загрузка...
загрузка...
На головну

ПРОГРАМА ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ НА ЗАНЯТТІ.

  1. I. ПАМ'ЯТКА ДЛЯ СЛУХАЧІВ САНКТ-Петербурзької ШКОЛИ ПРАКТИЧНОЇ ХАТХА-ЙОГИ
  2. I. Роботи Г. П. Щедровицького
  3. I. Мета роботи
  4. I. Мета роботи
  5. I. Мета роботи
  6. I. Мета роботи
  7. II. Загальна характеристика методологічної роботи

1. Дослідження життєвої ємності легень за допомогою спірометрії.

2. Дослідження показників зовнішнього дихання за допомогою спірографії.

Дослідження життєвої ємності легень за допомогою спірометрії.

спірометрія-метод визначення життєвої ємності легень (ЖЕЛ) і складових її обсягів вдихуваного і повітря, що видихається. Найбільш поширений водяній спірометр (рис. ..). Для проведення досліджень використовують також сухоповітряний спірометр (рис. ..).

Мал. ... Спірометр водяний (Спіро 1-8В) Рис. ... Суховоздушной спірометр

Функціональний стан легенів залежить від віку, статі, фізичного розвитку і ряду інших чинників. Для оцінки функції зовнішнього дихання у даної особи слід порівнювати виміряні у нього легеневі обсяги з належними величинами. Належні величини розраховують за формулою або визначають по номограммам (рис. ..), Відхилення на ± 15% розцінюють як несуттєві.


Для роботи необхідні: Водяний або сухоповітряний спірометр, носовий затискач, клапанний пристрій, загубник, триходовий кран, спирт, вата. Об'єкт дослідження - людина.

проведення роботи. Мундштук спірометра протирають ватою, змоченою спиртом. Випробуваний після максимального вдиху робить максимально глибокий видих в спірометр. За шкалою спірометра визначають ЖЕЛ. Точність результатів підвищується, якщо вимір ЖЄЛ виробляють кілька разів і обчислюють середню величину.

Рис .... Номограмма визначення належно сертифіката № ЖЄЛ.


При неодноразових вимірах необхідно кожен раз встановлювати шкалу спірометра у вихідне положення. Для цього у водяного спірометра з внутрішнього циліндра витягають пробку, і циліндр опускається, а у суховоздушной (сухого) спирометра повертають вимірювальну шкалу і нульову поділку поєднують зі стрілкою. ЖЕЛ визначають в положенні випробуваного стоячи або лежачи, а також після фізичного навантаження. Відзначають різницю в результатах вимірювань.

Для вимірювання легеневих обсягів, складових ЖЕЛ, доцільно поєднати спірометр через триходовий кран з клапанним пристроєм і загубником. Випробуваний, у якого ніс затиснутий носовою зажимом, дихає через загубник і клапанний пристрій. Спочатку триходовий кран встановлюють так, щоб вдихаємо повітря надходив в спірометр. Підраховують кількість дихальних рухів. Розділивши показання спирометра на число видихів, зроблених в спірометр, визначають дихальний об'єм повітря.

Для визначення резервного обсягу видиху випробуваного просять зробити після чергового спокійного видиху максимальний видих в спірометр. За шкалою спірометра визначають резервний обсяг видиху. Повторюють вимірювання кілька разів і обчислюють середню величину.

Резервний об'єм вдиху можна визначити двома способами: обчислити і виміряти спірометром. Для його обчислення необхідно з величини ЖЕЛ відняти суму дихального і резервного об'ємів повітря. При вимірюванні резервного обсягу вдиху спірометром в нього набирають певний об'єм повітря і випробуваний після спокійного вдиху робить максимальний вдих з спирометра. Різниця між початковим обсягом повітря в спірометрі і обсягом, які залишилися там після глибокого вдиху, відповідає резервному обсягу вдиху.

Остаточний обсяг повітря можна виміряти тільки непрямими методами. Принцип таких методів полягає в тому, що в легені або вводять чужорідний газ типу гелію (метод розведення), або вимивають міститься в альвеолярному повітрі азот, змушуючи випробуваного дихати чистим киснем (метод вимивання). І в тому, і в іншому випадку шуканий обсяг обчислюють виходячи з кінцевої концентрації газу. Останнім часом набуло широкого поширення вимір залишкового об'єму повітря за допомогою інтегрального плетизмографа. Вважається, що в нормі залишковий обсяг становить 25-30% від величини ЖЕЛ.

Результати роботи і їх оформлення. Отримані дані внесіть в таблицю.

 ЖЕЛ ІЕЕ складові  1-е вим.  2-е вим.  3-е вим.  Пор. величина
 Резервний об'єм вдиху        
 дихальний обсяг        
 Резервний обсяг видиху        
 Життєва ємність легенів        

Порівняйте величину ЖЄЛ, виміряну спірометром, з належною ЖЕЛ, знайденої по номограмі. Розрахуйте залишковий обсяг, а також ємності легень: загальну ємність легенів, резерв вдиху (ємність вдиху) і функціональну залишкову ємність. З'ясуйте, від яких чинників залежить величина ЖЕЛ.

Дослідження показників зовнішнього дихання за допомогою спірографії.

Спирография-метод графічної реєстрації показників функції зовнішнього дихання за допомогою спірографів. Спірограф-прилад замкнутої газообменной системи. Існує кілька видів спірографів: СГ-1, СГ-1М, «Мета-тест ». Основними елементами спірометру є один або частіше два водяних спирометра, які разом з кранами, трубопроводами, вентиляторами, поглиначами вологи і вуглекислого газу, газоаналізатором і записуючим кімографа утворюють замкнену повітряну систему. Параметри спірометру моделі РТ-400 наступні: обсяг спирометрических дзвонів -4,5, 9 і 18 л; швидкість руху паперу-30-60-120 мм / хв; робота вентилятора-0-400 л / хв; газовий аналіз-О2 = 5-80%, СО2 = 0-10%, Чи не = 0-15%.

На рис .... приведена спірограма, яка показує зв'язок обсягів і ємність легенів з дихальними рухами. Легеневі обсяги і ємності залежать від віку, статі, розмірів тіла, положення його в просторі і ступеня тренованості. У жінок ЖЕЛ в середньому на 25% менше, ніж у чоловіків. У молодих людей ЖЕЛ можна обчислити, виходячи з наступного емпіричного рівняння: ЖЕЛ (л) = 2,5 х зростання (м).

Мал. .... Спірограма. Легеневі обсяги і ємності:

ДО-дихальний об'єм; Евд-ємність вдиху; ЖЕЛ-життєва ємність легенів; ГО-залишковий обсяг; РВВС-резервний об'єм вдиху; РОВЬЩ-резервний об'єм видиху; ОЕЛ-загальна ємність легенів; Фое-функціональна залишкова ємність

Для роботи необхіднийи: спирограф, стерильні загубники або маска, затиск для носа, спирт, вата. Об'єкт дослідження-людина.

проведення роботи. Перед дослідженням апарат необхідно включити в мережу і перевірити систему протягом 3 4 хв. Перші 2 хв випробуваний дихає атмосферним повітрям, потім за допомогою загубника при вимкненому носовому диханні (затиск для носа) він повністю перекладається на дихання в спирограф в фазі «кінець видиху-початок вдиху ». На рухомій стрічці реєструються всі дихальні коливання. Крива, яка записана за допомогою спірометру ", називається спірограма. Залежно від типу спірометру масштаб його шкали може становити 1:20 або 1:40 (1 мм шкали по вертикалі відповідає 20 або 40 мл).

За допомогою спірограмми визначають наступні показники (див. Рис. ...):

1. Частота дихання (ЧД)-число подихів у 1 хв. Для визначення цього показника роблять запис дихальних рухів в спокійному стані протягом 3-5 хв. Підраховують кількість зубців на спірограмі, яке відповідно ділять на 3 (5).

2. Дихальний обсяг (ДО)-кількість повітря, яке людина вдихає і видихає при спокійному диханні. Для визначення цього показника по запису спірограмми обчислюють середню висоту (амплітуду) дихальних рухів, множать її на величину просування дзвони в приладі відповідно до масштабу шкали приладу. Наприклад, якщо середня амплітуда дихального циклу становить 21 мм, а масштаб шкали 1:20, то ДО = 21 х 20 = 420 мл. Фізіологічна норма показника коливається від 350 до 650 мл.

3. Хвилинний об'єм дихання (МОД)-кількість повітря, що вдихається (або видихається) за 1 хв. Цей показник характеризує інтенсивність дихання і процес вентиляції в умовах спокою. Обчислюють МОД шляхом множення дихального обсягу на частоту дихання МОД = ДО х ЧД. У нормі величина МОД коливається від 5 до 10 л. Збільшення МОД свідчить про підвищену роботі органів дихання в результаті розвитку дихальної недостатності, зниження -вказує на пригнічення компенсаторних механізмів, що спостерігається при патології.

4. Життєва ємність легенів (ЖЕЛ)-максимальну кількість повітря, яке можна видихнути після максимального вдиху. Дослідження проводять тричі і враховують кращий показник. Нормальна величина ЖЕЛ коливається від 2500 до 5000 мл. На спірограмі визначають відстань від вершини инспираторного до вершини експіраторного коліна і відповідно до масштабу шкали спірометру роблять перерахунок в мілілітри. Наприклад, якщо відстань на шкалі дорівнює 150 мм, то при масштабі спірометру 1:20 величина ЖЕЛ складе 150 х 20 = 3000 мл. Життєва ємність легенів включає три обсягу: ДО, резервний обсяг вдиху (РОВД) І резервний обсяг видиху (РОвид). У клінічній практиці збільшення ЖЕЛ спостерігається рідко. Її зниження свідчить про зменшення дихальної поверхні легенів, а також про рестриктивному порушення вентиляції (до рестриктивному типу вентиляції відносяться всі патологічні стани, при яких знижуються дихальні екскурсії легень).

5. Резервний об'єм вдиху (РОВД)-обсяг повітря, який можна вдихнути додатково після звичайного вдиху. Випробуваному після спокійного видиху пропонують зробити глибокий вдих, потім по спірограмі вимірюють відстань від вершини спокійного вдиху до вершини додаткового глибокого вдиху. якщо-ця відстань складає 70 мм, а масштаб шкали спірометру 1:20, то РВВД = 70 х 20 = 1400 мл. У нормі цей показник коливається від 1300 до 2000 мл.

6. Резервний обсяг видиху (РОвид) - обсяг повітря, який можна додатково видихнути після звичайного видиху. Його величину обчислюють за спирографических кривої від нижнього краю видиху до його глибокої точки. Нормальна величина цього показника коливається в межах від 1500 до 2000 мл.

7. Обсяг форсованого видиху за першу секунду.

8. Тривалість нормального вдиху і видиху визначають при швидкості руху паперу 600 мм / хв. Випробуваний робить спокійні дихальні руху. На спірограмі визначають в міліметрах тривалість обох фаз дихання і обчислюють відношення тривалості фази вдиху до фази видиху. У нормі співвідношення дорівнює 1: 1,3. і збільшується при наявності у хворих обструктивних процесів.

9. Максимальна вентиляція легень (МВЛ)-обсяг повітря, що проходить через легені через певний проміжок часу при диханні з максимально можливою частотою і глибиною. Діагностична цінність цього показника полягає в тому, що він відображає резерви дихальної функції, а зниження цих резервів служить ознакою патологічного стану. Для визначення максимальної вентиляції легенів здійснюють спірометричний вимір у випробуваного, який проводить форсовану гіпервентиляцію з частотою дихальних рухів близько 40-60 в хвилину. Тривалість дослідження повинна складати приблизно 10 с, в іншому випадку можуть розвиватися гіпервентіляціонного ускладнення (респіраторний алкалоз). Максимальна вентиляція легенів залежить від віку, статі, зросту і маси тіла; в нормі у молодої людини вона становить 120-170 л / хв. МВЛ знижується як при обструктивних, так і при рестриктивних порушеннях вентиляції.

Спірографію при фізичному навантаженні, коли значно збільшуються хвилинний обсяг дихання і споживання кисню, доцільно проводити спірографом з двома спірометрії. При цьому один спірометр заповнюють атмосферним повітрям, інший-чистим киснем.

Випробуваний, працюючи на велоергометрі, дихає з спирометра, заповненого атмосферним повітрям. У міру поглинання з нього кисню з цього спирометра в нього надходить відповідне кількість чистого кисню з іншого спирометра. При цьому реєструють два записи. Одна відображає частоту і глибину дихання, інша-кількість поглиненого кисню за хвилину-хвилинне поглинання кисню (МПК) (в спокої в нормі цей показник становить 200-300 мл / хв).

Результати роботи і їх оформлення. На спірограмі визначте легеневі обсяги і ємності, МОД, МВЛ, МПК. Порівняйте дані в спокої і при фізичному навантаженні, фактичні результати з належним. Зробіть висновки.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань:


1. Які необхідно мати дані для оцінки життєвої ємності легень (ЖЕЛ)

A. * належну ЖЕЛ обстежуваного

B. стать і вік обстежуваного

C. зростання і підлогу обстежуваного

D. загальну ємність легенів

E. дані фізичного розвитку

2. Про наявність якого захворювання легенів можна припустити при збільшенні залишкового обсяг?

A. пневмонії

B. плевриту

C. * емфіземи

D. бронхіту

E. туберкульозу

3. Про що свідчить зниження індексу Тиффно?

A. збільшення бронхіальної прохідності

B. зниження ефективності дихання

C. порушення споживання кисню

D. * зниження бронхіальної провідності

E. зміна загальної ємності легень

4. Які обсяги складають функціональну залишкову ємність?

A. * залишковий обсяг і резервний обсяг видиху

B. залишковий обсяг і альвеолярне мертвий простір

C. дихальний обсяг і резервний обсяг вдиху

D. дихальний обсяг і резервний обсяг видиху

E. дихальний обсяг і резервний обсяг вдиху і видиху

5. Які обсяги становлять ЖЕЛ?

A. залишковий обсяг і резервний обсяг видиху

B. залишковий обсяг і альвеолярне мертвий простір

C. дихальний обсяг і резервний обсяг вдиху

D. дихальний обсяг і резервний обсяг видиху

E. * дихальний обсяг і резервні обсяги вдиху і видиху

6. Фактичні показники зовнішнього дихання можна визначити по:

A. формулами і таблицями

B. таблицями і номограмме

C. методом спірографії

D. методом спірометрії

E. * методами спірографії і спірометрії

7. Чи повинні показники зовнішнього дихання можна визначити по:

A. * формулами і таблицями

B. таблицями і номограмме

C. методом спірографії

D. методом спірометрії

E. методами спірографії і спірометрії

8. Який обсяг не входить в життєву ємність легенів?

A. Дихальний обсяг

B. Резервний обсяг вдиху

C. * Остаточний обсяг

D. Резервний обсяг видиху

E. Все вешеперечісленное

9. Від яких факторів залежить життєва ємкість легень?

вік

Підлога

Зріст та вага

Рівень фізичного розвитку

 * Все вищезазначене

10. Чому дорівнює хвилинний обсяг дихання, якщо частота дихання 15 в хвилину, дихальний обсяг-500 мл, а життєва ємність легенів 4000 мл?

A. 20000 мл

B. 9000мл

C. * 7500 мл

D. 6000 мл

E. 4000 мл

Відповіді: 1-B. 2-C. 3-A. 4-A. 5-E. 6-A. 7-E. 8-C. 9-B. 10-D.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань за програмою «Крок»


1. Випробуваний після кількох спокійних вдихів робить максіальний вдих, а потім максимально глибокий видих в спірометр, на шкалі якого указвают видихається обсяг. Який показник зовнішнього дихання визначається при цьому зміну?

A. Резервний об'єм вдиху

B. Форсована життєва ємкість легень

C. Життєва ємність легенів

D. Швидкість видиху

E. Обсяг форсованого видиху

2. Який обсяг повітря називається залишковим об'ємом?

A. Обсяг повітря, що залишається в повітроносних шляхах після спокійного видиху

B. Обсяг повітря, що залишається в легенях після максимального видиху

C. Обсяг повітря, що залишається в легенях після субмаксимального видиху

D. Сума обсягів резервного обсягу вдиху і видиху

E. Різниця між резервним об'ємом видиху і обсягом мертвого простору

3. Який обсяг можна визначити, якщо з обсягу життєвої ємності легень відняти дихальний обсяг і резервинй обсяг вдиху?

A. Остаточний обсяг

B. Функціональний залишковий обсяг

C. Обсяг функціонального мертвого прстранства

D. Обсяг анатомічного мертвого простору

E. Резервний обсяг видиху

4. Випробуваний здійснює максимально глибокий вдих і потім робить максимально глибокий і швидкий видих. Прилад показвает обсяг повітря, що видихається і обсяг повітря, що видихається за 1-ю с. Які парметри зовнішнього дихання показує прилад?

A. Резервний об'єм видиху і індекс Тиффно.

B. Життєву ємність легенів і швидкість газообміну в альвеолах.

C. Загальну ємність легенів і швидкість руху повітря в дихальних шляхах.

D. форсованого життєвого об'єму і обсяг форсованого видиху за 1-ю з (ОФВ1)

E. Максимальну вентиляцію легенів і індекс Тиффно

5. Який із запропонованих показників не відповідає нормі?

A. ФЖЕЛ на 20% більше ЖЕЛ

B. ЖЕЛ 4,5 - 6 л

C. ОФВ1 70-90% від ЖЕЛ

D. МВЛ 6л

E. ДО 0,5 л

6. У 4-х молодих людей зареєстрована спірограма. При визначенні форсованої життєвої ємності отримані обсяги форсованого видиху за 1-ю з (ОФВ1). Вкажіть, у кого з випробовуваних виявлено відхилення від норми?

A. ОФВ1 70% від ЖЕЛ у першої людини

B. ОФВ1 90% від ЖЕЛ у другої людини

C. ОФВ1 80% від ЖЕЛ у третю людину

D. ОФВ1 50% від ЖЕЛ у четвертого людини

E. Всі показники відхилені від норми

7. У чоловіка середнього віку, росту і маси тіла зареєстровані наступні парметри зовнішнього дихання: ЖЄЛ - 4,5 л, ФЖЕЛ - 4,3 л, ОФВ1 - 2,15 л, МОД - 6 л, ДО - 0,5 л. Який параметр має відхилення від норми?

A. ЖЕЛ

B. ФЖЕЛ

C. ОФВ1 (Проба Тиффно)

D. МОД

E. ДО

8. Про що говорить зниження обем форсованого видиху за 1-ю з (проба Тиффно) при нормальній ЖЕЛ?

A. Слабкість скорочення дихальних м'язів

B. Звуження просвіту ділянок повітроносних шляхів

C. Зниження збудження експіраторних нейронів

D. Збільшення функціонального мертвого простору

E. Зниження збудливості ?-адренорецептров бронхів

9. Яка кількість повітря залишається в легенях після глибокого видиху?

A. 100 мл

B. 2000 мл

C. 500 мл

D. 1000 мол

E. 10 мл

10. Які показники сотавляют загальний об'єм легенів?

A. Життєва ємність легенів і залишковий обсяг

B. Дихальний обсяг і функціональна залишкова ємність

C. Резервний об'єм вдиху і резервний обсяг видиху

D. Функціональна залишкова ємність і ємність вдиху

E. Ємність вдиху і залишковий обсяг

Відповіді: 1-С. 2-В. 3-Е. 4-D. 5-A. 6-D. 7-C. 8-B. 9-D. 10-A.


Ситуаційні завдання:

1. Розрахуйте ефективність легеневої вентиляції при дихальних обсягах (ДО), рівних 500 мл, 1000 мол, 1500 мл, за умови, що функціональна залишкова ємність (ФОЕ) дорівнює 2500 мл.

2. Розрахуйте, чому дорівнюють дихальний обсяг (ДО), резервні обсяги вдиху і видиху (РОвд і РОвид), функціональна залишкова ємність (ФОЕ) і ємність вдиху (Евд), якщо життєва ємкість легень (ЖЕЛ) дорівнює 4000 мл, а співвідношення складових її обсягів знаходиться в межах норми?

3. Розрахуйте, чому дорівнює належна ЖЕЛ у жінки зростом 165 см в 30 річному віці?

4. Розрахуйте належну ЖЕЛ у чоловіка у віці 45 років, якщо його зріст 181 см.

5. Дослідження дихальних обсягів у людини 65 років, зростом 170 см показало, що ЖЕЛ дорівнює 4800 мл, ОЕЛ (загальна ємність легенів) 6800 мл. Визначте, чи є порушення легеневої вентиляції у цієї людини, якщо співвідношення дихальних обсягів, складових ЖЕЛ, залишилися в межах норми.

6. Розрахуйте, на яку величину зміниться хвилинний обсяг дихання (МОД), якщо в спокої число дихальних рухів (ЧД) дорівнювало 20 в хв, ДО 600 мл, а при фізичній роботі ЧД збільшилася вдвічі, ДО на 300 мл.

7. Розрахуйте, чому повинна бути дорівнює ЖЕЛ у чоловіка, основний обмін (ОО) якого дорівнює 1800ккал на добу?

8. Розрахуйте належну ЖЕЛ у жінки, якщо відомо, що її ГО дорівнює 1500 ккал на добу.

9. Розрахуйте, чому приблизно дорівнює обсяг альвеолярного повітря в кінці звичайного видиху і в кінці звичайного вдиху.

10. Розрахуйте, як змінюється склад альвеолярного повітря при спокійному диханні.

11. Спирометрия показала, що ЖЕЛ випробуваного дорівнює 3800 мл. З них РОвд становить 1700 мл, РОвид 1500 мл. Розрахуйте, скільки повітря надходить у цієї людини в альвеоли за 1 хв, якщо за цей час він робить 18 дихальних рухів?

12. Три людини однакового віку і статури беруть участь в бігу на 1000 м. В кінці дистанції МОД у першого і другого становив по 120 000 мл, у третього 60 000 мл. Частота дихання дорівнює відповідно 40, 80 і 40 в хвилину. Розрахуйте, який, на вашу думку, бігун найбільш тренований, і чому?

13. Визначення показало, що ЖЕЛ випробуваного дорівнює 3000 мл. З них 400 мл доводиться на ДО. Розрахуйте, які у цієї людини обсяг альвеолярного повітря і коефіцієнт легеневої вентиляції, якщо відомо, що співвідношення дихальних обсягів ЖЕЛ нормальне? Обсяг мертвого простору прийняти за 150 мл.

14. Поясніть, чи відповідають наведені дані дійсності? Ставлення МОД до маси тіла (кг) в період новонародженості дитини становить 190 мл / кг, в 1 рік -100 мл / кг, в 6 років -300 мл / кг, у дорослої людини 170 мл / кг.

15. Розрахуйте величину хвилинного обсягу дихання у новонародженої дитини в спокої, якщо дихальний обсяг дорівнює 20 мл.

16. Розрахуйте, у скільки разів хвилинний обсяг дихання дорослої людини в стані спокою більше хвилинного обсягу дихання новонародженої дитини, якщо ДО дорослого дорівнює 500 мл.

17. У деяких хворих на бронхіальну астму в ранній її стадії відбувається збільшення ЖЕЛ. При лікуванні величина ЖЕЛ повертається до вихідної. Поясніть це явище?

відповіді до Ситуаційним завданням:

1. Ефективність легеневої вентиляції визначається відношенням обсягу повітря, яке увійшло в альвеоли, до того, який там знаходиться. В альвеоли входить дихальний обсяг (ДО), мінус обсяг мертвого простору (ЗМУ), який становить 150 мл. У легких перед вдихом міститься функціональна залишкова ємність (ФОЕ), що дорівнює сумі залишкового об'єму і резервного обсягу видиху. Звідси легко розрахувати, що ефективність легеневої вентиляції при заданих дихальних обсягах буде дорівнює відповідно 14%, 34%, 54%.

2. У нормі ДО становить 20%, РОвд і РОвид - по 40% від ЖЕЛ, Фое = РОвид + ГО, ємність вдиху (Евд) = ДО + РОвд, ГО дорівнює 30% ЖЕЛ. Значить, в даному випадку ДО = 800 мл, РОвд і РОвид по 1600 мл, Фое = 2800 мл, Евд = 2400 мл.

3. Належна ЖЕЛ жінки = Н (21,78 - 0,101 А), де Н - зростання в см, А - вік в роках (формула Болдуіна). В даному випадку належна ЖЕЛ дорівнює 3620 мл.

4. За формулою Болдуіна належна ЖЕЛ чоловіки = Н (27,63 - 0,112 А), де Н зростання в см, А - вік в роках. В даному випадку належна ЖЕЛ = 4940 мл.

5. Відомо, що нормальне співвідношення дихальних обсягів: ДО 20% ЖЕЛ, РОвд = РОвид = 40% ЖЕЛ. Легенева вентиляція (ЛВ) дорівнює (ДО - ОМП) / Фое. Фое = 00 + РОвид. ГО = ОЕЛ - ЖЕЛ. Належна ЖЕЛ за формулою Болдуіна для чоловіків = Н (27,63 - 0,112 А), де Н зростання в см, А - вік в роках. В даному випадку належна ЖЕЛ = 170 (27,63 - 0,112 х 65) = 3459,5 мл. Необхідно порівняти ступінь фактичної ЛВ з належною. При визначенні належної ЛВ замість ЖЕЛ в розрахунки приймається належна ЖЕЛ. Після проведення розрахунків, отримаємо, що фактична ЛВ = (960-150) / (2000 + 1920) = 810/3920 = 0,207 або 20,7%, тоді як повинна бути ЛВ = (691,9 -150) / (3340, що 5 + 1383,8) = 541,9 / 4724,3 = 0,1147 або 11,47%. Це виходить за межі допустимих коливань, що може спостерігатися як компенсаторне стан при скруті видиху.

6. МОД у спокої = ДО х ЧД = 20 х 600 мл = 12000 мл. При роботі ЧД 40, ДО 900 мл, МОД = 40 х 900 мл = 35000 мл. Значить МОД зріс на 200% (в 3 рази) в порівнянні зі спокоєм.

7. За формулою Антоні належна ЖЕЛ чоловіки дорівнює 2,6 х ГО = 2,6 х 1800 = 4680 мл.

8. За формулою Антоні у жінок належна ЖЕЛ дорівнює 2,2 х ГО = 2,2 х 1500 = 3300 мл.

9. У кінці звичайного видиху в легенях знаходиться функціональна залишкова ємність (ФОЕ), мінус повітря мертвого простору (ЗМУ), що в нормі становить близько 2350 - 2500 мл. Наприкінці звичайного вдиху в цьому обсягу додається дихальний обсяг (ДО).

10. У легких в спокої в альвеолах знаходиться Фое - ОМП, т. Е. 2500 мл на. У ньому 14,4% кисню, т. Е. 360 мл. При спокійному вдиху в альвеоли входить ДО - ОМП, т. Е. Додається 72 мл Про2. Загальна кількість останнього в альвеолярному повітрі стає 432 мл. Обсяг альвеолярного повітря при вдиху дорівнює 2850 мл, значить, в ньому міститься тепер 15% Про2.

11. За один вдих 600 мл. За хвилину 1080 мл. ДО = ЖЕЛ - РОвид - РВВС.

12. У тренованого людини найбільший хвилинний обсяг дихання досягається при найменшій частоті за рахунок поглиблення дихання. Краще тренований перша людина, найгірше - третій.

13. Обсяг альвеолярного повітря дорівнює Фое - ОМП. Якщо ГО прийняти за 1500 мл, і прийняти РОвд рівним РОвид, то ці обсяги в такому випадку дорівнюють по 1300 мл. Обсяг альвеолярного повітря звідси дорівнює 1300 + 1500 - 150 = 2650 мл. Легенева вентиляція дорівнює (ДО - ОМП): Фое = (400 -150) 2800 = 9%.

14. Дані невірні. У нормі ставлення МОД до маси тіла (кг) в перший день життя дитини становить 190 мл / кг, в 1 рік -300 мл / кг, в 6 років -17 мл / кг, у дорослої людини 170 мл / кг.

15. Так як в спокої у новонародженої дитини частота дихання досягає 60-70 в хв, то МОД в даному випадку дорівнює 120 - 140 мл / хв.

16. Оскільки частота дихання у дорослої людини в спокої становить 16 - 18 в хв, МОД дорослого дорівнює 8-9 л. МОД новонародженого 0,12 - 0,14 л. Значить, МОД дорослого більше МОД новонародженого в 57- 75 разів.

17. При бронхіальній АТСМ відбувається спазм дрібних бронхіол, що значно утруднює дихання, особливо видих. У цих умовах збільшення ЖЕЛ є компенсаторною пристосувальної реакцією організму, яка забезпечує більш значне розтягнення легенів при вдиху, що за рахунок зростання еластичного напруги тканини альвеол сприяє більш енергійному видиху. При одужанні відбуваються зворотні явища і ЖЕЛ зменшується, оскільки знижується необхідність в більш енергійному видиху.




Дослідження впливу фізичного навантаження на функціональний стан міокарда (за результатами ЕКГ). | Тема 12. системний кровообіг. Закони гемодинаміки, роль судин у кровообігу. Дослідження артеріального тиску. | ВИМІР АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ (АТ) У ЛЮДИНИ МЕТОДОМ КОРОТКОВА | Тема 13. Дослідження регуляції кровообігу. Регуляція тонусу судин. | Дослідження зміни артеріального тиску і частоти серцевих скорочень у людини при фізичному навантаженні | Дослідження зміни артеріального тиску і частоти серцевих скорочень у людини при впливі холоду | Тема 14. Дослідження мікроциркуляції і особливостей регіонального кровотоку. | СПОСТЕРЕЖЕННЯ ВЕНОЗНОГО КРОВОТОКУ | Тема 15. Дослідження лимфообращения. | Вивчення стимулюючих впливів роздратування шлунка у спінальної жаби на роботу її лімфатичного серця. |

загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати