загрузка...
загрузка...
На головну

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань

  1. I. Аналіз завдання
  2. I. Завдання для повторення вивченого матеріалу
  3. I. Завдання для роздумів, дискусії
  4. I. Завдання на аналіз тексту нормативного акта
  5. II. Завдання для міркування
  6. II. Завдання для міркування
  7. II. Завдання для міркування

1. Яка основна функція четверохолмия середнього мозку

A. Регуляція гомеостазу всіх вегетативних функцій

B. Здійснення орієнтовних реакцій

C. Участь в механізмах пам'яті

D. Регуляція м'язового тонусу

E. Всі відповіді правильні

2. Сенсорна функція середнього мозку проявляється

A. Первинному аналізі інформації, що надходить від зорових і слухових рецепторів

B. Первинному центральному аналізі інформації, що надходить від зорових і вторинному центральному аналізі інформації від слухових рецепторів

C. Первинному аналізі інформації, що надходить від пропріорецепторов тулуба

D. Вторинному аналізі інформації, що надходить від зорових і слухових рецепторів

E. Всі відповіді неправильні

3. Як називається вид м'язового тонусу, що виникає при перерезке середнього мозку нижче рівня червоного ядра?

A. Нормальний

B. Пластичний

C. Ослаблений

D. Контрактільний

E. Полегшений

4. Які центри довгастого мозку є життєво важливими?

A. Дихальний, серцево-судинний

B. М'язового тонусу; захисних рефлексів

C. Захисних рефлексів, харчової

D. Рухових рефлексів, харчової

E. Харчовий, м'язового тонусу

5. У хворого діагностували крововилив у стовбур мозку. Обстеження виявило підвищення тонусу м'язів згиначів на тлі зниження тонусу м'язів розгиначів. Роздратуванням яких структур мозку можна пояснити зміни в тонусі м'язів?

А. Чорної субстанції

В. ядер Голля

C. ядер Дейтерса

D. ядер Бурдаха

E. Червоних ядер

6. У пацієнта після травми головного мозку порушилися тонкі рухи пальців рук, розвинулася м'язова ригідність і тремор. Яка причина цього явища?

A. Пошкодження мозочка

B. Пошкодження середнього мозку в ділянці червоних ядер

C. Пошкодження середнього мозку в ділянці чорної субстанції

D. Пошкодження ядер Дейтерса

E. Пошкодження стовбура мозку

7. У хворого з розладом мозкового кровотоку порушений акт ковтання, він може вдавитися при прийомі рідкої їжі. Вкажіть, який відділ мозку постраждав?

A. Шийний відділ спинного мозку

B. Грудний відділ спинного мозку

C. Ретикулярна формація

D. Довгастий мозок

E. Середній мозок

8. До моторним ядер таламуса відносять

A. вентральний групу

B. Латеральну групу

C. Задню групу

D. Медіальну групу

E. Передню групу

9. Які ядра таламуса причетні до формування феномену «відбитих болів»

A. Ретикулярні

B. Асоціативні

C. інтраламінарние комплекс

D. Релейні

E. Неспецифічні ядра

10. Таламус є ...

A. Колектором аферентних шляхів, вищим центром больової чутливості

B. Регулятором м'язового тонусу

C. Регулятором всіх рухових функцій

D. Регулятором гомеостазу

E. Регулятором температури тіла

відповіді: 1.D, 2.B, 3.D, 4.A, 5.E, 6.C, 7.D, 8.A, 9.D, 10.A.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ за програмою «Крок-1»:


1. У собаки в експерименті зруйнували одну з структур середнього мозку в результаті вона втратила орієнтовний рефлекс на звукові сигнали. Яка структура була зруйнована?

A. Вестибулярне ядро ??Дейтерса

B. Червоне ядро

C. Верхні горби

D. Нижні горби

E. Чорна субстанція

2. Для тварин з децеребрационной Регідние характерно

A. Зникнення випрямних рефлексів

B. Зникнення ліфтние рефлексу

C. Різке підвищення тонусу м'язів-розгиначів

D. Всі відповіді правильні

E. Всі відповіді неправильне

3. До асоціативним ядер таламуса відносяться ...

А. Центральні і інтраламінарние

В. вентробазального комлекс

С. Передня, медійна і задня групи

D. Ядра медіального і медіального колінчастих тіл

Е. Вентральна група

4. Рефлекторні реакції якого відділу ЦНС мають безпосереднє відношення до підтримки пози, жування, ковтання їжі, секреції травних залоз, диханню, діяльності серця, регуляції тонусу судин?

A. Середнього мозку

B. таламуса

C. Заднього мозку

D. Спинного мезга

Е. Переднього мозку

5. Рефлекторні реакції якого відділу ЦНС мають безпосереднє відношення до здійснення «сторожового рефлексу?

A. Заднього мозку

B. таламуса

C. Спинного мозку

D. Мозочка

E. Середнього мозку

6. Як експериментальним шляхом довести обумовленість децеребрационной ригідності значним гамма-посиленням спінальних миотатических рефлексів?

А. Перерізати задні корінці спинного мозку

В. Перерізати спинний мозок

С. зробити перезку вище середнього мозку

D. зробити перерезку нижче середнього мозку
Е. зробити перерезку нижче заднього мозку

7. Як називається рефлекторна реакція у людини при раптовому дії світлового або зорового подразника і про що свідчить її втрата?

А. Адаптационная реакція, поразки гіпоталамуса

В. "старт рефлекс", поразка четверохолмия

С. рефлекс "що таке", поразка формації

D. адапатаціонная реакція, поразки блідої кулі

Е. рефлекс "що таке", поразка червоних ядер

8. У людини спостерігається гіпокінезія і тремор спокою. Який відділ головного мозку вражений?

А. паллідум і чорна субстанція

В. стриатум, паллідум

С. чорна субстанція, мозочок

D. стриатум, чорна субстанція, мозочок

Е. паллідум і мозочок

9. Задній мозок не отримує інформацію від ...

А. вестибулорецепторов

В. зорових рецепторів

С. слухових рецепторів

D. пропріорецепторов

Е. смакових рецепторів

10. На рівні середнього мозку вперше замикаються всі рефлекси, крім ...

А. випрямних

В. статокинетических

С. зрачкового

D. ністагму очей

Е. потовиделітельного

відповіді: 1.D, 2.D, 3.C, 4.C, 5.E, 6.A, 7.B, 8.A, 9.B, 10.E.


Ситуаційні завдання:

1. Поясніть, чи збережуться у тварини будь-які рефлекси, крім спиномозкових, після перерізання спинного мозку під довгастим? Дихання підтримується штучно

2. У тварини зроблені послідовно дві повні перерізання спинного мозку під довгастим на рівні С2 і С4 се ментів. Поясніть, як зміниться величина АТ після першої і другої перерезок?

3.  У двох хворих стався крововилив у мозок - у одного з них в кору головного мозку, в іншого - в довгастий мозок. Поясніть, у якого хворого прогноз більш несприятливий?

4. На якому рівні необхідно провести перерезку стовбура мозку, щоб отримати зміна тонусу м'язів, схематично зображене на малюнку? Поясніть, як називається це явище і яким є його механізм?

5. Поясніть, що станеться з кішкою, яка перебуває в стані децеребрационной ригідності після перерізання стовбура мозку нижче червоного ядра, якщо перерізати у неї тепер і задні корінці спинного мозку?

6. Поясніть, як зміниться тонус м'язів передніх і задніх кінцівок бульбарного тваринного при нахилі його голови вперед? Намалюйте схему положення кінцівок і об'ясніьте свою відповідь?

7. Від ковзанярі при бігу на повороті доріжки стадіону потрібно особливо чітка робота ніг. Поясніть, чи має в цій ситуації значення, в якому становищі знаходиться голова спортсмена?

8. Відомо, що під час наркотичного сну при операції анестезіолог постійно стежить за реакцією зіниць хворого на світло. З якою метою він це робить і з чим може бути пов'язано отсутстіве цієї реакції?

відповіді до Ситуаційним завданням:

1. Чи збережуться ті рефлекси, які здійснюються через ядра черепно-мозкових нервів.

2. Після першої перерізання АТ знизиться, так як буде перервано зв'язок між головним судинного центру в довгастому мозку і місцевими центрами в бічних рогах спинного мозку. Повторна перерізання не дасть ефекту, оскільки вони не пов'язані вже перервана.

3. У корі головного мозку немає життєво важливих центрів, а в довгастому є (дихальний, судиноруховий і ін). Тому більш небезпечно для життя крововилив в довгастий мозок. Як правило, воно закінчується летальним результатом

4. Явище децеребрационной ригідності (гіпертонус розгиначів) виходить при перерезке стовбура мозку між середнім і довгастим мозком, так, щоб червоне ядро ??було вище місця перерізання.

5. Ригідність зникне, так як при цьому перерізаються волокна гамма-петлі Міотонічна рефлексу.

6. При нахилі голови вперед збільшується тонус згиначів передніх і розгиначів задніх кінцівок.

7. Імпульси від рецепторів шийних м'язів грають важливу роль в розподілі тонусу м'язів кінцівок. Тому голова спортсмена повинна займати певне положення при виконанні тих чи інших рухів. Так, якщо ковзаняр на повороті поверне голову в сторону, протилежну напрямку повороту, він може втратити рівновагу і впасти.

8. За характером реакції зіниць на світло анестезіологи судять про глибину наркотичного сну. Якщо зіниці перестали реагувати на світло, це означає, що наркоз поширився на ті область середнього мозку, де розташовані ядра III пари черепно-мозкових нервів. Це є загрозливим для людини ознакою, так як можуть вимкнутися життєво важливі центри. Слід знизити дозу наркотику.

 




Тема 10: Рефлекторний принцип діяльності ЦНС. Дослідження властивостей нервових центрів. | ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань | ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ за програмою «Крок 1 | Тема 11: Синапси ЦНС. Дослідження процесів збудження і гальмування в ЦНС. Координаційна діяльність ЦНС. | ПРОГРАМА ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ НА ЗАНЯТТІ | ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ за програмою «Крок 1. | Функції спинного мозку | Методика дослідження сухожильних рефлексів людини | Методика дослідження шкірних рефлексів людини | ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань |

загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати