загрузка...
загрузка...
На головну

ВИЗНАЧЕННЯ ТРИВАЛОСТІ СЕРЦЕВОГО ЦИКЛУ У ЛЮДИНИ ПО пульсу в спокої І ПРИ ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ

  1. B. Визначення прибутковості ОФЗ-ПК і ОГСЗ.
  2. E. Водної навантаженні і прийомі гострої їжі
  3. I.3.I. Цілісне і парціальний опис психології людини. Особистість. Характер.
  4. II. Поняття частоти випадкової події. Статистичне визначення ймовірності.
  5. II.1.1. Визначення теоретичних і практичних завдань психології та педагогіки
  6. III. Психічні властивості особистості - типові для даної людини особливості його психіки, особливості реалізації його психічних процесів.
  7. III. РОЗВИТОК ПСИХІКИ У тваринному світі І СТАНОВЛЕННЯ СВІДОМОСТІ ЛЮДИНИ

Частота серцевих скорочень у людини, що знаходиться в стані фізичного і емоційного спокою, коливається в межах 60-80 уд. / Хв. При фізичному навантаженні частота серцевих скорочень збільшується пропорційно інтенсивності виконуваної роботи. Визначити частоту серцевих скорочень можна за величиною артеріального пульсу, т. Е. За коливаннями стінок артерії, пов'язаних з підвищенням тиску крові в цих судинах під час систоли серця.

Для роботи необхідний секундомір. Об'єкт дослідження-людина.

проведення роботи. Намацують пульс променевої артерії у себе або в іншого студента. Підраховують число ударів за 20 с. Множать отримане значення на три, визначивши таким чином частоту серцевих скорочень (ЧСС) за 1 хв. Ділять 60 з на ЧСС і знаходять середню тривалість серцевого циклу в спокої. Потім виконують 20-30 присідань і відразу ж після виконання фізичного навантаження визначають ЧСС і тривалість серцевого циклу. Потім визначають ЧСС через 3, 5 і 10 хв після припинення фізичного навантаження.

Результати роботи і їх оформлення. Отримані дані занесіть в таблицю. Відзначте, що тривалість серцевого циклу залежить від функціонального стану організму. На основі отриманих даних намалюйте графік завісімостіпродолжітельності серцевого циклу від частоти серцевих покращений.

 Показник роботи серця  спокій  Час після фізичного навантаження, хв
 Частота серцевих покращений, уд / хв          
 Тривалість серцевого циклу, з          

Фазовий аналіз серцевого циклу за допомогою полікардіограмма:

Показником нормальної координованої роботи міокарда і клапанного апарату є певні часові співвідношення різних фаз серцевого циклу. Одним з найбільш поширених методів дослідження фазсердечного циклу є полікардіографіческій, в процесі якого виробляють синхронну запис електрокардіограми, фонокардіограмми і сфігмограми сонної артерії.

Для роботи необхідні: Фрагменти полікардіограмма людини. Об'єкт дослідження - людина.

проведення роботи: При аналізі фазової структури серцевого циклу визначають параметри систоли шлуночків, представленої фазами асинхронного, ізометричного скорочення, швидкого і повільного вигнання, а також параметри діастоли, представленої протодіастоліческім періодом, фазою ізометричного скорочення, фазами швидкого і повільного наповнення шлуночків і систоли передсердь:

1. Фаза асинхронного скорочення - це інтервал часу від початку зубця Q до вершини зубця R на ЕКГ і до початку I тону на ФКГ (фрагмент АС на малюнку ...). Межі допустимих коливань 0,04-0,07с., В середньому 0,05

2. Фаза ізометричного скорочення - це інтервал часу від вершини зубця R на ЕКГ і початку першого тону ФКГ до початку крутого підйому на СФГ (фрагмент IC на малюнку ....). Межі коливань 0,02-0,05с, в середньому 0,03 с.

3. Період напруги відповідає сумарній тривалості фаз асинхронного і изометрического скорочень. Межі допустимих коливань 0,06 -0,11 с, в середньому 0,85 с.

4. Період вигнання визначають від початку крутого под'емана сфигмограмме до початку інцизури (фрагмент з-е на малюнку ...).

5. Загальна систола відповідає сумарній тривалості періоду напруги і періоду вигнання.

6. протодіастоліческого період відповідає фрагменту e-f на схемі сфігмограми малюнка ...

7. діастоли визначають шляхом вирахування з тривалості серцевого циклу тривалості загальної систоли.

8. Тривалість серцевого циклу відповідає інтервалу R-R на ЕКГ.

Для підвищення точності розрахунків аналізують фрагменти ПКГ, зарегістріованние при скрость 50 і 100мм / с.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань:


1. Чим забезпечується неможливість зворотного потоку крові з шлуночків в передсердя у здорової людини?

A. мітрального і аортальним півмісяцевими клапанами

B. мітрального і трикуспідального клапанами

C. мітрального і легеневим півмісяцевими клапанами

D. аортального і легеневим півмісяцевими клапанами

E. трикуспидальная і легеневим півмісяцевими клапанами

2. У пацієнта виникла необхідність визначити особливість фазової структури серцевого циклу. Як це зробити?

A. Реографія

B. ЕКГ

C. полікардіографія

D. Платізмографія

E. Апекскардіографія

3. У здорової дорослої людини проводять зондування порожнини серця і великих судин. Де знаходиться зонд, якщо протягом серцевого циклу зареєстровані зміни тиску від 0 до 120 мм рт. ст.?

A. Лівий шлуночок

B. Правий шлуночок

C. Аорта

D. Легенева артерія

E. Передсердя

4. Як можна визначити серцевий викид?

A. За формулою Фіка і методом реографії

B. За формулою Фіка і серцевого індексу

C. За формулою серцевого індексу і методом реографії

D. За формулою Старра і Фіка

E. За формулами Старра і серцевого індексу.

5. Приблизно до якої величини падає тиск в лівому шлуночку під час діастоли?

A. 120 мм рт. ст.

B. 100 мм рт. ст.

C. 80 мм рт. ст.

D. 40 мм рт. ст

E. 0 мм рт. ст.

6. Чоловік 70 років. На ЕКГ виявлено ознаки часткової ішемії серця. Чим це можна пояснити?

A. Кількість капілярів v, в стінках судин розвиваються склеротичні зміни

B. Кількість капілярів ^, розвиваються склеротичні зміни в стінках судин

C. Зміни еластичності судин, закриття півмісяцевих клапанів

D. Зміни продовження серцевого циклу, розвіваються склеротичні зміни в стінках судин

E. Всі відповіді правильні

7. В яку з фаз або періодів серцевого циклу всі клапани серця відкриті одночасно?

A. В кінці фази ізометричного скорочення

B. У протодиастолический період

C. У період швидкого наповнення шлуночків

D. На самому початку ізометричного скорочення

E. Ні в одному з фаз серцевого циклу

8. Чому під час систоли передсердь кров не повертається вени?

A. Закриваються стулчасті клапани

B. Закриваються півмісяцеві клапани

C. Скорочується кільцева мускулатура в гирлі вен

D. Великий опір крові у венах

E. Відкриваються стулчасті клапани

9. З якими показниками на сфигмограмме збігається початок 1-го тону?

A. З инцизурой

B. З початком анакроти

C. З початком Катакроту

D. З вершиною дикротичного зубця

E. З вершиною сфігмограми

10. Яке походження 2-го тону?

A. Закриття обох стулчастих клапанів

B. Закриття трикуспідального клапана

C. Закриття мітрального клапана

D. Закриття обох півмісяцевих клапанів

E. Закриття полулунного клапана аорти

Відповіді: 1-B. 2-C. 3-A. 4-A. 5-E. 6-A. 7-E. 8-C. 9-B. 10-D.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань за програмою «Крок»


1. Чому кров під час паузи серця не повертається з аорти в шлуночки?

A. закриті стулчасті клапани

B. закриті півмісяцеві клапани судин

C. відкриті півмісяцеві клапани

D. відкриті стулчасті клапани

E. відкриті півмісяцеві, закриті стулчасті

2. До якого рівня наростає тиск в лівому шлуночку в період вигнання крові?

A. 20-25 мм рт. ст.

B. 30-50 мм рт. ст.

C. 60-80 мм рт. ст.

D. 90-110 мм рт. ст.

E. 125-130 мм рт. ст.

3. Тиск в аорті під час систоли шлуночків становить

A. 125-130 мм рт. ст.

B. 100-90 мм рт. ст.

C. 40-30 мм рт. ст.

D. 15010 мм рт. ст.

E. близько до 0

4. Кінцевий діастолічний об'єм лівого шлуночка дорівнює

A. 25-30 мл

B. 35-50 мл

C. 60-70 мл

D. 70-100 мл

E. 130-140 мл

5. Кінцевий систолічний об'єм лівого шлуночка дорівнює

A. 25-30 мл

B. 35-50 мл

C. 60-70 мл

D. 70-100 мл

E. 5-130-140 мл

6. Закриття атріовентрикулярних клапанів відбувається в фазу

A. скорочення передсердь

B. ізоволюметріческого скорочення шлуночків

C. швидкого вигнання крові з шлуночків

D. повільного вигнання крові

E. изоволюмического розслаблення

7. Відкриття аортального клапана відбувається під час

A. скорочення передсердь

B. ізоволюметріческого скорочення шлуночків

C. швидкого вигнання крові з шлуночків

D. повільного вигнання крові

E. изоволюмического розслаблення

8. Виникнення I тону серця обумовлено

A. відкриттям аортального клапана

B. відкриттям клапана легеневої артерії

C. акритіем аортального клапана

D. закриттям мітрального і тристулкового клапанів з

E. закриттям клапана легеневої артерії

9. З якими показниками на сфигмограмме збігається початок 2-го тону?

A. З початком Катакроту

B. З початком анакроти

C. З инцизурой

D. З вершиною дикротичного зубця

E. E. з вершиною сфігмограми

10. Де вислуховуються півмісяцеві клапани аорти?

A. В 5-му міжребер'ї на 1-1,5 см вправо від серединно-ключичній лінії

B. В основі мечоподібного отроска

C. У 2-му міжребер'ї справа по краю грудини

D. У 2-му міжребер'ї зліва по краю грудини

E. У 5-му міжребер'ї на рівні передньої аксилярній лінії

Відповіді: 1-B. 2-E. 3-A. 4-E. 5-C. 6-B. 7-C. 8-D. 9-A. 10-C.


Ситуаційні завдання:

1. За 10 хвилин людина поглинув 5600 мл кисню. Визначення кількості кисню в крові показало, що в артеріальній крові його зміст дорівнює 200 мл в 1 л, а у венозній - 120 мл в 1 л крові. Розрахуйте ударний обсяг серця, якщо частота серцебиття 75 в хв.

2. Хвилинний обсяг серця - 7500 мл. Артерія-венозна різниця по кисню становить 80 мл. Розрахуйте скільки кисню поглинає організм в таких умовах за 1 годину.

3. Розрахуйте ударний обсяг серця, якщо відомо, що хвилинний обсяг дорівнює 8 л, а відстань R-R на ЕКГ 0,6 с.

4. Поясніть, як зміниться ударний обсяг серця і тривалість фази повільного наповнення кров'ю шлуночків, якщо частота серцебиття збільшиться в 1,5 рази?

5. Поясніть, які зміни в тонах серця відбудуться при звуженні мітрального клапанного отвору (стеноз мітрального клапана)? Намалюйте схему фонокардіограмми, яка спостерігається при цьому.

6. Який фазі серцевої діяльності відповідає тиск в лівому шлуночку 50 мм рт. ст.?

7. У людини 20-ти років ліва межа серця зміщена до переднеаксіллярной лінії. Які зміни звукових, механічних і електричних проявів діяльності серця можна очікувати в даному випадку.

8. При зондуванні лівого шлуночка серця у досліджуваного в один з моментів серцевого циклу було зареєстровано тиск 125 мм. рт. ст. Поясніть, в яку фазу серцевого циклу можна зареєструвати такий тиск в лівому шлуночку?

9. При зондуванні правого шлуночка серця у досліджуваного в один з моментів серцевого циклу було зареєстровано тиск 20 мм. рт. ст. Поясніть, в яку фазу серцевого циклу можна зареєструвати такий тиск в правому шлуночку?

10. Розрахуйте скільки крові викидає під час систоли правий шлуночок, якщо з лівого в аорту надходить 80 мл.

11. Розрахуйте хвилинний обсяг серця, якщо АТ у людини одно 120/80 мм. рт. ст., його вік 30 років, ЧСС 70 в хв.

12. У досліджуваного спостерігається позачергове скорочення серця, після якого йде компенсаторна пауза тривалістю близько 0,7 с. Поясніть, в якій частині серцевого м'яза знаходиться патологічний осередок, який є причиною спостережуваного екстрасистоли?

13. У дитини 1 року в спокої МОК дорівнює 1200 мл. Чому має дорівнювати приблизно ударний обсяг серця?

14. Серцевий верхівковий поштовх у здорової дитини визначається в IV міжребер'ї назовні від лівої сосковой лінії. Поясніть, до якої вікової групи належить ця дитина?

15. У дитини на фонокардиограмме виявлено роздвоєння I і II тонів. Гаразд дитині? Як називається таке роздвоєння?

16. У обстежуваного юнаки, 16років, в стані спокою (лежачи) зареєстровані ЕКГ в II стандартному відведенні і Фонокардиограмма (ФКГ) при положенні мікрофона в області проекції верхівки серця. На фонокардиограмме виділені два компонента осциляції (звукові феномени), відповідні: перший - вершині зубця R на ЕКГ, другий - зубця Т ЕКГ. Дайте інтерпретацію зареєстрованим звуковим феноменам. Поясніть природу їх походження?

відповіді до Ситуаційним завданням:

1. Ударний об'єм серця (УОС) дорівнює хвилинному обсягу кровотоку (МОК), поділеній на частоту серцебиття (ЧСС). МОК визначається за методом Фіка як відношення кількості поглиненого в хвилину кисню в мл до артериовенозной різниці кисню в мл. В даному випадку МОК дорівнює 7 л, УОС 93,5 мл.

2. Виходячи з формули Фіка за годину поглинається в даних умовах 36,0 л кисню.

3. Розрахуйте ударний обсяг серця, якщо відомо, що хвилинний обсяг дорівнює 8 л, а відстань R-R на ЕКГ 0,6 с. Відповідь: УОС = МОК: ЧСС. ЧСС = 60: 0,6 = 100. УТОС = 80 мл

4. Загальна тривалість фази повільного наповнення зменшиться приблизно на таку ж величину. Ударний об'єм може залишитися незмінним.

5. При стенозі мітрального клапанного отвору виникає діастолічний шум на верхівці серця.

6. Фаза ізометричного скорочення або фаза ізометричного розслаблення.

7. Посилення верхівкового поштовху, зміщення його вліво, посилений перший тон, відхилення електричної осі (ЕОС) серця вліво.

8. У кінці фази повільного вигнання крові під час систоли шлуночків.

9. У кінці фази повільного вигнання крові під час систоли шлуночків.

10. Правий шлуночок під час систоли викидає стільки ж крові, скільки і лівий.

11. За формулою Старра УСС = 100 + 0,5ПД - 0,6ДД - 0,6 (вік в роках), а МОК = УОС х ЧСС. У нашому випадку МОК 3,8 л.

12. Патологічний осередок знаходиться, по всій ймовірності в міокарді шлуночків, так як спостерігається довга компенсаторна пауза.

13. У дитини одного року серце скорочується до 90 разів за хвилину, отже, у нього систолічний викид в спокої дорівнює 13,3 мл.

14. Це дитина грудного віку.

15. Дитина здорова. Роздвоєння тонів відбувається за рахунок неодновременного закриття клапанів лівої і правої половини серця в зв'язку з різним ступенем розвитку їх м'язової стінки.

16. Зареєстровані тони серця - перший (систолічний) і другий (діастолічний) - в нормі. Перший тон виникає на початку систоли шлуночків (систолічний) і обумовлений коливаннями атріовентрикулярних клапанів при їх закритті (високочастотний і високоамплітудний компонент) і коливаннями відкриваються півмісяцевих клапанів і початкових відділів аорти і легеневого стовбура під час вступу до них крові (низькочастотний і низькоамплітудних компонент). Другий тон виникає в період діастоли (діастолічний). У ньому виділяють два компоненти: високоамплітудний - пов'язаний з напругою аортального клапана при його закритті; низькоамплітудних - викликаний закриттям клапана легеневого стовбура.

 




ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань | Тема 5. Фізіологічні основи методів дослідження груп крові | Методика визначення груп крові за системою АВО за допомогою стандартних сироваток. | МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ГРУП КРОВІ ЗА СИСТЕМОЮ АВО ЗА ДОПОМОГОЮ Цоліклони | Заходи, що проводяться перед переливанням крові | Тема 8. Практичні навички з фізіології системи крові | Змістовний модуль 8. система кровообігу | Аналізувати стан кровообігу і механізми його регуляції у людини під час виконання функціональних проб (при зміні положення тіла, при фізичному навантаженні). | Загальна характеристика системи кровообігу, її роль в організмі. | Дослідження варіабельності частоти серцевих скорочень в спокої у здорових людей з побудови кривої НОРМАЛЬНОГО РОЗПОДІЛУ даного ОЗНАКИ. |

загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати