роду мандрилів (Mandrillus) належать два види: мандрил (M. sphinx) і Леонова (M. leucophaeus). У будові зубів і деяких інших ознак мандрил і Леонова схожі з павіанами, але багато в чому і відрізняються від них. Зокрема, пальці кистей і стоп довші, ніж у павіанів. Довжина хвоста лише 7 см (мандрил) - 12 см (Леонова).

Мандрил - одне з найбільш дивовижних яскраво забарвлених тварин серед ссавців .. Тіло мандрила велике, розміром з собаку коллі, голова величезна з масивною виступаючою мордою. З боків довгого носа тягнуться здуття, порізані поздовжніми борознами (у Леонова вони менше). Колір здуття яскраво-блакитний, а ніс, який виступає довгою смужкою між ними, і ніздрі червоні. щічні чубчики і вуса білуваті, борода жовта або помаранчева. Очі сидять глибоко, вуха м'ясного кольору. Шерсть на тілі довга, густа, на верхній стороні тулуба вона оливково-коричнева, на нижній - сріблясто-сіра. Околохвостовое гола шкіра червонувато-фіолетова, сідничні мозолі фіолетові. Самки мандрилів відрізняються від самців: вони в 2-3 рази дрібніше самців, в цілому менш яскраво пофарбовані, у них відсутні сині щічні здуття.

Живуть мандрили в Західній Африк. Як і павіани, мандрили всеїдні. Зустрічаються сімейними групами. Мандрили - агресивні і забіякуваті тварини.

рід гелад (Theropithecus) відомий з Ефіопії. Гелади - великі мавпи, масою 20 кг і більше; хвіст непушістий, з пензликом волосся на кінчику; довжина хвоста (45-50 см) менше, ніж довжина тулуба і голови (70-75 см). Шерсть довга, шовковиста, бура. У самців щічні пучки волосся сильно розвинені і спрямовані вниз-назад. Дорослий самець має довгу мантію, яка покриває передню частину тіла. Самки значно дрібніше самців, і мантія у них відсутній. Цікавою особливістю гелад є бліді голі ділянки шкіри на шиї і грудях. у самок ці голі ділянки оточені м'ясистим наростами у вигляді "намиста" При порушенні і в період статевих циклів нарости переповнюються кров'ю і стають багряними. Крім того, на грудях у самок два соска сидять настільки близько один до одного, що дитинча захоплює ротом відразу обидва соска і смокче молоко з обох.

До роду гелад відноситься один вид T. gelada з 2 підвидами. Як правило, гелади тримаються дуже великими стадами, чисельність яких може досягати 300-400 особин. Практично гелади - чисто наземні тварини і ніколи не лізуть по деревах. Харчуються гелади травою, комахами, молодими пагонами диких і культурних злаків і їх зернами. По жестах і міміці гелади нагадують павіанів.

рід мавп (Сercopithecus) - найчисленніший за кількістю видів рід приматів. В даний час до нього відносять 23 види з 71 підвидом, багато з яких різними авторами зводилися раніше в ранг самостійного виду. Мавп поділяють на 3 підроду.

У Підрід звичайних мавп (Cercopithecus) виділяють 9 груп, що включають 21 вид з 67 підвидами. Вони широко розселені в Африці від Сенегалу на заході, до Ефіопії і Судану на сході, а на південь до Анголи.

Звичайні мавпи - мавпи середніх розмірів, масою тіла 3-6 кг і з хвостом (55-100 см) довшим, ніж голова і тулуб (40-65 см). Самки дрібніші за самців. Шерсть густа, м'яка і коротка; за забарвленням вона сильно варіює у різних видів, але зелені, жовті і чорні кольори переважають. Крім того, для роду характерні яскраві локалізовані плями, смуги, вуса і борода. Мордочка помірної довжини. Защічні мішки і сідничні мозолі невеликі. Передні кінцівки коротше задніх. Пальці на кисті довгі з добре розвиненим великим пальцем.

Мавпи зустрічаються головним чином в дощових і гірських (до 3000 м над рівнем моря) лісах. Дуже швидкі в рухах, вони добре бігають по землі. Можливо, деякі види вміють плавати. Сплять в густому листі сидячи. Харчуються листям, молодими пагонами, плодами, часто здійснюють набіги на плантації.

Тримаються мавпи стадами в 40-50 особин, але склад і розмір стада варіює в різний час дня. Найчастіше в період пересування в пошуках їжі стадо складається з 10-15 особин, а сплять маленькими групами в 3-5 особин з одним дорослим самцем. З усіх мавп найбільш відома зелена мавпа (C. sabaeus), яка часто зустрічається в зоопарках, в різного роду розплідниках і часто використовується в медичних цілях. Зелені мавпи живуть в горах Ефіопії (1000-2000 м над рівнем моря). Вони більші за домашню кішку. Плечі, спина і хвіст покриті короткою сірою шерстю з жовтувато-зеленим відтінком, нижні частини світлі, "шапочка" на голові зелена, бакенбарди та вуса білі. Шкіра на обличчі чорна, на підошвах і долонях жовта.

У мавп стада менш організовані, ніж у павіанів, менш виражені, звукова сигналізація слабша, особа мавп менш рухливе і міміка біднішими.

До роду червоних мавп гусарів (Erythrocebus) відносяться наземні мавпи сухих трав'янистих і напівпустельних зон Африки, розташованих на південь від Сахари і на північ від тропічних дощових лісів. У цей рід включений один вид - звичайна мавпа гусарів (E. patas) з чотирма локальними підвидами.

Будучи наземними тваринами, гусари добре пристосовані до біганини на чотирьох кінцівках. Але вони також можуть дертися по скелях.

Гусари зустрічаються невеликими групами, що складаються з дорослого самця, кількох самок і дитинчат різних поколінь. Самець завжди знаходиться на чолі стада і несе сторожові функції. Їжа гусарів різноманітна - трава, плоди дерев, насіння, комахи, ящірки, птахи і їх яйця, мед.

підродина колобусові (Colobinae) об'єднує тварин, що характеризуються струнким тілом і дуже довгим хвостом. З 6 пологів тільки толстотели мешкають в Африці, інші - в Південно-Східній Азії.

рід звичайна тонкотелов, Або лангурів (Presbytis), поширений майже по всій Індо-малайської області. У звичайних тонкотелов округла голова і укорочена морда, довгі стрункі кінцівки. Кисті і особливо стопи дуже подовжені; великий палець кисті короткий, але добре протиставляється іншим. Хвіст (50-110 см) длиннее голови й тулуба (41-78 см), разом узятих. Ця тварина середніх і великих розмірів, масою тіла від 4 до 20 кг. Шлунок складний, складається з трьох відділів. Є повітряний горловий мішок. у самців великі ікла, у самок вони значно менше. шерсть довга; на голові волосся утворюють чубок або шапочку. Як правило, особа, долоні і підошви чорні. Колір шерсті варіює у різних видів - чорний, сірий, коричневий, золотистий. З віком забарвлення тварин сильно змінюється.

Звичайні тонкотели, крім плодів, поїдають у великій кількості листя, якими набивають свій складний шлунок. На відміну від мавп це похмурі, тихі тварини. У неволі вони погано пристосовуються і смертність їх велика. Але деякі тонкотели живуть в зоологічних садах до 20 років.

рід гімалайських носатих тонкотелов, Або рінопітеков (Rhinopithecus), відомий з Північного В'єтнаму, Південного і Західного Китаю, можливо, зустрічається в Тибеті. Рінопітеков називають також кирпатими токотеламі мавпами за короткий кирпатий ніс, який у старих особин іноді сильно загинається догори і майже досягає чола. Тіло їх щільне з відносно короткими ногами. Довжина хвоста дорівнює 61-92 см, голови і тулуба - 56-83 см. Шерсть довга і густа, з віком стає довшим, густіше і яскравіше пофарбованої. Особа навколо очей і носа голе, блідого зелено-блакитного кольору.

рід пігатріксов (Pygathrix) або Немейских тонкотелов поширений в тропічних дощових лісах Лаосу, В'єтнаму і острова Хайнань. Ці мавпи досить щільного, кремезної статури, з довжиною голови і тулуба 55-82 см; хвіст (60-77 см) майже такої ж довжини. Самки, як у більшості мавп, дрібніше самців. Передні кінцівки трохи коротше задніх. Хутро короткий, на голові чубчика.

Начебто носачів звичайних (Nasalis) один вид - носач звичайний, або Кахау (N. larvatus), з острова Калімантан. Носачі мають середні і великі розміри тіла, масу 12-24 кг. Самки майже в 2 рази легше самців. Довжина голови і тулуба (55-72 см) носачів трохи менше довжини хвоста (66-75 см). Свою назву ці мавпи отримали за виступаючий ніс, який у самців досягає дуже великих розмірів і звисає над ротом; ніс самок менш розвинений і як би злегка обрубаний.

Носачі - деревні тварини. Вони живуть в лісах і мангрових заростях уздовж берегів річок і заток. Зазвичай тримаються на великих гілках, прекрасно стрибають на велику відстань, можуть пересуватися способом підвішування (полубрахіаціі). Вони часто вільно плавають, здатні пропливти під водою 9-12 м. Живуть групами до 20 особин.

рід короткохвостих носатих тонкотелов, Або симіасов (Simias), також включає тільки один вид - симіасов одноколірний (S. concolor). Ареал проживання симіасов обмежений островаміСіберут, Сипора і Пагай (острова Ментавай, на південний захід від Суматри). Хвіст (13-19 см) становить близько 1/3 довжини голови і тулуба (49-55 см), він майже голий, з пензликом на кінці. Передні і задні кінцівки майже рівної довжини. Шерсть темно-коричнева, світліше і довше на маківці, голові і плечах, коротше і темніше у хвоста і на нижніх частинах тіла і кінцівок. Кисті і стопи майже чорні. Особа чорне. Ніс кирпатий, як у рінопітеков, але менш розвинений. Сідничні мозолі добре розвинені. Кисті короткі, з довгими пальцями, але великий палець короткий.

рід толстотелов, Або гверец (Colobus), - африканські представники колобусові. Вони широко розселені в Африці від Сенегалу до Ефіопії і на південь до Анголи і Танзанії. Гвереци - стрункі красиві мавпи з шовковистим хутром і довгим хвостом. Вони характеризуються порівняно широкою носовою перегородкою і виступаючим носом, кінчик якого злегка звисає над верхньою губою. Гортанні мішки відсутні. Защічні мішки слабо розвинені або відсутні. Стопи довгі, з помірно розвиненим великим пальцем, навпаки, на кистях перший палець скорочений до горбка. Сідничні мозолі розвинені помірно. За забарвленням шерсті толстотели сильно варіюють, в зв'язку з чим, їх підрозділяють на 41 підвид, які об'єднуються в 5 видів і 3 підроду.




 чоловічі конституції |  жіночі конституції |  Дитячі конституції |  Конституції і фізіологічні особливості |  Конституції і психологічні особливості |  Антропогенез |  Тема 5. Сучасні примати |  Сімейство руконожковие (Daubentoniidae) |  Сімейство долгопяти (Tarsiidae) |  ПІДЗАГІН людиноподібні вищі примати (Anthropoidea) |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати