Головна

Головні доктрини Послання до римлян

  1. Автор Послання до Євреїв докладно зупиняється на сутності Нового Завіту.
  2. Військова і морська доктрини РФ
  3. Головні loa і їх характеристика
  4. Головні герої повісті
  5. Головні герої.
  6. Головні завдання виконуйте рано вранці (відчуття успіху)

Див. Рим. 1: 1 - 3:20. Цитуючи вірш Авв. 2: 4, Павло підкреслює старозавітні підстави тієї фундаментальної істини, що праведність приходить через віру (Рим. 1:17). Оскільки традиційне переведення «праведний житиме вірою» звучить так, ніби Павло, звертаючись до цього вірша, має на увазі прояви віри в повсякденному житті, нам слід віддати перевагу переклад «[людина, яка праведний вірою, буде жити]» і розуміти Павла в тому сенсі, що в цьому вірші йдеться про вічне життя. Павло також вказує, що саме творіння розкриває велич і божественність Бога; тому язичникам немає прощення (Рим. 1: 19-20). У решти Рим. 1 описується деградаційна сутність гріха. Протягом цього уривка оборот «видав їх Бог» три рази звучить немов похоронний дзвін (Рим. 1: 24,26,28).

У Рим. 2 Павло говорить про самоправедність іудеїв, які люблять вказувати на гріхи поган, але самі точно так же гріховні в своїй гордині. Більш того, стверджує Павло, істинний іудей - не той, хто біологічно походить від Авраама або здійснив обряд обрізання, а той, хто перебуває в істинному духовну спорідненість з Богом. По суті, язичники, дотримуючись закону Божого, написаному в їхніх серцях, знаходяться в правильних взаєминах з Ним, на відміну від багатьох іудеїв. Слово «іудей» означає «хвала». Тому справжній іудей - той, чиє життя гідна Божої хвали (Рим. 2:17).

У Рим. 3: 1 Павло передбачає заперечення іудеїв: якщо іудеї нічим не краще язичників, чому ж Бог обрав народ Ізраїлю? Хіба не говориться у всьому Старому Завіті про особливе благовоління Бога до іудеїв? А ти, Павло, стверджуєш, нібито Бог відноситься до іудеїв і язичників однаково! Павло з легкістю визнає ту перевагу іудеїв, що вони ближче всіх до Божого одкровення в Писанні. Однак ця видатна привілей не має на увазі їх меншу гріховність. Завершуючи даний розділ низкою старозавітних цитат, Павло викриває весь рід людський в його винності перед Богом.

У наступному підрозділі виражена сутність послання. Фразою «закон і пророки» позначається весь Старий Завіт. Павло підкреслює, що хоча праведність приходить через віру в Ісуса Христа, а не через дотримання закону, все-таки закон і інша частина Старого Завіту засвідчують таку праведність через віру. «Слава Божа», якої позбавлені люди (Рим. 3:23), - це велич Божої сутності. За допомогою терміна «примирення» (Рим. 3:25) смерть Ісуса описується як жертва, яка заспокоює гнів Бога на несправедливість чоловіків. При вживанні альтернативного перекладу expiation, «Спокута», «загладжування», пропадає смисловий відтінок Божого гніву, хоча Павло підкреслює його (Рим. 1:18). Цей термін може бути також пов'язаний з місцеперебуванням милості Божої, золотий кришкою ковчега. Цю кришку іудейський первосвященик раз на рік окропляв кров'ю жертви для спокутування гріхів Ізраїлю. Павло вказує, що колись, у старозавітний період, Бог прощав гріхи тільки в передбачення смерті Христа. Говорячи, що Бог з'явиться «праведним, і виправдувати хто вірує в Ісуса», Павло має на увазі, що гнів Божий був задоволений жертвою Ісуса за провину людства і що любов Божа теж була задоволена, так як смерть Ісуса надала можливість прощати провину. Божого праведність непохитна настільки, щоб вимагати здійснення покарання заради торжества правосуддя, але не настільки, щоб заборонити Праведником принести Себе в жертву за неправедних заради торжества милосердя. Див. Рим. 3: 21-31.

І знову Павло передбачає заперечення іудеїв: якщо людина знаходить праведність просто через віру в Христа, то немає ніяких переваг в тому, щоб бути іудеєм або дотримуватися іудейський закон. По суті, Павло згоден з таким висновком; проте він підкреслює, що і в самому Старому Завіті зазначено, що праведність приходить через віру, а не через справи, про що свідчать приклади Авраама і Давида. Див. Рим. 4: 1 -5: 21.

У перших віршах Рим. 5 Павло перераховує благословення, які супроводжують виправдання: це світ з Богом через Ісуса Христа, доступ до Божої благодаті, радість в надії слави Божої ( «надія» означає впевнене чекання того, що Ісус повернеться, а «слава Божа» тут означає божественну велич, в яке християни увійдуть при Другому приході), радість в нинішніх гоніння, терпіння докучання, випробувана вірність, надія (ще раз) і глибоке внутрішнє відчуття любові Божої, вилиттям Святим Духом. Слова «примирилися» і «примирення» в Рим. 5: 10-11 мають на увазі грішника, у якого ненависть до Бога змінилася любов'ю до Бога.

У Рим. 5: 12-14 Павло стверджує: тим, що смерть царювала ще до того, як Бог через Мойсея дав закон, доводиться, що весь рід людський причетний до первородного гріха Адама; адже до Мойсея не було писаного закону, який можна було б порушити. Протиставлення «одного» і «багатьох» тут наступне: одна людина (Адам) згрішив в Едемі - багато (семітських оборот, що означає «все») згрішили і померли в Адамі; один (Ісус Христос) зробив праведне діяння на хресті - багато (всі віруючі в Ісуса Христа) вважаються виправданими і будуть жити вічно.

Головна перешкода на такому легкому шляху до порятунку, до виправданню вірою, полягає в тому, що він побічно допускає явно помилковий хід міркувань, що веде до безглуздого висновку: чим більше гріха, тим більше благодаті виявляє Бог, і тим більше Його слава - так гріши ж якомога більше на славу Божу! Відмова пошкодженого Павла від такого міркування заснований на доктрині єднання віруючого з Христом, що виявляється через християнське хрещення. У хрещенні віруючі сповідують свою смерть для гріха завдяки залученню до Христа в Його смерті і сповідують також своє відродження для праведності завдяки залученню до Христа в Його воскресіння. Отже, для Бога вони вмирають зі смертю Христа і воскресають з воскресінням Христа. Ці події накладають на віруючих обов'язок бути такими людьми, які мертві для гріха і живі для праведності. Вони повинні привести свій образ самих себе у відповідність з тим, якими їх бачить Бог. Див. Рим. 6: 1 - 8:39.

У другій половині Рим. 6 Павло пише, що свобода від закону не означає свободу грішити, оскільки свобода і рабство суть терміни взаємопов'язані. Невіруючий вільний від обмежень християнської святості, але знаходиться в рабстві гріха. З іншого боку, віруючий вільний від рабства гріха, але поневолений обмеженнями християнської святості. Насправді ж, підпорядковуючи себе християнської святості, людина знаходить саму справжню з усіх свобод, свободу не грішити, свободу жити праведно.

У Рим. 7 Павло ілюструє свої доводи прикладом закону про шлюб. Один з подружжя вільний знову одружитися, якщо чоловік чи жінка померла, тому що смерть розриває шлюбні узи. Подібним чином, смерть Христа і єднання віруючих з Ним у Його смерті звільняє їх від зобов'язань перед Мойсеєвим законом, щоб вони могли належати воскреслого Христа і приносити плід Богові.

Навіщо ж тоді було дано закон? Він був даний для того, щоб привести людей до надії заради праведності на Христа, принісши їм знання про їх гріху і моральної неспроможності. Павло не заперечує, що Бог наперед приготував Моїсеєв закон для того, щоб направляти поведінку старозавітних віруючих. Але якщо мова заходить про виправдання, Павло дійсно заперечує, що Бог дав закон як засіб для придбання заслуг перед Собою; навпаки, це був засіб для того, щоб спонукати людей зрадити себе Божі-їй благодаті.

У другій половині Рим. 7 міститься класичне опис засмучення людини, яка хоче робити добро, але не може, перебуваючи під злий владою гріха, усугубленной законом. Однак для віруючих засмучення змінюється тріумфом завдяки тому, що в них живе Дух Христов (Рим. 8). Як і в Посланні до галатів, Павло протиставляє плоть і дух. Дух Христов зміцнює віруючих, щоб вони могли впоратися з гріховними спонуканнями, приносить їм впевненість у спасінні, в прийдешньому прославить їх, а в сьогоденні молиться за них. Рим. 8 завершується кульмінаційним виразом впевненості і торжества. Той єдиний, Хто має право звинувачувати віруючих, тому що Він святий, є саме той, Хто виправдовує їх. Бог не був би праведним, якби дійсно засудив віруючих тепер, коли вони у Христі.

Див. Рим. 9: 1 - 11:36. Обговорюючи проблему Ізраїлю, Павло вказує, що Бог має право одних обирати, а інших відкидати як Він хоче. Грішники не можуть мати претензій до Бога. Однак Бог і не користується Своїми прерогативами в сваволі. Він звернувся до поган, бо Ізраїль шукав власної праведності замість праведності Божій. Таким чином, шлях до порятунку залишається відкритим для всіх, для іудеїв і язичників нарівні. З кількох причин звернення Бога до поган не так погано, як здавалося б: 1) в Ізраїлі є залишок тих, хто увірував; 2) для поган відкрилися нові можливості; 3) ревнощі до рятується в безлічі язичникам змусить іудеїв покаятися; 4) врятований буде весь Ізраїль, тобто всі ті євреї, які будуть живі на час повернення Христа, визнають Його месіанство і таким чином врятуються. Тому неєврейським віруючим не слід самоправедність підноситися перед єврейськими віруючими, щоб не підпасти під те ж саме засудження, що і невірні юдеї.

Практичні настанови складають наступний з основних розділів послання. Для Павла богослов'я завжди визначає буття; і заради підтримки в церквах високих ідеалів християнського поведінки він ніколи не змушує своїх читачів гадати, які практичні висновки випливають з його доктринальних доктрин. Після благання до читачів представити свої тіла Богу «в жертву живу [на противагу заклання тварин в іудаїзмі]», Павло закликає їх не наслідувати конформізму нехристиян, а жити, як Богові, виходячи зі своїх оновлених внутрішніх спонукань (Рим. 12: 1 2).

Індивідуальне освячення віруючих проявляється в їх суспільних служіннях як проповідників, учителів, служителів, роздавач і начальників - відповідають різним обдаруванням, даними їм Богом, і що здійснюються в скромності і злагоді (Рим. 12: 3-8). Однак згода всередині Церкви залежить від взаємної любові, яка має на увазі щирість, відраза до зла, прихильність правді (добру), ніжність, шанобливість, старанність, відданість Богові, розраду надією, терпіння, постійність в молитві, щедрість і чужинців (Рим. 12: 9 -13).

Точно так же віруючі повинні підтримувати хороші відносини з невіруючими, молячись про їхнє благополуччя, розділяючи з ними радості і співчуваючи їх прикрощів, вказав їм повагу і прощаючи їх. Якщо невіруючі будуть продовжувати гоніння, Сам Бог засудить їх і захистить Своїх (Рим. 12: 14-21). Павло також наставляє покірності вищій владі, що виявляється в слухняності і сплаті податків; але його слова не слід розуміти як явне примирення з тоталітаризмом. Вихідною тут є та передумова, що уряд захищає справедливість, караючи тих, хто чинить зло і заохочуючи доброчинців. Таким чином, заслуговує на осуд опір з суто політичних чи егоїстичних міркувань, але не опір з міркувань моральним і релігійним (Рим. 13: 1-7). Бог вимагає любові не тільки до свого віруючому побратиму, але також до всього людства. До цього і зводяться заповіді платити свої борги, не чинити перелюбу, не вбивати, не красти і не бажати нічого чужого (Рим. 13: 8-10). Нагальність цих заповідей обумовлена ??передбаченням повернення Христа (Рим. 13: 11-14). І нарешті, Павло, як і в 1 Коринтян, вказує, що віруючі повинні надавати один одному свободу по-різному ставитися до питань ритуалу, до тих пір поки це не завдає шкоди немічним, які не мають знання людям (Рим. 14: 1 - 15 : 3). Див. Рим. 12: 1 - 15:13.

Викладаючи свої плани більш детально, ніж в Рим. 1, Павло висловлює надію, що, доставивши соціальна виплата Єрусалимської церкви, відправиться благовістити в Іспанію, по дорозі відвідавши Рим. Рекомендаційний відгук про Фіве в Рим. 16: 1-2 відповідає звичаєм християн постачати члена своєї церкви рекомендаціями для церкви в тому місті, куди він прямує з візитом або переселяється. Привітання Акила (Пріске) і Акіл в Рим. 16: 3 на увазі, що вони повернулися в Рим. З світських джерел нам також відомо, що едикт Клавдія про вигнання євреїв з Риму після смерті імператора втратив чинність. Привітання, застереження щодо лжеучителей, благословення, додаткові вітання і прославляння Бога завершують послання. Див. Рим. 15:14 - 16:27.


Послання Павла з уз

Послання до ефесян, до филип'ян, до колосян і до Филимона представляють собою «послання з уз», названі так тому, що Павло писав їх, перебуваючи в ув'язненні. Відомі два періоди несвободи Павла: один в Кесарії при правлінні Фелікса і Феста (Діян. 23:23 - 26:32), а інший - в Римі, коли Павло очікував суду перед кесарем (Діян. 28: 30-31). Спираючись на незначну підтримку, що виявляється в ранній церковної традиції, деякі вчені будують припущення про ще один укладанні Павла в Ефесі під час його тривалого служіння в цьому місті. Павло дійсно вказує на 2 Кор. 11:23, що був у в'язницях «більш», але мова тут, можливо, йде про випадки короткочасного перебування в темницях, як в епізоді в Филипах (Дії. 16: 19-40). Згідно традиційному погляду, все послання з уз були написані під час утримання Павла під вартою в Римі, однак про варіанти Кесарії і Ефеса слід щонайменше не забувати, читаючи будь-яка з цих послань.

 



Хід міркування у Посланні до римлян | Послання до Филимона: клопотання за раба-втікача

Місіонерську подорож ПАВЛА | Послання Павла і кореспонденція в греко-римському світі | Послання до галатів: проти иудействующих | Теорія про північних галатах Теорія про південних галатах | Перше послання до Солунян: привітання і розраду | Друге послання до Солунян: виправлення уявлень про Друге пришестя | Перше послання до коринтян: церковні проблеми | Друге послання до коринтян: власні уявлення Павла про своє служіння | Нарис взаємин Павла з коринфской церквою | Дар Божої праведності через віру в Христа |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати