Головна

Середньовічна християнська концепція людини

  1.  IV. Принцип поваги прав і гідності людини.
  2.  IV. ЕДЕМ ЯК МЕТАФОРА: ЕВОЛЮЦІЯ ЛЮДИНИ
  3.  IV. ЕКОЛОГО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ЛЮДИНИ
  4. " БУТИ ТИМ, КИМ ТИ Є НАСПРАВДІ "цілі людини очима психотерапевта
  5. " Матеріалістична концепція "Брайсона як альтернатива реалізму в мистецтві
  6.  V. Права людини, демократія і благе управління
  7.  V. Розвиток і харчування людини.

В середні віки людина розглядається перш за все як частина світового порядку, встановленого Богом. А уявлення про нього самого, як воно виражено в християнстві, зводиться до того, що людина є «образ і подобу Бога». Але, згідно з даною точкою зору, в реальності ця людина внутрішньо роздвоєний внаслідок його гріхопадіння, тому він розглядається як єдність божественної і людської природи, яке знаходить своє вираження в особистості Христа. Оскільки кожен спочатку володіє божественною природою, він має можливість внутрішньо долучитися до божественної «благодаті» і тим самим стати «надлюдиною». У цьому сенсі концепція надлюдини часто розвивається і в російської релігійної філософії.

У соціальному плані в середні століття людина проголошується пасивним учасником божественного порядку і є істотою створеним і нікчемним по відношенню до Бога. На відміну від античних богів, як би родинних людині, християнський Бог стоїть над природою і людиною, є їх трансцендентним творцем і творчим началом. Головне завдання для людини полягає в тому, щоб долучитися до Бога і знайти порятунок в день Страшного суду. Тому вся драма людської історії, її метафізичне зміст виражається в парадигмі: гріхопадіння - спокутування. І кожна людина покликана реалізувати це, порівнюючи свої вчинки з Богом. У християнстві кожен сам за себе відповідає перед Богом.

Видатним представником середньовічної християнської філософії є ??Августин Блаженний. Не тільки його онтологія і вчення про Бога як абсолютному бутті, а й вчення про людину багато бере від Платона. Людина - це протилежність душі Інтелу, які є незалежними. Однак саме душа робить людину людиною. Це власна, іманентна субстанція його. Те, що Августин вносить нового з цього питання, - це розвиток людської особистості, яке він розглядає в «Сповіді». Вона являє автобіографічний дослідження, яке описує внутрішнє становлення автора як особистості. Тут ми знаходимо і психологічний самоаналіз, і показ суперечливого характеру розвитку особистості, і вказівка ??на темні безодні душі. Вчення Августина вплинуло на подальше формування екзистенціалізму, представники якого розглядають його як свого попередника.

На відміну від Августина Фома Аквінський використовує для обгрунтування християнського вчення про людину філософію Аристотеля. Людина - це проміжне істота між тваринами і ангелами. Він являє єдність душі і тіла, але саме душа є «двигуном» тіла, - і визначає сутність людини. Відмінність його вчення від Августина в цьому питанні полягає в тому, що для останнього душа є незалежною від тіла і тотожної з людиною, в той час як Для Фоми Аквінського людина є особистісне єдність того й іншого. Душа - нематеріальна субстанція, але отримує своє остаточне здійснення тільки через тіло.




 Діалектика історичного процесу |  Філософське осмислення проблеми | |  народонаселення |  Поняття культури та цивілізації |  Людський вимір культури |  Загальнолюдське і класове, національне і інтернаціональне в культурі |  Культура і цивілізація |  Технічні цивілізації |  Філософія Стародавнього Сходу про людину |

© 2016-2022  um.co.ua - учбові матеріали та реферати