загрузка...
загрузка...
На головну

Дослідження больової чутливості різних ділянок шкіри людини

  1. I.3.I. Цілісне і парціальний опис психології людини. Особистість. Характер.
  2. II. ВІДЧУТТЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ ВІДЧУТТІВ психофізичного МЕТОДАМИ
  3. III. Монографіческоеі порівняльне дослідження.
  4. IX. дослідження мови
  5. VIII. дослідження рухів
  6. XIV. Дослідження інтелектуальних процесів
  7. А н я т і е 12.3 ДОСЛІДЖЕННЯ ПАМ'ЯТІ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДИКИ заучування ДЕСЯТИ СЛІВ

Больові механорецептори переважно локалізовані в поверхневих шарах шкіри з різною щільністю розташування 3 20 на 1 см2. Відсутні на мочці вуха і внутрішньої поверхні щоки (рівень 2-го корінного зуба).

Для роботи необхідні: Шпилька з гострим кінчиком, картонний трафарет з отвором 1х1 см, стілець, стіл. Об'єкт дослідження - людина.

проведення роботи: Випробуваний сидить в зручному положенні із закритими очима, поклавши руку на стіл. За допомогою гострого кінчика булавки встановлюють на шкірної поверхні тіла (долоня, передпліччя, щока, шия) наявність окремих больових і тактильних точок і їх щільність розташування (за допомогою накладення трафарету з отвором 1 см2). Відчуття дотику виникає, коли волосок потрапляє в тактильну точку, а відчуття печіння (болі), коли вістря булаквкі поадает в больову точку. Завдання полягає в тому, щоб відшукати роздільні тактильні і больові точки.

Результати роботи і їх оформлення. Отримані дані оформляють у вигляді таблиці і порівнюють з показниками у різних випробуваних.

 №  параметри  локалізація рецепторів
 Долоня  тильна сторонакісті  передпліччя  плече  шия  спина  щока
 1.  Наявність больових точок, +/-              
 2.  Щільність розташування больових точок, на 1 см2              

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань:


1. Людина при пошкодженні шкіри відчув біль і це почуття сформулировалось в певному відділі кори головного мозку, а саме:

A. В постцентральної звивині

B. У прецентральной звивині

C. У лобових долях

D. У скроневої звивині

E. В орбіто-фронтальній корі

2. Людина отримала опіки шкіри в сонячний день і страждає від болю. Вкажіть, яке з нижче перерахованих речовин, брало участь у формуванні больового відчуття:

A. Серотонін

B. Гістамін

C. Адреналін

D. Ацетилхолін

E. Гамма аміномасляна кислота

3. Людина постійно носить обручку і не відчуває її на своїй руці. Вказати, які процеси відбулися в мембрані аферентного нервового волокна при подразненні механорецепторів шкіри:

A. Збільшення порога деполяризації

B. Зростання збудливості

C. Без зміни збудливості

D. Без зміни порога деполяризації

E. Зменшення порога деполяризації

4. При дослідженні механорецепціі у людини під час дотику активувалися тільця Мейснера. Вказати, який процес забезпечує їх активацію:

A. Збільшення інтенсивності тиску

B. Збільшення швидкості руху

C. Вплив вібрації

D. Зменшення швидкості руху

E. Зменшення інтенсивності тиску і вібрації

5. У хронічному експерименті на тварині реєстрували викликані потенціали в соматосенсорной корі при стимуляції нізкопорогових рецепторів, при цьому вони не фіксувалися, тому що в головному мозку синтезувалися ендогенні пептиди, які знімали больові відчуття. Вказати ці речовини з нижче перерахованих:

A. статини

B. Ліберини

C. Вазопресин

D. АКТГ

E. Ендорфіни

6. При травматичному пошкодженні заднього чутливого корінця спинного мозку спостерігається втрата всіх видів шкірної чутливості, яка носить на тулуб людини певний характер, вказати який саме:

A. Половинний

B. Сегментарний

C. Поздовжній

D. Перехресний

E. смуги-поздовжній

7. Пошкодження постцентральна звивини кори головного мозку у людини викликає випадання всіх видів чутливості певних ділянок тіла, а саме:

A. однойменного

B. Протилежної

C. Верхньої половини тулуба

D. Шкіри голови

E. Нижній половини тулуба

8. Встановлено, що коли людина одягається, він поступово втрачає почуття одягу на своєму тілі внаслідок адаптації тактильних рецепторів, як результат зміни проникності мембрани аферентного нервового волокна для іонів, а саме:

A. Зниження для іонів кальцію

B. Збільшення для іонів натрію

C. Зменшення для іонів калію

D. Збільшення для іонів кальцію

E. Зменшення для іонів натрію

9. Встановлено, що характер поведінки людини змінюється при значних температурних коливаннях повітря - від мінусових до плюсових його значенням. Цьому відповідає кількість холодових і теплових рецепторів, які знаходяться в певному співвідношенні:

A. 5: 1

B. 3: 1

C. 8: 1

D. 2: 1

E. 6: 1

10. Людина, що страждає хронічним больовим відчуттям, звернувся в нейрохірургічну клініку, де її методом стереотаксичної операції позбавили від нестерпного почуття. Вказати, які з наведених нижче структур головного мозку були вимкнені:

A. ВМЯ таламуса

B. супраоптіческіе ядра таламуса

C. Вентропостлатеральние ядра таламуса

D. Таламус (таламектомія)

E. Нервові волокна, що связуют лобові частки з таламус (лобова лейкотомія)

відповіді: 1А., 2В., 3А., 4В., 5Е., 6В., 7В., 8 Е., 9E., 10С.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань за програмою «Крок»:


1. Як називаються больові рецептори?

A. осморецептори

B. ноцицептори

C. пропріорецептори

D. дистантних рецептори

E. контактні

2. До об'єктивних ознак болю відносяться зміни ...

A. кров'яного тиску

B. всі відповіді правильні

C. ритму серцевої діяльності

D. ритму дихання

E. лейкоцитарної формули і гормонального спектра плазми крові

3. Який біль виникає при пошкодженні сполучної тканини, кісток, суглобів, м'язів?

A. вісцеральна

B. соматическая, поверхнева, відставлена

C. соматическая поверхнева

D. соматическая, поверхнева, початкова

E. соматическая, глибока

4. Де міститься найбільша кількість ноцицепторів на одиницю площі?

A. в сухожиллях

B. в шкірі

C. у внутрішніх органах

D. в м'язах

E. в кістковій тканині

5. Як називається больова чутливість, яка є філогенетично більш давньої, без чіткої локалізації, дифузійної?

A. соматическая

B. протопатическая

C. епікрітіческая

D. вісцеральна

E. каудальная

6. Як змінюється больова чутливість при порушенні структур антиноцицептивної системи мозку?

A. підвищується

B. різко підвищується

C. знижується

D. не змінюється

E. різко знижується

7. Як називається повна втрата больової чутливості?

A. гіпералгезія

B. аналгезия

C. нормалгезія

D. каузалгия

E. гіпоалгезія

8. Як змінюється больова чутливість при блокуванні структур антиноцицептивної системи мозку (наприклад, налоксоном)?

A. різко знижується

B. не змінюється

C. різко зростає

D. дана система не має відношення до больової чутливості

E. всі відповіді неправильні

9. Які речовини, що виділяються антиноцицептивної системою мозку, пригнічують больову чутливість?

A. брадикинин, субстанція Р

B. адреналін, норадреналін

C. ацетилхолін, гістамін

D. простагландини, іони калію

E. ендорфіни, енкефаліни

10. Як змінюється больова чутливість при тривалій дії больового стимулу?

A. знижується

B. підвищується

C. не зазнають суттєвих змін

D. спочатку підвищується, а потім знижується

E. спочатку знижується, а потім підвищується

відповіді: 1-B., 2-B., 3-E., 4-B., 5-B., 6-C., 7-B., 8-C., 9-E., 10-C.


Ситуаційні завдання:

1. Азбука Брайля для сліпих є різні сукупності опуклих точок. Обмацуючи їх кінчиками пальців, сліпа людина «читає» букви. У. зрячих людей здатність до такого «читання» виражена значно гірше. Поясніть конкретну причину цих відмінностей. Відповідь: При обмацуванні букв необхідно чітко визначати взаєморозташування опуклих точок. Це пов'язано з просторовим порогом розрізнення. Щоб швидко визначити положення близько розташованих точок, поріг розрізнення повинен бути досить низьким. Це і спостерігається у сліпих людей, у яких, як відомо, тактильна чутливість значно підвищується, частково компенсуючи втрату зору.

2. Розставте перераховані нижче ділянки шкіри руд за ступенем зростання чутливості її до дотику: Передпліччя, спина, підошва, ніс, кінчики пальців рук, губи, лоб. Відповідь: Підошва, спина, передпліччя, лоб, ніс, губи, кінчики пальців рук.

3. Розставте перераховані нижче ділянки шкіри руд за ступенем зростання чутливості її до тиску: лоб, верхнє вію підошва, спина, передпліччя. Відповідь: Підошва, спина, передпліччя, лоб, верхня повіка.

4. Відстань між двома волосками Фрея 20 мм. Чим буде відрізнятися відчуття від дотику такою парою волоску до шкіри спини і долоні? Відповідь: Так як мінімальна відстань, на якому дві точки дотику сприймаються як два подразника, на спині дорівнює 50 мм, а на долоні 20 мм, то в даному випадку випробуваний відчує на спині дотик в одній точці, а на долоні - в двох.

5. При проведенні оперативного втручання чоловік знаходиться під загальним наркозом. Як можна достовірно визначити, чи відчуває він біль, не питаючи його про це? Відповідь: При больовому подразненні спостерігається активізація СНС, що обумовлює ряд вегетативних реакцій, в тому числі розширення зіниць.

6. При обстеженні людина пред'являє скарги на біль в лівій руці, лопатці, епігастральній ділянці. Після збору анамнезу та огляду хворий був направлений на обстеження до кардіолога. Поясніть: 1) Чому при захворюванні серця людина спалить відчувати біль в зазначених областях? 2) Який механізм відображеної болю? 3) З яких волокнам передається ноцицептивная афферентация? Відповідь: 1) За рахунок «відбитої« болю ». 2) відображена біль охоплює ділянки периферії, іннервіруемие тим же сегментом спинного мозку, що і порушене внутрішній орган (ноцицептивная стимуляція). Одна з причин відображеної болю - конвергенція ноцицептивних афферентов від шкіри і внутрішніх органів а одних і тих же нейронах, що дають початок висхідним ноцицептивних трактах (спіноталаміческім). Інша причина -ветвленіе первинних ноцицептивних афферентов в спінальних нервах зі утворенням двох і більше колатералей, так, що одне волокно іннервує і поверхневу і внутрішню структуру.

7. У собаки не виробляються умовні рефлекси на тактильну чутливість. Поясніть, яка область кори головного мозку вражена. Відповідь: Центри відчуття дотику знаходяться на стику скроневої, тім'яної і потиличної часток.




Тема 20: Дослідження ролі гормонів в регуляції процесів психічного, фізичного розвитку, лінійного росту тіла. | Тема 21: Дослідження ролі гормонів в регуляції гомеостазу. | ПРОГРАМА ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ НА ЗАНЯТТІ | Тема 22: Дослідження ролі гормонів в регуляції адаптації організму до стресових факторів. | Тема 23. Практичні навички з вегетативної і ендокринної регуляції вісцеральних функцій організму | Тема 13. загальна характеристика СЕНСОРНИХ СИСТЕМ. | Дослідження просторового порога роздратування на прикладі тактильного аналізатора | Дослідження адаптації на прикладі температурного аналізатора | Тема 14. ДОСЛІДЖЕННЯ соматосенсорную СИСТЕМИ. фізіологічні основи болю І ЗНЕБОЛЮВАННЯ. | Дослідження пропріоцептивної чутливості |

загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати