Головна

Монашество

  1.  Монашество.

Чин постригу в чернецтво, як уже було сказано, названий в числі таїнств Діонісія Ареопагіта, преподобним Феодором студитів і іншими давньо-церковними авторами. [209] У самому тексті чинопослідування він теж названий таїнством. Подібно Хрещенню, постриг в чернецтво є вмиранням для колишнього життя і відродженням в нове буття; подібно Миропомазання, воно є печаткою вибраності; подібно Шлюбу, воно є заручення Небесному Нареченому - Христу; подібно Священству, воно - посвята на служіння Богу; подібно Євхаристії, воно - поєднання з Христом. Як при Хрещенні, при постригу людина отримує нове ім'я і йому прощаються всі гріхи, він відрікається від гріховного життя і вимовляє обітниці вірності Христу, скидає з себе мирський одяг і одягається в нові шати. Заново народжуючись, він добровільно стає немовлям, щоб зростати "Мужа досконалого, у міру зросту Христової" (Еф. 4:13).

Монашество за своїм задумом є наслідуванням способу життя Христа. Євангельський Христос відкривається нам як ідеал досконалої ченця: Він не одружений, вільний від споріднених уподобань, не має даху над головою, мандрує, живе в добровільній убогості, постить, проводить ночі в молитві. Монашество - прагнення максимально наблизитися до цього ідеалу, спрямованість до святості, до Бога, відмова від усього, що утримує на землі і перешкоджає піднестися на небо. "Чернець є той, хто, будучи убраний у матеріальне і тлінне тіло, наслідує життя і станом безтілесних ... Чернець є той, у кого тіло очищене, чисті уста і розум освічений ... Зречення від світу є ... відкидання єства для отримання благ, які понад єства ... Чернець є той, хто перебуває в безперервному захопленні розуму до Бога ... Чернець є безперервний світло в очах серця ... світло для ченців - ангели, а світло для всіх людей - чернече життя, тому да намагаються ченці бути добрим прикладом у всьому "(Іоанн Ліствичник). [210]

"Чернець" означає "одинокий" (від грец. monos - "один"). На Русі ченців називали "ченцями" - від слова "інший," "іншою." Монашество є життя незвичайна, виняткова, до якої покликані деякі; життя, цілком і без залишку віддається Богу. Чернече зречення від світу - це не гнушеніе красою світу і радістю життя, але відмова від пристрастей і гріха, від плотських насолод і прагнень - від усього, що було привнесено в життя після гріхопадіння. Мета чернецтва - повернення до первісного стану чистоти і безгрішності, якими володіли Адам і Єва в раю. Отці Церкви називали монашество "євангельським життям" і "істинною філософією." Як філософи прагнули до досконалості на шляхах інтелектуального пізнання, так монах шукає досконалості на шляхах духовного подвигу і наслідування Христа.

"Якщо хочеш бути досконалим, піди, продай, що маєш, і роздай бідним, і будеш мати скарб на небі, і приходь і йди за Мною," - каже Христос багатому юнакові (Мф. 19:21). "Якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною, бо хто хоче спасти свою душу, той погубить її, а хто погубить свою душу задля Мене, той знайде її," - каже Христос Своїм учням (Мт. 16: 24-25). "Хто любить батька або матір більше, ніж Мене, недостойний Мене" (Мф. 10:37). У цих словах Спасителя - вся "філософія" чернецтва. Воно для тих, хто хоче бути досконалим, хто хоче слідувати за Христом і віддати душу за Нього, хто хоче знайти скарб на небесах. Подібно до того купця, який, знайшовши хорошу перлину, готовий відмовитися від усього свого багатства, щоб придбати її, монах відмовляється від усього світу, щоб придбати Христа. І жертва окупається, тому що нагорода велика: "Тоді Петро, ??відповідаючи, сказав Йому: От усе ми покинули все і пішли за Тобою; що ж буде нам? Ісус же сказав їм: ... Всякий, хто покинув доми, або братів, або сестер, або батька, або матір, або дружину, чи дітей, чи землі, той мого, в сто крат, і успадкує вічне життя "(Мф. 19: 27-29).

Монашество існувало в Церкві, ймовірно, з дуже раннього часу, однак воно стає масовим в IV столітті, коли припинилися гоніння на християн. Якщо раніше віра була подвигом і жертвою, готовністю на мучеництво, то тепер християнство стає державною релігією, і шукачі подвигів, спраглі скорбот і поневірянь, спраглі "тісного шляху," спрямовуються в пустелі, щоб там створити своє "держава в державі." Перш безплідні пустелі Єгипту, Палестини, Сирії заселяються ченцями, що перетворили їх в міста: "У горах з'явилися монастирі, пустеля населена ченцями, які залишили свою власність і записати в число проживання на небесах ... Монастирі в горах подібні були скіни, наповненим божественними ликами псалмоспівця , любителів вчення, Постніков, молитовників ... Представлялася там як би особлива якась область богочестія і правди. Не було там ні гнобителя, ні утиски, не було докорами від збирача податків; подвижників було багато, але у всіх одна думка - працювати у чесноти "(Житіє преподобного Антонія Великого). [211] Незабаром монастирі з'явилися і в містах: в середині VI століття в одному Константинополі було 76 монастирів. [212]

Монашество в IV-V століттях існувало трьох родів - загальножительні, пустинножітельное і напів-отшельническое. У спільножитних монастирях все жили разом, щодня і по кілька разів на день сходилися в храм для богослужіння. Відлюдники жили кожен окремо, і сходилися до храму тільки по неділях заради причастя Святих Тайн. Середній шлях - коли жили невеликими групами по два-три людини. "Все житіє чернече міститься в трьох влаштованих і образах подвигу: чи в подвижницькій самоті і отшельничестве, або в тому, щоб мовчати з одним, багато - з двома, або, нарешті, в тому, щоб терпляче перебувати в гуртожитку. Чи не поверни, як говорить Екклезіаст, ні праворуч, ні ліворуч, але йди шляхом царським. Середній з цих способів життя багатьом пристойний "(Іоанн Ліствичник). [213] в даний час в Російській Церкві існують переважно загальножительні монастирі. На Афоні зберігаються всі три типи чернецтва.

Монаші ??обіти зводяться до трьох основних: слухняності, нестяжанія і цнотливості. Послух - це добровільне відсікання своєї волі перед Богом, перед старшими, перед кожною людиною. чернече послух Богу - це вслухання в Його волю, в Його задум про людину, перейнятий безмежною довірою до Бога, прагненням бути в усьому покірним Йому. Багато біди людини - від його прагнення завжди все робити по-своєму, перекроїти світ, який не такий, як хотілося б, переробити оточуючих людей, які недостатньо досконалі. А монах з вдячністю приймає всі таким, як воно є: він вчиться з однаковою радістю приймати від руки Божої як розраду, так і скорботу, як здоров'я, так і хвороба, як добрих людей, так і злих. Живучи так, він набуває особливого нічим не обурюється внутрішній світ, невпинну радість про Бога, яку не можуть затьмарити ніякі зовнішні обставини. "Слава Богу за все," - говорив святитель Іоанн Златоуст, позбавлений єпископської кафедри, вигнаний з батьківщини і вмирав на чужині в тяжких стражданнях. Подібно Христу, Який "упокорив Себе, ставши слухняним аж до смерти, смерти ж хресної" (Флп. 2: 8), монах прагне бути слухняним Богу до смерті, до хреста.

Нестяжаніе - добровільна убогість, відмова від будь-якого земного володіння. Це не означає, що ченцеві не можна нічого мати - ніяких речей або розрад на землі: але це означає, що він ні до чого не повинен мати пристрасті. Внутрішньо відрікшись від багатства, він знаходить євангельську легкість духу, не будучи ні до чого прив'язаний.

Слово "цнотливість" не є синонімом безшлюбності: цнотливість як "цілісна мудрість," як життя за принципами Євангелія, як утримання від хтивого задоволення похотей плоті, необхідно і в шлюбі. Чернече цнотливість, яке включає в себе безшлюбність як один зі складових елементів, є цілковита спрямованість до Бога, бажання звірити кожен вчинок, кожен помисел, кожен рух душі з духом і буквою Євангелія. Що ж стосується безшлюбності, то воно в контексті чернецтва є стан вишеестественное. Самотність є неповнота, ущербність, в шлюбі воно долається набуттям іншого. У чернецтві цей інший - Сам Бог.

Про чернецтво як єднанні з Богом говорить преподобний Симеон Новий Богослов в одному зі своїх гімнів:

Але якщо в кому живе Христос,

То як же можна говорити,

Що він один і самотній?

Адже перебувають з Христом

Сам Бог Отець і Дух Святий.

Так як же буде самотній

Той, хто з Трьома з'єднаний? ..

Хто з Богом, той не самотній,

Хоча б він і жив один,

Хоча б в пустелі він сидів

Іль в підземеллі перебував ...

Хто через праведне життя

Всю келію в небо перетворив,

Той споглядає, сидячи в ній,

Творця і неба і землі ...

Завжди зі Світлом він живе

Незаходимого, неземним,

Чи не відлучаючись від Нього

І ніколи не відходячи -

Ні вдень, ні вночі, ні уві сні ...

З'єднаються з Богом ті,

Хто в покаянні живе,

Хто, віддаляючись від інших,

Веде чернече життя ...

Їх келія - ??небо, а вони -

Як сонце, бо в них живе

Незаходимий Божий світ ...

Вони одні ченці суть,

Відокремлені вони -

Хто з Ним одні і в Ньому одні ... [214]

Поширене уявлення про чернецтво як існування, позбавленому наповнить усякою радістю, суворому і похмурому, глибоко невірно і засноване на повному незнанні духу чернецтва. "У ченців радість ... тиха, чиста, саме радість душі доброчесного, - пише архієпископ Іларіон (Троїцький). - Адже той чад, то сп'яніння життям, яке прийнято називати" радощами життя "- все це щось похмуре, що несе за собою пересичення і хвороба похмілля ... Ми, ченці, від радості, від розчулення плачем і дякуємо Господу ... Сльози розчулення знає кожен монах і перед цими сльозами бідними і жалюгідними здаються йому мирські радості ... Я сам прийняв постриг і думаю, що не доведеться ще в житті пережити такої радості, як (в день постригу) ... Я був сповнений радості цілих два місяці. так все раділо в душі, так радісно було ... Не даремно при постригу постригати, взявши рясу, каже: "Брат наш (ім'я) одягнеться в одяг веселощів і радості духовні, у відкладення і попрання всіх печалей і хвилювань "... Чим далі від пристрастей, тим більше радості в серці. Чистота серця нерозривно пов'язана з веселощами." [215]

Чин чернечого постригу відбувається в храмі єпископом або настоятелем монастиря. З постригати заздалегідь знімають весь одяг і одягають на нього довгу білу ризу, в якій він і стоїть перед ігуменом. Постригає вимовляє обітниці і вислуховує повчання ігумена, після чого ігумен символічно постригає йому волосся і одягає в чорні чернечі одягу. Вся братія монастиря підходить до новопостріженний ченцеві, питаючи: "Як тебе звуть, брат?" На одну або кілька ночей монах залишається в храмі, де читає Псалтир і Євангеліє.

Монашество є життя внутрішнє і потаємна, воно є абсолютне вираження духу християнства як "тісного" шляху, що веде в Царство Небесне. Зосередженість на внутрішньому житті не означає будь-то егоїзму або відсутності любові до ближнього. Перебуваючи поза суєтою світу, монах не забуває про людей, але в тиші келії молиться за весь світ. "Дехто каже, що ченці повинні служити миру, щоб не їли народний хліб даром, але треба зрозуміти, в чому це служіння і чим монах повинен допомагати світу, - пише преподобний Силуан Афонський. - Монах - молитвеник за весь світ, і в цьому його головна справа ... Завдяки монахам на землі ніколи не припиняється молитва, і в цьому - користь для всього світу ... Преподобний Сергій постом і молитвою допоміг російському народові визволитися від татарського ярма. Преподобний Серафим подумки помолився, і Дух Святий зійшов на Мотовілова. І це є справа ченців ... Ти, може бути, скажеш, що тепер немає таких ченців, які молилися б за весь світ, а я тобі скажу, що як не буде на землі молитовників, то світ скінчиться ... світ стоїть молитвами святих. "[216]

Отці Церкви розуміли, що оновлення світу і щастя людей залежить не від зовнішніх обставин, а від внутрішнього діяння. Соціальна активність і бурхлива діяльність тих, хто хотів в різні епохи принести користь людству, так і не зробили людей щасливішими. Справжнє оновлення життя можливо тільки в дусі. Ченці прагнуть немає покращувати світ, а перетворювати самих себе, щоб світ змінився на краще зсередини. "Стяжи дух мирний, і тисячі навколо тебе спасуться," - говорив преподобний Серафим Саровський.




 Церковна ієрархія. |  Жінка в Церкві. |  Богородиця і святі. |  Ікони і хрест. |  Життя в таїнствах. |  Хрещення. |  Миропомазання. |  Євхаристія. |  Покаяння. |  Єлеопомазання. |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати