загрузка...
загрузка...
На головну

Тема 20: Дослідження ролі гормонів в регуляції процесів психічного, фізичного розвитку, лінійного росту тіла

  1. II. ВІДЧУТТЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ ВІДЧУТТІВ психофізичного МЕТОДАМИ
  2. III. Монографіческоеі порівняльне дослідження.
  3. III. Психічні властивості особистості - типові для даної людини особливості його психіки, особливості реалізації його психічних процесів.
  4. IV. коефіцієнти зростання
  5. IX. дослідження мови
  6. V. Електростатічне поле нескінченно Довгого рівномірно зарядженості циліндра.
  7. V. КАПІТАЛІСТИЧНА ПРОСТА КООПЕРАЦІЯ

Мотиваційна характеристика теми. Знання ролі гормонів в регуляції процесів психічного, фізичного розвитку, лінійного росту тіла необхідно для розуміння перебігу різних процесів в організмі людини, як в умовах норми, так і при патологічних змінах, що є необхідним для практичної роботи лікаря.

Мета заняття: Знати: 1. Загальну характеристику гормонів, що регулюють процеси психічного, фізичного розвитку, лінійного росту тіла, механізм їх дії. 2. Фізіологічні основи методів дослідження функцій гормонів, що регулюють процеси психічного, фізичного розвитку, лінійного росту тіла.

ПИТАННЯ ДЛЯ УСНОЇ І ТЕСТОВОГО КОНТРОЛЮ:

1. Структурно-функціональна організація гіпофіза. Класифікація його гормонів, їх функції та механізми взаємодії з клітинами органів-мішеней.

2. Роль соматотропіну (СТГ) в забезпеченні процесів зростання і розвитку.

3. Контур регуляції секреції СТГ, циркадні ритми. Метаболічні впливу СТГ.

4. соматомедину: інсуліноподібний фактор росту I (ІФР-I), інсуліноподібний фактор росту II (ІФР-II).

5. Щитовидна залоза, її гормони, механізми дії на клітини органів-мішеней.

6. Вплив гормонів щитовидної залози на стан психічних функцій, процеси росту і розвитку, метаболічні процеси, стан вісцеральних систем.

7. Перерахувати гормони, які впливають на процеси нормального росту (інсулін, стероїди гонад, кортизол) і пояснити їх роль.

ПИТАННЯ ДЛЯ ПИСЬМОВОГО ВІДПОВІДІ:

1. Перерахувати гормони адено- і нейрогипофиза, охарактеризувати їх функції. Описати порушення, які виникають в організмі при гіпо- та гіперфункції гіпофіза.

2. Дати характеристику поняттю «циркадний ритм». Побудувати контур регуляції секреції СТГ.

3. Перерахувати гормони щитовидної залози і описати основні механізми взаємодії гормонів з клітинами-мішенями.

4. Вказати гормони, що впливають на процеси нормального росту організму (інсулін, стероїди гонад, кортизол), описати їх роль і механізм дії.

5. Побудувати контур регуляції секреції тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3).

ПРОГРАМА ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ НА ЗАНЯТТІ:

1. досліджувати ролі адреналіну, ацетилхоліну і атропіну на тонус м'язів райдужної оболонки ока жаби з використанням матеріалів навчального відеофільму.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань:


1. Якщо у випробуваного основний обмін підвищений на 45%, то найімовірніше має місце гіперфункція ...

A. епіфіза

B. аденогипофиза

C. кори надниркових залоз

D. бета-клітин острівців Лангерганса

E. щитовидної залози

2. Жінка 25 років пред'являє скарги на розлад менструального циклу, виділення молока з молочних залоз, не пов'язане з вагітністю і годуванням дитини. У хворої відзначаються ознаки ожиріння. Які гормональні зміни в крові будуть виявлені у даної хворої?

А) Зниження концентрації гормонів Т3 і Т4.

В) Підвищення рівня ФСГ.

С) Високий уровнь естрогенів.

D) Високий рівень андрогенів.

Е) Збільшення концентрації пролактину

3. Як соматотропин забезпечує активізацію пластичних процесів в організмі?

A. збільшує синтез білка на рибосомах

B. збільшення надходження амінокислот всередину клітин

C. активує синтез ДНК, РНК

D. зменшує катаболізмбілка і амінокислот

E. всі відповіді правильні

4. Нестача яких гормонів в дитячому віці викликає затримку росту, непропорційна статура, затримку розумового розвитку?

A. тироксину, трийодтироніну

B. соматотропіну

C. паратгормону

D. тестостерону

E. Параті-гормону

5. Гіперпродукція йодовмісних гормонів щитовидної залози у дорослих викликає розвиток ...

A. мікседеми

B. хвороби Іценко-Кушинга

C. хворобі Аддісона

D. базедової хвороби

E. акромегалії

6. Збільшення секреції соматотропіну вище норми в дитячому віці до закриття епіфізарних зон росту викликає розвиток ...

A.ожіреніе

B. гігантизму

C. акромегалії

D. тиреоїдного нанізму

E. гіпофізарний нанізм

7. Хвора 42 років скаржиться на постійну спрагу, рясне і часте сечовипускання, зниження апетиту, головний біль. Загальний і біохімічний аналіз крові - без змін. Сеча безбарвна, прозора, слабо-кислу реакцію, не містить цукру і інших патологічних домішок. Відносна щільність сечі - 1,002. Добовий діурез до 20 л. Дефіцит якого гормону призводить до виникнення даного стану?

А) АДГ.

В) Передсердний натрийуретический фактор.

С) Вазопрессин.

D) Інсулін.

Е) Глюкагон

8. Регулювання секреції соматотропіну пригнічують

A. Кортизол

B. Серотонін

C. Тиреоїдні гормони

D. Ендрогени

E. Соматостатин

9. Гіперпродукція якого гормону викликає тремор кінцівок

A. Кортикотропіну

B. Інсуліну

C. глюкогон

D. Тироксину

E. Соматотропіну

10. Які з нижче перерахованих гормонів надають анаболічну дію, стімуляруют зростання кісток і закриття зон росту, збільшують еритропоез?

A. лейкопоетіни

B. андрогени

C. естрогени

D. гестагени

E. кальцитонін

відповіді: 1-E. 2-Е. 3-E. 4-A. 5-D. 6-B. 7-А. 8-E. 9-D. 10-B.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ за програмою «Крок-1»:


1. Підвищена збудливість центральної нервової системи, дратівливість, емоційна лабільність є ознакою гіперпродукції гормонів ...

A. паращитовидних залоз

B. нейрогипофиза

С. тимуса

D. щитовидної залози

E клубочкової зони кори надниркових залоз

2. У скільки разів більше виражений метаболічний ефект трийодтироніну в порівнянні з тироксином?

A. в 2-3

B. в 4-5

C. в 8-10

D. в 25

E. в 50

3. Окситоцин викликає скорочення матки в організмі вагітної жінки, що є прикладом його ...

A. кінетичного ефекту

B. морфогенетичного ефекту

C. метаболічного ефекту

D. пермісивними ефекту

E. анаболічного ефекту

4. Регулювання секреції соматотропіну пригнічують

A. Соматропін

B. Гіперглікемія

C. Прогестерон

D. Стрес

С. Вагітність

5. Які з нижче перерахованих ефектів притаманні окситоцину?

A. всі відповіді неправильні

B. стимуляція скорочення матки при пологах

C. скорочення гладких м'язів проток молочних залоз

D. регуляція водно-сольового обміну і питного поведінки

E. всі перераховані ефекти крім А

6. Продукція якого гормону стимулюється рефлекторно при подразненні соска в процесі грудного годування?

A. Прогестерона

B. плацентарного лактогену

C. Окситоцину

D. b-ектрадіола

E. Гонадотропіну

7. Збільшення секреції соматотропіну вище норми після закриття епіфізарних зон росту викликає розвиток

A. гігантизму

B. акромегалії

C. ожиріння

D. тиреоїдного нанізму

E. гіпофізарний нанізм

8. Недолік якого гормону в дитячому віці викликає затримку росту без порушень пропорційності статури і розумового розвитку

A. тироксину, трийодтироніну

B. вазопресину

C. паратгормону

D. тестостерону

E. соматотропіну

9. При гіперфункції щитовидної залози маса тіла ...

A. не змінюється

B. підвищується

C. виникає тиреоїдних ожиріння

D. знижується

E. знижується аж до виснаження організму

10. Недолік йодовмісних гормонів щитовидної залози у дорослих викликає розвиток ...

A. базедової хвороби

B. хвороби Іценко-Кушинга

C. мікседеми

D. акромегалії

E. хворобі Аддісона

відповіді: 1-D. 2-B. 3-A. 4-D. 5-E. 6-C. 7-B. 8-E. 9-D. 10-C.


Ситуаційні завдання:

1. Виберіть з наведеного нижче списку гормонів ті, які утворюються в гіпофізі, охарактеризуйте їх властивості та опишіть механізм дії: тироксин, адренокортикотропний (АКТГ), антидіуретичний (АДГ), лютеотропного (ЛТГ), фолікулостимулюючий (ФСГ), кортизон, соматотропний (СТГ ), інсулін.

2. На прийомі у ендокринолога знаходиться дитина з затримкою росту. Після обстеження йому призначили ряд гормонів, в тому числі лікування соматоліберину і соматотропином. Поясніть: 1. Функція якої з залоз внутрішньої секреції порушена у дитини? 2. Чому для лікування затримки росту призначені обидва гормону? 3. У чому полягає відмінність у дії цих гормонів? 4. Які периферичні фізіологічні еффектьт надає спів-матотропін при затримці росту?

3. У різних умовах експерименту спостерігали забарвлення шкіри жаби. У пігментних клітинах (меланофорах) шкіри жаби знаходяться численні дрібні зерна темного пігменту. Розподіл пігменту змінюється завдяки рухам цитоплазми меланофорів. Забарвлення світлішає, коли пігмент сконцентрований навколо ядра клітин, і темніє, коли зерна пігменту розподіляються вздовж відростків клітин в значній території тіла. Меланофори жаби позбавлені іннервації і їх функціональний стан регулюється меланоформним гормоном (меланін) і адреналіном. Розгляньте три етапи експерименту: 1. інтактних жабі ввели підшкірно адреналін. Вже через 3-5 хв спостерігали ефект швидкого переміщення пігменту. Через 10-20 хв весь пігмент концентрувався близько ядра. Шкіра посветлела; разом з тим, дія адреналіну було короткочасним. 2. Після видалення гіпофіза шкіра жаби сильно посветлела, і цей ефект був стійким. 3. гіпофізектомірованних жабі ввели меланофорний гормон. Через 30хв почалося надходження пігменту в відростки, через 2,5 год шкіра жаби потемніла. Поясніть: 1. Чому ефектадреналіну є короткочасним? 2. Яку картину можна спостерігати в меланофорах і судинах шкіри жаби після введення адреналіну? 3. Чому після гіпофізектоміі шкіра жаби світлішає? 4. Чому дію меланофорного гормону проявляється повільно і протікає тривало?

4. Собаці ввели велику кількість фізіологічного розчину. Поясніть, чи вплине це на діяльність гіпофіза? Опишіть механізм.

5. Людям, які проживають в зоні ризику Чорнобильської АЕС, в якості профілактичного заходу після аварії вводили препарати йоду. Поясніть, з якою метою це робилося?

6. У хворого при обстеженні виявлено тахікардія, екзофтальм, підвищення рівня основного обміну на 40%. Про поразку функції якої залози внутрішньої секреції можна думати? Поясніть механізм дії гормону. Намалюйте схему його взаємодії з клітинами органів-мішеней.

7. На прийомі у педіатра знаходилася дитина 10 років зі скаргами на сонливість, ослаблення уваги, слабку успішність. При діагностичному обстеженні у дитини виявлено знижена функція щитовидної залози. Поясніть: 1. Який елемент необхідний для нормального секреторного циклу тиреоїдних гормонів? 2. Які рекомендації слід дати цьому пацієнту? 3. Збільшено або зменшено у даного пацієнта щитовидна залоза?

відповіді до Ситуаційним завданням:

1. У гіпофізі утворюються: АКТГ, ЛТГ, ФСГ, СТГ.

2. 1. Функція аденогипофиза. 2. Для попередження карликовості. 3. Соматоліберин надає стимулюючу дію на продукцію соматотропіну в гіпофізі. 4. Соматотропин надає периферичну дію: підвищує синтез білків і збільшення строми організму, регулює жировий і вуглеводний обмін, сприяє зростанню скелета і кісток в довжину, стимулює синтез і секрецію соматомединов з печінки, які регулюють ріст нескелетних тканин.

3. 1. Адреналін швидко руйнується ферментом моноаміноксидази. 2. Судини шкіри звужуються, а в відростках меланофорів відбувається рух пігменту в напрямках до ядра клітин. 3. Ні продукції меланофорного гормону. 4. Латентний період пов'язаний з синтезом пігменту під впливом введеного гормону, його розподілом і рухом по відростках клітин всій поверхні шкіри

4. Так. У відповідь на збільшення ОЦК в результаті рефлексу сволюмрецепторов правого передсердя зменшиться секреція АКТГ. Це призведе до зниження секреції альдостерону і ослаблення реабсорбції натрію і води, яка в великих кількостях буде виділятися нирками

5. Йод в великих кількостях захоплюється клітинами щитовидної залози, до повного насичення. При аварії в атмосферу і грунт потрапила велика кількість радіоактивних ізотопів йоду. Попадання його в організм призведе до концентрації радіоактивного йоду в щитовидній залозі. Попереднє насичення залози звичайним нерадіоактивним йодом попереджає таку небезпеку.

6. Такі симптоми спостерігаються при гіперфункції щитовидної залози (базедова хвороба).

7. 1. Недостатній вміст в організмі тиреоїдних гормонів (Т4 і Т3) Може бути викликано різними факторами, до числа яких відносять недостатнє надходження йоду в організм, вроджене порушення біосинтезу тиреоїдних гормонів, вплив радіоактивного опромінення. Для нормального секреторного циклу тиреоїдних гормонів Т4 і Т3 необхідний йод. 2. Дитині слід приймати йодовмісні препарати, в харчовому раціоні слід використовувати йодовану сіль. 3. Обсяг щитовидної залози збільшений.

 




ситуаційні завдання | Тема 16. Практичні навички з нервової регуляції функцій організму і ролі ЦНС в регуляції рухових функцій | Тема 17: Дослідження структурно-функціональної організації автономної нервової системи (АНС). | Методика дослідження очі-вісцерального рефлексу Ашнера-Даньіні | Методика дослідження дермографическая рефлексу | Методика дослідження зрачкового рефлексу людини | ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань | Методика проведення орто- і клінортостатіческой проби | ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань | Тема 19: Гуморальна регуляція, її фактори і механізми дії гормонів на клітини-мішені. Дослідження регуляції секреції гормонів. |

загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати