На головну

Дослідження варіабельності частоти серцевих скорочень в спокої у здорових людей з побудови кривої НОРМАЛЬНОГО РОЗПОДІЛУ даного ОЗНАКИ.

  1. I. ПОЯСНЕННЯ СОКРАЩЕНИЙ
  2. II. ВІДЧУТТЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ ВІДЧУТТІВ психофізичного МЕТОДАМИ
  3. II. Поняття частоти випадкової події. Статистичне визначення ймовірності.
  4. III. Монографіческоеі порівняльне дослідження.
  5. III. Подивіться на фото (1-7) і здогадайтеся про значення слів (a-g) позначають людей.
  6. III. Психічні властивості особистості - типові для даної людини особливості його психіки, особливості реалізації його психічних процесів.
  7. IX. дослідження мови

Відомо, що частота серцевих скорочень визначається автоматичною активністю різних відділів провідної системи міокрада. У нормальних умовах головним водієм ритму є синоатріальний вузол, активність якого становить 65-85 імпульсів за хв. Зробити висновок про те, чи є процес імпульсної активності нормальним або патологічним, можливо тільки при порівнянні результатів конкретного дослідження з даними, отриманими при обстеженні здорового організму, т. Е. Так званими нормальними величинами. Однак нормальна величина не може бути виражена лише одним цифровим значенням. При реєстрації будь-або параметра у групи здорових людей завжди буде виявлено деякий розкид цифрових значень цього параметра. Більш того, існує певний зв'язок значення параметра і частоти його виявлення в групі, що підкоряється закону нормального розподілу. У клінічній практиці необхідно враховувати, що відповідно до кривої нормального розподілу в популяції є певна кількість здорових людей, для яких індивідуальні нормальні показники відрізняються від загальноприйнятих і, незважаючи на їх невідповідність затвердженим нормам, чи не свідчать про патологічний процес в організмі досліджуваного.

Для роботи необхіднийсекундомір, стілець. Об'єкт дослідження-група здорових людей.

проведення роботи. У кожного випробуваного з групи здорових людей визначають значення частоти серцевих скорочень в одних і тих же умовах. Для цього випробуваному пропонують сісти на стілець і утриматися від активних фізичних рухів протягом приблизно 1 хв. Після цього експериментатор знаходить пульс на променевої артерії випробуваного і підраховує кількість серцевих скорочень протягом 1 хв. Дослідження проводять на групі, що складається не менше ніж з 12 осіб (здорових студентів).

Результати роботи і їх оформлення. Побудуйте криву нормального розподілу досліджуваної ознаки. Для цього по осі абсцис відзначте значення пульсу, а по осі ординат-частоту виявлення цих значень. Зверніть увагу на форму кривої.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань:


1. На ізольованому серці тваринного вивчали швидкість проведення збудження в різних його частинах. Де була визначена найменша швидкість?

A. В атріовентрикулярному вузлі

B. У кінчику пучка Гіса

C. У волокнах Пуркіньє

D. У міокарді передсердь

E. У міокарді шлуночків.

2. При пересаджуванні серця визначають життєздатність клітин міокарда. Визначення якого з цих параметрів міокарда є найбільш важливим?

A. Температури серця

B. Потенціалу спокою кардіоміоцитів

C. Зміст Про2 в судинах серця

D. Концентрації іонів Са2+ в миофибриллах

E. Концентрації іонів Са2+ в судинах серця

3. В експерименті під впливом хімічної речовини в м'язах ослаблена реакція Са-насоса. Які явища спостерігатимуться при цьому?

A. ^ тривалості розслаблення

B. ^ тривалості потенціалу дії

C. v потенціалу спокою

D. Активація натрій-калієвого насоса

E. v швидкості поширення потенціалу дії

4. У спортсмена 20 років внаслідок постійної фізичного навантаження розвинулася функціональна гіпертрофія лівого шлуночка серця. Який морфофункціональний процес покладений в її основу?

A. ^ кількості провідних кардіоміоцитів

B. ^ кількості жирової тканини

C. ^ кількості фібробластів

D. ^ розміру клітин і кількості скорочувальних органел

E. ^ кількості сполучної тканини

5. Серце дає поодинокі скорочення завдяки:

A. Наявності екзальтаціонной фази

B. скорочувальної фазі відносної рефрактерності

C. Тривалою фазі абсолютної рефрактерності

D. скорочувальної фазі абсолютної рефрактерності

E. Всі відповіді вірні

6. У пацієнта при обстеженні виникла необхідність дослідити скоротливу функцію міокарда. Який методикою можна скористатися?

A. Балістокардіографіей

B. електрокардіограф

C. Векторелектрокардіографіей

D. Платізмографіей

E. сфигмографию

7. На ізольованому серці кролика заблокували Са++ канали кардіоміоцитів. Які зміни серцевої діяльності відбуваються внаслідок цього?

A. v сили скорочень

B. v частоти скорочень

C. v частоти і сили скорочень

D. Зупинка серця в діастолі

E. Зупинка серця в систолі.

8. У якій фазі серцевого циклу всі клапани серця закриті?

A. ізометричного скорочення

B. асинхронного скорочення

C. Швидкого вигнання

D. Повільного вигнання

E. Активного наповнення.

9. Хворий приймає препарати, які блокують кальцієві канали. На які процеси в міокарді вони впливають?

A. Збуджуваність

B. Електромеханічне сполучення

C. Провідність

D. Автоматизм

E. Засвоєння ритму.

10. При реєстрації потенціалу дії кардіоміоцитів має місце збільшення тривалості фази плато. Це пов'язано з:

A. інактивації повільних кальцієвих каналів

B. Активацією швидких кальцієвих каналів

C. Активацією каналів натрію

D. Активацією каналів калію

E. Активацією повільних кальцієвих каналів

відповіді : 1-А. 2-B. 3-А. 4-D. 5-C. 6-A. 7-C. 8-A. 9-B. 10-E.


.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань за програмою «Крок»


1. Під час емоційного збудження частота серцевих скорочень людини 30-ти років досягає 112 уд. в хвилину. Який відділ провідної системи серця відповідає за ці зміни?

A. Волокна Пуркіньє

B. Пучок Гіса

C. Атріовентрикулярний вузол

D. Синоатріальна вузол

E. Ніжки пучка Гіса

2. Після перенесеної хвороби у дорослої людини реєструється частота серцевих скорочень 40 уд. в хвилину. Який відділ провідної системи серця забезпечує таку частоту?

A. Пучок Гіса

B. Пучок Бахмана

C. Волокна Пуркіньє

D. Вузол Кисса-фляк

E. Вузол Ашофф-Тавара.

3. Внаслідок травми у пацієнта торкнуться правий блукаючий нерв. Яке в цьому випадку можливе порушення серцевої діяльності?

A. Порушення автоматизму атріовентрикулярного вузла

B. Порушення автоматизму синоатріального вузла

C. Порушення провідності в правому передсерді

D. Блокада провідності в атріовентрикулярному вузлі

E. Виникнення аритмії.

4. Особливістю порушення кардіоміоцитів є

A. Спонтанна діастолічна деполяризація мембрани

B. Наявність плато-реполяризації

C. Деполяризация міжшлуночкової перегородки

D. Рефрактерність шлуночків

E. Компенсаторна пауза

5. Середня тривалість фази абсолютної рефрактерності в кардіоміоцитах становить

A. 1-3 мсек

B. 4-8 мсек

C. 14-20 мсек

D. 50-100 мсек

E. 250-270 мсек

6. Велика тривалість потенціалу дії міокардіоцитів залежить від фази плато, зумовленої ...

A. Продовженням часом натрієвої активації

B. Відкриттям кальцієвих каналів клітинної мембрани і струмом Са2+ всередину клітини

C. запізнювання процесу натрієвої активації

D. запізнювання відкриття калієвих каналів мембрани

E. запізнювання реполяризації

7. Хворий під час серцевого нападу знепритомнів, з'явилися судоми. На ЕКГ виявлено, що частота скорочень передсердь і шлуночків неоднакова. Що може бути причиною даного стану?

A. Повна поперечна блокада проведення збудження

B. Порушення автоматизму СА-вузла

C. Порушення автоматизму АВ-вузла

D. Виникнення гетеротропних вогнищ збудження

E. Порушення проведення збудження міжпередсердями.

8. Загальним для кардиомиоцита і скелетного м'язового волокна є

A. Автоматия клітин

B. Наявність міжклітинних контактів-нексусов

C. Залежність биопотенциалов від концентраційних градієнтів До+ і Na+

D. Наявності фази «плато» потенціалу дії

E. Всі відповіді неправильні

9. Як називається фаза збудливості міокарда, яка відповідає періоду «плато» потенціалу дії?

A. Фаза відносної рефрактерності

B. Фаза супернормальной збудливості

C. Фаза абсолютної рефрактерності

D. Фаза субнормальной збудливості

E. Латентний період

10. Як зміниться робота серця після накладення першої лігатури Станниуса?

A. Передсердя і шлуночки скорочуються з колишньою частотою

B. Передсердя і шлуночки не скорочуються

C. Передсердя скорочуються, шлуночки - немає

D. Передсердя і шлуночки скорочуються одночасно

E. Передсердя не скорочуються, шлуночки скорочуються

відповіді: 1-D. 2-E. 3-B. 4-B. 5-E. 6-B. 7-A. 8-C. 9-C. 10-B.


Ситуаційні завдання:

1. Поясніть, у чому фізіологічний зміст того, що стінки лівого шлуночка значно товщі правого?

2. У ссавців вага серця в середньому становить 0,58% від ваги тіла. Відхилення від цієї величини у різних видів відносно небагато. Однак, у самих дрібних ссавців - землерийок (вага тіла 2,5-4,0г) серце непропорційно велике - 1,7% від ваги тіла (майже в 3 рази більше, ніж можна було очікувати). Поясніть цю особливість.

3. Розрахуйте, чому має дорівнювати вага серця новонародженої дитини вагою 3200г.

4. Шестимісячний дитина важить 7,5 кг. Розрахуйте, чому має дорівнювати вага його серця.

5. Поясніть, чи відповідають кордону серця, зазначені в цій таблиці, віком дитини? Вкажіть правильні вікові межі.

 вік  права межа  Верхня межа  ліва межа
 1-7 днів  Права парастернальних лінія  Верхній край 3-го ребра  1см назовні від лівої сосковой лінії
 24 роки  Посередині між стернальной і парастернальной лініями  2-е ребро  Ліва сосковая лінія
 5-16 років  Правий край грудини  2-е міжребер'ї  На 2 см назовні від лівої сосковой лінії

6. Отрута, що міститься в деяких видах грибів різко скорочує абсолютний рефрактерний період (АРП) міокарда. Поясніть, чи може отруєння цими грибами привести до смерті і механізм цього явища.

7. У пацієнта передбачається уповільнення атріовентрикулярної провідності. Поясніть, як це можна об'єктивно встановити?

8. Поясніть, як зміниться робота міокарда, якщо повністю заблоковано проведення збудження через пучок Гіса.

9. У пацієнта час проведення збудження від передсердь до шлуночків в 2,5 рази довше норми. Розрахуйте час проведення через атріовентрикулярний вузол в даному випадку.

10. Поясніть, як зміниться робота міокарда, якщо у пацієнта час проведення збудження через атріовентрикулярний вузол забезпечує співвідношення скорочень передсердь і шлуночків як 3: 1.

11. Мембранний потенціал пейсмекерной клітини серця збільшився на 10 мВ. Поясніть, як зміниться при цьому частота генерації автоматичних імульсов?

12. Мембранний потенціал пейсмекерной клітини серця знизився на 20 мВ. Поясніть, як зміниться при цьому частота генерації автоматичних імульсов?

13. Поясніть, як зміниться робота міокарда, якщо у пацієнта під час проведення збудження по передсердям виникає мерехтіння (миготлива аритмія) в результаті порушення функції електричних синапсів (нексусов)?

14. Структурна м'яз не підкоряється закону «все або нічого», а для серцевого м'яза він справдлів. Поясніть: 1) механізм цих відмінностей; 2) чи не суперечить даним даній властивості міокарда явище «сходи» Боудича?

15. Клітини провідної системи серця за своїми властивостями наближаються до кардіоміоцитів ембріонального міокарда. Виходячи з цього, поясніть, чому порушення функцій звичайних кардіоміоцитів зустрічаються значно частіше, ніж дисфункції клітин провідної системи?

16. Поясніть, що сталося б, якщо зміни мембранного потенціалу в клітинах синоатріального вузла, кардіоміоцитів передсердь і шлуночків відбувалося б синхронно?

відповіді до Ситуаційним завданням:

1. У великому колі опір значно більше, тому лівий шлуночок виконує велику роботу, ніж правий і його міокард більш потужний.

2. Відомо, що зі зменшенням розмірів тіла значно збільшується інтенсивність метаболізму на одиницю маси. У зв'язку з цим різко зростає ЧСС, тому що робота серця спрямована на забезпечення необхідної величини хвилинного об'єму кровообігу (МОК) і задоволення потреби організму в кисні. У землерийок ЧСС досягає свого фізіологічної межі 1200-1300 уд / хв. Тому отримати необхідну величину МОК вони можуть тільки за рахунок збільшення розмірів міокарда.

3. Вага серця у новонародженого становить 0,8% ваги тіла, значить, в даному випадку воно важить 0,8х3200 / 100 = 25,6г.

4. У дитини 5-6 місяців вага серця становить 0,4% ваги тіла. В даному випадку воно важить 0,4х7500 / 100 = 30г.

5. Не відповідають. Вікові межі серця знаходяться в таких межах:

 вік  права межа  Верхня межа  ліва межа
 1-7 днів  Права парастернальних лінія  2-е ребро  2см назовні від лівої сосковой лінії
 24 роки  Між правим краєм грудини і парастернальной лініями  2-е міжребер'ї  2см назовні від лівої сосковой лінії
 5-16 років  Посередині між стернальной і парастернальной лінією  Верхній край 3-го ребра  Ліва сосковая лінія

6. Особливість абсолютного рефрактерного періоду (АРП) міокарда в тому, що його тривалість значно більше, ніж в скелетному м'язі. Тому АРП наблюдаестся протягом майже всієї систоли. Це не дозволяє викликати в міокарді тетаническое скорочення. Якщо АРП коротшатиме, то міокард зможе відповісти на роздратування ще до закінчення систоли. В результаті може виникнути тетанус, що є несумісним з насосною функцією міокарда та призводить до його зупинки під час систоли.

7. Поширення збудження в міокарді найбільш об'єктивно реєструється на ЕКГ. В даному випадку буде мати місце збільшення тривалості інтервалу PQ більш 0,1 с, що відображає проведення збудження від передсердь до шлуночків через атріовентрикулярний вузол.

8. Чи настане повний серцевий блок, при якому передсердя скорочуються в ритмі синоатріального вузла, шлуночки - в ритмі власної автомати пучка Гіса.

9. У нормі час проведення збудження через атрівентрікулярний вузол становить до 0,1 сек. В даному випадку 0,1х2,5 = 0,25сек, що характерно для серцевого блоку I ступеня.

10. У пацієнта виникне неповний серцевий блок III ступеня.

11. Частота генерації автоматичних імпульсів зменшиться, тому що в цьому випадку рівень мембранного потенціалу пейсмекера віддаляється від критичного рівня деполяризації і час повільної діастолічної деполяризації (МДД) подовжується.

12. Частота генерації автоматичних імпульсів збільшиться, тому що в цьому випадку рівень мембранного потенціалу пейсмекера наближається до критичного рівня деполяризації і час повільної діастолічної деполяризації (МДД) коротшає.

13. У даному випадку у пацієнта спостерігається дуже часте скорочення передсердь і більш рідкісне скорочення шлуночків в ритмі атрівентрікулярного вузла.

14. 1). Поодинокі м'язові волокна підкоряються закону «все або нічого», тобто вони або не відповідають на порогове подразнення, або відповідають максимальним скороченням на надпороговое роздратування. Ціла м'яз складається з тисяч м'язових волокон, що володіють різною збудливістю. Тому при посиленні роздратування відповідають спочатку окремі, більш збудливі волокна, а потім все більшу кількість менш збудливих волокон. Серцева ж м'яз являє собою функціональний синцитій за рахунок наявності нексусов. Завдяки цьому, що виникло збудження швидко охоплює всі кардіоміоцити. 2) Чи не суперечить. У разі нанесення декількох однакових подразнень з малими інтервалами на клітини міокарда, кальцієвий насос не встигає відкачувати іони кальцію і їх кількість в області міофібрил поступово зростає. Тому кожне чергове роздратування підсилює електромеханічне спряження і величина скорочення зростає (явище «сходи» Боудича).

15. У ембріональному міокарді переважає гліколіз, завдяки чому він стійкіший до гіпоксії, ніж міокард дорослої людини. У клітинах провідної системи гліколіз залишається основним джерелом енергії і після народження. Тому клітини провідної системи стійкіші до гіпоксії, ніж звичайні кардіоміоцити. Крім того, їм потрібно значно менше енергії, ніж інтенсивно працюють клітинам міокрада.

16. Якби поява потенціалу дії в цих структурах відбувалося синхронно, то провідна система втратила б своє значення і порушилася б послідовність скорочень передсердь і шлуночків, в результаті чого міокард не зміг би функціонувати.

 




Методика графічної реєстрації процесу згортання крові (тромбоеластографія). | Методика реєстрації процесу згортання і рекальцифікації плазми за допомогою коагулографіі | ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань | Тема 5. Фізіологічні основи методів дослідження груп крові | Методика визначення груп крові за системою АВО за допомогою стандартних сироваток. | МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ГРУП КРОВІ ЗА СИСТЕМОЮ АВО ЗА ДОПОМОГОЮ Цоліклони | Заходи, що проводяться перед переливанням крові | Тема 8. Практичні навички з фізіології системи крові | Змістовний модуль 8. система кровообігу | Аналізувати стан кровообігу і механізми його регуляції у людини під час виконання функціональних проб (при зміні положення тіла, при фізичному навантаженні). |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати