На головну

Дослідження впливу фізичного навантаження на функціональний стан міокарда (за результатами ЕКГ).

  1. II. ВІДЧУТТЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ ВІДЧУТТІВ психофізичного МЕТОДАМИ
  2. III. Монографіческоеі порівняльне дослідження.
  3. IX. дослідження мови
  4. RLC-навантаження
  5. RLC-навантаження
  6. VI. Дайте експертну оцінку результатам випробуваного.
  7. Vi. Приватне функціональне ортезування

При фізичному навантаженні кровопостачання працюючих органів різко збільшується, значно підвищується навантаження на серце. У цих умовах невідповідність між реальним кровопостачанням міокарда і його потребами може викликати ішемічні зміни, що відбиваються на ЕКГ.

Проби з фізичним навантаженням проводять з метою діагностики прихованих поразок серця, визначення толерантності до навантаження, проведення контролю за ефективністю реабілітаційних заходів, оцінки функціонального стану серця. При хорошому функціональному стані серця ЕКГ після проби характеризується незначними змінами на 50-60% в порівнянні з вихідною збільшується ЧСС, стан електричної осі не змінюється або змінюється незначно, інтервал P-Q не змінюється або незначно коротшає, тривалість комплексу QRS не змінюється або коротшає незначно, амплітуда зубців також змінюється незначно, відновлення всіх вихідних показників закінчується на 5-ій хвилині відпочинку.

Для роботи необхідні: Фрагменти ЕКГ, зареєстровані в стандартних відведеннях і у відведеннях V3, V4 і V5, зроблені до проби в спокої, безпосередньо після дозованого навантаження, на 3-й і 6-й хвилинах відновного періоду. Об'єкт дослідження-людина.

проведення роботи. Фрагменти електрокардіограми, зареєстровані до і після функціональних проб (20 присідань або 10 -20 -кратне вставання на платформу висотою 50 см, або швидкий біг на місці протягом 15-20 с), вклейте в протокол досвіду, позначте зубці та інтервали. Виміряйте зубці та інтервали ЕКГ, проведіть їх порівняльний аналіз.

Результати роботи і їх оформлення. Зробіть висновок про зміни в ЕКГ, що виникають в результаті функціональної проби.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань:


1. В експерименті виявлено, що тонус судин серця регулюється метаболічними факторами. Який метаболічний фактор найбільшою мірою зумовлює зниження тонусу судин?

A. Підвищення напруги Про2 у крові

B. Зменшення напруги Про2 у крові

C. Підвищення концентрації молочної кислоти

D. Збільшення кількості простогландина Е в крові

E. Зменшення концентрації аденозину в крові.

2. Як змінюється тривалість систоли і діастоли серця і чутливість міокарда до гуморальним впливам в старечому віці?

A. Тривалість систоли збільшується. Чутливість міокарда не змінюється.

B. Тривалість систоли зменшується. Чутливість міокарда не змінюється

C. Тривалість систоли не змінюється. Чутливість міокарда зменшується

D. Збільшується тривалість систоли і зменшується тривалість діастоли. Чутливість міокарда підвищується

E. Тривалість систоли і діастоли, а також чутливість міокарда не змінюються

3. Яка речовина блокує, а яке стимулює дію парасимпатичного нерва?

A. Блокує ацетилхолін, стимулює адреналін

B. Блокує атропін, стимулює ацетилхолін

C. Блокує атропін, стимулює ГАМК

D. Блокує адреналін, стимулює атропін

E. Блокує адреналін, стимулює гліцин

4. Які ефекти в роботі серця можна очікувати у схвильованого людини в результаті порушення?

A. Позитивний хронотропний без проявів дромотропного, батмотропний, инотропного і тонотропное ефектів

B. Негативні хронотропний, інотропний, батмотропний, дромотропний ефекти

C. Позитивні інотропний, батмотропний, тонотропное і негативні хронотропний і дромотропний ефекти

D. Позитивні хронотропний, інотропний, батмотропний, дромотропний ефекти

E. Позитивні батмотропний, інотропний, хронотропний і негативний дромотропний ефекти

5. Як змінюється стан мембран клітин провідної системи міокарда при взаємодії з ацетилхоліном?

A. Відкриваються Na+ канали та ^ швидкість МДД

B. Активуються До+ канали > гиперполяризация

C. Откриваютс Са++ канали

D. блокується система окисного фосфорилювання

E. v автоматизм синусового вузла

6. Як впливають іони кальцію на ізольований міокард?

A. v ЧСС

B. ^ силу седечно скорочень

C. v швидкої проведення збудження

D. Викликають зупинку серця в діастолі

E. ^ автоматизм міокарда

7. Якщо зменшиться тиск у правому передсерді, як зміниться рівень секреції вазопресину?

A. Зменшиться за механізмом негативного зворотного зв'язку

B. Збільшиться за механізмом позитивного зворотного зв'язку

C. Не змінюється

D. Залишається в межах норми

E. Всі відповіді невірні

8. Як вплине на діяльність серця велика кількість адреналіну, що виділяється при наявності феохромоцитоми (пухлини мозкової речовини надниркових залоз)?

A. Чи посилить, тому що збільшення АТ стимулює каротидні і аортальні барорецептори

B. Чи посилить, тому що адреналін надає пряму хронотропное дію на міокард

C. Чи посилить, тому що збільшиться тоническая парасимпатична іннервація серця

D. Чи зменшить, тому що збільшення АТ стимулює каротидні і аортальні хеморецептори

E. Чи зменшить, тому що збільшиться тоническая парасимпатична іннервація серця.

9. Який ефект викликають катехоламіни, взаємодіючи з ?-адренорецепторами?

A. Збільшують скоротність міокарда.

B. Збільшують частоту імпульсації в синоатріальної вузлі

C. Збільшують хвилинний обсяг серця

D. звужує вінцеві судини в результаті прямого впливу на них

E. Розширюють кровоносні судини в скелетних м'язах.

10. Які з нижчеперелічених речовин викликають гальмування діяльності міокарда?

A. Іони Са++

B. Іони К+

C. Адреналін

D. АДГ

E. Брадикинин

Відповіді: 1-B. 2-D. 3-В. 4-D. 5-В. 6-В. 7-В. 8-C. 9-D. 10-В.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань за програмою «Крок»


1. Які з нижчеперелічених іонів викликають підвищення скоротливості міокарда?

A. Іони Са ++

B. Іони К +

C. Іони Na ??+

D. Іони Cl-

E. Іони Н +

2. Що таке дромотропний ефект?

A. Зміна ЧСС

B. Зміна сили серцевих скорочень

C. Зміна збудливості серцевого м'яза

D. Зміна провідності серцевого м'яза

E. Зміна тонусу серцевого м'яза

3. Що таке хронотропний ефект?

A. Зміна ЧСС

B. Зміна сили серцевих скорочень

C. Зміна збудливості серцевого м'яза

D. Зміна провідності серцевого м'яза

E. Зміна тонусу серцевого м'яза

4. Яка з перерахованих нижче речовин викликає вазоконстрикцію вінцевих судин?

A. Оксид азоту

B. Брадикинин

C. ВІП

D. Речовина Р

E. Ендотелін I

5. З активізацією якого ферменту пов'язаний механізм дії ендотеліну I?

A. гуанілатциклазу

B. Протеїнкіназа А

C. фосфорилазу З

D. Протеїнкіназа А2

E. Тирозинкіназа

6. За яких з нижчеперелічених станів найбільш доцільно індукувати освіту рецепторів до судинного ендотеліального фактора росту?

A. Ішемія коронарних артерій

B. Пухлини

C. Цукровий діабет

D. Нецукровий діабет

E. Дисменорея

7. Яка з перерахованих нижче речовин викликає вазодилатацію вінцевих судин?

A. Оксид азоту

B. Ангіотензин II

C. Ендотелін I

D. Всі перераховані речовини

E. Жодне з перерахованих речовин

8. З активізацією якого ферменту пов'язаний механізм дії оксиду азоту?

A. гуанілатциклазу

B. Протеїнкіназа А

C. фосфорилазу З

D. Протеїнкіназа А2

E. Тирозинкіназа

9. З активізацією якого ферменту пов'язаний механізм дії брадикініну?

A. гуанілатциклазу

B. Протеїнкіназа А

C. фосфорилазу З

D. Протеїнкіназа А2

E. Тірозінкіна

10. З активізацією якого ферменту пов'язаний механізм дії речовини Р?

A. гуанілатциклазу

B. Протеїнкіназа А

C. фосфорилазу З

D. Протеїнкіназа А2

E. Тирозинкіназа

Відповіді: 1-А. 2-D. 3-A. 4-E. 5-D. 6-A. 7-A. 8-A. 9-C. 10-C.


Ситуаційні завдання:

1. Людина знаходиться в затонулої підводному човні декілька годин. Системи життєзабезпечення зруйновані. Поясніть, які зміни роботи серця і артеріального тиску слід очікувати у такої людини.

2.В організм дорослої собаки і новонародженого цуценя введений атропін. Поясніть, як і чому буде змінюватися робота серця у кожного з цих тварин?

3.Поясніть, як і чому змінюється частота серцебиття при введенні атропіну.

4.Тварині з перерізаними блукаючими нервами внутрішньовенно введена велика доза адреналіну. Поясніть, як відреагує на це серце? Чим відрізняється реакція серця на внутрішньовенне введення адреналіну у тварини з збереженими блукаючими нервами і у тварин з перерізаними блукаючими нервами?

5.  Вкажіть, введенням яких речовин в перфузионную рідину, що омиває серце, можна викликати зміни, відмічені стрілкою на представленій схемі кардіодіограмми ізольованого серця жаби?

6.  Вкажіть, введенням яких речовин в перфузионную рідину, що омиває серце, можна викликати зміни, відмічені стрілкою на схемах кардіодіограмм ізольованого серця жаби?

7.У новонародженої тварини через ізольований каротидний синус протікає кров, насичена вуглекислим газом і бідна киснем. Як це впливає на роботу серця? Що станеться з діяльністю серця, якщо в каротидному синусі підвищити тиск і чому?

8.Як повинна була б змінитися робота серця, якби гемоглобін містився в еритроцитах, а був розчинений в крові?

9.Венозний приплив збільшився на 10 мл. Поясніть, як зміниться в цьому випадку ударний обсяг серця?

відповіді до Ситуаційним завданням:

1. Накопичення С02 і зниження кисню у вдихуваному повітрі викликає гіпоксію і гіперкапнія в крові. Наслідком є ??роздратування хеморецепторів судин і тканин, в результаті чого збільшується частота серцебиття і підвищується артеріальний тиск - кровотік посилюється.

2.У дорослої собаки відбудеться почастішання роботи серця, а у цуценяти частота серцебиття не зміниться, так як у новонароджених тварин (собака, кішка) центри блукаючих нервів не володіють тонусом і вимикання холинорецепторов атропіном не позначається на роботі серця.

3.Частота серцебиття зросте, так як атропін блокує холінорецептори і гальмівну дію вагуса в цих умовах не виявляється.

4.Відповідь: адреналін викликає більшу почастішання серцебиття, ніж у интактного тваринного, так як при перерезке знімається центральний ефект адреналіну (збудження центру вагуса, який термозіт роботу серця).

5.Адреналін, іони Са++.

6.Ацетилхолін, іони К+.

7.Робота серця тварини в обох випадках не зміниться, так як хемо і баро-рецептори рефлексогенних зон у новонародженого не функціонують

8.У цьому випадку значно підвищилася б в'язкість крові, що привело б до зростання опору кровотоку. Для подолання цього опору довелося б підвищити кров'яний тиск шляхом значного посилення роботи серця.

9.УОС теж зросте на 10 мл, так як в здоровому серце, відповідно до закону гемодинаміки, приплив дорівнює відтоку.




Змістовний модуль 8. система кровообігу | Аналізувати стан кровообігу і механізми його регуляції у людини під час виконання функціональних проб (при зміні положення тіла, при фізичному навантаженні). | Загальна характеристика системи кровообігу, її роль в організмі. | Дослідження варіабельності частоти серцевих скорочень в спокої у здорових людей з побудови кривої НОРМАЛЬНОГО РОЗПОДІЛУ даного ОЗНАКИ. | Тема 8. насосна фунция серця. серцевий цикл, методи його дослідження. | ВИЗНАЧЕННЯ ТРИВАЛОСТІ СЕРЦЕВОГО ЦИКЛУ У ЛЮДИНИ ПО пульсу в спокої І ПРИ ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ | Тема 9. Електричні прояви діяльності серця. Фізіологічні основи електрокардіографії. | Оцінка і аналіз результатів електрокардіографії | Тема 10. Дослідження нервової регуляції діяльності серця. | Вплив рефлексу Данини-Ашнера на частоту серцевих скорочень у людини |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати