Головна

Послання Іуди: Обережно! Лжевчителі!

  1. Друге послання до коринтян: власні уявлення Павла про своє служіння
  2. Друге послання до Солунян: виправлення уявлень про Друге пришестя
  3. Друге послання Петра: на захист ортодоксії
  4. імператорська послання
  5. Перше послання до коринтян: церковні проблеми
  6. Перше послання до Тимофія

Подібно 2 Петра, Послання Юди направлено проти лжеучителей, які проникли в Церкву - і в більшій кількості, мабуть, ніж під час створення 2 Петра201. (201 Ця думка спірне) (Див. С. 435.) Конкретні єресі тут не описуються і не спростовуються в подробицях, однак самі єретики піддані суворому викриттю.

Автор цього послання називає собі Іудою, «братом Якова» (Юд. 1: 1). Мабуть, він має на увазі не апостола Якова з широко відомої трійці Петра, Якова та Івана. Апостол Яків прийняв мученицьку смерть від руки Ірода Агріппи I в самий ранній період християнства (Дії. 12: 1-2). Священнопісатель говорить не про нього, а про те Якова, який був керівником Церкви в Єрусалимі (Діян. 15; Гал. 1 - 2) і єдиноутробним братом Ісуса. Таким чином, Юда теж доводиться Ісусу єдиноутробним братом, хоча скромно називає себе «рабом Ісуса Христа» (Юд. 1: 1). Датування цього послання неясна, проте написано воно було в період досить пізній, коли єретики вже складали серйозну загрозу для Церкви.

Перше послання Івана: батьківські настанови «дітям моїм»

Перед ранніми християнами єресь в Церкві ставила проблему розрізнення ортодоксії і іноверія, вірних служителів Слова і лжеучителей. У Першому посланні Іоанна формулюється кілька критеріїв - праведність, любов і істинність христології - для перевірки віруючими християнського віросповідання вчителів і свого власного.

Створене, мабуть, в кінці першого століття апостолом Іоанном, Перше послання Івана не містить вступу, особистих звернень та заключних привітів. Однак фрази «пишу вам» (1 Ін. 2: 1) і «це я написав вам» (1 Ін. 2:26) свідчать, що 1 Іоанна з самого початку була не усній проповіддю, а письмовим твором. Це міг бути загальний трактат, призначений для всієї Церкви. Однак ласкаве звернення священнопісате-ля «діти мої», неодноразово зустрічається в посланні, має на увазі вузьке коло християн, з якими він був близько знайомий. Згідно раннецерковной традиції, Іоанн в старості жив в Ефесі. Таким чином, 1 Іоанна може являти собою загальне послання, написане в стилі проповіді і адресований тим християнам, з якими Іван познайомився в Малій Азії в області навколо Ефеса (пор. Циркулярний послання Павла до ефесян і проповідницький стиль Послання до євреїв)202. (202 Не виключено також, що в 1 Іоанна відображений західно-азійський стиль послання, що не передбачає адреса на початку і заключні вітання)

Іоанн прямо заявляє про мету свого послання - зміцнити своїх читачів в знанні, в радості і в твердості їх християнської віри (1 Ін. 1: 3-4; 5:13) для протистояння лжеучителями (1 Ін. 2: 1 і далі; 4 : 1 і далі).

Гностична єресь, мабуть, загрожувала християнства в той самий час, коли писав Іоанн. Згідно зі свідченням ранньої традиції, Іоанн квапливо покинув будівлю громадських лазень в Ефесі, ледь почувши, що туди увійшов глава гностиків на ім'я Керінф203. (203Іриней, «Проти єресей» 3.3.4: «Є також такі, хто чув від нього [Полікарпа], як Іоанн, учень Господа, коли прийшов в Ефесі в лазні і дізнався, що в них знаходиться Керінф, вискочив, що не помившись, з будівлі з криком: "Біжимо, поки лазні чи не зруйнує, адже Керінф, ворог істини, всередині них!" »(переклад з видання Робертса і Доналдсона)) Грунтуючись на тій виставі, що матерія суть зло, Керінф проводив розходження між нематеріальним, божественним Христом-духом і людиною Ісусом, що мали фізичне тіло, і стверджував, нібито Христос-дух зійшов на людину Ісуса відразу після Його хрещення і залишив Його перед розп'яттям .

Проти цього вчення Керінф Іоанн висуває то становище, що був тільки один «Ісус Христос», який почав Своє суспільне служіння в хрещенні і закінчив його в розп'ятті: «Це Ісус Христос, що прийшов був водою та кров'ю, не тільки водою, а водою і кро-вию »(1 Ін. 5: 6). Іншими словами, Ісус Христос як почав Своє служіння через воду хрещення, а й справді помер. «Вода» може також позначати ту воду, яка закінчилася разом з кров'ю з простромлених ребер, засвідчивши реальність Його смерті (Ін. 19:34).

Виходячи з тієї ж самої причини, нібито все матеріальне і фізичне з необхідністю має бути злом, інші гностики намагалися ухилитися від істин про втілення і тілесної смерті Ісуса Христа, стверджуючи, що Він тільки здавався людиною (так званий «докетизм», від грецького дієслова dokein, «Здаватися»). Тому Іван говорить про реальність втілення: «що ми чули, що бачили нашими очима, що оглядали і чого руки наші торкалися ... ми бачили» (1 Ін. 1: 1-2). Іронічним, на сучасний погляд, чином, перша христологічна єресь заперечувала саме людську, а не божественну іпостась Ісуса.

Виконуючи свій намір зміцнити своїх читачів через протиставлення єресей істини, Іоанн вказує три критерії, що визначають істинність християнського віросповідання: 1) праведне життя; 2) любов до інших віруючих; 3) віра в Ісуса як втілився Христа. Точно так же, як критерій віри в Христа, який втілився в Ісусі, спрямований проти гностицизму, критерій праведного поведінки спрямований проти моральної розбещеності гностиків, а критерій любові до християнських ближнім спрямований проти гордовитої самообособленіе гностиків.

План-конспект Першого послання Іоанна

Пролог: засвідчене очевидцями втілення Христа як основа християнського спілкування (1 Ін. 1: 1-4)

I. Критерій праведного поведінки (1 Ін. 1: 5 - 2: 6)

II. Крітерійвзаімнойхрістіанскойлюбві (1 Ів. 2: 7-17)

III. Критерій христології втілення (1 Ін. 2: 18-28)

IV. Критерій праведного поведінки (1 Ін. 2:29 - 3:10)

V. Критерій взаємної християнської любові (1 Ін. 3: 10-24)

VI. Критерій христології втілення (1 Ін. 3:24 - 4: 6)

VII. Критерій взаємної християнської любові (1 Ів. 4: 7 - 5: 3)

VIII. Критерій праведного поведінки (1 Ін. 5: 4-21)

Вказавши на засвідчення знання про життя Ісуса очевидцями (1 Ін. 1: 1-4), Іоанн стверджує, що справжні християни, хоча і не безгрішні, живуть праведно (1 Ін. 1: 5 - 2: 6), полюбили не мир, а один одного (1 Ін. 2: 7-17), і вірять в істину про Ісуса Христа. Тому вони відкидають лжеучителей, званих «антихристами», тому що вони передують тому самому Антихриста, який з'явиться під час великої скорботи перед кінцем цього століття (1 Ін. 2: 18-28). Потім Іоан обговорює ці критерії ще раз і ще раз. Див. 1 Ін. 1: 1 - 5:21.

Категоричні твердження в 1 Ін. 3 щодо того, що християн не грішать, не можуть при цьому мати на увазі їх бездоганність, адже в 1 Ін. 1: 8 зазначено: «Якщо говоримо, що не маємо гріха, - обманюємо самих себе, і немає в нас правди» (пор. 1 Ів. 1:10; 2: 1). Нині грецьких дієслів може припускати, що в поведінці справжніх християн гріх НЕ превалює. Або ж Іоанн може мати на увазі, що християни не здатні грішити як християни. Коли вони все-таки грішать, вони на час відступають від своєї християнської сутності. Не те щоб вони припиняють бути християнами, але вони перестають себе вести як ті, хто вони є, як християни. Гностики пишаються своєю «християнської свободою» робити все, що їм хочеться, в тому числі свободою грішити.

Не зовсім ясне вказівку на гріх, який не веде до смерті, гріх, що не заслуговує заступницької молитви (1 Ін. 5: 16-17), ймовірно, має на увазі остаточне віровідступництво, про який застерігає Послання до євреїв і яке відбувається єретиками-гностиками, прирікаючи їх на остаточне засудження. Відповідно до альтернативного тлумачення, Іоанн говорить про фізичну (а не вічною) смерті в якості покарання за непослух християн (пор. 1 Кор 5: 5; 11: 27-34).

Друге послання Іоанна і Третє послання Іоанна:



Друге послання Петра: на захист ортодоксії | батьківські настанови християнам

Послання до Филимона: клопотання за раба-втікача | Послання до колосян: Христос як глава Церкви | Послання до ефесян: Церква як Тіло Христове | Послання до філіппінцям: дружнє лист з подякою | Перше послання до Тимофія | Послання до Тита | Відступ: нарис богослов'я Павла | Відступ про богословської дискусії з приводу віршів Євр. 6: 1-12 | Послання Якова: порятунок справами | Перше послання Петра: порятунок і страждання |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати