Головна

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань

  1. I. Аналіз завдання
  2. I. Завдання для повторення вивченого матеріалу
  3. I. Завдання для роздумів, дискусії
  4. I. Завдання на аналіз тексту нормативного акта
  5. II. Завдання для міркування
  6. II. Завдання для міркування
  7. II. Завдання для міркування

1. Здоровий хлопчик 5 років, необережно звертався з ножем, порізав палець,

з якого тече кров. Скільки часу буде приблизно тривати кровотеча?

A. Кілька секунд

B. Кілька хвилин, але не більше 6 хвилин

C. Понад 5 хвилин до не більше 10 хвилин

D. До години

E. До 30 хвилин

2. Цитрат Na+- Це важливий антикоагулянт завдяки своїй здатності ...

A. Повільно метаболизироваться

B. Пов'язувати вітамін К

C. Пов'язувати фактор ХШ

D утворювати хелатні сполуки з Са + 2

E. Буферовать основні групи факторів коагуляції.

3. Підвищення концентрації кальцію в цитоплазмі тромбоцитів стимулює ...

A. Активація фосфоліпази А2

B. Освіта протеїнкінази С

C Активацію фосфоліпази С

D. Підвищення кількості циклічного АМФ.

E. Пригнічення синтезу простагландинів

4. У пацієнта при незначних механічних травмах з'являються підшкірні крововиливи.

Що може бути причиною такого явища?

A. Лейкопенія

B. Лімфоцитоз

C. Еритропенія

D. Тромбоцитоз

E. Тромбопенія

5. У літньому віці в людини посилюються процеси тромбоутворення.

З підвищенням активності якого фактора в більшій мірі пов'язаний цей процес?

A. адгезивная активність тромбоцитів

B. концентрація протромбіну

C. концентрація іонів кальцію

D. тонус гладких м'язів судин

E. концентрація адреналіну

6. Геморагічний діатез виникає при:

A. тромбоцитозі

B. тромбоцитопенії

C. дефіциті вітаміну С

D. дефіциті протромбіну

E. дефіциті антигемофильного глобуліну (АГГ)

7. Пацієнт за призначенням лікаря приймає антикоагулянти. Які обов'язкові клінічні

обстеження показників крові при цьому?

A. Визначення головних показників коагулограми

B. Визначення ШОЕ

C. Визначення кількості еритроцитів

D. Визначення кількості лейкоцитів

E. Визначення показників гематокриту

8. Гемофілія А пов'язана з дефіцитом фактора

A. Хагемана (XII)

B. Стюарта-Прауера (X)

C. Флетчера (XIV)

D. Віллебранда (VIII)

E. Крістмаса (IX)

9. Тромбоцити не виконують функцію ...

A. імунологічну

B. транспортну

C. ангиотрофическая

D. гемостатическую

E. терморегуляторную

10. Відразу після фізичного навантаження у спортсмена час згортання крові склало 2 хв.

Активація якого механізму з'явилася безпосередньою причиною гіперкоагуляції?

A. фактора Хагемана

B. тканинних ліпаз

C. дії адреналіну

D. тромбопластина судинної стінки

E. фосфоліпідів

відповіді : 1-B. 2-D. 3-A. 4-E. 5-C. 6-B. 7-A. 8-D. 9-E. 10-С.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань за програмою «Крок»:


1. У пацієнта з травмою м'яких тканин досліджені показники згортання крові, вкажіть вірну послідовність активації зовнішнього шляху згортання крові.

А) III- IV -Xa

B) IV- VIII: ФВ -Хa

С) III- VIIa-Xa

D) IV - VIIa-Xa

E) III -VIII: ФВ - ХIa

2. У хворого з тромбозом судин лівої гомілки виявлено зниження активності антизсідальної системи крові. Зміст будь перерахованих факторів може бути знижено в крові ?:

А) гепарину

В) Фібриногену

С) протромбіну

D) протромбіназа

Е) Х-фактора.

3. У хворого в результаті захворювання печінки виявлено зниження протромбіну крові. Яка найбільш ймовірна причина порушення гемостазу ?:

А) Порушення антикоагуляційний властивостей крові

В) Порушення першої фази коагуляційного гемостазу

С) Порушення судинно-тромбоцитарного гемостазу

D) Порушення процесу фібринолізу

Е) Порушення другої фази коагуляційного гемостазу.

4. Підвищення концентрації кальцію в цитоплазмі тромбоцитів стимулює:

А) Підвищення концентрації циклічного АМФ

В) Освіта протеїнкінази С

С) Активація фосфоліпази С

D) Активація фосфоліпази А2

Е) Пригнічення синтезу простагландину.

5. Гемофілія - ??це:

А) Прискорення згортання крові

В) Руйнування еритроцитів

С) Уповільнення згортання крові

D) Відсутність згортання крові

Е) Збільшення часу кровотечі.

6. У пацієнта з дефіцитом фактора Хагемана виявлено порушення фібринолізу. Який з наведених нижче факторів активує фібриноліз за допомогою внутрішнього механізму?

А) ІХa

В) ХІІa

С) ІІІ

D) VIIa

E) XIa

7. Гемофілія В пов'язана з дефіцитом фактора

A) Флетчера

B) Хагемана

C) Стюарта-Прауера

D) Крістмаса

E) Вілленбранда

8. Що неправильно з наведеної характеристики тромбоцитів?

A) Містить поліпептидний фактор росту, що активізує розмноження багатьох клітин в тканинах внутрішнього середовища

B) Утворюються в селезінці

C) Беруть участь в утворенні тромбу

D) Попередник має гігантське Поліплоїдний ядро

E) тромбопоетінов - стимулятор їх освіти

9. Який вплив надає аспірин на тромбоцити?

A) Викликає порушення їх агрегації

B) Знижує їх кількість

C) Зменшує час кровотечі

D) Укорочує їх термін життя

E) не впливає на тромбоцити

10. Що з наведеного не відноситься безпосередньо до участі ендотелію в системі гемостазу?

A) Наявність негативного заряду

B) Здатність синтезувати NO, простациклін

C) Метаболізм ліпопротеїдів

D) Освіта фактора Віллебранда

E) Наявність фибриновой плівки на поверхні

Відповіді: 1-C. 2-A. 3-E. 4-D. 5-E. 6-B. 7-D. 8-B. 9-A. 10-C.


Ситуаційні завдання:

1. При профілактичному огляді у жінки 27 років, при опитуванні з'ясувалося, що у неї стали з'являтися невеликі крововиливи після незначних ударів, раніше такого не спостерігалося. Себе вважає здоровою і дане стан скаргами не вважає, пояснює це «жорсткою дієтою», яку вона почала дотримуватися. При більш ретельному опитуванні з'ясувалося, що з раціону харчування повністю виключені жири. Після консультації дієтолога постало питання про дефіцит вітамінів, особливо відзначається недостатність жиророзчинних вітамінів, зокрема вітаміну К. Захворювань крові у родичів немає, шкідливих умов на роботі і місце проживання немає. Поясніть: 1) Порушення якої функції крові можливо при дефіциті вітаміну К і чому? 2) Які аналізи крові Ви призначите, щоб підтвердити Ваші припущення? 3) Які будуть Ваші рекомендації в даному випадку і чому?

2. Переливання цитратной крові хворому під час операції супроводжують одночасним введенням певної кількості СаС12. Поясніть, з якою метою його вводять?

3. Поясніть, які зміни відбудуться в процесі згортання крові, якщо в систему додати інгібітор плазміну (наприклад, епсілонамінокапроновую кислоту - ЕАКК)?

4. Проставте відсутню ланку в наведену нижче схему і вкажіть нормальну величину показника: протромбіновий індекс =? х 100 / протромбіновий час здорової людини. Поясніть фізіологічне значення даного показника.

5. Поясніть, схема якого процесу зображена в даному випадку? Додайте відсутні ланки. Чи закінчився процес або буде тривати? Схема процесу:? - XII - XIIa > XI -XIa >? > VIII -VIIIa > X - Xa + Ca + III + V.

6. Поясніть, схема якого процесу приведена в даному випадку? Додайте відсутні ланки: Активатор > плазминоген >? > фібрин >?.

7. Поясніть, яка з наведених схем правильно відображає послідовність фаз і взаємний зв'язок компонентів в процесі гемокоагуляции? Схема А: Са + III + Xa > протомбіназа + протромбин > тромбін + Са + фібриноген > фібрин. Схема Б: протромбіназа > протромбин + Са + III > тромбін > фібриноген > фібрин.

8. У хворого алкогольний цироз печінки. Поясніть, чи можна очікувати порушення часу згортання крові у цієї людини і чому?

9. Кількість тромбоцитів у досліджуваній крові100 х 109/ Л. Поясніть, які зміни в системі згортання слід очікувати у даного хворого і чому?

10. У новонародженої дитини на другий день після народження час згортання крові дорівнює 7 хвилинах. Поясніть, чи нормально це і які механізми такого явища?

11. У однорічної дитини важка ступінь рахіту, в плазмі крові знижений вміст кальцію. Поясніть, чи може це впливати на згортання крові і чому?

12. Поясніть, чому при гострому психічному стресі може статися інфаркт міокарда?

13. У людини уповільнений процес гемокоагуляції. Чи можна стверджувати, що причина тільки в ослабленні дії згортання крові?

14. Двом тваринам вводять внутрішньовенно рівні кількості тромбіну. Одному введення проводять відразу і всю дозу. Іншому введення здійснюють повільно і у вигляді дрібних порцій. Одна з тварин гине. Поясніть, яке і чому?

15. Поясніть, чому при наявності в судинах атеросклеротичного процесу підвищується ймовірність утворення тромбу всередині судини?

відповіді до Ситуаційним завданням:

1. 1) При дефіциті вітаміну К знижена продукція вітами-К-залежних факторів згортання (в першу чергу - протромбіну). Це порушує процес згортання, що проявляється після незначних ударів. 2) У даній ситуації необхідно призначити аналізи, що дозволяють оцінити згортання крові. 3) Рекомендувати даної пацієнтці включити в раціон харчування тварини і рослинні жири, що сприяють всмоктуванню вітаміну К в товстій кишці.

2. Хлористий кальцій додають в цитратную кров для того, щоб: а) протидіяти дії цитрату натрію; б) попередити порушення рівноваги в крові іонів К + і Са ++; в) нормалізувати згортання крові.

3. Оскільки плазмин є головною дійовою агентом фібринолітичної системи, додавання ЕАКК викличе затримку розчинення фібрину, що сприятиме тромбоутворення.

4. Протромбіновий індекс дорівнює відношенню протромбінового часу хворого до протромбінового часу здорової людини. У нормі протромбіновий індекс коливається в межах 90 - 100%. Його визначення має важливе клінічне значення, особливо при корекції часу згортання у хворих, які страждають тромбофлебітом, інфарктом міокарда і т. П. Показник відображає интесивность протромбінового комплексу в крові хворого.

5. Це схема каскаду реакцій при утворенні протромбінази і тромбіну (I і II фази згортання крові). Внутрішній механізм. Відсутні ланки: 1 - контакт з чужорідною поверхнею, 2 IX-IХа. Процес триватиме до освіти фібрину.

6. Схема фібринолізу. Відсутні ланки - плазмін, поліпептиди.

7. Верна схема А.

8. У цієї людини можна очікувати порушення процесу згортання крові, так як при цирозі порушуються функції Перно, яка бере участь в продукції багатьох факторів згортання крові. Час згортання має зростати.

9. Тромбоцитопенія. Оскільки тромбоцити беруть активну участь у всіх фазах свертиваінія крові, слід очікувати збільшення часу згортання.

10. Час згортання відповідає нормі.

11. Згортання крові знизиться, так як Са++ є активним і необхідним компонентом системи гемостазу.

12. Стрес супроводжується різким порушенням симпатичної нервової системи і підвищенням згортання крові. Останнє може привести до утворення тромбозу коронарних судин, особливо на тлі їх сильного спазму.

13. Можливо, що у людини згортає система працює нормально, але з якихось причин надзвичайно зросла активність антизсідальної системи, що і призвело до уповільнення згортання.

14. Тромбин - фактор згортання. При його штучному введенні згортання прискорюється. У відповідь активізується протизгортальна система. При маленькому і дробовому введенні тромбіну ця система встигає впоратися з додатковим навантаженням, при швидкому введенні великої дози - немає. Тому гине перша тварина.

15. Атеросклеротические бляшки роблять поверхню судин більш жорсткою, змінюють її властивості. Це підвищує ймовірність руйнування тромбоцитів і еритроцитів, що є поштовхом до початку процесу гемокоагуляції




Методика приготування мазка крові і вивчення його під мікроскопом. | Тема 2. Фізіологія еритроцитів і гемоглобіну. | Методика підрахунку еритроцитів крові в лічильної камері Горяєва. | Методика визначення швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ). | Методика визначення середнього вмісту гемоголобіна в одному еритроциті (СГЕ). | Тема 3. Дослідження захисних властивостей крові. функції лейкоцитів. Поняття про імунітет, його види. | Методика підрахунку лейкоцитів крові в лічильної камері Горяєва. | Методика підрахунку лейкоцитарної формули в мазку крові. | Тема 4. ВИДИ І МЕХАНІЗМИ ГЕМОСТАЗУ. ФІЗІОЛОГІЯ ТРОМБОЦИТІВ. | Методика графічної реєстрації процесу згортання крові (тромбоеластографія). |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати