Головна

Адміністративно-правовий статус іноземних громадян та осіб без громадянства

  1. I. Основні права громадян
  2. II. Цивільне право.
  3. II.2. громадянство
  4. II.2.2) Придбання прав громадянства.
  5. II.2.3) Втрата і обмеження прав громадянства.
  6. II.4.2) Державний статус монарха.
  7. III. ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА І РЕКОНСТРУКЦІЯ

Правове становище іноземців та осіб без громадянства розрізняється дуже несуттєво, в першому наближенні до дослідження питання їм можна знехтувати і розглядати їх як єдину родову спільність: осіб, які не є громадянами Росії. За загальним правилом, вони користуються тими ж правами і на них покладаються ті ж обов'язки, що і на громадян Росії. Але є і відмінності в їх правосуб'єктності, так як громадянство серйозно впливає на адміністративно-правовий статус особистості. Його наявність або відсутність позначається на сукупності прав і обов'язків громадян, що живуть в Росії.

Частина 3 ст. 62 Конституції РФ говорить: «Іноземні громадяни та особи без громадянства мають Російської Федерації правами і несуть обов'язки нарівні з громадянами Російської Федерації, крім випадків, встановлених федеральним законом або міжнародним договором». У зв'язку з цим становить інтерес рішення Кіровського районного суду м Єкатеринбурга від 18 жовтня 1996 р позовом Ірен Стівенсон до Уряду Свердловської області. У ньому записано:

Позивачка звернулася з позовом до Уряду Свердловської області і адміністрації готелю "Жовтнева" - про визнання неправомірними їх дій при стягненні з неї вартості за проживання в готелі "Жовтнева" і стягнення моральної шкоди в сумі 5 000 000 рублів. Свої вимоги вона мотивує тим, що сума, пред'явлена ??їй адміністрацією готелю до оплати за проживання, в три рази перевищує суму, пропоновану за проживання в аналогічному номері громадянам Росії.

З Положення про готелі "Жовтневої" випливає, що готель є структурним підрозділом Уряду Свердловської області і не є юридичною особою.

... Вивчивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що за проживання в рівних за рівнем сервісних послуг номерах іноземні громадяни платили у грудні 1995 р за комерційним тарифом, а громадяни Росії за звичайним тарифом, т. Е. В три рази нижче.

Позивачка пояснила, що вона відчувала моральні страждання, коли зрозуміла, що зобов'язана платити більше, ніж громадянин Росії, а також від зневажливого ставлення до неї з боку адміністрації при спробі з'ясувати причину такої дискримінації.

При визначенні розміру компенсації моральної шкоди суд бере до уваги обставини справи і вважає за можливе стягнути з відповідача на користь позивачки моральну шкоду в сумі 1 000 000 рублів.

Основною формою встановлення особливостей правового статусу іноземців є федеральний закон, а основною сферою, де вони встановлюються, є сфера відносин громадян з виконавчою владою. Іншими словами, найбільше число особливостей правового статусу іноземних громадян закріплено адміністративно-правовими нормами, що містяться в федеральних законах.

Всі особливості адміністративно-правового статусу іноземних громадян та осіб без громадянства можна по колу осіб, на яких вони поширюються, поділити на загальні, груповіи індивідуальні.

Для всіх, хто знаходиться на території Росії осіб, які не є її громадянами, законодавством встановлено такі особливості праводееспособности:

- Вони не можуть бути державними службовцями, займати деякі посади (Президента Росії, командира екіпажу повітряного судна та ін.);

- Вони не допускаються до діяльності, пов'язаної з державною таємницею;

- На них не поширюється військовий обов'язок;

- Їх адміністративна деліктоздатність специфічна (за низку правопорушень до відповідальності можуть залучатися лише іноземці та особи без громадянства, тільки до них може застосовуватися таке адміністративне стягнення, як видворення);

- Вони не можуть бути членами політичних громадських об'єднань;

- Іноземні громадяни та особи без громадянства (за винятком громадян країн СНД, з яким укладено угоди про безвізовий в'їзд і виїзд) можуть в'їжджати в Росію тільки при наявності дозволу, візи. Воно може бути не видано виходячи з інтересів забезпечення безпеки і за іншими підставами, встановленими законодавством;

- Вони проживають і здійснюють діяльність на підставі спеціальних документів (дозволів на проживання, закордонних паспортів своїх країн і ін.);

- Для них можуть бути встановлені обмеження в пересуванні і виборі місця проживання, коли це необхідно для забезпечення державної безпеки, громадського порядку, захисту прав і законних інтересів громадян;

- Іноземні громадяни можуть купувати цивільна зброя за ліцензіями, виданими ОВС на підставі клопотань представництв держав, громадянами яких вони є, за умови вивезення ними зброї з Росії протягом п'яти днів з дня придбання. Порушення термінів вивезення зброї тягне його конфіскацію;

- Вони можуть бути визнані біженцями, отримати право на політичний притулок, набути громадянство Росії.

В даний час правове становище іноземців і осіб без громадянства регулюється Законами Російської Федерації «Про громадянство Російської Федерації» від 28 листопада 1991, «Про біженців» від 19 лютого 1993 року, Законом СРСР «Про правове становище іноземних громадян в СРСР» від 24 червня 1981 р затвердженими Кабінетом Міністрів СРСР від 26 квітня 1991 «Правилами перебування іноземних громадян в СРСР», і поруч інших російських і союзних актів. Деякі суб'єкти Федерації теж видали закони, що впливають на адміністративно-правовий статус іноземців (що регулюють питання їх реєстрації, пересування, проживання). Так, Свердловська обласна Дума 29 листопада 1994 прийняла обласний закон «Про порядок реєстрації іноземних громадян на території Свердловської області».

Групові особливості адміністративно-правового становища іноземних громадян і осіб без громадянства обумовлені багатьма обставинами: часом перебування в Росії, метою перебування (туризм, навчання, службові справи, пошуки притулку та ін.), Країною, з якої прибув іноземець, і т. Д.

За часом перебування на території Росії всіх іноземних громадян і осіб без громадянства можна поділити на:

- Постійно проживають;

- Тимчасово перебувають;

- Проїжджаючих через територію Росії транзитом.

для постійного проживання необхідний дозвіл органу внутрішніх справ суб'єкта Федерації. Заяви про видачу такого дозволу подаються особами, які проживають за кордоном, в консульські служби, а іноземцями, що тимчасово перебувають в Росію, - безпосередньо в ОВС.

Основний документ, що засвідчує особу постійно проживає, - вид на проживання. Він видається ОВС не громадяни Росії, які досягли 16-річного віку, на термін дії їхніх закордонних паспортів, але не більше ніж на 5 років. Досягли 45-річного віку іноземним громадянам дозвіл на проживання видається на весь термін дії його закордонного паспорта, а особам без громадянства - безстроковий. Якщо іноземець протягом року з дня закінчення терміну дії свого закордонного паспорта не пред'явить нових або продовжених документів, йому видається посвідка на проживання для особи без громадянства.

Особи, які бажають отримати статус біженця, Зобов'язані негайно після прибуття звернутися з клопотанням до органу міграційної служби суб'єкта Федерації, а при його відсутності - в орган виконавчої влади. У разі реєстрації клопотання особа одержує направлення на тимчасове поселення. Їй забезпечується проїзд і провезення багажу до місця тимчасового поселення, проживання та користування комунальними послугами. Воно має право отримувати харчування, медичну допомогу, грошову допомогу.

 * Для громадян окремих держав в порядку відповідний захід в Росії можуть встановлюватися й інші обмеження прав і обов'язків. Як приклад можна назвати таку норму: «У разі введення іноземними державами збору за проїзд по їх автомобільним дорогам встановлюються аналогічні збори на території Російської Федерації». (Відомості РФ. 1993. № 1. Ст. 15).

Рішення про визнання особи біженцем приймається органом міграційної служби, і йому видається посвідчення відповідного зразка.

Статтею 19 Закону Російської Федерації «Про громадянство Російської Федерації» закріплено право осіб, які постійно проживають в Росії і не мають її громадянства, клопотатися про прийняття до громадянства Росії. За загальним правилом, умовою прийому є термін проживання: всього п'ять років або три роки безперервно перед подачею клопотання. Для осіб, визнаних біженцями, зазначені терміни скорочуються вдвічі. Названі терміни можуть бути скорочені, якщо особа в минулому було громадянином СРСР, має високі досягнення в науці, техніці і в зв'язку з іншими, названими в законі, обставинами.

тимчасово прибувають в Росію особи, які не є громадянами Росії, проживають за своїми закордонними паспортами. Після прибуття в пункт призначення закордонні паспорти протягом трьох діб подаються на реєстрацію. Від реєстрації звільнені дипломати, туристи, що здійснюють круїзи, члени екіпажів морських і повітряних судів і ряд інших названих законом осіб. Одні особи реєструють закордонні паспорти в МЗС, інші - в готелях, треті - у приймаючих організаціях, четверті - в ОВС. Запис про реєстрацію проводиться у разі місцеві початкового прибуття громадян.

У Законі «Про порядок реєстрації іноземних громадян на території Свердловської області» сказано:

Стаття 4. Реєстрації відповідно до цього Закону підлягають іноземні громадяни та особи без громадянства, які тимчасово перебувають на території Свердловської області, незалежно від підстав і цілей приїзду.

Стаття 6. Іноземні громадяни та особи без громадянства, які тимчасово перебувають на території Російської Федерації, при їх прибуття в Свердловську область з будь-якого іншого регіону Російської Федерації, де вони пройшли реєстрацію, не звільняються від обов'язку реєстрації в Свердловській області ...

Стаття 11. Іноземні громадяни та особи без громадянства зобов'язані з'явитися для реєстрації протягом трьох діб з моменту прибуття на територію області (виключаючи вихідні та святкові дні) і подати до відповідного органу особиста заява, паспорт або документ, що його замінює, заяву-згоду особи, надає житлову площу, а також заповнити листок прибуття.

Стаття 15. Іноземні громадяни та особи без громадянства, яким відмовлено в реєстрації і скарги яких не задоволені, зобов'язані покинути територію Свердловської області протягом 24 годин або іншого, узгодженого з органом внутрішніх справ часу.

Стаття 16. Реєстрація проводиться на термін, зазначений у клопотанні відповідної установи або в контракті, а при перебуванні у приватних справах - в заяві прибулого особи, узгодженого з особою, що надає житлове приміщення, але в межах візи, а при безвізовий в'їзд - на термін до трьох місяців.

При наявності причин, визнаних поважними, термін дії реєстрації може бути продовжений до шести місяців, причому при візовому порядку в'їзду за умови продовження візи ...

... Відповідно до Положення про залучення і використання в Російській Федерації іноземної робочої сили ... термін реєстрації визначається до одного року, а в окремих випадках допускається його продовження в межах ще одного року.

Іноземним громадянам, які прибули в Свердловську область в якості студентів вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, аспірантів або стажерів, реєстрація оформляється на період навчання.

16 грудня 1993 року Указом Президента Росії було затверджено «Положення про залучення і використання в Російській Федерації іноземної робочої сили». Відповідно до нього іноземний громадянин (крім постійно проживає, визнаного біженцем, який отримав притулок), який в'їхав в Росію з метою здійснення професійної діяльності, може працювати за наймом тільки при наявності підтвердження на право трудової діяльності, виданого на його ім'я на підставі отриманого роботодавцем дозволу.

Видача підтверджень на право трудової діяльності іноземним громадянам, які здійснюють роботу за наймом у роботодавця, проводиться територіальними органами Федеральної міграційної служби Росії.

Залучення іноземних громадян з числа висококваліфікованих фахівців на основі підтвердження на право трудової діяльності здійснюється без оформлення дозволу у випадках найму роботодавцями для роботи на підприємствах з іноземними інвестиціями, що діють на території Росії, іноземних громадян на посади керівників підприємств, їх заступників, керівників підрозділів.

Можна сказати, що загальною нормою встановлено такий порядок прийняття іноземних громадян на роботу:

- Роботодавець повинен звернутися в міграційну службу і отримати дозвіл на прийом на роботу певного числа іноземних громадян;

- На підставі отриманої квоти роботодавець просить міграційну служби видати підтвердження конкретній особі на право працювати за наймом;

- Після отримання підтвердження роботодавець вправі прийняти конкретного іноземця на роботу.

Особисті і службові автотранспортні засоби іноземних громадян, які прибули в Росію на термін до 6 місяців, ставляться на облік в митних органах, а ввезені на термін більше 6 місяців - реєструються в ДАІ.

Важливою особливістю адміністративно-правового статусу особи, що не має російського громадянства і тимчасово знаходиться в нашій країні, є обов'язок виїхати з Росії після закінчення визначеного їм терміну перебування. Термін перебування може бути скорочений, якщо відпали підстави для подальшого перебування громадянина в Росії; він порушує законодавство про правове становище іноземних громадян і осіб без громадянства.

В даний час ще діють правила транзитного проїзду іноземних громадян через територію СРСР, затверджені Радою Міністрів СРСР 10 травня 1984 р Відповідно до них транзитний проїзд через Росію повітряним, залізничним і морським транспортом осіб, які не є її громадянами, дозволяється за наявності документів, дійсних для в'їзду в суміжну державу і відповідних проїзних документів. Транзитний проїзд на легкових автомобілях, а також при здійсненні міжнародних транзитних автоперевезень проводиться на основі міждержавних угод при наявності документів, що дають право на в'їзд в суміжну державу. Транзитні візи видаються, як правило, без права зупинки. Безвізовий транзит дозволяється при наявності міжурядових угод, безпересадочних польотах через територію Росії.

В прикордонний пункт виїзду з Росії іноземні громадяни та апатриди слідують за встановленими маршрутами з зупинками в пунктах, названих в транзитних візах. Автомобільний транзит здійснюється по дорогах, відкритим для міжнародного сполучення. Бажають змінити маршрут прямування зобов'язані отримати на це дозвіл ОВС. У нього ж слід отримати дозвіл на перебування в Росії, якщо громадянин зробив вимушену зупинку на термін більше доби. За дозволом в останньому випадку потрібно звернутися протягом наступної доби з моменту зупинки.

 




Норми адміністративного права | Дія адміністративно-правової норми в часі | Джерела норм адміністративного права. їх види | Система джерел адміністративного права | Поняття і види адміністративно-правових відносин | Структура адміністративного правовідносини | Предмет і завдання науки адміністративного права | Розвиток науки адміністративного права в Росії | Адміністративне право як навчальна дисципліна | Адміністративна праводееспособность індивідуальних суб'єктів |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати