Головна

Методика визначення середнього вмісту гемоголобіна в одному еритроциті (СГЕ).

  1. I. Методика бухгалтерського обліку
  2. I. Різноманіття характеристик гри. Проблеми вихідного визначення
  3. IV. «Принцип загальності» логічних формул і залежність будови знакових форм мислення від його змісту
  4. А. Методика розрахунку довжини ЗПС, прийнята в ВВС
  5. Абсолютний вік гірських порід і методи його визначення
  6. Автомобілі, що працюють на стиснутому природному газі
  7. Адаптації організмів до водного режиму наземно-повітряного середовища

Для роботи необхіднийи: отримані раніше показники рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів зразка аналізу крові. Об'єкт дослідження-людина.

проведення роботи: Знаючи кількість еритроцитів в 1 л і рівень гемоглобіну в г / л зразка крові, обчислюють середній вміст гемоглобіну в еритроциті (СГЕ), використовуючи формулу: СГЕ = рівень гемоглобіну (г / л) / кількість мільйонів еритроцитів в 1 л. Наприклад, якщо рівень гемоглобіну 12г% (120г / л), еритроцитів - 4000000, то СГЕ = 120/4 = 30пг.

Оформлення результатів і їх оцінка: записати розрахований показник середнього вмісту гемоглобіну і висловити його в пікограм. Порівняти з нормальною величиною. У нормі СГЕ одно 26-36 пг (нормохромние еритроцити). Зниження або підвищення цього показника притаманне різним типам анемій.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань:


1. Негативний заряд еритроцитів обумовлений

A. білками мембран еритроцитів

B. сиаловой кислотою мембран еритроцитів

C. спектрином і анкеріном

D. натрій калій залежною АТФ-азой

E. карбоангидразой

2. Перераховані фактори обумовлюють величину ШОЕ, за винятком

A. кількості лейкоцитів

B. кількості альбумінів

C. кількості глобулінів

D. кількості фібриногену

E. кількості еритроцитів

3. Як оцінити зрушення кривої Прайс-Джонса вліво?

A. сфероцітоз

B. макроцитоз

C. мікроцитоз

D. пойкилоцитоз

E. анизоцитоз

4. Кількість еритроцитів у новонародженого близько ...:

A. 4.0 Т / л

B. 5.0 Т / л

C. 3.7 Т / л

D. 4.5 Т / л

E. 5.9 Т / л

5. Вкажіть стану організму, що характеризуються виходом еритроцитів з депо, за винятком:

A. сон

B. біль

C. фізичне навантаження

D. гіпоксія

E. крововтрата

6. Мінімальний гемоліз еритроцитів відбувається в розчині:

A. 0.52-0.48% Na CI

B. 0.46-0.42% NaCI

C. 0.40-0.36% NaCI

D. 0.34-0.32% NaCI

E. 0.30-0.28% NaCI

7. Максимальний гемоліз еритроцитів відбувається в розчині:

A. 0.52-0.48% NaCI

B. 0.46-0.42% NaCI

C. 0.40-0.36% NaCI

D. 0.34-0.32% NaCI

E. 0.30-0.28% NаС1

8. ШОЕ є мірою наступного фізико-хімічного властивості крові:

A. стійкості колоїдного розчину

B. суспензійний властивостей крові

C. обсягу клітинної частини крові

D. в'язкості крові

E. обсягу плазми крові

9. Еритроцити виконують такі функції, за винятком:

A. ерітропоетіческую

B. імунологічну

C. гомеостатичну

D. гемостатические

E. трофічну

10. В умовах хронічного експерименту у тварини пережали ниркову артерію. Через 3 дні визначили зміст еритроцитів в його крові. Як можна оцінити отриманий результат?

A. нормальний вміст еритроцитів

B. відносний еритроцитоз

C. абсолютний еритроцитоз

D. абсолютна ерітропенія

E. відносна ерітропенія

відповіді: 1-B. 2-A. 3-C. 4-E. 5-A. 6-B. 7-D. 8-B. 9-E. 10-C.


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ РІВНЯ знань за програмою «Крок»:


1. У кролика щодня для дослідження брали 15 мл крові. Через 10 днів після забору крові визначили вміст еритроцитів (Е) і гемоглобіну (Нв). Як можна оцінити кількість Е і Н в в крові у кролика?

A. кількість Е збільшено, Нв збільшено

B. кількість Е збільшено, Нв не змінилося

C. кількість Е не змінилося, Нв не змінилося

D. кількість Е зменшено, Нв зменшено

E. кількість Е зменшено, Нв не змінилося

2. У спортсмена-альпініста перед тренувальними зборами в горах в крові містилося 4.5 Т / л еритроцитів. Як зміниться кількість еритроцитів через 2 тижні перебування на висоті 2000 метрів над рівнем моря?

A. фізіологічна форма

B. абсолютний еритроцитоз

C. відносний еритроцитоз

D. абсолютна ерітропенія

E. відносна ерітропенія

3. Хворий з протезом клапана аорти поступив у клініку для додаткового обстеження в зв'язку з ознаками гемолітичної анемії? Який вид гемолізу має місце у хворого?

A. імунний

B. осмотичний

C. механічний

D. термічний

E. біологічний

4. Секреція еритропоетинів обумовлена ??...

A. концентрацією андрогенів в крові

B. концентрацією катехоламінів в крові

C. рівнем оксигенації нирок

D. концентрацією естрогену в крові

E. концентрацією глюкокортикоїдів в крові

5. Як оцінити зрушення кривої Прайс-Джонса вправо

A. сфероцітоз

B. макроцитоз

C. мікроцитоз

D. пойкилоцитоз

E. анизоцитоз

6. Яке фізіологічне властивість забезпечує форма еритроцита у вигляді двояковогнутого диска?

A. осмотичну стійкість

B. пластичність мембрани

C. антигенну диференціацію крові

D. полегшення дифузії газів через мембрану

E. транспорт глюкози і гепарину.

7. У пацієнта кількість еритроцитів становить 5,7 млн ??в мл. Що можна припустити виходячи з цього результату якщо відомо, що він здоровий?

A. Пацієнт - дорослий чоловік

B. Пацієнт - шахтар

C. Пацієнт - житель високогір'я

D. Пацієнт - вагітна жінка

E. Пацієнт - доросла жінка

8. Який фактор сприяє внутрішньосудинного гемолізу еритроцитів?

A. Збільшення ліпідів в крові

B. Уповільнення кровотечі

C. «Молодий» вік еритроцитів

D. Збільшення ліпідів в плазмі

E. Старіння еритроцитів

9. У чоловіка, який перебуває в стаціонарі аналіз крові виявив великий вміст еритроцитів, які мають ядро. Який стан може привести до появи великої кількості ядерних еритроцитів?

A. Холера

B. Опік

C. Дизентерія

D. Гостра крововтрата

E. Гіперхромні лихоманка

10. У людини кількість еритроцитів зменшилася до 2 мільйонів в 1 мл. Це супроводжується задишкою, запамороченням, шумом у вухах. Найбільш ймовірна причина ...

A. Гіпоксія

B. Порушення дихальної функції крові

C. Зменшення кількості гемоглобіну

D. Недостатня киснева ємність

E. Всі відповіді правильне.

Відповіді: 1-A. 2-B. 3-C. 4-C. 5-B. 6-D. 7-C. 8-E. 9-D. 10-E.


Ситуаційні завдання:

1. При підрахунку клітин в 5 великих квадратах камери Горяєва виявилося 580 еритроцитів. Розрахуйте, скільки їх міститься в 1 л кроки, якщо кров набиралася в змішувач до позначки 0,5?

2. У 1 мм3 крові міститься 6 млн еритроцитів. Розрахуйте, скільки всього їх в циркулюючої крові, якщо 20% всієї крові знаходиться в депо? Масу тіла прийняти за 80 кг.

3. При вимірі діаметра еритроцитів артеріальної і венозної крові виявилося, що він неоднаковий. Нормальне це явище, і чи можете ви вказати, які еритроцити взяті з артерії, які - з вени?

4. У тварини під час проведення експерименту відбулася зміна генів, що призвело до порушення структури гемоголобіна. При цьому відбулася зміна генів, що призвело до порушення структури гемоголобіна, при цьому появілдісь ознаки гіпоксії (збільшення ЧСС і частоти дихання). За даними аналізу крові відзначено зниження вмісту гемоглобіну в еритроцитах. Через 2 тижні в крові відзначено збільшення кількості еритроцитів, нормалізувалася ЧСС і частота дихання (ознаки гіпоксії поступово зникли). Поясніть: 1. Порушення якої функції крові відбулося в експерименті, ніж це було викликано? 2. Які компенсаторні реакції призвели до зниження проявів гіпоксії в організмі, у чому оніпроявілісь? 3. Які показники крові залежать від рівня вмісту гемоглобіну?

5. При приміщенні в розчин кухонної солі еритроцити придбали кулястий вигляд. Яка приблизна концентрація солей в цьому розчині? Як називається цей процес?

6. Побудуйте криві осмотичної резистентності еритроцитів за наступними показниками:

 КонцентраціяNaCl  % разрушеннихклеток  КонцентраціяNaCl  % разрушеннихклеток
 А  0,6  В  0,5
 0,5  0,4
 0,4  0,35
 0,35  0,30

Оцініть отримані результати.

7. Побудуйте криву кислотної резистентності еритроцитів, якщо в процесі дослідження були отримані наступні цифри:

 За 1 мінутуразрушілось  за 2 хв  за 3 хв  за 4 хв  за 5 хв  за 6 хв  за 7 хв  за 8 хв
 0% еритроцитів  1,8%  18,8%  40,4%  24,2%  11%  8,7%  0,5%

Оцініть результат. Поясніть, чи відповідають нормі параметри ерітротрамми?

8. Кількість еритроцитів в 1 л крові 5,5 х 1012, А концентрація Hb - 140 г / л. Розрахуйте колірний показник. Вкажіть, чи відрізняється він від норми.

9. Кольоровий показник дорівнює 0,9, концентрація Нв 105 г / л. Розрахуйте, скільки еритроцитів міститься в літрі даної крові?

10. Розрахуйте кисневу ємкість крові у людини вагою 70 кг, якщо концентрація Нв 150 г / л, кольоровий показник дорівнює 1,0, а кількість крові 4,5 л?

11. Розрахуйте рівень Нв в крові, якщо кількість еритроцитів дорівнює 5 млн на 1 мм3, КП = 1, а кількість крові 4,5 л?

12. Розрахуйте, як зміниться осмотическая і кислотна стійкість еритроцитів, якщо кількість ретикулоцитів в крові зросте в 3 рази?

13. При аналізі крові практично здорової жінки знайдено наступне: ШОЕ = 35мм / ч, еритроцитів 3,5х1012 /л, білка 60 г / л. Поясніть, при якому стані у жінки можуть бути такі показники складу крові?

14. При аналізі крові виявилося, що кількість еритроцитів 3 х 1012/ Л, середній їх діаметр 8,2 мікрона, у деяких до 12 мікронів. Шість місяців тому хворий переніс резекцію шлунка. З чим пов'язані виявлені зміни в крові і як вони називаються?

15. Кількість еритроцитів у людини протягом ряду років коливалося близько 4,8 х 1012/л. Після переселення його сім'ї на нове місце число еритроцитів в крові зросла до 6,5 х 1012/л. Поясніть, в яку місцевість переїхав людина і скільки часу він там живе? На якій висоті над рівнем моря стоїть його житло?

16. Перед вами два аналізи крові одного і того ж людини. Поясніть, яка між ними різниця?

 еритроцитоз  нв  ОЦК  гематокрит
 А Б  5х1012/ Л 5х1012/ л  145 г / л  5л  45%
 148 г / л  5л  48%

17. Поясніть, чим відрізняється реакція ерітрона на гіпоксію у нефректомірованних тварин від реакції нормальних собак?

18. У людини натщесерце знайдено в крові 5 х 1012/ Л еритроцитів. Через 30 хвилин після прийому 250 мл теплої води їх стало 4,8 х 1012/ Л. Гематокритное показник зріс з 45% до 46%. Визначте, як і на яку величину (в%) змінився обсяг еритроцитів.

19. Людина втратив 20% крові. Розрахуйте, яке приблизно кількість еритроцитів повинно бути у нього через 1 годину і через 1 добу?

20. Людина знайдений мертвим у своїй квартирі. При огляді місця події виявлено, що в кімнаті щільно закриті вікна, п в печі ще теплі вугілля. У зв'язку з цим виникла підозра про отруєння чадним газом. Чи можна за допомогою простих спектрального аналізу крові підтвердити або спростувати це припущення?

21. Чи можна лікарю надавати медичну допомогу потерпілому від отруєння чадним газом в тому ж приміщенні?

22. У студента, який брав під час сесії для підняття працездатності фенацетин, з'явилися всі ознаки кисневої недостатності. Однак клінічний аналіз крові показав, що число еритроцитів і Нв знаходяться в межах норми, серце працює нормально, а кількість кисню в повітрі досить. Про чому можна думати і який аналіз крові може допомогти у встановленні причини появи таких симптомів, якщо відомо, що фенацетин - сильний окислювач?

23. Сталося вбивство. У квартирі підозрюваного на підлозі виявлено темно-червоні плями. Як довести, що це кров, а не фарба?

24. Перед нами два аналізи крові. Обчисліть кольоровий показник у обох хворих і зробіть висновок. А. Еритроцитів 4,5 х 1012/ Л, Нв 148 г / л, Б. Еритроцитів 2,7х1012/ Л, Нв 70,4 г / л.

25. Реципієнт отримав 1 л нормальної донорської крові. Розрахуйте, наскільки зросла киснева ємність його крові?

26. Зміст Нв в крові відповідає нормі. Маса випробуваного 80 кг. Розрахуйте, яка кількість кисню може бути пов'язане його кров'ю.

27. Концентрація Нв 160 г / л. Кількість еритроцитів 2,5 х 1012/ Л. Підрахуйте ЦП і дайте оцінку всіма показниками.

28. Поясніть, яка кров - артеріальна або венозна - темніше і чому? Вкажіть нормальний рівень гемоглобіну в крові і охарактеризуйте функції фізіологічних з'єднань гемоглобіну.

29. У крові тваринного виявлений еритроцитоз як результат стенозу ниркової артерії. Поясніть, чим зумовлені зміни концентрації еритроцитів.

30. Який з наведених нижче аналізів крові отримано до початку фізичної роботи у людини?

  А В
 ОЦК  4,96л  5,0л
 гематокрит  48%  48%
 еритроцити  4,16  4,5
 гемоглобін  125г / л  135 г / л
 ЦП  1,0  1,0

31. Розрахуйте вміст НЬ в одному еритроциті, якщо концентрація гемоглобіну 133 г / л, а еритроцитів 4 х 1012/ Л.

відповіді до Ситуаційним завданням:

1. У великих квадратах міститься 80 маленьких, обсяг кожного з них 1/4000 мм3. Кров для підрахунку еритроцитів розлучена в 100 раз (мітка 0,5). Отже, в 1 куб мм крові міститься (580 х 4000 х 200): 80 = 5880000 еритроцитів, а в літрі крові - 5,88 х 1012.

2. Якщо прийняти, що в організмі 7% ваги тіла припадає на кров, то у людини вагою 69 кг її об'єм 5,6 л. В умові задачі сказано, що циркулює 80%, т. Е. 4,5 л. Якщо в літрі крові 6 х 1012 еритроцит, то в циркулюючої крові даної людини їх 27 х 1012.

3. Еритроцити венозної крові крупніше, так як в процесі газообміну всередині них виявляється відносно більше солей, слідом за якими в силу законів осмосу надходить в клітку вода.

4. 1. Під час експерименту було відзначено порушення транспортної (дихальної) функції крові, а саме - порушення транспорту кисню до органів і тканин організму. Це було викликано зниженням вмісту гемоглобіну в еритроцитах крові. 2. При гіпоксії як компенсаторних реакцій у тварини було відзначено збільшення частоти серцевих скорочень і збільшення ЧД. 3. Від рівня вмісту гемоглобіну в крові буде залежати киснева ємність крові, також необхідно пам'ятати про буферної функції гемоглобіну - участь в регуляції рН крові.

5. Концентрація солей менше 0,9%, але більше 0,5%. Відзначається сферуляція еритроцитів.

6. Нормальне положення точок: початок гемолізу - 0,50% NaCl, максимум - 0,45% NaCl, кінець гемолізу - 0,35% NaCl. Отже, еритроцити першого зразка крові більш стійкі до осмотичного впливу.

7. Початок гемолізу і положення максимуму знаходяться в межах норми, але точка закінчення гемолізу зрушена вліво. Це свідчить про появу в крові молодих форм еритроцитів, що може бути при анемії, гіпоксії, подразненні кісткового мозку.

8. ЦП = 140х3 / 550 = 0,76. Показник нижче норми, в нормі він становить 0,85-1,05.

9. Підставивши цифри, УАЗу в завданню в формулу для визначення колірного показника, знаходимо, що у хворого 3,5х1012/ Л крові. Недокрів'я.

10. Кількість крові у даної людини 4,9 л. Гемоглоіна в ній 735 м З огляду на, що 1 г Нв може зв'язати 1,34 мл кисню, загальна киснева ємність крові - Океке - близько 1000 мл, а киснева ємність 100 мл крові (питома киснева ємність - Укек) дорівнює 20,4 мл.

11. За даних умов утримання Нв в крові (виходячи з формули для визначення кольорового показника) одно 16,6 г%. У 4,5 л крові при такій концентрації його міститься 750 м

12. Збільшення числа ретикулоцитів в периферичної крові є ознакою омолодження її клітинного складу. Молоді еритроцити більш стійкі до гемолітичних впливів. Отже, в даному випадку відбудеться зсув кислотної стійкості вправо, а осмотичної - в сторону більш гіпотонічних розчинів.

13. Подібні зміни в крові (прискорення ШОЕ, зниження числа еритроцитів і гіпопротеїнемія) можуть бути при вагітності.

14. Анемія і макроцитоз характерні для В-12-дефіцитної анемії. Так як шість місяців тому хворому була проведена резекція шлунка, то анемія викликана дефіцитом внутрішнього антианемического фактора Кастла, який виробляється слизовою шлунка і сприяє засвоєнню вітаміну В-12.

15. Людина переїхав в гори. Так як підйом на кожні 1000м над рівнем моря викликає збільшення числа еритроцитів на 700000 в мм куб, то людина піднявся на 2,5 км.

16. Різниця в аналізах стосується гематокрітного показника, зростання якого при незмінній кількості еритроцитів і однаковому загальному обсязі крові вказує на збільшення обсягу кожного еритроцита.

17. Реакція ерітрона на гіпоксію у нефректомірованних тварин буде менш вираженою, так як стимулятор еритропоезу - еритропоетин - виробляється нирками.

18. Після пиття число еритроцитів склало 90% початкової величини. Якби після прийому води обсяг кожного з них залишився б колишнім, то загальний їх обсяг повинен був зменшиться до 96%, і скласти 43,2% всієї крові. Але в дійсності загальний обсяг еритроцитів став дорівнює 46% обсягу крові. Це означає, що обсяг еритроцитів збільшився на 6% в порівнянні з початковою.

19. Через одну годину концентрація еритроцитів буде майже нормальної, так як в цей час обсяг крові ще не відновився і розведення еритроцитів плазмою не відбулося. Через добу після крововтрати концентрація еритроцитів стане приблизно на 20% менше звичайного, так як загальна кількість крові відновлюється в основному за рахунок рідини (термінова регуляція об'єму циркулюючої крові).

20. Можна. Необхідно до пробі крові додати будь-якої відновник. Якщо в досліджуваній крові знаходиться оксигемоглобін, то він перейде в відновлену форму Нв і спектр поглинання зміниться -вместо двох смуг поголщенія в жовто-зеленій частині спектра з'явиться одна широка. Якщо спектр не зміниться, значить в крові знаходиться карбоксигемоглобин, і, отже, людина отруїлася чадним газом.

21. Можна, але необхідно добре провітрити приміщення, відкривши всі вікна і двері. Якщо є можливість - краще винести з отруєного приміщення.

22. Прийом фенацетину, що є сильним окислювачем, може викликати утворення в крові стійкого з'єднання - метгемоглобіну, що призводить до кисневого голодування. Допомогти в підтвердженні передбачуваного діагнозу може спектральний аналіз крові. Метгемоглобін має додаткову смугу поглинання в червоній частині спектра.

23. Довести, що плями на підлозі залишені кров'ю, допоможе спектроскопія змиву або виявлення кристалів солянокислого геміну в соскобе (т.н.реакція Тейхмана).

24. В обох випадках кольоровий показник однаковий і відповідає нормі. Гематологічні ж показники другого хворого свідчить про наявність крововтрати (нормохромнаяанемія).

25. Приблизно на 200 мл

26. Близько 1000 мл

27. гіперхромія анемія. ЦП більше 1.

28. Венозна темніше, так як відновлений гемоглобін має темно-коричневий колір. Артеріальна кров червона через червоного кольору оксигемоглобина.

29. Підвищеним виділенням еритропоетину з гіпоксичної нирки.

30. Аналіз А отриманий до роботи. При фізичній роботі з депо було викинуто додаткову кількість крові.

31. Зміст Нв в одному еритроциті 33,25 мк / мкг

 




Міністерство охорони здоров'я України | Змістовний модуль 7. система крові | Тема 1. Загальна характеристика системи крові. Дослідження функцій та Фізико-хімічних властивостей крові. | Методика отримання крові для аналізу у людини. | Методика визначення об'ємного співвідношення формених елементів і плазми (гематокриту). | Методика дослідження буферних властивостей сироватки крові по Фриденталь. | Методика приготування мазка крові і вивчення його під мікроскопом. | Тема 2. Фізіологія еритроцитів і гемоглобіну. | Методика підрахунку еритроцитів крові в лічильної камері Горяєва. | Методика підрахунку лейкоцитів крові в лічильної камері Горяєва. |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати