На головну

А. Відмінності між виправданням і освяченням

  1.  FL 01 45 Е Довіра у відносинах між Церквою, громадськістю та державою.
  2.  I. Відмінності форми
  3.  I. розробка інвестиційних проектів відповідно до загальноприйнятої міжнародної практики.
  4.  II. Різниця між свободою і неволею
  5.  III. 11.7. Індивідуальні відмінності пам'яті
  6.  IX. 14. Міжнародні відносини на початку 1990-х.
  7.  VII. Приклади ГЕНІЇВ, ПОЕТІВ, гуморист ТА ІНШИХ МІЖ божевільний

1 Хоча первісну рятівну віру, по якій ми виправдовуємося, ми про-РЕТА в період звернення, віра і покаяння тривають протягом всієї нашої жиз-ні (див. Гл. 34). Подібним же чином, хоча і народження згори, і виправдання, і усиновлені-ня - одномоментні одноразові події, що відбуваються в самому початку християн-ської життя, їх результат триває протягом всього нашого життя: ми продовжуємо жити духовним життям, яку отримуємо при народженні понад , продовжуємо перебувати в стані праведності, яке знаходимо при виправданні, і, усиновлених одного разу, продовжуємо залишатися членами сім'ї Бога.

Але тепер ми розглянемо ту частину рятівного праці, яка триває протягом всієї нашого земного життя. Це, крім того, справа, в якому Бог і чоло-вік співпрацюють, і в обох тут своя власна функція. Ця частина спаси-ного праці називається освяченням: освячення є триваючий у часі праця Бога і людини, в результаті якого ми стаємо все більш і більш свобод-ними від гріха і все більш і більш подібними Христу в нашому житті.

Як тут показано, освячення триває протягом всього нашого життя. У християнському житті освячення постійно зростає, і Новий Завіт велить нам віддавати цьому свої сили і увагу.

Б. Три стадії освячення

1. Освячення починається з народження згори. Рішуче моральне через трансформаційних змін відбувається в нашому житті в період народження згори, оскільки Павло говорить про «лазні відродження та оновлення Святим Духом» (Тит. 3: 5). Як тільки ми народжуємося знову, ми вже не можемо продовжувати грішити за звичкою, за способом життя (1 Ін. 3: 9), оскільки сила нової духовної жиз-ні всередині нас утримує нас від гріха.

Первісне моральне зміна - це перша стадія освячення. У цьому сенсі народження згори і освячення перетинаються, оскільки мо-рального зміна - частина народження згори. Але якщо ми будемо розгля-вать його з точки зору нашого внутрішнього морального зміни, то ми так-же побачимо, що це перша стадія освячення. Павло розглядає зробивши-шееся в минулому подія, коли говорить коринтян: «Але обмились, але освятились, але виправдались Іменем Господа нашого Ісуса Христа і Духом Бога нашого» (1 Кор. 6:11). Також і в Дії. 20:32 Павло говорить про Коринті-нах: «З усіма освяченими»2.

За цим першим кроком слід рішучу відмову від керівної сили гріха і від любові до гріха, так що віруючий більше не керується гріхом і не любить гріх. Павло говорить: «Так само й ви вважайте себе мертвими для гріха, жівиміжедля Бога в Христі Ісусі ... <...> Гріх не панує над вами панів-відати ... » (Рим. 6: 11,14, курсив мій. - У. Г.). Павло каже, що християни «звільнилися від гріха» (Рим. 6:18). У цьому контексті померти для гріха або звільнитися від гріха - значить набути сили для того, щоб подолати при-вичкі і стандарти гріховної поведінки у власному житті. Павло велить римлянам не дозволяти гріха «царювати в смертному ... тілі», і він говорить також: «І не віддавайте членів своїх гріхові за знаряддя неправди» (Рим. 6:13). Померти для влади гріха означає, що ми, як християни, силою Святого Духа і відродженої життя Христа маємо владу долати спокуси гріха. Гріх більше не буде нашим господарем, як це було до того моменту, як ми стали християнами.

2 В грецькому тексті стоїть вираз ???? ???????????, пасивні причастя перфекта, яке виражає як дію, доконане в минулому, так і триває результат дії (т. е. вони продовжують відчувати освящающее вплив цієї дії).

Висловлюючись практично, ми повинні дві речі визнати істинними. З одного боку, ми ніколи не зможемо сказати: «Я повністю вільний від гре-ха», оскільки наше освяшеніе ніколи не досягне досконалості (див. Нижче).

Але, з іншого боку, християнин ніколи не повинен говорити, наприклад: «Цей гріх переміг мене. Я здаюсь. Тридцять сім років у мене був поганий характер, і таким він і залишиться до самої моєї смерті, і людям просто при-ся прийняти мене таким, який я є! »Сказати щось подібне - значить визнати, що гріх здолав нас. Це означає дозволити гріха царювати в на-шем тілі. Це означає визнати поразку. Це означає заперечувати істину Пі-сания, в якій мовиться: «Так само й ви вважайте себе мертвими для гріха, а живими для Бога в Христі Ісусі» (Рим. 6:11). Це означає заперечувати істину Писа-ня, яка говорить нам: «Бо хай гріх не панує над вами» (Рим. 6:14). Отже, цей початковий розрив з гріхом призводить до переорієнтації на-ших бажань, так що в нашому житті більше немає переважної любові до гріха. Павло знає, що його читачі колись були рабами гріха (як і всі неве-рующие), і каже, що вони не поневолені більше. «Ви, бувши перш раба-ми гріха, від серця послухались того роду науки, якому ви себе віддали. Звільнившись від гріха, стали рабами праведности »(Рим. 6: 17,18). Та-де-не зміна переваг і бажань відбувається на початку освячення3.

3 Можливо, багато хто захоче привести тут один або кілька уривків з За-СЛАН до Євреїв, де йдеться про освячення як про щось, що сталося в минулому. Наприклад, автор говорить, що з волі Бога «ми освячені жертвоприношенням тіла Ісуса Христа» (Євр. 10:10). У грецькому тексті тут періфрастіческая жнива-тельное причастя перфекта ?????????? '?????, яке описує триває в настою-щем часу стан як результат дії, що мав місце в минулому: «Ми про-продовжували освячуватися (і відчувати результати того, що сталося акту освячення)».

Однак в Посланні до Євреїв термін «Освячувати» (Грец. ?? / ????) більше співвідноситься з старозавітним поняттям про ритуальну чистоту або святості в присутності Бога, а по-тому «освячений» в Посланні до Євреїв означає святий і праведний в очах Божі-их, а тому придатний для того, щоб наблизитися до Бога в поклонінні. Грубо кажучи, «освячений» зі словника Послання до Євреїв приблизно еквівалентний слову «виправданий» зі словника апостола Павла. У цьому значенні «освячений» зустрічається в Євр. 9:13; 10:10; 13:12. У цих уривках йдеться про різновид ритуального очищено-ня, яке дає можливість наблизитися до Бога, і «освяшеніе» відноситься тут до початку християнського життя. Проте акцент тут поставлений на наближення до Бога в поклонінні, тоді як Павло підкреслює, що виправдання дає нам освобожде-ня від покарання, якого ми підлягаємо за законом Бога.

4 В традиції Уесліанського руху святості слово «Освячення» в рамках протес-тантізма вживається інакше. У цьому розумінні досвід освячення іноді розглядалися

2. Освячення зростає з плином життя. Хоча Новий Заповіт і говорить про початковому пункті освячення, проте освячення розглядається як процес, який триває втеченіевсей християнського життя. Імен-но так про освячення йдеться в систематичного богослів'я і просто в розмовах християн в наші дні4. Хоча Павло і каже, що його читачі освоєння-боділісь від гріха (Рим. 6:18) і повинні «почитати себе мертвими для гріха, а живими для Бога в Христі Ісусі» (Рим. 6:11), він визнає, тим не Проте, що гріх залишається в їх житті, а тому велить їм не дозволяти гріха панувати (Рим. 6: 12,13). Таким чином, їх християнський обов'язок - зростати в освячуючи-щенні, на противагу тому, як раніше вони зростали в гріху: «Бо як ви віддавали були члени ваші за рабів нечистоті і беззаконню на беззаконня-ні, так тепер віддайте члени ваші за рабів праведности на освячення »(Рим. 6:19; слова« як ... так нині »[грец. ????? ... ??????] означають, що Па-вів хоче, щоб вони зробили це таким же чином: «точно так, як» перш вони все більше і більше віддавалися гріха, «таким же самим чином» ті перь їм слід все більше і більше віддаватися праведності і освячення ).

Павло каже, що протягом всього християнського життя «ми ж все ... пре-звертатись до організаторів в той же образ від слави в славу» (2 Кор. 3:18). Протягом нашого християнського життя ми поступово стаємо все більше схожі на Хри-ста. Тому Павло говорить: «Забуваючи заднє і тягнучись вперед, стрем-люсь до мети, до почесті високого поклику Божого в Христі Ісусі »(Флп. 3: 13,14, курсив мій. - В. Г.) - і це в контексті міркування про те, що він ще не з-вершенном і прагне досягти всіх тих цілей, заради яких Христос врятував його (ст. 9-12).

Павло говорить колоссянам, що вони не повинні брехати один одному, «совлек-шись стару людину з її ділами його та зодягнулися в нову, що оновлено-ється для пізнання за образом свого Творця »(Кол. 3: 9,10, курсив мій. - У Г.), показуючи таким чином, що освячення тягне до подоби Бога в наших по-думки, а також в словах і ділах. Автор Послання до Євреїв велить своїм чита-телям: «скину з себе всякий тягар і обплутує нас гріх» (Євр. 12: 1), «Ста-Райт мати ... святість, без якої ніхто не побачить Господа »(Євр. 12:14, курсив мій. - В. Г.). Яків каже: «Будьтеже виконавцями слова, а не чу-Шатель тільки» (Як. 1:22), а Петро зазначає: «І самі будьте святі в усім вашім» (1 Пет. 1:15).

ється як одноразовий акт, наступний за зверненням, в якому християнин досягнень-Гаета вищого рівня святості, того рівня, який іноді називається «повним освяченням» або «безгрішним досконалістю». У цій традиції освячення розглядає-ється як той досвід, якого християнин шукає і іноді досягає. (Див. Систематичні богослов'я, перераховані в бібліографії в кінці кожного розділу, в розділі «армініан-ські».) Якщо більшість протестантів скажуть: «Я освячують», то послідовник руху-ня святості скаже: «Я освячений », маючи на увазі не перший розрив з гріхом, кото-рий відбувається під час звернення, а пізніший досвід, в якому людина починає відчувати свободу від свідомого гріха. Складнощі такого погляду перераховані нижче.

Немає необхідності приводити додаткові цитати, оскільки зна-ве частина Нового Завіту присвячена тому, як саме слід вірую-щим в різних церквах зростати в подобі Христа. Сюди відносяться всі при-зиви і вмовляння новозавітних послань, оскільки всі вони закликають віруючих до того чи іншого аспекту освячення. І все новозавітні автори сподіваються, що освячення буде зростати з плином нашого християнського життя.

3. Освячення завершується зі смертю (для нашої душі) і коли Господь повертається (для нашого тіла). Хоча гріх продовжує перебувати в нашому серці, незважаючи на те що ми стали християнами (Рим. 6: 12,13; 1 Ін. 1: 8), наше освячення не може бути завершено в цьому житті (див. Нижче). Але коли ми вмираємо і вирушаємо до Господа, то наше освячення завершується в од-ном аспекті, оскільки наші душі звільняються від мешкає в них греко-ха і стають досконалими. Автор Послання до Євреїв говорить, що, коли ми входимо в присутність Господа в поклонінні, ми приходимо «кдухам пра-ведніков, досягли досконалості » (Євр. 12:23, курсив мій. - У. Г.). Це вірно хоча б тому, що «не ввійде ... ніщо нечисте» в присутність Бога, в небесне місто (Об. 21:27).

Однак, усвідомлюючи, що освячення стосується людини в цілому, включаючи і тіло (див .: 2 Кор. 7: 1; 1 Фес. 5:23), ми розуміємо, що освячення не завершена в повному обсязі до тих пір, поки Господь повернеться і ми не отримаємо ше-крешенних тел. Ми очікуємо приходу нашого Господа Ісуса Христа з не-біс, «Який перемінить тіло нашого пониження, що воно буде зміркувати-но до славного тіла Його» (Флп. 3:21). «В час Його приходу» (1 Кор. 15:23) ми ста-ньому жити з відродженими тілами і тоді вже в повній мірі «будемо носити і образ небесного» (1 Кор. 15:49)5.

смерть

Ми можемо уявити процес освячення у вигляді схеми (рис. 37.1). Тут видно, що ми раби гріха до нашого звернення; 1) початок освячення - про-рощення; 2) освячення має збільшуватися протягом християнського життя; 3) освячення стає досконалим в смерті. (Етап завершення освячення, після того як ми отримаємо відроджені тіла, опущений заради простоти.)

досконала I^^^ Ь - ¦




 В. Як віра, так і покаяння тривають протягом усього життя |  інші роботи |  Виправдання (стати праведним перед Богом) |  Б. Бог визнає нас праведними в Його очах |  В. Бог може визнати нас праведними, бо Він ставить нам праведність Христа |  Г. Ми виправдані виключно завдяки благодаті Божої, а не будь-яким власним заслугам |  Д. Бог виправдовує нас по нашій вірі в Христа |  інші роботи |  А. Свідоцтво Письма про усиновлення |  Б. Усиновлення відбувається після звернення і є наслідком рятівної віри |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати